David San-flickr

    «Εάν βιώνεις το θάνατο διαρκώς, κάθε αυγή κι απόβραδο του βίου σου, είναι σαν να ‘σαι εσαεί νεκρός» γράφει στο «Χαγκακούρε» ο Γιαμαμότο Τσουνετόμο ‒που υπήρξε σαμουράι κι ο ίδιος, αλλά λέγεται πως δεν τράβηξε ποτέ του ξίφος…

    Πρόσφατα γνώρισα την κουλτούρα των Σαμουράι μέσα από το «Χαγκακούρε». Θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικά αποσπάσματα από το αριστουργηματικό αυτό ιαπωνικό βιβλίο του 17ου αιώνα. Αξιοποιήστε τα.

    1. Να περνάς τη μέρα σου κάνοντας αυτό που πραγματικά επιθυμείς
    Η ζωή του ανθρώπου είναι εκπληκτικά σύντομη. Θα πρέπει λοιπόν να περνάς την μέρα σου κάνοντας αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Είναι ανόητο να ξοδεύεις τον χρόνο σου βουτηγμένος στη μιζέρια, κάνοντας μόνο πράγματα που δεν σου αρέσουν. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που δεν θα πρέπει να διδάσκεται στους νέους, επειδή μπορεί να παρερμηνευτεί και να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

    Είναι ανόητο να ξοδεύεις τον χρόνο σου βουτηγμένος στη μιζέρια, κάνοντας μόνο πράγματα που δεν σου αρέσουν.

    2. Ο άνθρωπος που δεν έσφαλε ποτέ είναι επικίνδυνος
    Κάποτε κάποιος έπρεπε να κριθεί για το αν θα αναλάμβανε μια πολύ σημαντική θέση. Η άποψη της πλειοψηφίας ήταν ότι δεν έπρεπε να προκριθεί επειδή στο παρελθόν υπήρξε αλκοολικός. Τότε ένας από τους κριτές είπε: «To να αποκηρύττεις έναν άνθρωπο λόγω λάθους δεν είναι ο σωστός τρόπος καλλιέργειας και αξιοποίησης προσόντων. Ένα άτομο που έχει υποπέσει σε ένα σφάλμα θα μετανιώσει για αυτό και θα καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια προκειμένου να γίνει χρήσιμο. Κάποιος που δεν έσφαλε ποτέ είναι επικίνδυνος».

    b1411803. Η σοφία του ενός είναι δέντρο χωρίς ρίζες
    Επειδή ο άνθρωπος στη διάρκεια του βίου του καλείται να χειριστεί όλων των ειδών τις υποθέσεις και προσπαθεί να τις φέρει εις πέρας βασισμένος μόνο στο μικρό μερίδιο σοφίας που του αναλογεί, βλέπει τα πάντα εγωκεντρικά, πράγμα που οδηγεί σε άνομες και ανήθικες ενέργειες. Αυτό το είδος σοφίας είναι ευτελές, αδύναμο, στενόμυαλο και διόλου ευέλικτο. Εάν υστερείς σε πείρα και γνώσεις, καλό θα ήταν να συζητήσεις την υπόθεση που σε απασχολεί με κάποιον άλλον. Εφόσον το άτομο αυτό δεν εμπλέκεται στην υπόθεση, μπορεί να την εξετάσει αντικειμενικά και αμερόληπτα και το συμπέρασμα στο οποίο θα καταλήξει θα συμφωνεί με τον Ορθό Δρόμο. Θα είναι σαν ένα μεγάλο δέντρο που έχει πολλές ρίζες και στέκει ακλόνητο. Ενώ η σοφία του ενός είναι δέντρο χωμένο μέσα στο χώμα μα δίχως ρίζες.

     

    //Γιαμαμότο Τσουνετόμο, «Χαγκακούρε: Η τέχνη του σαμουράι», εκδόσεις Παπασωτηρίου.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πώς κοιτάζοντας τον τοίχο βλέπεις την πραγματικότητα

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top