Αλυσοδεμένος μπρος στις Σειρήνες: Ο Οδυσσέας είχε… σχέδιο. (από μωσαϊκό που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο Bardo στην Τυνησία).

    Την περίοδο των εορτών πουλήθηκαν πολλά βιβλία. Κάπως έτσι γίνεται κάθε χρόνο. Μόνο που οι καλά γνωρίζοντες λένε πως πουλήθηκαν πολλά βιβλία αυτοβελτίωσης. Κι αυτό δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση: τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό διάφοροι «γκουρού» της καλής ζωής.

    Κάποιοι, όντως, έχουν κάτι να σου πουν για να βελτιώσεις τις συνθήκες του βίου σου, να μάθεις να σκέφτεσαι κάπως ευρύτερα ή να μην μπλοκάρεις την ενέργειά σου σε σκέψεις ή πράξεις που σε πηγαίνουν πίσω. Υπάρχουν κι άλλοι που χρησιμοποιούν τις προφανείς σκέψεις για καινοφανείς. Που θέλουν να αποδείξουν πως έξω έχει μέρα όταν μπορείς να το δεις και μόνος σου ανοίγοντας το παράθυρο.

    Οσο για εμάς, στην αρχή κάθε χρόνου, σκεφτόμαστε τους στόχους της νέας χρονιάς. Δίνουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα του ονείρου που θα πάρει σάρκα και οστά και δεν θα μείνει ιδεατός στόχος. Θεωρούμε πως φέτος θα είναι η χρονιά που θα κάνουμε τα λιγότερα λάθη και τα περισσότερα σωστά.

    Το 80% των ανθρώπων αποτυγχάνουν να τηρήσουν τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς μέχρι τον Φεβρουάριο. Τι είναι αυτό που μπορεί αλλάξει φέτος και να δούμε τα σχέδιά μας να γίνονται πράξη;

    Είναι ανθρώπινη ανάγκη το όνειρο και ο σχεδιασμός του μέλλοντος. Αν δεν είσαι πρωτοξάδελφος του Δαλάι Λάμα, άρα δεν έχεις μάθει να ζεις μόνο στο παρόν, τότε, αναπόδραστα, αφήνεις τον λογισμό σου να παλινδρομεί ανάμεσα στο παρελθόν που έφυγε (με τα καλά του και τα άσχημά του) και στο αδιαμόρφωτο μέλλον.

    Αν σκεφτούμε τι σκοπεύαμε να κάνουμε πέρυσι τέτοιο καιρό και τι κάναμε, ενδέχεται να μας πιάσει κατάθλιψη. Οι περισσότεροι χαθήκαμε στην πορεία, ο βηματισμός μας ακολουθούσε την παραβολική τροχιά του κάβουρα, στο τέλος αφήσαμε τις ευκαιρίες να μας φύγουν από τα χέρια και φυσικά παραιτηθήκαμε. Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο. Είναι, όμως, και το σωστό;

    Τι είναι αυτό που μπορεί αλλάξει φέτος και να προσεγγίσουμε περισσότερο τα σχέδιά μας και να τα δούμε να γίνονται πράξη; Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και το 80% των ανθρώπων αποτυγχάνει να τηρήσει τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς μέχρι τον Φεβρουάριο. Μόνο το 8% των ανθρώπων μένει σταθερό στις αποφάσεις του όλο το χρόνο. Μήπως, λοιπόν, ήρθε ο καιρός να φύγουμε από αυτά τα «σκούρα νερά» του 80%;

    «Άνδρα μοι έννεπε, πολύτροπον»: Όσο κι αν γελάμε με την πρόσδεσή μας στους Αρχαίους Έλληνες σε σημείο εμμονής ή με άγονο τρόπο, πάλι αυτοί μπορούν να μας δείξουν τον τρόπο. Μήπως να ξαναπιάσουμε τον Όμηρο;

    Οι ψυχολόγοι που μελετούν τον αυτοέλεγχο έχουν συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς να τηρήσουμε καλύτερα τους στόχους μας. Οι χειρότερες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν αυτό που αποκαλούν «διαμόρφωση απόκρισης» – αλλιώς γνωστή ως ασφυξία, καθώς κοιτάς τον πειρασμό. Πού πηγαίνει, άραγε, η περιβόητη δύναμη της θέλησης σε κάτι τέτοιες στιγμές;

    Ο Οδυσσέας ήξερε ότι η αντιμετώπιση του πειρασμού χωρίς σχέδιο θα αποτύγχανε αργά ή γρήγορα.

    Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι αυτή ήταν κακή στρατηγική, όπως αποδεικνύεται από τους μύθους τους. Τρανό παράδειγμα ο Οδυσσέας, ο οποίος καθώς πλησίαζε τις Σειρήνες, τα τραγούδια των οποίων θα παρέσυραν τους άντρες του στον θάνατο, έκλεισε τα αυτιά του πληρώματος του και δέθηκε στο κατάρτι του πλοίου του. Θα πείτε, όλα αυτά τα ξέρουμε από το σχολείο. Ναι, αλλά τώρα ως ενήλικες μπορούμε να τους δώσουμε νέο νόημα. Καθαρά πρακτικό.

