15304106_10154813226794874_3342361005777836367_o

  Πανηγυρίζοντας το Παγκόσμια Πρωτάθλημα της F1, μαζί με το team της Mercedes, την οικογένειά του, φίλους και θαυμαστές. (Φωτογραφία από το profile του Nico Roseberg στο Facebook)

  H είδηση έπεσε σαν βόμβα στον κόσμο της Formula 1 το απόγευμα της Παρασκευής, 2 Δεκεμβρίου 2016: ο Nico Rosberg, ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής, παραιτείται και «βγαίνει στη σύνταξη» στα 31 του χρόνια. Πέντε μόλις μέρες αφού πήρε το Πρωτάθλημα κι έγινε ο δεύτερος Πρωταθλητής γιος Πρωταθλητή στα 67 χρόνια του σπορ -ο προηγούμενος ήταν ο Damon Hill- αποφάσισε πως εδώ τελειώνει η 25χρονη (μετρώντας και το καρτ) αγωνιστική του πορεία. Κανείς άλλος στην ιστορία της F1 δεν εγκατέλειψε αμέσως μόλις πήρε το πρώτο του Πρωτάθλημα· ο Sir Jackie Stewart εγκατέλειψε αμέσως μετά το 3ο κι ο Alain Prost αμέσως μετά το 4ο. Οι άλλοι Πρωταθλητές συνέχισαν να τρέχουν είτε στη Formula 1 είτε σε κάποια άλλη μορφή αγώνων.

  Γιατί o Nico Rosberg το έκανε αυτό; Δείλιασε, λένε πολλοί. Πήρε το φετινό Πρωτάθλημα χάρη στις μηχανικές βλάβες του Hamilton (3-0 οι σπασμένοι κινητήρες σε βάρος του Hamilton) και ξέρει πως του χρόνου, με τα νέα πιο οδηγοκεντρικά αυτοκίνητα, δε θα μπορέσει να σταθεί έστω κάπου κοντά στον Hamilton, πως κινδυνεύει με ταπείνωση. Έτσι αναφέρουν τα πιο πολλά σχόλια.

  Όμως κανείς σύγχρονος οδηγός έτσι κι αλλιώς δε μπορεί να τα βάλει με τον Lewis Hamilton τον τελευταίο καιρό, στους τελευταίους αγώνες, κι αυτό το έχει ήδη παραδεχτεί ο Rosberg, λέγοντας πως αυτός ο Hamilton είναι ακατανίκητος. Ακόμα κι ο πολυδιαφημισμένος έφηβος Max Verstappen, που προσπέρασε με τόση ευκολία στη βροχή της Βραζιλίας τους Raikkonen, Rosberg, Alonso, Vettel, Ricciardo -όλους στην ουσία- όταν προσπάθησε στον ίδιο αγώνα να ακολουθήσει τον πρωτοπόρο Hamilton (όχι να τον προσπεράσει, απλώς να ακολουθήσει στον ίδιο ρυθμό) είδε τη μπαριέρα ανφάς!

  Ο Hamilton μοιάζει πλέον να μπορεί να χάσει μόνο από τον κακό εαυτό του. Όμως ο Rosberg ήταν πάντα εκεί φέτος να αδράξει την ευκαιρία όταν ο Hamilton παρουσίαζε αυτόν τον κακό εαυτό και να πάρει πολύτιμους βαθμούς στις τέσσερεις κακές εκκινήσεις του Hamilton, και στις τρεις μηχανικές του βλάβες βεβαίως.

  Τα νεύρα του είχαν ήδη τεντώσει στα όριά τους. Το απόγευμα της Δευτέρας το αποφάσισε. Τέλος οι αγώνες.

