Ένα ταξίδι στα αμπέλια, τα κρασιά, τις γεύσεις και τα αρώματα της Νεμέας θα πραγματοποιηθεί στην Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Κλείνουμε 10 χρόνια από τη σύλληψη του cycling4wine στα βουνά της Νεμέας και 9 από τον πρώτο Ποδηλατικό Γύρο Οινοποιείων Νεμέας. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε, τα κρασιά είναι θεαματικά καλύτερα, τόσο από τα παλιά όσο και από τα καινούργια οινοποιεία, αποκαλύπτονται σιγά-σιγά τα αμπελοτόπια τη περιοχής με τα ξεχωριστά μικροκλίματα, η Νεμέα αλλάζει και οι οινοκένταυροι του cycling4wine μαζευόμαστε για την ετήσια αιρετική γιορτή του κρασιού και της ποδηλασίας στην περιοχή, περισσότερο ενήμεροι από ποτέ, ρωτώντας για ποικιλίες, αρώματα, παλαίωση…ένα αμιγώς οινόφιλο κοινό πλέον, που αγαπάει και το ποδήλατο. Πίνουμε καλύτερα κρασιά, κάνουμε περισσότερα χιλιόμετρα, και του χρόνου στη 10η επέτειο θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας.

Είμαστε πλέον ανοιχτοί σε περισσότερο κόσμο, με 3 διαδρομές από 30κάτι έως 60κάτι χλμ για όλα σχεδόν τα γούστα, με σήμανση πάντα πάνω στο οδόστρωμα σε διαφορετικά χρώματα, ώστε να μπορεί να ακολουθεί κανείς τη διαδρομή του στο δικό του ρυθμό χωρίς να χάνεται, με οινοποιεία ανοιχτά ειδικά για μας να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους (που θα μπορούμε επί πλέον να αγοράσουμε σε ειδικές για την περίσταση τιμές και θα μεταφερθούν στο σημείο τερματισμού για διευκόλυνση).

Τι κάνουμε στις βόλτες του cycling4wine;
Μαζευόμαστε σε ένα σημείο, με τα ποδήλατά μας και κάνουμε βόλτα σε κυκλικές διαδρομές (ώστε να επιστρέφουμε στο σημείο εκκίνησης, που μάλλον έχουμε τα αυτοκίνητά μας), που περιλαμβάνουν στάσεις σε οινοποιεία για να δοκιμάσουμε τα κρασιά της περιοχής. Ποδηλατούμε μέσα στη φύση μακρυά από κίνηση αυτοκινήτων σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους, σπάνια σε πατημένο χώμα, διασχίζοντας αμπελώνες και ελαιώνες. Στο τέλος τρώμε όλοι μαζί με κρασιά κερασμένα από τα οινοποιεία και φοράμε και το αναμνηστικό μπλουζάκι, ειδικά σχεδιασμένο για την περίσταση.

Πέρσι πάνω από 300 άνθρωποι συμμετείχαν στον Ποδηλατικό Γύρο Οινοποιείων Νεμέας.

Ένα tour πριν το… tour

Θα δοκιμάσουμε κρασιά της Νεμέας από 6 οινοποιεία στη μικρή διαδρομή και έως 12 στη μεγάλη, αλλά και τις 2 μπύρες Κάρμα της νεότευκτης τοπικής ζυθοποιίας, που συμπεριλήφθηκαν στη βόλτα εξ αιτίας της ποιότητάς της και του πάθους των δημιουργών της, που ξέρουν και από κρασί.

Θα γυρίσουμε τη Νεμέα με τ’ αμπέλια γύρω γύρω, θα πάμε μέχρι το Γκόφα και τον Νικολάου και μετά Πετρί και Λεόντιο μέσα από τα αμπέλια, πίσω στη Νεμέα, Κάρμα, Μπαϊρακτάρης , Καραμήτσος, ανηφόρα για Αρχαία Νεμέα, αριστερά στο Κουτσομόδι κατηφόρα στον αμπελώνα της Αρχαίας Νεμέας, βόλτα γυροβολιά να πέσουμε πίσω από τον Ναό, Κτήμα Αναγέννηση, Αρχαίες Κλεωνές και Λαυκιώτης με θέα, πίσω στον Παπαϊωάννου και μετά στον Παλυβό. Νεμέα και Μπαραφάκας, Ζαχαριάς, ανηφόρα για Κούτσι, προσπερνάμε για Γαία και γυρνάμε στην κατηφόρα που κερδίσαμε να τερματίσουμε, να αλλάξουμε, να πάρουμε τα μπλουζάκια μας και να φάμε και να πιούμε. Όλα αυτά μόνο στη μεγάλη διαδρομή.

