Τότε και τώρα. Ο Νίκος Πολιάς παραμένει ένας μετρ του στίβου.

Τρέχω, τρέχεις, τρέχει. Ο κορωνοϊός άλλαξε πολλά στη ζωή μας, τα περισσότερα προς το χειρότερο. Η συνακόλουθη καραντίνα, όμως, ωφέλησε ως προς τούτο: μας έδωσε τη δυνατότητα να βγούμε από το σπίτι (τις επιτρεπόμενες ώρες) και να αθληθούμε. Αίφνης, οι δρόμοι των πόλεων γέμισαν από αθλητές ή από ανθρώπους που έμαθαν να περπατούν.

Εκεί που προηγουμένως είχαμε αναφορά μόνο στο αυτοκίνητό μας ή την καθιστική ζωή, τώρα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γεμίζουν τα πάρκα και μαθαίνουν τη χαρά της άθλησης. Αυτό από μόνο του είναι θετικό, αρκεί να ξέρει κανείς τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει. Απευθυνθήκαμε στον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον Νίκο Πολιά. Έναν από τους εμβληματικότερους αθλητές στίβου στη χώρα μας, πολυνίκη πρωταθλητή στον μαραθώνιο (κατέχει το Πανελλήνιο Ρεκόρ Αυθεντικής Διαδρομής με 2:17:56 στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004) και διευθυντή του στιβικού περιοδικού Runner Magazine.

Ο Νίκος Πολιάς ξεδιαλύνει πολλές απορίες που ενδεχόμενα έχουμε γύρω από το τρέξιμο. Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: από τι παπούτσια πρέπει να φοράμε έως τι ασκήσεις πρέπει να κάνουμε για να μην τραυματιστούμε.

«Αν κάποιος καθορίσει εξ αρχής τις ημέρες και την ώρα που μπορεί να αφιερώσει στον εαυτό του για τρέξιμο, είναι πιο εύκολο να το ακολουθήσει».

– Είναι καλό να βάζει κανείς στόχους ή να αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο;

Πιστεύω ότι, όπως και στα περισσότερα πράγματα στη ζωή μας, η ύπαρξη ενός στόχου και ενός πλάνου για την επίτευξή του, μας βοηθούν να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό σε κάθε μας προσπάθεια. Είναι καλό να ξέρουμε που βρισκόμαστε, που θέλουμε να φτάσουμε και με ποιον τρόπο. Στο τρέξιμο, ειδικά για τους αρχάριους ή νέους όπως λέμε δρομείς, ο στόχος μπορεί να είναι το να τρέξει κανείς χωρίς διάλειμμα 20-30 λεπτά, ή 3-5 χλμ. Η εμπειρία που αποκτούμε μετά από κάθε προπόνηση, μετά από κάθε μας τρέξιμο, γίνεται ο οδηγός μας για τη συνέχεια.

– Είναι καλό να έχουμε μια ρουτίνα στο τρέξιμο;

Η πειθαρχία είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Όπως και η συνέπεια και η συνέχεια. Άρα, αν κάποιος αποφασίσει τις ημέρες και την ώρα που μπορεί να αφιερώσει στον εαυτό του για τρέξιμο, είναι πιο εύκολο να το ακολουθήσει.

– Υπάρχει ιδανική ώρα που πρέπει να τρέχουμε;

Κάποιοι είναι λάτρεις του πρωινού, ενώ κάποιοι άλλοι είναι «σκοτεινοί» τύποι και τους αρέσει να τρέχουν όταν ο ήλιος έχει δύσει. Εξαρτάται από της συνήθειες και τον ρυθμό ζωής του καθενός. Η επιστήμη πάντως λέει ότι το σώμα αποδίδει καλύτερα τις απογευματινές ώρες.

«Η ένδυση μας θα πρέπει να είναι ελαφριά. Τώρα που η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά, θα πρέπει η αίσθηση που έχουμε μόλις βρεθούμε έξω να είναι ότι κρυώνουμε λίγο έως αρκετά».

 

– Πρέπει να τρέχουμε κάθε μέρα ή να δίνουμε στον εαυτό μας κάποια μέρα ξεκούρασης;

 Θεωρώ ότι για τον μέσο δρομέα, το καθημερινό τρέξιμο είναι υπερβολή. Το σώμα μας χρειάζεται μέρες ξεκούρασης ειδικά αν το πρόγραμμα μας περιλαμβάνει και προπονήσεις με αρκετά υψηλή ένταση. Υπάρχουν δρομείς πολύ υψηλού επιπέδου που έχουν ένα ρεπό κάθε εβδομάδα. Αν βέβαια κάποιος έχει το τρέξιμο στη ζωή του ως μέθοδο αποσυμπίεσης και χαλάρωσης και μπορεί να το ελέγχει, τότε μπορεί να το κάνει. Προσωπικά όταν τα χρόνια του πρωταθλητισμού δεν έκανα σχεδόν ποτέ ρεπό, ενώ τώρα ως απλός δρομέας, οι μέρες που τρέχω την εβδομάδα κυμαίνονται από 2 έως 5.

