«Ξεκίνησα για να τουμπάρω τον κατήφορο της σωματικής μου κατάστασης πριν λίγα χρόνια».

– Ποια είναι η βασική σας ασχολία στη ζωή;
Είμαι μηχανικός πληροφορικής και λάτρης της τεχνολογίας γενικότερα. Επίσης γονιός δύο εφήβων, και σύζυγος.

– Γιατί τρέχετε;
Ξεκίνησα για να τουμπάρω τον κατήφορο της σωματικής μου κατάστασης πριν λίγα χρόνια. Σήμερα, γιατί μου δίνει τρομερή έμπνευση να προχωρήσω στην πολύ απαιτητική μου καθημερινότητα, να αντιμετωπίσω κάθε αναποδιά της ζωής μου και να μην τα παρατάω. Γιατί απολαμβάνω να βλέπω την εξέλιξή μου σε αυτό. Γιατί με κάνει να αισθάνομαι ζωντανός και υγιής.

– Ποιος είναι ο στόχος σας;
Να διατηρώ την υγεία μου και να ζήσω εμπειρίες με συμμετοχές σε αγώνες. Να εμπνεύσω και να παρακινήσω άλλους να ανακαλύψουν ότι μπορούν κι εκείνοι να αλλάξουν τη ζωή τους. Να ξεπεράσουν αυτό που νομίζουν ανυπέρβλητο.

«Το τρέξιμο με βοηθάει να νικήσω την πλευρά του εαυτού μου που με τραβάει προς τα πίσω».

– Ποιο είναι το κίνητρό σας για να βγείτε από την πόρτα ακόμη και όταν είστε κουρασμένος;
Ξέρω κάθε φορά ότι θα αδειάσω από το καθημερινό stress και θα φέρω σε ισορροπία το σώμα και το μυαλό. Να νικήσω την πλευρά του εαυτού μου που με τραβάει προς τα πίσω. Επίσης ότι θα κοιμηθώ καλύτερα και ότι θα φάω χωρίς ενοχές.

– Έχετε κάποιο ρούχο ή αξεσουάρ-φετίχ που φοράτε στο τρέξιμο;
Τρελαίνομαι να ασχολούμαι με τον αθλητικό εξοπλισμό. Σαν παιδάκι. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάτι.

– Τρέχετε μετά μουσικής; Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Όταν δεν τρέχω με παρέα πάντα ακούω podcasts ή μουσική. Κυρίως electro-dance-pop. Βοηθάει πολύ στα long runs. Υπάρχουν μερικά τραγούδια που ξεχωρίζω αν και αλλάζουν συχνά: π.χ. Sia – Never give up, I feel love – Donna Summer, Disconnect – Becky Hill, Soulmate – Andrea Vanzo.

– Τι σας ρίχνει στο τρέξιμο;
Ένας τραυματισμός. Είναι σα να μου ζητούν να κατέβω από το τρένο πριν φτάσω εκεί που θέλω.

«Βλέπεις ανθρώπους της διπλανής πόρτας να έχουν κάνει άθλους όπως μαραθώνιο ή Σπάρταθλο, ενώ πριν από λίγα χρόνια τους ήταν αδιανόητο».

«Όταν διανύω μεγάλες αποστάσεις σκέφτομαι πόσα σουβλάκια έκαψα και σήμερα».

– Τι σας ανεβάζει περισσότερο;
Είναι η έμπνευση που παίρνω από άλλους δρομείς. Π.χ. όταν βλέπεις ανθρώπους της διπλανής πόρτας να έχουν κάνει άθλους όπως μαραθώνιο ή Σπάρταθλο, ενώ πριν από λίγα χρόνια τους ήταν αδιανόητο. Αισθάνομαι προνομιούχος που γνωρίζω αλλά και έχω τρέξει μαζί με τέτοιους ανθρώπους.

– Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις;
Πόσα σουβλάκια έκαψα και σήμερα.

– Από που αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω όταν φτάνετε στο όριό σας;
Αν είναι αγώνας, σίγουρα από τους γύρω μου που προσπαθούν. Σε κάθε περίπτωση όταν ξεπερνάς αυτό που νομίζεις όριο, εξελίσσεσαι. Αυτό, είναι έμπνευση.

– Το τρέξιμο για σας είναι και διαλογισμός; Αν σας ωφελεί και ψυχικά;
Σίγουρα ωφελεί ψυχικά αλλά διαλογισμός δεν είναι. Σε προετοιμάζει για διαλογισμό.

– Είναι κάτι που προκαλεί ένα γλυκό εθισμό;
Ακριβώς. Αν δεν τρέξω μια εβδομάδα, έχω εκνευρισμό. Αισθάνομαι ότι χάνω την ισορροπία μου.

– Έχετε λάβει μέρος σε αγώνες; Τι σας έμεινε από την εμπειρία;
Αρκετούς. Αξέχαστος ο 1ος μου στο κέντρο της Αθήνας, νύχτα 5χλμ. Η οικογένεια μου, πανηγύρισε πολύ τον τερματισμό μου. Επίσης η λαμπαδηδρομία ΙΑΣΩΝ 23, χάρη στην οποία έγινα δωρητής οργάνων.

«Τις καθημερινές προτιμώ τα στάδια της περιοχής μου ή τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ που είναι και κοντά στη δουλειά μου».