Αρχαία Νεμέα

Οι ποδηλάτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κρασιά της Νεμέας από 6 οινοποιεία στη μικρή διαδρομή και έως 12 στη μεγάλη.

Κτήμα Παπαϊωάννου
Ο πατριάρχης της Νεμέας, που την έβγαλε από την αφάνεια στο τέλος του προηγούμενου αιώνα έχει παραδώσει τη σκυτάλη στο γιο του Γιώργο. Αν όμως τον πετύχετε στο Οινοποιείο, θα είναι εμπειρία ζωής. 20 ετικέτες, εμβληματικά κόκκινα και λευκά με γηγενείς ζύμες (που επιφυλάσσουν εκπλήξεις στο σχεδόν άμεσο μέλλον). Ίσως η πλουσιότερη έκφραση του φρούτου του Αγιωγίτικου σε προχωρημένη παλαίωση. Κρασιά που διαρκούν και δοκιμάζουν την υπομονή και επιμονή σου να τα περιμένεις. Το Μικροκλίμα, από πολύ παλιά αμπέλια, είναι κατηγορία μόνο του. Ανακαλύψτε τα χωρίς να μεθύσετε!

Κτήμα Παλυβού
Άλλο ένα εμβληματικό οινοποιείο. Ο πρώτος διδάξας της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Σοβαρά κόκκινα (Άμμος, Νόημα κλπ) και επιτυχημένα λευκά (Πέτρινες πλαγιές από Μαλαγουζιά – Σαρντονέ) και ροζέ (Βυσσινόκηπος) με χαρακτήρα. Καινούργιο σχετικά το Viognier. Επιτυχημένο ημίξηρο το La vie en Rose, από Μοσχοφίλερο, από τα χεράκια των θυγατέρων.

Κτήμα Αναγέννηση
Καινούργιο σχετικά οινοποιείο με Νεμεάτη ιδιοκτήτη, με μακρά θητεία στην εστίαση ως σομελιέ αλλά και καλλιτεχνική φλέβα (θα δούμε έργα του, γλυπτά κυρίως, στο οινοποιείο). Κομψές, ποιοτικές δουλειές, που συνεχώς βελτιώνονται. Δοκιμάστε το εκ Πέτρας αλλά και το παλαιωμένο Ασσύρτικο βαρέλι.

Αρχαίες Κλεωνές – Κτήμα Λαυκιώτη
Δεύτερη γενιά οινοποιών, που ανέβασαν τον οικογενειακό πήχη ψηλά. Πολύ καλό πάντα το Αγιώνυμο, αλλά και ο Νήνεμος και το Μοσχοφίλερό τους. Πραγματικά επισκέψιμο και φιλόξενο οινοποιείο, με εξαιρετική θέα στην κοιλάδα.

Λεόντιο- Κτήμα Ράπτη
Η Ελένη Ράπτη στο οινοποιείο και ο Χρήστος στο φυτώριο αμπέλου. Σοβαρές Νεμέες παλαίωσης, ένας πολύ καλός Κοκκινόβραχος (Cab-Merlot) και πολύ μοντέρνα λευκά με ένα Ασσύρτικο που ώρες-ώρες θυμίζει Σαντορίνη. Α, και δύο αφρώδη, λευκό και ροζέ, που ήδη έχουν κλέψει την καρδιά σας. Και πολύ ωραία η βόλτα ως εκεί.

Κούτσι-Κτήμα Γαίας
Ο ξενομπάτης που μας έμαθε να πίνουμε Ασσύρτικο Σαντορίνης με υψηλές οξύτητες με το Θαλασσίτη, άνοιξε οινοποιείο και στη Νεμέα, έκανε πάταγο με το Κτήμα του 1997 ή 98 και από τότε είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δύναμης κρούσης της Νεμέας με υποδειγματικές οινοποιήσεις και φέτος με ένα από τα καλύτερα κόκκινα του, το Κτήμα 2013. Δοκιμάστε τα όλα, προσοχή στην κατηφόρα μετά!

Νεμέα

Αμπελώνες Ζαχαριά
Από τα παλαιότερα οινοποιεία, μπορείτε ακόμα να δείτε τις παλιές τσιμεντένιες δεξαμενές μεγάλου όγκου. Πολλές ετικέτες, η κόκκινη ναυαρχίδα τους προς το παρόν είναι το Μαύρο στον Κυβο, από Αγιωργίτικο, Μερλό και λίγη Μαυροδάφνη, που όμως προσδίδει αρκετή πολυπλοκότητα στο χαρμάνι. Το Καμάρι του Ηλία Ζαχαριά είναι όμως η λευκή Σκλάβα που φέτος είναι εν ου παικτοίς. Άλλες αγάπες η Κυδωνίτσα και η φετινή μονοποικιλιακή Μαυροδάφνη. Το ροζέ Αγιωργίτικο μην το χάσετε αν έχετε λίγο σοβαρό ροζ μέσα σας.

