«Η ντομάτα από τον κήπο και η ντομάτα υδροπονίας –και μάλιστα μετά από 20 μέρες στο παράθυρό μου. Μόνο αλλάζοντας τις ανάγκες μας θα αλλάξουμε και το βιομηχανικό σύστημα που τις υπηρετεί», γράφει ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος.

«Η ντομάτα από τον κήπο και η ντομάτα υδροπονίας –και μάλιστα μετά από 20 μέρες στο παράθυρό μου. Μόνο αλλάζοντας τις ανάγκες μας θα αλλάξουμε και το βιομηχανικό σύστημα που τις υπηρετεί», γράφει ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος.

Τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας επενδύονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (τα περισσότερα όχι από αγρότες) στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας. Υδροπονία είναι η μέθοδος καλλιέργειας φυτών χωρίς χώμα, αλλά με την χρήση θρεπτικών διαλυμάτων σε νερό. Τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν με τις ρίζες τους απευθείας στο νερό ή μέσα σε αδρανή υλικά, όπως είναι ο πετροβάμβακας, ο περλίτης και ο διογκωμένος άργιλος. Αν και η υδροπονία είναι μία μέθοδος που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση της χρήσης φυτοφαρμάκων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε οικολογική ούτε βιολογική, καθώς απαιτεί τεράστια ποσότητα ενέργειας και όλη η τροφή του φυτού είναι χημικά επεξεργασμένη. Όπως λέει και ο φίλος μου ο Σεκλός (master στο αντικείμενο), είναι σαν να μεγαλώνεις ένα παιδί στο νοσοκομείο με ορούς. Με άλλα λόγια, είναι το απόλυτο αποστειρωμένο προϊόν.

Όπως λέει και ο φίλος μου ο Σεκλός (master στο αντικείμενο), είναι σαν να μεγαλώνεις ένα παιδί στο νοσοκομείο με ορούς. Με άλλα λόγια, η ντομάτα υδροπονίας είναι το απόλυτο αποστειρωμένο προϊόν.

Χωρίς να θέλω να σας στεναχωρήσω, σε πολύ λίγα χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό ντομάτας που θα τρώμε θα είναι υδροπονίας. Κι αυτό, γιατί η υδροπονία δίνει προϊόντα τέλεια από άποψη εμφάνισης και τεράστιες παραγωγές με πολύ μικρές απώλειες. Οι ντομάτες δεν έχουν στίγματα, κοτσάνια και ανομοιομορφίες και συντηρούνται άριστα για πάρα πολλές ημέρες (η χαρά του μανάβη). Προσαρμόζεται επίσης άριστα και στις νέες ντιρεκτίβες τις Ε.Ε., που θέλουν τα προϊόντα που διακινούνται να μην έχουν σημάδια από παθογόνους οργανισμούς. Ανάλογη είναι και η εξέλιξη στην παραγωγή κρέατος, όπου σε πολύ λίγα χρόνια θα μας πουν ότι δεν πρέπει να σκοτώνουμε τα καημένα τα ζωάκια για να φάμε και πως θα πρέπει να αντικαταστήσουμε το φυσικό κρέας με τεχνητό (το πρώτο τέτοιο μπιφτέκι οδεύει ήδη προς τα πιάτα μας).

Αυτή η προβλεπόμενη εξέλιξη της παραγωγής τροφής είναι προέκταση του τρόπου ζωής μας. Όταν πρέπει να ταϊστούν εκατομμύρια άνθρωποι που συνωστίζονται σε μεγάλες πόλεις και θέλουν να τρώνε τα πάντα όλο το χρόνο και σε πολύ χαμηλή τιμή δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αν θέλουμε μια γεωργία πιο βιώσιμη, ανεξάρτητη και φιλική προς το περιβάλλον, δεν φτάνει να διαμαρτυρόμαστε για τα φυτοφάρμακα και να αγοράζουμε μανιωδώς βιολογικά προϊόντα από την Γερμανία και το Περού. Πρέπει να αλλάξουμε ριζικά όχι μόνο τον τρόπο διατροφής μας, αλλά και τον τρόπο ζωής μας. Να εγκαταλείψουμε σιγά σιγά τον αστικό τρόπο ζωής που έχει αρχίσει να κατακλύζει και την ελληνική επαρχία, και να έρθουμε πιο κοντά στην τροφή μας. Να σταματήσουμε να αγοράζουμε τόσα πολλά βιομηχανοποιημένα τρόφιμα που δεν χρειαζόμαστε και να καταλάβουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς μουσακά τον Ιανουάριο. Να μεγαλώσουμε και να σφάξουμε ένα ζώο, να φυτέψουμε ένα δέντρο, να κόψουμε μια ντομάτα από τον κήπο μας. Μόνο αλλάζοντας τις ανάγκες μας θα αλλάξουμε και το βιομηχανικό σύστημα που τις υπηρετεί.

www.radiki.com

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top