Σύμφωνα με έρευνες τα 30΄ άσκησης μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικά, εφόσον υπάρχει πιστότητα στη συχνότητα.

Η απάντηση είναι αρνητική. H συγκεκριμένη μέθοδος εκγύμνασης υπό την επίβλεψη γυμναστή που ασχολείται αποκλειστικά με την ενδυνάμωση του αθλούμενου, υπάρχει και εξελίσσεται. Διαφοροποιείται, ωστόσο, ουσιαστικά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς εκείνοι που επιζητούν σήμερα προσωπική εκγύμναση είναι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με το τι θέλουν και ταυτόχρονα έχουν περισσότερες απαιτήσεις από τη γυμναστική τους.

Πριν συνεχίσω τις σκέψεις και τις αναλύσεις, επιτρέψτε μου να συστηθώ: ονομάζομαι Νίκος Γαζέτας, είμαι γυμναστής και ενώ ασχολούμαι με το personal training περισσότερο από μία δεκαετία, ωστόσο ποτέ δε με χαρακτήρισε προσωπικά ο όρος «personal trainer». Προτιμώ να χαρακτηρίζομαι ως πτυχιούχος φυσικής αγωγής γιατί ο όρος αυτός κρύβει μέσα του τέσσερα χρόνια σπουδών, ένα κομμάτι των οποίων αφορά στη γυμναστική – είτε σε προσωπικό είτε σε ομαδικό επίπεδο.

Κάνοντας μία αποτίμηση της δεκαετούς ενασχόλησής μου με τη συγκεκριμένη γυμναστική, μπορώ να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που δοκιμάζουν το personal training δύσκολα το εγκαταλείπουν για μία άλλη μορφή γυμναστικής. Αυτό συμβαίνει γιατί το personal training δεν είναι μόνο γυμναστική, είναι παρακίνηση, στόχος, παρέα, αποτέλεσμα, πειθαρχία, είναι πάντα κάτι παραπάνω.

Φυσικά και έγινε γρήγορα μόδα, από τη στιγμή που πολλοί διέκριναν σε αυτόν τον τομέα την ευκαιρία να κερδίσουν εύκολα χρήματα χρίζοντας εαυτούς personal trainers, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες σπουδές. Το γεγονός αυτό όμως δεν ακύρωσε το personal training στην ουσία του, το οποίο εξελίσσεται σε coaching και απευθύνεται πια και σε όσους στο παρελθόν το θεωρούσαν ως μία ακριβή μορφή γυμναστικής.

Το personal training μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μορφές γυμναστικής και πλέον προσφέρεται αυτούσιο για περισσότερα από ένα άτομα. Έτσι, γεννήθηκαν οι συνεδρίες semi personal training και small group training, που κατέστησαν τον κόσμο του personal training περισσότερο προσβάσιμο και προσφέρονται σήμερα σε αρκετά γυμναστήρια. Οι semi personal συνεδρίες απευθύνονται σε ένα έως δύο άτομα και έχουν το πλεονέκτημα ότι διατηρούν τον προσωπικό χαρακτήρα του personal training, μοιράζοντας όμως το κόστος.

Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι η γυμναστική, ανεξαρτήτως μορφής, είναι διαχρονική μόδα με διαρκή οφέλη στην υγεία και στην ψυχολογία.

Οι συνεδρίες small group training πραγματοποιούνται σε γκρουπ 5-6 ατόμων οι οποίες, χάρη στον περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, προσφέρουν στην πραγματικότητα αποτελεσματικότερη παρακίνηση, ανατροφοδότηση και οφέλη από την αντίστοιχη γυμναστική που γίνεται σε μία κλασική, γεμάτη αίθουσα γυμναστηρίου.

Από την άλλη, ο γυμναστής που ασχολείται με το personal training καλείται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες είτε ο ίδιος ως ειδικός είτε συστήνοντας κάποιον επαγγελματία διατροφολόγο.

O γυμναστής που ασχολείται με το personal training καλείται να δώσει κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά στον τρόπο ζωής και στις διατροφικές συνήθειες είτε ο ίδιος ως ειδικός είτε συστήνοντας κάποιον επαγγελματία διατροφολόγο.

Σε τελική ανάλυση, όμως, το πιο σημαντικό είναι η καθοδήγηση που λαμβάνει ο γυμναζόμενος από τον γυμναστή και σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένος να την ακολουθήσει. Συμπερασματικά, τα νέα είναι ευχάριστα για όσους ασχολούνται ή επιθυμούν να ξεκινήσουν κάποια αθλητική δραστηριότητα, καθώς το fitness ολοένα εξελίσσεται, αποκτά πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και δίνει πλέον βάση στις προσωπικές ανάγκες του συμμετέχοντα. Φυσικά η τεχνολογία συνεισφέρει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς η καταγραφή δεδομένων υγείας δίνει μια ακριβή εικόνα της φυσικής κατάστασης και της προόδου κάθε συμμετέχοντα στην άσκηση.

Αντί επιλόγου, ας μου επιτραπεί μια γενική παρατήρηση: οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι η γυμναστική, ανεξαρτήτως μορφής, είναι διαχρονική μόδα με διαρκή οφέλη στην υγεία και στην ψυχολογία και επαληθεύει με τον καλύτερο τρόπο το αρχαίο ρητό «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».

Αξίζει να γνωρίζεις

* Σχετικά με τη συχνότητα της γυμναστικής σαφώς η μια φορά είναι πάντα πολύ καλύτερη από τη καμία, για κάποιον όμως που επιδιώκει ουσιαστικό αποτέλεσμα 3 φορές/εβδομάδα κρίνονται απαραίτητες.

* Όσον αφορά το χρόνο, μια προπόνηση δεν χρειάζεται να διαρκέσει υποχρεωτικά 1 ώρα για να είναι αποτελεσματική. Σύμφωνα με έρευνες τα 30΄ άσκησης μπορούν να αποδειχθούν εξίσου ή και πιο αποτελεσματικά εφόσον υπάρχει πιστότητα στη συχνότητα.

Στόχος στο PT είναι η βελτίωση που επιτυγχάνεται με ανάλογο προπονητικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ανάγκες του ασκούμενου και την ανάλογη σωματική κατάσταση.

* Στόχος στο PT είναι η βελτίωση που επιτυγχάνεται με ανάλογο προπονητικό σχεδιασμό σύμφωνα με τις ανάγκες του ασκούμενου και την ανάλογη σωματική κατάσταση. Συνεπώς σημασία έχει το responsive πρόγραμμα με βάση την φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου και το πως «ανταποκρίνεται» σε κάθε προπόνηση.

* Η φυσική μας κατάσταση εξαρτάται 80% από τη διατροφή και 20% από την άσκηση. Αρά γίνεται κατανοητό ότι χρειάζεται να συνυπάρχουν και αυτό συνεπάγεται ότι η έναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων πρέπει να συνοδεύεται από σωστή διατροφή.

* Τέλος, ας δούμε το κόστος:
Για μικρά group sessions: 6 με 13€ η συμμετοχή.
Για τα λεγόμενα semi personal sessions: 10 με 20€ η συμμετοχή.
Για τα personal training sessions: 20 με 40€ η συμμετοχή.

 

//Ο Νίκος Γαζέτας είναι συνδημιουργός του ATHLESIS Boutique Fitness Club στο Κολωνάκι

 

Διαβάστε ακόμα: «Μέσα από την προπόνηση νιώθω ότι αγγίζω την ευτυχία»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top