Τι πρέπει να κάνουμε για να αποτρέψουμε τα παιδιά να μάθουν το σεξ μέσα από την πορνογραφία; (nymag.com).

    Συμβαίνει το εξής παράδοξο: Τα παιδιά μας πλέον περνούν πολύ χρόνο μέσα στο σπίτι. Αυτό ενώ είναι ανακουφιστικό σαν αίσθηση, ότι έχουν ελεγχόμενα ωράρια, κάθονται στο σπίτι τους, δεν τριγυρίζουν στους δρόμους, εντούτοις υπάρχει διάχυτη η αγωνία ότι τα παιδιά απειλούνται ή ακόμα και ότι κινδυνεύουν εξαιτίας της στενής σχέσης τους με το διαδίκτυο.

    Ιδίως και μέσα στην καραντίνα, όπου η απειλή δεν είναι μόνον οι εξωσχολικές παρέες που δεν γνωρίζουν οι γονείς, αλλά και η επιδημία, αυτό αύξησε σε κάποια παιδιά την εσωστρέφεια. Από την άλλη, άνοιξε άλλος ασκός αγωνίας. Διότι τα παιδιά από το τέλος του δημοτικού και σίγουρα στο γυμνάσιο και στο λυκείο εκτονώνουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικότητάς τους στο διαδίκτυο. Μέσα στις πλατφόρμες, τα social media, τα μηνύματα που ανταλλάσσονται με αστραπιαίους ρυθμούς, τα tik tok, οι έφηβοι ή ακόμα και οι προέφηβοι πειραματίζονται, ανησυχούν, ψάχνουν και ψάχνονται.

     

    Εν αρχή ην το σεξ

    Τι είναι αυτό που φυσικά εξάπτει περισσότερο τη φαντασία; Μα φυσικά το σεξ. Η σεξουαλική λειτουργία και όλα τα παρεπόμενα ή όσα προηγούνται είναι διαχρονικά ένα θέμα που απασχολεί την εφηβεία. Η εφηβεία όμως είναι πλέον στην εποχή μας μια διευρυμένη ηλικία, διότι δεν αφορά μόνον τον ορμονολογικό-βιολογικό παράγοντα, αλλά και τον ψυχικό-συναισθηματικό. Καμιά φορά τα σημερινά παιδιά εισέρχονται πιο νωρίς σε μια προεφηβική ηλικία ή εφηβική αναζήτηση επειδή υπάρχει πληθώρα πληροφοριών και συνεχής διέγερση από το περιβάλλον, κυρίως το ψηφιακό.

    Τα αγόρια ως επί το πλείστον, έρχονται από πολύ νωρίς αντιμέτωποι με τους/τις επαγγελματίες της «ηδονής».

    Τι μπορεί να αναζητήσει, λοιπόν, ένας έφηβος μαζί με τους φίλους του στο διαδίκτυο; Μα φυσικά το πορνό. Το πορνό είναι μια βιομηχανία όπου μάλλον δεν γνωρίζει κρίση, διότι είναι πάντα στην επικαιρότητα, παρότι παραμένει στη σκοτεινή πλευρά της. Τα αγόρια λοιπόν, ως επί το πλείστον, έρχονται από πολύ νωρίς, πριν ακόμα συνάψουν προσωπικές ερωτικές σχέσεις, πριν να ερωτευτούν, πριν να αγγίξουν ένα κανονικό κορίτσι, έρχονται αντιμέτωποι με τους/τις επαγγελματίες της «ηδονής». Οι σκηνές είναι πανομοιότυπες, οι ανθρωπότυποι που πρωταγωνιστούν επίσης, οι στάσεις, το ανύπαρκτο σενάριο, η κατάληξη, όλα θυμίζουν τη μέρα της μαρμότας. Είναι δηλαδή προβλέψιμα και επαναληπτικά. Παρόλα αυτά το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού βλέπει πορνό, πολλοί από τους οποίους παραμένουν σταθεροί ή ακόμα και εξαρτημένοι με αυτό. Και φυσικά η σχέση ξεκινά από τα πρώτα εφηβικά χρόνια, κυρίως για τα αγόρια.