– Έχετε τρέξει σε Μαραθώνιο;
Τα 3 τελευταία χρόνια στον Αυθεντικό της Αθήνας. Ιεροτελεστία και γιορτή. Το συναίσθημα του να κατεβαίνεις την Ηρώδου Αττικού και να μπαίνεις στο Καλλιμάρμαρο μετά από 42χλμ είναι κάτι που δεν περιγράφεται. Θέλω να τρέχω κάθε χρόνο μέχρι όσο μπορώ.

– Ποιο είναι το αγαπημένο σας υγιεινό σνακ;
Τοστ με φέτες μπανάνας και φυστικοβούτυρο.

– Έχετε τραυματιστεί τρέχοντας;
Δυστυχώς ναι, από πτώσεις. Ευτυχώς όχι σοβαρά. Οι δρόμοι μας έχουν πολλές παγίδες και χρειάζονται πολύ προσοχή. Τους αποφεύγω.

«Τα ωραιότερα μέρη που έχω τρέχει είναι η Παραλία της Θεσσαλονίκης, ο Γύρος της λίμνης Ιωαννίνων, το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και η Πάρνηθα».

– Που τρέχετε συνήθως και γιατί;
Τις καθημερινές προτιμώ τα στάδια της περιοχής μου ή τον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ που είναι και κοντά στη δουλειά μου. Επίσης ο Υμηττός είναι αγαπημένο μέρος και ανεβαστικό ιδιαίτερα Κυριακή πρωί. Όπου υπάρχει ασφαλής ανοιχτωσιά είναι ό,τι πρέπει.

– Ποιο είναι το ωραιότερο σημείο που έχετε τρέξει;
Η Παραλία της Θεσσαλονίκης, ο Γύρος της λίμνης Ιωαννίνων, το Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και η Πάρνηθα Δεν ξέρω ποιο να ξεχωρίσω.

– Πότε και που κάνετε διατάσεις;
Μετά την προπόνηση αλλά και σε άσχετες στιγμές χαλάρωσης. 2κέφαλοι, 4κεφαλοι και όλοι οι… κέφαλοι.

– Πώς μετράτε την απόσταση που διανύετε;
Ως γκατζετάκιας και λάτρης της τεχνολογίας, με ένα αθλητικό ρολόι. Ξεκινάς με το πιο απλό και όπου σε φτάσει η δίψα για περισσότερη ανάλυση των προπονήσεων και της υγείας σου.

– Τρέχετε μόνος σας ή με παρέα;
Κυρίως μόνος, μιας και αυτά που κάνω είναι κάπως εξατομικευμένα όμως εκεί που πηγαίνω βρίσκω φίλους έστω και λίγο. Τα σαββατοκύριακα είναι πιθανό να κάνω ένα long run με παρέα. Ο κόσμος που έχω γνωρίσει από το τρέξιμο είναι απίθανος.

– Έχετε κάνει trail running;
Όχι ακόμη. Ίσως επειδή το φοβόμουν ως τώρα. Είναι ένας από τους μελλοντικούς μου στόχους.

«Ο κόσμος που έχω γνωρίσει από το τρέξιμο είναι απίθανος».

«Αγαπημένος μου δρομέας είναι ο Παναγιώτης Καραϊσκος, που από τα ναρκωτικά έκανε την υπέρβαση και έγινε πρωταθλητής».

– Το τρέξιμο σας βοηθάει να ξεπεράσετε κάποια εξάρτηση;
Ναι. Φυσικά βοηθάει στο να ξεκολλήσεις από τον καναπέ και το κινητό!

– Βαριέστε να πάτε για τρέξιμο;
Φυσικά. Κάθε δρομέας έχει τέτοιες στιγμές. Το αποτέλεσμα του να κυριαρχήσεις στον εαυτό που σου σε τραβάει πίσω, πάντα σε δικαιώνει. Είναι συχνό να ξεκινάς τρέξιμο επειδή «πρέπει» και στο τέλος να λες «τι ωραία τελικά που το έκανα». Ένας στόχος συνήθως λειτουργεί καταλυτικά.

– Τελικά έχει πλάκα να τρέχεις ή είναι συνήθεια για μαζοχιστές;
Δεν είναι όλα για όλους. Αυτό που έχει πλάκα για μένα, μπορεί να μην έχει για άλλους. Αξίζει όμως να δοκιμάσεις για να μάθεις. Άλλωστε είναι κι εκείνο το πράμα με τις ενδορφίνες που παράγονται στο σώμα που σίγουρα δεν το κάνουν μαζοχισμό.

– Γιατί νομίζετε ότι όλοι έχουν τρελαθεί τελευταία και παίρνουν τους δρόμους τρέχοντας;
Πολλοί, αναζητούν το καλύτερο στη ζωή τους. Το δρομικό κίνημα ανθεί γιατί είναι απλό να το ξεκινήσεις. Δεν έχει φαινομενικά αρχικά έξοδα. Γίνεται σε εξωτερικό χώρο που παίζει μεγάλο ρόλο στη διάθεση. Η πανδημία έβαλε το χεράκι της. Φέρνει και τον κόσμο σε επαφή.

– Έχετε κάποιον αγαπημένο δρομέα;
Τον Παναγιώτη Καραϊσκο που από τα ναρκωτικά έκανε την υπέρβαση και έγινε πρωταθλητής. Πολλούς καθημερινούς ανθρώπους και ιδιαιτέρως τη γυναίκα μου.

 

Διαβάστε ακόμα, Νικόδημος Νικολακέας: «Το τρέξιμο δημιουργεί μια αλυσίδα θετικών επιδράσεων».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top