heirloom-name

Δεν μπορείς, από τη μια, να θες καλοσχηματισμένες ντομάτες και κολοκυθάκια το Γενάρη και, από την άλλη, να κατηγορείς τις πολυεθνικές για την εξέλιξη των σπόρων.

Οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση ότι τα λαχανικά που τρώμε είναι δημιούργημα της φύσης. Λες και φυτρώνουν καρπούζια και μαρούλια μόνα τους στους αγρούς και τα βουνά. Η αλήθεια είναι ότι το 90% των λαχανικών και φρούτων που καταναλώνουμε δεν είναι δημιουργήματα της φύσης, αλλά του ανθρώπου, και προέρχονται από διασταυρώσεις ειδών, με σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες επιβίωσης του είδους μας. Με άλλα λόγια, τα περισσότερα από τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε είναι εκ γενετής υβρίδια.

Το καλαμπόκι, για παράδειγμα, είναι αποτέλεσμα της διασταύρωσης του Zea Mays, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Teosinte και του φυτού Tripsacum. Υπαίτιοι γι’ αυτήν τη διαδικασία (αν αποκλείσουμε τους εξωγήινους ) είναι μάλλον οι Ολμέκοι και οι Μάγια. Οι τελευταίοι είχαν πειραματιστεί με εκατοντάδες φυτά, προσπαθώντας να αναπτύξουν καλλιέργειες που θα τους εξασφάλιζαν θρεπτική τροφή, η οποία θα μπορούσε να συντηρηθεί όλο το χρόνο. Ομοίως, οι ντομάτες προέρχονται από φυτά της οικογένειας των σολανοειδών (Solanum pennellii, S. habrochaites and S. Pimpinellifolium ), τα οποία στην αρχική τους μορφή ήταν μάλλον αρκετά τοξικά, για να τα φάμε. Α, και μην ξεχάσω τα καρότα, τα οποία έγινα πορτοκαλί για να μοιάζουν με τη σημαία της Ολλανδίας. Με την ίδια ακριβώς λογική, οι άνθρωποι διασταυρώνουν και ζώα, προκειμένου να αυξήσουν την αποδοτικότητα τους σε γάλα ή, απλώς, για να δημιουργήσουν πιο όμορφα σκυλιά.

O Ιάπωνας φιλόσοφος-αγρότης Masanobu Fukuoka μας προτρέπει να ρίχνουμε σπόρια σε σβώλους πηλού παντού και η φύση θα αποφασίσει τι είναι αυτό που μπορεί να επιβιώσει.

Τα υβρίδια είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου για περισσότερη, διαφορετική και πιο ευκολοσυντήρητη τροφή. Όσο οι άνθρωποι ζουν σε τσιμεντένιες πόλεις και χρειάζεται να μεταφέρουν την τροφή τους από την άλλη άκρη της γης, τα υβρίδια θα είναι απαραίτητα για να στηρίξουν το ακόρεστο καταναλωτικό τους μοντέλο και θα εξελίσσονται προς το χειρότερο. Όσο κι αν διαμαρτυρόμαστε για την εκβιομηχάνιση της τροφής, τίποτα δεν αλλάζει αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε. Δεν μπορείς, από τη μια μεριά, να θες καλοσχηματισμένες μελιτζάνες και κολοκυθάκια το Γενάρη και, από την άλλη, να κατηγορείς τις πολυεθνικές για την εξέλιξη των σπόρων.

Οι Μάγια δημιούργησαν το καλαμπόκι διασταυρώνοντας μεταξύ τους άλλα φυτά, όπως το Tripsacum της φωτογραφίας. Photo Credit: Frank N Foode/flickr

Οι Μάγια δημιούργησαν το καλαμπόκι διασταυρώνοντας μεταξύ τους άλλα φυτά, όπως το Tripsacum της φωτογραφίας. Photo Credit: Frank N Foode/flickr

Το ερώτημα είναι αν μπορούμε να καλλιεργήσουμε με τρόπο συμβατό προς το περιβάλλον κάτι που είναι φτιαγμένο από τον άνθρωπο, για να εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες. Η πιο σωστή προσέγγιση στο θέμα είναι αυτή του Ιάπωνα φιλόσοφου-αγρότη Masanobu Fukuoka, ο οποίος μας προτρέπει να ρίχνουμε σπόρια σε σβώλους πηλού παντού και η φύση θα αποφασίσει τι είναι αυτό που μπορεί να επιβιώσει. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε υγιή χωράφια, τα οποία μπορούν να μας δώσουν τροφή με πολύ λίγο κόπο και με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε μικρή οικιακή κλίμακα, σας λέω με σιγουριά ότι (αν και θέλει λίγη υπομονή) η μέθοδος δουλεύει.

Ποιες είναι, όμως, οι πραγματικές τροφές που προέρχονται απευθείας από τη φύση; Η απάντηση είναι ό,τι φυτρώνει μόνο του. Τα ραδίκια, οι ζοχοί, τα αγριόσκορδα, οι νεραντζιές, οι αγκορτσιές, οι αμυγδαλιές, οι φακές και εκατοντάδες άλλα φυτά που υπάρχουν χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου και που αποτελούσαν την τροφή του για χιλιάδες χρόνια όσο αυτός ήταν νομάς. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί ο άνθρωπος είναι το μοναδικό πλάσμα που χρειάζεται να παράγει την τροφή του, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του πλανήτη τη βρίσκουν έτοιμη;

radiki.com

 

Διαβάστε ακόμα: Οβριές, η πιο δημοφιλής τροφή του χωριού μου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top