Προπόνηση με θέα τη Riva del Garda στη Νότια Ιταλία.

Προπόνηση με θέα τη Riva del Garda στη Νότια Ιταλία.

Με τι ασχολείσαι;
Με την ποδηλασία κυρίως και ό,τι συνεπάγεται γύρω από αυτή. Πιστέψτε με, είναι πάρα πολλά.

Τι ώρα ξυπνάς το πρωί;
Μεταξύ 7-7:30.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;
Πίνω νερό.

Τι τρως για πρωινό;
Ένα από τα αγαπημένα μου είναι ζεστό porridge με ξηρούς καρπούς, διάφορα φρούτα και ζεστό πράσινο τσάι.

«Δυστυχώς δεν μπορώ να έχω χρόνο και για δεύτερο σπορ. Όταν είσαι αφοσιωμένος σε κάτι, οι ελεύθερες ώρες είναι συγκεκριμένες και κάνεις άλλα πράγματα».  «Την αντοχή μου τη διατηρώ κάνοντας πολύωρες προπονήσεις με το ποδήλατο». Φωτογραφία: I. Schifris)

«Δυστυχώς δεν μπορώ να έχω χρόνο και για δεύτερο σπορ. Όταν είσαι αφοσιωμένος σε κάτι, οι ελεύθερες ώρες είναι συγκεκριμένες και κάνεις άλλα πράγματα».Δεξιά: «Την αντοχή μου τη διατηρώ κάνοντας πολύωρες προπονήσεις με το ποδήλατο». Φωτό: I. Schifris)

Τι ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθείς;
Στην περίοδο προετοιμασίας (περίπου τρεις μήνες) κάνω βάρη δυο-τρεις φορές την εβδομάδα και αρκετά χιλιόμετρα στην άσφαλτο… Γενικά, η μέρα είναι γεμάτη προπονητικά έως τη δύση του ηλίου.

Υπάρχουν τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης που σε βοηθούν να κρατάς τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση;
Κατά καιρούς σκέφτομαι διάφορες τεχνικές, αλλά αυτό που σε κρατάει «ζωντανό» είναι το κίνητρο (όχι απαραίτητα πάντα το ίδιο).

Όταν προετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο στόχο, πώς μένεις προσηλωμένος;
Κάνω ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μου και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Όταν ξέρω ότι έχω δουλέψει σωστά, είμαι ήρεμος και δεν σκέφτομαι συνεχώς την ημέρα του αγώνα.

Διαβάστε ακόμα: Περικλής Ηλίας: «Έτσι έγινα ο πρώτος Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στο Μαραθώνιο Ορεινής Ποδηλασίας».

«Όταν προετοιμάζομαι για ένα μεγάλο στόχο κάνω ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μου και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Όταν ξέρω ότι έχω δουλέψει σωστά, είμαι ήρεμος και δεν σκέφτομαι συνεχώς την ημέρα του αγώνα».

«Όταν προετοιμάζομαι για ένα μεγάλο στόχο, κάνω ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μου και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Όταν ξέρω ότι έχω δουλέψει σωστά, είμαι ήρεμος και δεν σκέφτομαι συνεχώς την ημέρα του αγώνα».

Υπάρχει κάποιο αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι στο γυμναστήριο;
Δεν έχω αξεσουάρ ή άλλα «κολλήματα». Δεν πιστεύω καθόλου σε τέτοια πράγματα. Εάν κάτι δεν πηγαίνει καλά, ψάχνω να το βρω μέσα μου, δεν ρίχνω ευθύνες σε αντικείμενα.

Πώς διατηρείς σταθερό το σωματικό σου βάρος;
Σε γενικές γραμμές προσέχω αρκετά, όχι την ποσότητα αλλά την ποιότητα. Ακούω το σώμα μου και αυτό με οδηγεί στα επιθυμητά κιλά.

Πες μας μια διατροφική «γουρουνιά» που επιτρέπεις στον εαυτό σου.
Τα πάντα επιτρέπονται! Το φαγητό δεν είναι δηλητήριο.

– Πώς δυναμώνεις τους μυς σου; – Με την προπόνηση, άλλωστε αυτό είναι το νόημά της. Στην περίοδο προετοιμασίας κάνω αρκετά ελεύθερα βάρη.

Ποια άσκηση μισείς;
Από μόνη της καμία άσκηση δεν είναι άσχημη, ο συνδυασμός της με άλλους εξωτερικούς παράγοντες την κάνουν «βασανιστήριο».