Κτήμα Γκόφα
Καινούργιο σχεδόν οινοποιείο, περάσαμε από την πρώτη χρονιά που άνοιξαν και μας περίμεναν. Νέα παιδιά, μαθαίνουν γρήγορα και είναι και πολύ φιλόξενοι και ανοιχτόμυαλοι, κάνουν φοβερά πάρτι στο ποτάμι, πίσω από το οινοποιείο και φέτος έχουν και την καλύτερη Νεμέα που έφτιαξαν ποτέ. Δοκιμάστε και όλα τα υπόλοιπα και μη φύγετε χωρίς το λευκό Μυθικό Ποταμό από Μαλαγουζιά-Sauvignon Gris…

Κτήμα Νικολάου
Άλλο ένα γνώριμο, αλλά όχι πολύ παλιό οινοποιείο, που έχει φέτος την καλύτερη Νεμέα του ever. Αλλά να τα δοκιμάσετε όλα. Επίσης φιλόξενοι και σε ωραίο σημείο.

Το φετινό, συλλεκτικό, μπλουζάκι του 9ου Ποδηλατικού Γύρου Οινοποιείων Νεμέας.

Κτήμα Μπαραφάκα
Άλλος ένας που το παλεύει χρόνια και φέτος έκανε τη διαφορά η καινούργια Νεμέα του (Αποκάλυψη). Έχει και Ασσύρτικα Μαλαγουζιές και άλλα, αλλά υποπτεύομαι πως οι ημίξηρες Τρεις Μάγισσες (Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Syrah) κλέβουν τις περισσότερες καρδιές και φέρνουν μπεζαχτά στο μπαμπά. Θα έχει και φέτος σουβλάκια Χρήστο;

Κτήμα Μπαιρακτάρη
Παλιός οινοποιός, που ανέβηκε κατηγορία σιγά-σιγά και τελευταία βελτιώθηκε θεαματικά. Η σειρά Μονόλιθος λευκό, κόκκινο, ροζέ είναι από τις καλύτερες στην κατηγορία της, Νεμέα του 2013 η καλύτερη ever, τα υπόλοιπα ανακαλύψτε τα μόνοι-ς σας στο φιλόξενο κόκκινο οινοποιείο.

Κτήμα Καραμήτσου
Φρέσκο οινοποιείο και οινοποιοί. Μαθαίνουν γρήγορα όμως, απόδειξη το φρέσκο τους Αγιωργίτικο που έχει εντελώς μοντέρνα δομή και η ροζέ Aphrodite, που χτύπησε κέντρο το συνδυασμό off-dry. Υπάρχουν και Ασσύρτικα και Μαλαγουζιές…και η καλύτερη θέα για την Παναγιά των βράχων απέναντι.


Χρήσιμες πληροφορίες
Η συνάντηση του 9ου Ποδηλατικού Γύρου Οινοποιείων Νεμέας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15/10 μπροστά στο δημαρχείο της Νεμέας στις 09.30. Ο γύρος θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Για να συμμετέχετε θα πρέπει:
1. Να έχετε κάνει κάνει εγγραφή. Τα σημεία εγγραφής είναι:
– Ευφρονίου 28, 4ος όροφος. Κουδούνι Νικολετόπουλος, ή πληκτρολογείτε 127 και πατάτε το κουδουνάκι (κάτω δεξιά πλήκτρο στο πληκτρολόγιο της θ/σης). 09.00-21.00 κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης 210 2028 561 / 6976 556525.
– Ερατοσθένους 12. Pixelbrothers, ψηφιακές εκτυπώσεις. 09.00-18.00, πλην Σαββάτου.
– Μαρούσι, από την πλευρά των Βρηλισίων, κατόπιν τηλ συνεννόησης με την κα Ψυχογιού στο 6973537416.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.cycling4wine.blogspot.gr

2. Να έχετε ένα καλορυθμισμένο ποδήλατο και τουλάχιστον μία σαμπρέλα για περίπτωση ανάγκης. Η τεχνική υποστήριξη, το βανάκι της εταιρίας Gatsoulis που θα έχει χάρτη των διαδρομών και θα ακολουθεί τους ποδηλάτες, δεν μπορεί να έχει όλων των ειδών τις σαμπρέλες.


 

Διαβάστε ακόμα: Ανακαλύπτοντας τις επόμενες ελίτ του ελληνικού οίνου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top