     

    Συμβουλές προς τους γονείς που έχουν εφήβους

    Λογικό είναι να ανησυχείτε εσείς οι γονείς για το τι μπορεί να επιφέρει η πρώιμη επαφή ενός παιδιού με την πορνογραφία. Επίσης είναι σημαντικό να ξεκαθαριστούν και κάποιοι μύθοι για το πόσο βλαβερό μπορεί να είναι και σε ποιο βαθμό.

    – Καταρχάς είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση το διαδίκτυο να είναι ελεγχόμενο από τον γονέα. Να μην είναι ένας ανέλεγκτος χώρος περιήγησης σε όλες τις ιστοσελίδες.

    – Είναι σημαντικό να υπάρχει ο υπολογιστής, ιδίως για τις ηλικίες μέχρι τα 15-16 έτη, σε κοινή θέα, σε ένα σαλόνι για παράδειγμα, όπου πηγαινοέρχονται και οι γονείς.

    – Καλό είναι να γνωρίζουν ή να έχουν βάλει οι γονείς κωδικούς και οι ταμπλέτες, κινητά και υπολογιστές να έχουν χρονικό περιορισμό στη χρήση τους.

    Άλλα είναι τα κορίτσια – γυναίκες της κανονικής ζωής και άλλο οι επαγγελματίες. Αυτό ισχύει και για τα αγόρια.

    – Η συζήτηση πάντα είναι χρήσιμη. Όχι το μάθημα. Συζητάμε με τα παιδιά μας, με μικρές αφορμές που δίνονται σε κάθε ηλικία, για την αναπαραγωγή, τη σεξουαλική επαφή, με ήπιο τρόπο, ενταγμένο μέσα στις ερωτήσεις και αναζητήσεις του κάθε παιδιού. Δεν προτείνουμε εμείς θέματα, για παράδειγμα δεν ξεκινάμε ποτέ λέγοντας “ας ζητήσουμε για το σεξ” μια Κυριακή μεσημέρι, χωρίς προηγούμενη αφορμή. Αλλά είμαστε ανοιχτοί στις απορίες των παιδιών μας και στις δυνατότητες που μπορεί να μας δώσει μια σκηνή από τη φύση, ή μια ταινία ή ένα βιβλίο, ή κάτι που θα συζητούν τα παιδιά και θα το ακούσουμε.

    – Οι μπαμπάδες καλό είναι, από την ηλικία των 13 ετών για τους γιους και ανάλογα την ωρίμανση ή τις αναζητήσεις των παιδιών, να συζητήσουν για την ύπαρξη της πορνογραφίας ως μια ανθρώπινη κατασκευή. Ως ένα τεχνητό θέαμα που υπό όρους για τους ενήλικες μπορεί να έχει και λίγη πλάκα (είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα βλέπουμε και με χιούμορ), μόνο αν υπάρχει μέτρο στη χρήση του.

    – Ξεκινάμε από τη σκέψη ότι η πορνογραφία αυτή καθαυτή δεν θέτει κανέναν έφηβο σε άμεσο κίνδυνο.

    – Είναι σημαντικό όμως να διαχωριστεί η πραγματική ζωή από την πορνογραφική. Άλλα είναι τα κορίτσια-γυναίκες της κανονικής ζωής και άλλο οι επαγγελματίες. Αυτό ισχύει και για τα αγόρια.

    – Επίσης είναι σημαντικό, ιδίως για πρώιμες ηλικίες, να μην τρομάξει ένα αγόρι στη θέα ενός πρωταγωνιστή που μπορεί να πλήξει την εικόνα που έχει για τον εαυτό του και το μόριό του. Ανασφαλή ή εύθραυστα νέα αγόρια μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτό τον κίνδυνο.

    – Από νωρίς, οι γονείς οφείλουν να μιλούν για την ομορφιά του έρωτα και της αγάπης. Αν είναι δυνατόν με το παράδειγμά τους. Στο χώρο της πορνογραφίας το σώμα επενδύεται μόνο ψυχρά, ως συσκευή, ενώ ο άνθρωπος είναι ψυχόσωμα. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το σώμα του μηχανικά. Ακόμα και σε περιστασιακές σχέσεις, υπάρχουν ερεθίσματα, διεγέρσεις, φαντασιώσεις που δημιουργούν ένα πιο μαγευτικό ταξίδι.