  Ο Rosberg είναι ο οδηγός που έκανε φέτος τα λιγότερα λάθη. Έχει εξελιχθεί και ωριμάσει με τον χρόνο. Είναι παλιός στη Formula 1, πιο παλιός από τον Hamilton και τον Vettel που στο μεταξύ έγιναν πολυπρωταθλητές. Κάθε χρόνο, μαθαίνοντας από τα λάθη του, γινόταν λίγο καλύτερος. Έχασε το Πρωτάθλημα από τον Hamilton το 2014 κι εκείνη τη μέρα έδειξε πως δεν τον ενδιαφέρει μόνο να είναι πρώτος: του πρότειναν από την ομάδα να φέρει το αυτοκίνητο στα πιτς και να εγκαταλείψει, όμως εκείνος τους ζήτησε να συνεχίσει και να τερματίσει, έστω και τελευταίος, να σταθεί και να πέσει όρθιος σε έναν αγώνα χωρίς ελπίδα πια – πόσο ελάχιστοι το κάνουν αυτό. Ξαναέχασε τον Πρωτάθλημα το 2015 από τον Hamilton, κι εκεί κλείστηκε μόνος για δυο μερόνυχτα στο ξενοδοχείο του. Κι όταν βγήκε ήταν άλλος άνθρωπος, που νίκησε αμέσως μετά επτά συνεχόμενους αγώνες! Ναι, ποτέ δεν τα κατάφερε στη βροχή, όπως τα μεγάλα φυσικά ταλέντα, κι ένας ακόμα λόγος που πήρε το φετινό Πρωτάθλημα ήταν ότι έβρεξε σε ελάχιστους αγώνες. Αλλά στο στεγνό, πλέον συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους. Όταν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, τη μέρα που κρίθηκε το Πρωτάθλημα, χρειάστηκε να προσπεράσει τον Mad Max (Verstappen), απλά τον εκτέλεσε με μια αποφασιστική κίνηση!

  15272218_10154806587264874_6135732451027646873_o

  Μόλις έκανε το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα και πήρε τον τίτλο στη F1. Πέντε μέρες μετά θα σκάσει και η βόμβα της αποχώρησής του. (Φωτογραφία από το profile του Nico Roseberg στο Facebook/Steve Etherington)

  Ήδη από το πρωί εκείνης της μέρας είχε αρχίσει να σκέφτεται να αποσυρθεί. Όπως είπε, τα νεύρα του είχαν ήδη τεντώσει στα όριά τους. Το απόγευμα της Δευτέρας το αποφάσισε. Τέλος οι αγώνες. Κατέκτησε την κορυφή του παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού και, όπως ο ίδιος δήλωσε τέσσερεις μέρες αργότερα, την Παρασκευή που ανακοίνωσε την απόφασή του, αυτή η κατάκτηση απαίτησε ένα επίπεδο αφοσίωσης που ο ίδιος δεν έχει πλέον τη διάθεση να ξαναδείξει. Δεν μας είχε δώσει καμιά κλου. Εκτός ίσως από τον τρόπο που απαντούσε όταν τον ρωτούσαν αν του χρόνου θα έχει το Νο1 στο αυτοκίνητό του, που δικαιούται ως Πρωταθλητής, ή αν θα συνεχίσει να τρέχει με το τυχερό του νούμερο, το 6, απαντούσε μ ένα αχνό χαμόγελο, «θα δούμε ως του χρόνου». Επειδή ο ίδιος γνώριζε πως του χρόνου δε θα έχει κανένα νούμερο στο αυτοκίνητό του.

  Θα μπορούσε να συνεχίσει 2-3 χρόνια στο ρελαντί, χωρίς να πιέζει, να εξαργυρώσει την επιτυχία του, σε παχυλούς μισθούς και πλούσιους χορηγούς, κι ύστερα ν αποσυρθεί, όπως έκαναν αρκετοί άλλοι Πρωταθλητές. Μα ο Nico Rosberg, ο Γερμανοφιλανδοσουηδομονεγάσκος πορφυρογέννητος γιος του Keke Rosberg, αφού πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο, να γίνει Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula 1, προτίμησε «να βγει στη σύνταξη», να αφοσιωθεί στην όμορφη γυναίκα του και το παιδί τους, και να εξερευνήσει τη ζωή μετά τους αγώνες. Κι έζησαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα!

   

  Διαβάστε ακόμα: Formula 1 – Οι ήρωες του Μονακό

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top