    Ο Οδυσσέας ήξερε ότι η αντιμετώπιση του πειρασμού χωρίς σχέδιο θα αποτύγχανε αργά ή γρήγορα. Αντίθετα, υιοθέτησε μια στρατηγική που οι σημερινοί ψυχολόγοι αποκαλούν «αλλαγή κατάστασης». Αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική για την άσκηση αυτοελέγχου: Αντί να εκθέτουμε τους εαυτούς μας σε πειρασμούς και να ελπίζουμε ότι θα έχουμε τη δύναμη της θέλησης να αντισταθούμε, είναι καλύτερα να αποφύγουμε να τους αντιμετωπίσουμε εξαρχής. Μπορεί να λέμε στην προσευχή μας να μην μας οδηγήσει ο θεός στον πειρασμό, αλλά πραγματικά ξέρουμε τι λέμε εκείνη τη στιγμή;

    Επί του πρακτέου: αν κάποιος θέλει να πετύχει τους στόχους του μέσα στο 2023 πρέπει να αφαιρέσει από το οπτικό του πεδίο κάθε πειρασμό. Η πραγματική αλλαγή της κατάστασης, στην οποία αναφέρονται οι ψυχολόγοι, μπορεί να γίνει πράξη από εμάς τους ίδιους. Αρκεί να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

    Ναι, όσοι αποφασίσατε να κάνετε δίαιτα μην βάζετε σοκολάτες και τσιπς στο σπίτι. Μην σκεφτείτε πως αν τα έχετε στο ντουλάπι θα μείνουν εκεί. Δεν θα μείνουν. Όσοι θέλετε να σπαταλάτε περισσότερο χρόνο στα social media αφαιρέστε τις εφαρμογές από το κινητό σας. Όσο θα είναι εκεί θα σας δελεάζουν ωσάν άλλες Σειρήνες. Αν ψάχνετε χρόνο για λίγη σωματική άσκηση μην δείτε τον καναπέ του σαλονιού σας ως άλλοθι. Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα βιβλία βγείτε από το σπίτι εν ανάγκη, πηγαίνετε κάπου που δεν έχει τηλεόραση να σας αποσπά την προσοχή.

    Όσοι θέλετε να σπαταλάτε περισσότερο χρόνο στα social media αφαιρέστε τις εφαρμογές από το κινητό σας.

    Κάτι εξίσου σημαντικό: η αλλαγή της κατάστασης περιλαμβάνει αυξημένη προσοχή και στις κοινωνικές μας συνθήκες. Οι άνθρωποι γύρω μας και οι ομάδες στις οποίες ανήκουμε έχουν ουσιαστική επιρροή στη συμπεριφορά – επιρροή που μπορεί να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μας.

    Αν θέλετε να πίνετε λιγότερο, μην «μπλέξετε» με παρέες που τους αρέσει το αλκοόλ. Αν βαρεθήκατε να βλέπετε ανούσιες ταινίες ή θεατρικές παραστάσεις, καλό είναι να αναπροσαρμόσετε λίγο τους ανθρώπους με τους οποίους πηγαίνετε στα θεάματα. Αν η ως τώρα πλειοψηφία σας περιορίζει, τότε αλλάξτε την… πλειοψηφία. Αλλάξτε παρέες.

    Τίποτα από αυτά δεν είναι θεωρητικό ή δεν κουβαλάει τη δήθεν σοφία ενός… Κοέλιο. Είναι απόλυτα πρακτικά βήματα που μόνο εμείς μπορούμε να τα περπατήσουμε – αν πραγματικά το θέλουμε. Περισσότερο από φαντασία, τα μελλοντικά μας σχέδια χρειάζονται πρακτικό πνεύμα.

    Μην ξεχνάτε πως ο Οδυσσέας δεν θαυμάζεται ακόμη και στις μέρες μας για τη φιλοσοφική σκευή, αλλά για την πολυμήχανη σκέψη του. Καλός ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης, αλλά με τον Οδυσσέα θα βρούμε λύσεις στα άμεσα και πρακτικά της ζωής…

    Extra tip: Αφού επικαλούμαστε τον Οδυσσέα, καλό είναι να θυμηθούμε πως ήταν εκείνος που είδε κρυφή πόρτα τη στιγμή που οι Αχαιοί έβλεπαν τοίχο. Ολοι γνωρίζουμε πως η δική του έμπνευση με τον Δούρειο Ίππο έγειρε την πολεμική πλάστιγγα. Μήπως, λοιπόν, να βρείτε μέσα στο 2023 τον δικό σας Δούρειο Ίππο. Ειρηνικό, φυσικά, και δημιουργικό. 

     

    Διαβάστε ακόμα: Οσο μπορείς, προσπάθησε να μην εξευτελίζεις τη ζωή σου.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top