H αυτοπαρατήρηση που γίνεται νεύρωση. Μπορούμε να φανταστούμε τον Πικάσο και τον Βαν Γκογκ να αυτοθαυμάζονται;

    Στο φως ακαταπαύστως κι ας έρχεσαι από το χώμα. Μήπως και τα λουλούδια που φύονται στο έδαφος προς τα πάνω δεν κοιτούν τα πέταλά τους; Ο νόμος της ζωής δεν πρέπει να είναι η χαμέρπεια. Πώς το έλεγε ο Μανόλης Αναγνωστάκης; «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε». Πόσο βαθιοί είμαστε αν βυθομετρήσουμε τον εαυτό μας;

    Κατά την Καβαφική προτροπή, η ζωή δεν θα πρέπει να ευτελίζεται από τη συνάφεια του κόσμου, να εκτίθεται στην καθημερινή ανοησία και, τελικά, να μετατρέπει τον εαυτό μας σε άθυρμα της κάθε ιταμότητας. Μήπως πρέπει να σκεφτούμε πως αυτό το «τόσος ήτανε» μπορεί να γίνει καρτερικό συναπάντημα με το πιο ακέραιο που κουβαλάμε;

    Σε τούτο το παιχνίδι του κόσμου που όλα είναι ανοιχτά, ας παίξουμε με τους καλούς όρους.

    Κάποιες φορές χρειάζεται να κυλιστείς στο χθαμαλό όριο του κόσμου, να αισθανθείς τη σκοτεινή μυρωδιά της ζωής, να μετρήσεις τον κάθε χτύπο της ημέρας με τραύματα. Είναι κι αυτά μέρος της μακράς μαθητείας μας. Είναι σημεία της πορείας προς τη συνειδητοποίηση.

    Είναι βέβαιο πως θα γνωρίσουμε τοξικούς ανθρώπους. Είναι πιθανό και απόλυτα ανθρώπινο να προβούμε σε πράξεις που δεν ταιριάζουν σε ένα λογικό ον. Οι εξανδραποδισμοί και οι φαυλότητες από εμάς εκπορεύονται, δεν προκύπτουν από εξωγενείς παράγοντες – ακόμη κι αν κινητοποιούνται απ’ αυτούς. Όπως έλεγε και ο φιλόσοφος Κώστας Αξελός, ο άνθρωπος είναι «παίκτης, παίγνιο και εκπαιζόμενος από τον κόσμο». Σε τούτο το παιχνίδι, λοιπόν, που όλα είναι ανοιχτά, ας παίξουμε με τους καλούς όρους.

    Ποτέ δεν είναι εύκολο να σταθείς στο ύψος των περιστάσεων, να γίνεις ο καλύτερος που μπορείς να είσαι. Το θέμα, όμως, δεν είναι αξιολογικό: καλύτερος ή χειρότερος, αλλά να είσαι εσύ. Ατόφιος, διαυγής και καθαρός. Να ξέρεις πως ό,τι κάνεις εκπορεύεται από μια δέσμη ηθικών αξιών, από ένα γνήσιο αίσθημα ακεραιότητας.

    Αν δεν θέλουμε η ζωή μας καταντήσει «ξένη φορτική», για να θυμηθούμε ξανά το γνωστό ποίημα του Αλεξανδρινού ποιητή που γεννήθηκε σαν σήμερα (29 Απριλίου 1863), τότε θα πρέπει να την κάνουμε οικεία με τον πυρήνα του εαυτού μας. Η ζωή μας δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από εμάς.

    Ο άνθρωπος δεν είναι ενεργούμενο, μια μηχανή παραγωγής, ένας σταχανοβίτης της δράσης για τη δράση.

    Αν είναι έτσι καταντάει μίζερη, στερημένη από χυμούς, αποδεκατισμένη από τις απογοητεύσεις, ολότελα απομαγεμένη. Τείνουμε να πιστεύουμε πως άξια ζωή να ζει κανείς είναι αυτή που αποφέρει τρόπαια, καρπούς, επιτυχίες. Αυτή η βάσανος των σύγχρονων κοινωνιών που είναι προσηλωμένες στη σκοπιμότητα, στο δέον του πράγματος. Εντέλει, σε μια αδιάσπαστη εγγύτητα προς τη φθορά. Οποιος δεν καταφέρνει κάτι αυτομάτως δεν έχει λόγο ύπαρξης.

    Κι όμως, ο άνθρωπος δεν είναι ενεργούμενο, μια μηχανή παραγωγής, ένας σταχανοβίτης της δράσης για τη δράση. Χρειάζεται να «είναι», να υπάρχει στο μέτρο της ανθρωπινότητάς του. Να γνωρίζει, δηλαδή, πως είναι ταυτόχρονα μικρός και μέγας. Να έχει συνειδητοποιήσει πως με την ίδια ευκολία που μπορεί να πιάσει υψηλές κορυφές, με την ίδια είναι ικανός να κυλιστεί στο βούρκο.

    Ας μην περιμένουμε τη βασιλεία των ουρανών για να καθαγιάσουμε τους εαυτούς μας και τις πράξεις.

    Στις δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή που ζούμε, αναδύονται συχνά ποιότητες που κρύβουμε μέσα μας και τις οποίες ελάχιστα γνωρίζουμε. Ναι, αλλά την ίδια στιγμή, θες από το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, θες από την αναγκαιότητα, βγαίνουν και πτυχές του εαυτού μας αρκετά αιχμηρές. Στο τέλος το τσίμπημα σε εμάς θα επιστρέψει. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Η ξοδεμένη ενέργεια της εκδίκησης πάντα επιστρέφει στη ρίζα της για να πονέσει αυτόν που την προκάλεσε.

    Όσο μπορούμε, λοιπόν. Όσο γίνεται. Όσο περισσότερο προσπαθήσουμε. Όσο χρειάζεται για να παραμείνουμε άνθρωποι με την πλήρη σημασία της λέξης κι όχι απλώς ένα ζεύγος ποδιών που στέκουν όρθια, αλλά στην ουσία μπουσουλάνε.

    Κι ό,τι γίνει πρέπει να γίνει εδώ, στο τώρα. Ας μην περιμένουμε τη βασιλεία των ουρανών για να καθαγιάσουμε τους εαυτούς μας και τις πράξεις. Εδώ και τώρα. Δεύτερη ζωή δεν έχει…

     

    Διαβάστε ακόμα: Πώς να δημιουργήσεις την τύχη σου.

     

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top