Πόσες φορές έχετε περάσει από την Βερανζέρου; Πόσες άλλες έχετε ανέβει και κατέβει την Κάνιγγος; Μήπως η Σανταρόζα δεν είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος; Ή τι να πεις κανείς για τη Λένορμαν;
Κι όμως, όσο κι αν πιστεύουμε πως γνωρίζουμε την Αθήνα και κάθε δρόμος ή σοκάκι έχουν να μας θυμίσουν κάτι ή να ανασύρουν μια προσωπική μας στιγμή (το σημείο που βρίσκεται το γραφείο μας, εκεί που συνηθίζαμε να συναντάμε τους φίλους μας ή να συχνάζουμε σε κάποιο μπαρ), εντούτοις την πλούσια ιστορία που κρύβει η πόλη, όχι, δεν είναι βέβαιο ότι την γνωρίζουμε.
Κι επειδή μια πόλη δεν είναι ένα κουίζ γεμάτο από μυστικά που πρέπει εμείς -οι φωτεινοί παντογνώστες- να ανακαλύψουμε, υπάρχει τρόπος να μάθουμε γιατί οι δρόμοι που περπατούμε αμέριμνοι έχουν ονομαστεί έτσι. Άλλωστε, η ονοματοδοσία των δρόμων (στην Αθήνα και αλλού) δεν είναι τυχαία, έχει τη σημασιολογική αξία της.
Τέτοια μικρά, ανεξερεύνητα «κομμάτια» ιστορίας μπορείς να βρει σπαρμένα σε όλη την πρωτεύουσα. Από δρόμους που έχουν πάρει το όνομά του από ήρωες, από αθλητές, από επιστήμονες ή άλλους σημαίνοντες άντρες και γυναίκες. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να τιμούμε τους σπουδαίους που έζησαν στη χώρα μας.
Ιδιαίτερη αξία, όμως, έχουν οι φιλέλληνες. Άνθρωποι που μπορεί να μην γεννήθηκαν στην Ελλάδα, να μην έφεραν την ελληνική υπηκοότητα, όμως, αγάπησαν πραγματικά την πατρίδα μας και πρόσφεραν σημαντικό έργο. Ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους που έζησε αυτός ο τόπος. Δεν αξίζει, λοιπόν, να τους γνωρίζουμε και έτσι να τους τιμούμε ουσιωδώς;
Μια ωραία πρωτοβουλία του Δήμου και συνεργατών μάς δίνει την ευκαιρία να μάθουμε τι και ποιος… κρύβεται πίσω από σημαντικούς δρόμους της Αθήνας. Αυτήν την εβδομάδα εγκαταστάθηκαν ενημερωτικές πινακίδες με το βιογραφικό και την συμμετοχή Φιλελλήνων στις αντίστοιχες οδούς. Ανακαλύψαμε τη είδηση στη σελίδα του κλεκτού Athensville κι αμέσως χαμογελάσαμε πλατιά.
Κάπως έτσι μαθαίνουμε για τον Βερανζέρο, τον Σατωβριάνδο, τον Τράιμπερ, τον Κάνινγκ, το Λενορμάν (στο τέλος ο τόνος, ήταν Γάλλος), τον Σανταρόζα, τον Φαβιέρο, τον Μάγερ και τόσους άλλους που βοήθησαν στην απελευθέρωση και πρώτα βήματα της χώρας.
Την τιμητική τους, έχουν οι δρόμοι κυρίως κάτω από Ομόνοια, Βάθη, Μεταξουργείο. Αυτή η πρωτοβουλία δημιουργεί μια άμεση σύνδεση του κάτοικου με την πόλη στην οποία ζει και τον βοηθάει να εκτιμήσει ακόμη περισσότερο την ιστορία της Αθήνας, ενώ δίνει και μια επιπλέον εμπειρία στους τουρίστες ή τους επισκέπτες να κατανοήσουν σε ποιο μέρος έχουν έρθει. Περισσότερα στο Walkingwiththephilhellenes.gr.
Διαβάστε ακόμα: Ολα τα αρχαία της Αθήνας σε μια σύγχρονη πλατφόρμα.