Rio Olympics

    Έως τώρα όλοι ασχολούνται με την κακή διοργάνωση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αυτό ίσως αλλάξει από σήμερα με την τελετή έναρξης. (Φωτογραφία: AP Photo)

    Ας είναι, μπορεί το ενδιαφέρον να αναπτερωθεί στη συνέχεια.

    1. Πάντως, μόνο πέντε χώρες αντιπροσωπεύονται ανελλιπώς σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες από την αναβίωσή τους το 1896: η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία, η Αυστραλία και η Ελλάδα, αν και όχι πάντα ως επίσημες ομάδες.

    2. Για διάφορους δε λόγους που δεν είναι του παρόντος –διότι ποιος ενδιαφέρεται αν η Ελβετία, η οποία μποϋκοτάρισε τελικά τους Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη, είχε συμμετάσχει στα ιππικά τους αθλήματα λίγους μήνες νωρίτερα στη… Στοκχόλμη, ή αν η Αυστραλία συμμετείχε το 1908 και το 1912 ως μέρος ομάδας Αυστραλασίας μαζί με τη Ν. Ζηλανδία–, μόνο μια χώρα έχει πάρει μέρος σε κάθε διεξαγωγή ως επίσημη ομάδα, κάτω δηλαδή από τη δική της σημαία. Ποια; Μα, η πτωχή πλην τιμία Ελλάς, φυσικά.

    3. Από την άλλη, μια χώρα που δεν έχει συμμετάσχει ποτέ της σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το Βατικανό. Κρίμα, θα ήταν ενδιαφέρον…

    a0d29394f0926715170f6a7067001af9

    Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα έχει πάρει μέρος σε όλους τους Ολυμπιακούς ως επίσημη ομάδα, κάτω δηλαδή από τη δική της σημαία. (Φωτό: Crazy Tattoo Facts)

    4. Μόνο 13 –ή 14, ανάλογα με την πηγή– χώρες συμμετείχαν στους Αγώνες της Αθήνας, το 1896. Στους πρόσφατους Αγώνες, σε όσους τουλάχιστον δεν μποϋκοτάρονται ή σαμποτάρονται, συμμετέχουν κατά κανόνα γύρω στις 200 χώρες.

    5. Ολυμπιακές Επιτροπές διαθέτουν 206 χώρες, μεταξύ τους και κάποιες που δεν είναι ακριβώς χώρες, αλλά «περιοχές», π.χ. Χονγκ Κονγκ, Πουέρτο Ρίκο, Βερμούδες, Παρθένες Νήσοι κ.ά.

    6. Υπάρχουν όμως και αρκετές χώρες/περιοχές (Νήσοι Φερόε, Γιβραλτάρ, Γαλλική Πολυνησία, Καταλονία, Κουρδιστάν, Αμπχαζία κ.ά.) που δεν έχουν Ολυμπιακή επιτροπή και άρα δεν μπορούν να συμμετέχουν αυτόνομα.

    Oι οργανωτές των Αγώνων του 1904, στο St. Louis, συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα δύο «Ημέρες Ανθρωπολογίας». Αυτές ήταν μέρος «επιστημονικού πειράματος» με συμμετοχή «αθλητών» από ιθαγενείς πληθυσμούς της εποχής.
    Wjj_Pw2P

    Ο Paul Amotun Lokoro και η Anjelina Nadai Lohalith είναι δύο από τους αθλητές που θα κατέβουν στους Αγώνες με την ομάδα «Προσφύγων Ολυμπιακών Αθλητών». (Φωτό: IOC)

    7. Στους φετινούς Αγώνες θα συμμετάσχουν και 10 αθλητές από τη Μ. Ασία και τη Β. Αφρική, ως ομάδα «Προσφύγων Ολυμπιακών Αθλητών», υπό τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα, στην τελετή έναρξης θα προηγούνται της διοργανώτριας χώρας.

    8. Από τους Αγώνες του 1896 και μετά έχουν αφαιρεθεί από το πρόγραμμα πολλά αθλήματα, μερικά γνωστά (baseball, softball, cricket, polo, lacrosse), άλλα εν πολλοίς άγνωστα (πελότα, διελκυστίνδα, άλμα εις μήκος και ύψος άνευ φοράς και… μακροβούτι)

    9. Τα πιο πρόσφατα αθλήματα που αφαιρέθηκαν από το πρόγραμμα ήταν το baseball και το softball, τα οποία δεν συμπεριλήφθηκαν στους Αγώνες του 2012, στο Λονδίνο. Ενώ αυτή ήταν η πρώτη φορά σε 69 χρόνια που κάποιο άθλημα αφαιρέθηκε, με το τελευταίο να είναι το polo στους Αγώνες του 1936, στο Βερολίνο.

    Ainu_archery_-_anthropological_day_-_1904_olympics

    Ένα από τα «αθλήματα» της Ημέρας Ανθρωπολογίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904 (Φωτογραφία: Wikipedia)

    10. Τέλος, οι οργανωτές των Αγώνων του 1904, στο St. Louis του Missouri, συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα δύο «Ημέρες Ανθρωπολογίας». Αυτές ήταν μέρος «επιστημονικού πειράματος» με συμμετοχή «αθλητών» από ιθαγενείς πληθυσμούς της εποχής (Φιλιππινέζοι, Παταγόνιοι, Αβορίγινες, Πυγμαίοι, Αμερικανοί Ερυθρόδερμοι κ.ά.), οι οποίοι, πολύ βολικά, βρίσκονταν ήδη στην πόλη ως… εκθέματα στη Διεθνή Έκθεση της ίδιας χρονιάς.

    Τα αθλήματα στα οποία συμμετείχαν, για να δουν, λέει, οι ανθρωπολόγοι πώς θα συγκρίνονταν οι επιδόσεις τους με εκείνες των λευκών, περιλάμβαναν αγώνες δρόμου και διάφορες ρίψεις, και, χάριν αναψυχής του φιλοθεάμονος κοινού, διότι η ανθρωπολογία έχει και τα όριά της, και πάλη σε λάσπη, αναρρίχηση σε λαδωμένους στύλους κ.λπ.

    Αναμενόμενα, εξαιτίας της τυχαίας τους επιλογής και της έλλειψης προπόνησης ή έστω εκπαίδευσης, τα «εκθέματα» τα πήγαν χάλια, με τα συμπεράσματα των ανθρωπολόγων να είναι βέβαια τα προβλεπόμενα και επιθυμητά.

    Μάλιστα, ο βαρόνος de Coubertin, «πατέρας» των σύγχρονων Αγώνων, φέρεται να δήλωσε μετά προφητικά πως μια τέτοια παρωδία «θα χάσει τη γοητεία της όταν μαύροι, κίτρινοι και ερυθρόδερμοι μάθουν να τρέχουν, πηδούν και ρίχνουν σωστά, αφήνοντας έτσι τους λευκούς πίσω τους».

    Πάντως, αυτή ήταν η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο και καλά που δεν εξέλιξε την ιδέα αργότερα εκείνος ο θλιβερός δεκανέας με το γελοίο μουστάκι…

     

    Διαβάστε ακόμα: 42 εικόνες για 42 χιλιόμετρα -και κάτι…

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top