    – Το σώμα δεν έχει τίποτα βρώμικο. Το ανακαλύπτουμε, το εξερευνούμε, πειραματιζόμαστε. Με σεβασμό, όρια και φροντίδα. Στην πορνογραφία όμως οι άνθρωποι πληρώνονται για να κάνουν μια προσομοίωση σεξ. Δεν υπάρχει στην κανονική ζωή σεξ χωρίς επιθυμία, φαντασία.

    – Το καλύτερο σεξ θέλει χρόνο και εμπειρία. Συνήθως γίνεται όταν υπάρχει ταίριασμα σωμάτων και ψυχών, αγάπη και πόθος.

    Όταν βρούμε βιντεάκια ή φωτογραφίες κοριτσιών συμμαθητριών του στο κινητό του θα πρέπει να ανησυχούμε.

    Πότε πρέπει να ανησυχούμε

    – Ανησυχούμε όταν η έκθεση στο πορνό ξεκινά σε μικρές ηλικίες. Πριν τα 12 έτη σε γενικές γραμμές.

    – Όταν το παιδί-έφηβος παρουσιάζει εθιστικές συμπεριφορές.

    – Όταν αναστατώνεται ο ύπνος του και η φυσιολογική λειτουργία του. Όταν είναι ανήσυχο και ευερέθιστο. Αυτό ισχύει και για άλλες καταχρήσεις όπως τα βιντεοπαιχνίδια.

    – Όταν βρούμε βιντεάκια ή φωτογραφίες κοριτσιών συμμαθητριών του στο κινητό του. Εκεί χρειάζεται από νωρίς μια σοβαρή συζήτηση για το σεβασμό και τα όρια. Ότι ένα κορίτσι στέλνει σε ένα αγόρι μια φωτογραφία αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η φωτογραφία πρέπει να κάνει το γύρο του σχολείου. Όπως ότι δεν πρέπει να βιντεοσκοπούν πειραματισμούς και περιπτύξεις εφήβων μεταξύ τους. Πόσω μάλλον όταν γίνεται κρυφά και εν αγνοία των συμμετεχόντων. Πολύ συχνά τα αγόρια διακινούν τέτοιο παράνομο υλικό και θέτει σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική ακεραιότητα των κοριτσιών που τα μοιράστηκαν μαζί τους. Αλλά και τη δική τους αν υπεισέλθει η Δικαιοσύνη. Αυτά τα παιχνίδια δεν είναι πλέον ανώδυνα.

     

    Συμπέρασμα

    Το πορνό δεν μπορεί να εκλείψει από τη ζωή και όσων πειραματίζονται, και όσων έχουν περιέργεια και όσων απολαμβάνουν τη θέασή του. Το ζήτημα πάντα για τις μεγάλες ηλικίες είναι η συχνότητα, η ποσότητα και η ένταση με την οποία το βλέπουν. Για τους εφήβους όμως θέλει μεγάλη προσοχή για να μη γίνει αυτό ο κανόνας, ενώ είναι η εξαίρεση.

    Να μην υποχωρήσει η φαντασία, το φλερτ, το παιχνίδι, ο έρωτας και η αγάπη, έναντι μιας μηχανικής συναλλαγής σωμάτων, μιας ψυχρής ηδονοβλεπτικής καθήλωσης όπου τα πάντα είναι προβλέψιμα και «ολοκληρώνονται πανηγυρικά». Ο πρωταγωνιστής στο πορνό πάντα κατορθώνει να «ικανοποιήσει» πολλαπλώς τη συμπρωταγωνίστριά του. Στη ζωή όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο, και όλα εξαρτώνται από αστάθμητους αλλά και τόσο γοητευτικούς παράγοντες όπως είναι η φυσιολογία, η στιγμή, το πάθος, η περιέργεια, η αγωνία, το άγχος και κυρίως η επιθυμία. Η φαντασία και η επιθυμία θα κάνει την ερωτική ζωή ενδιαφέρουσα και όχι οι επιδόσεις ή η σωματική κατασκευή.

     

    //Η Μαριαλένα Σπυροπούλου είναι ψυχολόγος, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πόσο αντρική -σωματικά και ψυχολογικά- ασθένεια είναι ο κορονοϊός;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top