Ποιο είναι το νόημα που αντλείς από τη σωματική προσπάθεια, αυτό που σε εμπνέει να συνεχίζεις;
Αυτό που με εμπνέει να συνεχίζω είναι το κίνητρο.

Πώς διατηρείς την αντοχή σου; Προτιμάς το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο;
Την αντοχή μου τη διατηρώ με μεγάλες-πολύωρες προπονήσεις με το ποδήλατο.

Διαβάστε ακόμα: Ποδήλατο: Πάρε το σωστό (μέρος Α’)

Ποδήλατο: Πάρε το σωστό (μέρος Β’)

«Από μόνη της καμία άσκηση δεν είναι άσχημη, ο συνδυασμός της με άλλους εξωτερικούς παράγοντες την κάνουν ‘’βασανιστήριο’’».

«Από μόνη της, καμία άσκηση δεν είναι άσχημη. Ο συνδυασμός της με άλλους εξωτερικούς παράγοντες την κάνουν ‘’βασανιστήριο’’».

Πώς δυναμώνεις τους μύες σου; Προτιμάς όργανα, βάρη ή ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης;
Του μύες μου τους δυναμώνω με την προπόνηση –άλλωστε αυτό είναι το νόημά της. Στην περίοδο προετοιμασίας κάνω αρκετά ελεύθερα βάρη.

Squat ή pushups; Τι θα ήθελες να είναι ευκολότερο;
Squat με λίγα κιλά!

Ζέσταμα ή αποθεραπεία; Τι βαριέσαι περισσότερο;
Βαριέμαι το ζέσταμα –κάθε αρχή και δύσκολη.

«Σταμάτα τις δικαιολογίες του τύπου ‘’δεν έχω χρόνο’’, ‘’δεν θα τα καταφέρω’’… Υπάρχουν τόσα πολλά ενδιαφέροντα πράγματα εκεί έξω… Μια ζωή την έχουμε!»

Πώς διατηρείς την ελαστικότητα των μυών σου; Ποιες είναι οι «μυστικές» σου διατάσεις;
Δεν υπάρχουν μυστικά. Κάνω αρκετές διατάσεις, πίνω πολύ νερό και προσπαθώ να μένω ήρεμος.

«Στην περίοδο προετοιμασίας (περίπου τρεις μήνες) κάνω βάρη δυο-τρεις φορές την εβδομάδα και αρκετά χιλιόμετρα στην άσφαλτο...»

«Στην περίοδο προετοιμασίας (περίπου τρεις μήνες) κάνω βάρη δυο-τρεις φορές την εβδομάδα και αρκετά χιλιόμετρα στην άσφαλτο…»

Ακούς μουσική όταν γυμνάζεσαι;
Μερικές φορές ναι, ακούω για να σπάει η μονοτονία. Κυρίως ξένη μουσική (pop, rock, electronic κ.λπ.).

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σπορ και πώς το έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου;
Δυστυχώς δεν μπορώ να έχω χρόνο και για δεύτερο σπορ. Όταν είσαι αφοσιωμένος σε κάτι, οι ελεύθερες ώρες είναι συγκεκριμένες και κάνεις άλλα πράγματα.

Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, αλλά τον «πνίγει» η αμείλικτη καθημερινότητα;
Να σταματήσει τις δικαιολογίες του τύπου «δεν έχω χρόνο», «δεν θα τα καταφέρω» και άλλα τέτοια. Υπάρχουν τόσα, μα τόσα, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα εκεί έξω… Μια ζωή την έχουμε!

Ποια πράγματα, εκτός από την άσκηση και τη διατροφή, καθορίζουν την ποιότητα της ζωής σου;
Ισορροπία και μέτρο σε όλους τους τομείς.

 

Διαβάστε ακόμα: Top 5 ποιήματα για το ποδήλατο.

«Δεν έχω αξεσουάρ ή άλλα ‘’κολλήματα’’ στον αθλητισμό. Δεν πιστεύω καθόλου σε τέτοια πράγματα. Εάν κάτι δεν πηγαίνει καλά, ψάχνω να το βρω μέσα μου, δεν ρίχνω ευθύνες σε αντικείμενα».

«Δεν έχω αξεσουάρ ή άλλα ‘’κολλήματα’’ στον αθλητισμό. Δεν πιστεύω καθόλου σε τέτοια πράγματα. Εάν κάτι δεν πηγαίνει καλά, ψάχνω να το βρω μέσα μου, δεν ρίχνω ευθύνες σε αντικείμενα».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top