«Δεν πρέπει να χάνουμε τη χαρά που μας προσφέρει το τρέξιμο. Τα οφέλη κάθε προπόνησης θα τα κερδίσουμε είτε καταγραφούν στο ρολόι μας είτε όχι».

– Οι εφαρμογές που υπάρχουν στα κινητά ή στα ρολόγια νέας τεχνολογίας βοηθούν;

Η τεχνολογία και οι νέες υπηρεσίες είναι πάντα ευπρόσδεκτες, καθώς μας προσφέρουν γνώση και δεδομένα που σε άλλη περίπτωση δεν θα ήταν διαθέσιμα. Αρκεί, βέβαια να γίνεται σωστή χρήση και να μην γίνονται οι δυνάστες μας. Ξέρω αρκετούς δρομείς που αν δεν καταγράψει το ρολόι τους την προπόνηση που έκαναν για κάποιο λόγο, αγχώνονται υπερβολικά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάνουμε τη χαρά που μας προσφέρει το τρέξιμο. Τα οφέλη κάθε προπόνησης θα τα κερδίσουμε είτε καταγραφούν στο ρολόι μας είτε όχι.

– Αν κάποιος επιλέξει να περπατήσει σχετικά έντονα αντί να τρέξει, θα τον βοηθήσει να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση;

Γενικά θα έλεγα ότι οποιαδήποτε αύξηση της σωματικής μας δραστηριότητας μόνο ωφέλιμη μπορεί να είναι. Έτσι, κάποιος που γενικά δεν περπατάει, αν αρχίσει να βαδίζει συστηματικά και σε έντονο ρυθμό δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, σίγουρα θα δει μεσοπρόθεσμα κάποια βελτίωση. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορέσει σταδιακά να αρχίσει να τρέχει και αν αυτό τον κερδίσει και του προσφέρει χαρά, ίσως γίνει και δρομέας.

«Το τρέξιμο στον δρόμο δεν είναι και το ασφαλέστερο πράγμα. Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός» (Nikos Libertas / SOOC).

– Τι ρούχα πρέπει να φοράμε όταν πηγαίνουμε για τρέξιμο;

Η ένδυση μας θα πρέπει να είναι ελαφριά. Τώρα που η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά, θα πρέπει η αίσθηση που έχουμε μόλις βρεθούμε έξω να είναι ότι κρυώνουμε λίγο έως αρκετά. Αυτό κρατά για περίπου 3-5λεπτά και μετά καθώς ζεσταινόμαστε νιώθουμε άνετα. Άρα ένα τεχνικό t-shirt από μέσα ως πρώτο επίπεδο και έναν ελαφρύ μακρυμάνικο ή αντιανεμικό από πάνω είναι τις περισσότερες φορές αρκετά για να μας προστατεύσουν. Από κάτω μπορεί κανείς να φορέσει είτε μία βερμούδα ¾ η οποία μπορεί να έχει ενσωματωμένο και ένα κοντό κολάν για μεγαλύτερη προστασία, είτε ένα μακρύ κολάν όταν ο καιρός είναι πιο κρύος ή ακόμα και μία φόρμα. Καλό θα είναι πάντως να αποφεύγει κανείς τα βαμβακερά ρούχα, καθώς συγκρατούν τον ιδρώτα με αποτέλεσμα να μην αναπνέει σωστά το σώμα, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος να κρυώσουμε σε πιθανή στάση μας, ειδικά αν φυσάει.

«Τα παπούτσια είναι ο πιο στενός φίλος του δρομέα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιούμε το σωστό για τα πόδια μας ζευγάρι».

Έχει σημασία τι παπούτσια φοράει κανείς για τρέξιμο;

Τα παπούτσια είναι ο πιο στενός φίλος του δρομέα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να χρησιμοποιούμε το σωστό για τα πόδια μας ζευγάρι, καθώς αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το βαθμό που θα απολαύσουμε το τρέξιμό μας. Υπάρχουν δεκάδες μοντέλα στην αγορά, για κάθε είδους δρομέα και για κάθε χρήση. Η τεχνολογία έχει βοηθήσει σημαντικά έτσι ώστε το μέσο επίπεδο των παπουτσιών για τρέξιμο να βρίσκεται πολύ υψηλά, κάνοντας έτσι πιο ασφαλή την όποια επιλογή μας. Σε κάθε περίπτωση η σωστή ενημέρωση και η επίσκεψη σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα βοηθούν σημαντικά. Για παράδειγμα σε κάθε τεύχος του Runner Magazine, δοκιμάζουμε αρκετά νέα μοντέλα παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά τους και προτείνοντας σε κάθε τύπο δρομέα αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Πολλά τέτοια τεστ μπορεί κανείς να βρει και στην ιστοσελίδα μας runnermagazine.gr στο κομμάτι του εξοπλισμού.

«Μετά το τρέξιμο όμως είναι σημαντικό να αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάνοντας διατατικές ασκήσεις» (Menelaos Myrillas / SOOC).

– Πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν τη σημασία της αποθεραπείας ή των ασκήσεων που πρέπει να κάνουν πριν ξεκινήσουν μια άσκηση. Μπορούμε να τους ενημερώσουμε τι πρέπει να κάνουν;

Πριν το τρέξιμο δε χρειάζεται να κάνει κανείς κάτι. Μάλιστα στο τεύχος του Runner Magazine που κυκλοφορεί έχουμε έναν άρθρο που αναλύει τον ρόλο και τη σημασία των διατάσεων στο πρόγραμμα ενός δρομέα. Μετά το τρέξιμο όμως είναι σημαντικό να αφιερώνουμε λίγο χρόνο κάνοντας διατατικές ασκήσεις τουλάχιστον στις βασικές μυϊκές ομάδες, όπως οι τετρακέφαλοι, οι δικέφαλοι, οι γαστροκνήμιοι (γάμπες), οι προσαγωγοί, κλπ Επίσης αν κάποιος τρέχει συστηματικά καλό θα είναι 1-2 φορές το μήνα να προγραμματίζει ένα αθλητικό μασάζ, έτσι ώστε να ξεκουράζει του μυϊκό του σύστημα.

– Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι όταν τρέχουμε; Πώς μπορούμε να τραυματιστούμε;

Τραυματίζεται κανείς όταν ξεπερνάει κάποιο όριο. Αν για παράδειγμα ξεκινάμε απότομα το τρέξιμο μας ανεβάζοντας γρήγορα ρυθμό πριν προλάβουμε να ζεσταθούμε, αν τρέχουμε συνέχεια σε σκληρές επιφάνειες χωρίς να έχουμε τα κατάλληλα παπούτσια που θα μας προστατεύσουν, αν ανεβάσουμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τον όγκο των χιλιομέτρων που διανύουμε ή αν προσπαθήσουμε να βγάλουμε μία δύσκολη προπόνηση μία μέρα που δεν έχουμε τραφεί και ενυδατωθεί σωστά. Αν τα προσέχουμε όλα αυτά τότε ο κίνδυνος τραυματισμού είναι σχετικά μικρός.

«Αποδεδειγμένα η μουσική βοηθά και αυξάνει την απόδοση. Αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να τρέξουν χωρίς μουσική».

– Είναι ασφαλές να τρέχουμε στο δρόμο ή πρέπει να βρούμε ένα μέρος πιο «ελεύθερο»;

Το τρέξιμο στον δρόμο δεν είναι και το ασφαλέστερο πράγμα. Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ προσεκτικός, να έχει πάντα τον έλεγχο τρέχοντας αντίθετα με τη ροή της κυκλοφορίας και σε καμία περίπτωση να μην χαλαρώνει. Αντίθετα σε ένα πάρκο ή άλσος, ή σε ένα γήπεδο τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και μπορεί κανείς να συγκεντρωθεί 100% στο τρέξιμό του.

– Η μουσική βοηθάει ή αποπροσανατολίζει;

Αποδεδειγμένα η μουσική βοηθά και αυξάνει την απόδοση. Αρκετοί είναι αυτοί που δεν μπορούν να τρέξουν χωρίς μουσική. Άλλοι πάλι, προτιμούν να χάνονται στις σκέψεις τους, ενώ άλλοι απολαμβάνουν το κενό και την ηρεμία που προκαλεί η αλληλουχία των ήχων από πάτημα σε πάτημα. Νομίζω ότι είναι προσωπική υπόθεση και καθαρά υποκειμενικό θέμα. Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε το θέμα της ασφάλειας και να μην ακούμε ποτέ μουσική με ακουστικά όταν τρέχουμε στον δρόμο.

– Πρέπει να έχουμε κάνει κάποιες βασικές εξετάσεις πριν ξεκινήσουμε να τρέχουμε;

Αυτό είναι το Α και το Ω. Είναι κάτι που το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία. Πριν ξεκινήσει κανείς την οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα θα πρέπει να έχει προβεί σε ένα πλήρη προαθλητικό έλεγχο, με μία σειρά εξετάσεων που θα κρίνει το αν είναι ικανός να αθλείται ή αν θα πρέπει να προσέξει κάποια μορφή άσκησης. Στη συνέχεια πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού μας να επαναλαμβάνουμε αυτές τις εξετάσεις περιορίζοντας τον κίνδυνο να μας συμβεί κάτι κακό.

 

Διαβάστε ακόμα: Τρέξιμο και κορονοϊός – γιατί πρέπει να διατηρούμε μεγαλύτερη απόσταση.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top