Η εικόνα του Χρήστου, ενός φίλου με αδιαμφισβήτητες δυνατότητες στο ψηλό παιχνίδι και άριστη γνώση του pick and roll, μας ταρακούνησε για τα καλά. Το βαρύ διάστρεμμα τον υποχρέωνε να κυκλοφορεί με πατερίτσες και να κάνει ακροβατικά για να ανέβει τις σκάλες της Ευελπίδων, προκαλώντας αμηχανία στους πελάτες του και τους αντίδικους. Η ερασιτεχνική ομάδα μπάσκετ που είχαμε φτιάξει όλοι εμείς οι ανανήψαντες από τη νωχέλεια της καθιστικής ζωής τριαντάρηδες, είχε χάσει τον πολυτιμότερο παίκτη της, ενώ τα πιτσιρίκια, που μέχρι πριν από λίγο καιρό κοντράραμε στα ίσια, γελάνε ακόμα μαζί μας.
Δεν μου ήταν δύσκολο να εντοπίσω τι έφταιξε και τα σχέδια της τόσο φιλόδοξης ομάδας μας ναυάγησαν τόσο γρήγορα. Η διεθνής βιβλιογραφία άλλωστε είχε προδικάσει το άδοξο τέλος του εγχειρήματος, αλλά εμείς παραήμασταν ενθουσιασμένοι για να το συνειδητοποιήσουμε. Ως weekend warriors, αναζητούσαμε γενναίες δόσεις αδρεναλίνης το σαββατοκύριακο, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες πελαγώναμε μπροστά από φύλλα excel και εικονίδια, δικόγραφα και παραστατικά, αφήνοντας τον μεταβολισμό μας στον βαθύ του ύπνο και το πλαδαρό σαρκίο μας στην χαύνωση του καναπέ.
Οι… συνεδρίες αδρεναλίνης αρχικά ήταν εξαιρετικά ευεργετικές, αλλά μόνο και μόνο γιατί, ξεκινώντας το άθλημα που είχες συστηματικά παραμελήσει, χρειάζεται να τα θυμηθείς όλα από την αρχή∙ οπότε διασώζεσαι από την επίγνωση της ανεπάρκειάς σου. Όλα αυτά βέβαια, μέχρι να αναδειχτείς και τυπικά σε weekend warrior, όπου η έπαρση και η παραζάλη που συνοδεύει το επιφώνημα «ξανάνιωσα» σε κάνει να παραβλέπεις τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από το φτωχό επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης.
Φλερτάροντας με έναν τραυματισμό
Θα έπρεπε να είναι αναρτημένο σε κάθε γήπεδο και κάθε αθλητική εγκατάσταση εν είδει σοφής ρήσης, επιβεβαιωμένης στο πέρασμα των χρόνων: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η γυμναστική για το σώμα σου. Ρώτα μόνο τι γυμναστική μπορεί να κάνει το σώμα σου». Διότι αυτή είναι η αφετηρία της παρεξήγησης. Η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στο πρόγραμμά μας (ή η επαναφορά της σε αυτό) είναι μια ανάγκη που δημιουργείται όταν αντιλαμβανόμαστε ότι κουβαλάμε παραπανίσια κιλά και οι αντοχές μας έχουν μειωθεί αισθητά. Αλλά το γεγονός αυτό σημαίνει καταρχήν ότι ο οργανισμός μας έχει ήδη προσαρμοστεί στους ρυθμούς που του έχουμε επιβάλει. Δηλαδή, δεν το βρίσκει καθόλου «έξυπνο» να ανεβούμε στον τέταρτο όροφο από τις σκάλες, όταν τα τελευταία δέκα χρόνια πηγαίνει με το ασανσέρ!
Διαβάστε ακόμα: «Γύμνασε ό,τι δεν βλέπεις στον καθρέφτη!»
Το «πολύ γρήγορα-πολύ έντονα» είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αθλητές του σαββατοκύριακου. Και πράγματι, αν αψηφήσουμε την αρχή της προοδευτικότητας στην αθλητική δραστηριότητα, φλερτάρουμε ανοιχτά με έναν τραυματισμό που μπορεί να μας ακινητοποιήσει για εβδομάδες ολόκληρες. Μη βιαστείτε ωστόσο, να καθησυχάσετε τον εαυτό σας για το ζέσταμα που κάνετε πριν από το παιχνίδι. Πρόκειται για μια κατά κυριολεξία «προθέρμανση» του οργανισμού πριν από την επικείμενη καταπόνηση, που ενώ είναι σίγουρα απαραίτητη, ελάχιστα μπορεί από μόνη της να προετοιμάσει το σώμα σε υψηλών απαιτήσεων δοκιμασίες. Γι’ αυτό όμως υπάρχουν και οι υπόλοιπες πέντε ημέρες της εβδομάδας! Η διατήρηση της ενεργητικότητας καθημερινά (περπάτημα, τζόκινγκ, χειρωνακτικές εργασίες, συχνά διαλείμματα από την καθήλωση στο γραφείο κ.λπ.) προσφέρει μικρά, σταθερά και ασφαλή «σοκ» στον οργανισμό ώστε να βρεθεί πραγματικά προετοιμασμένος στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο.
Πριν τα δώσεις όλα…
Δικαιούμαστε παρόλα αυτά να είμαστε πιο φιλόδοξοι; Να διεκδικούμε δηλαδή υψηλότερες επιδόσεις ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο τραυματισμών; Η απάντηση από τον τομέα της ιατρικής έρευνας και τεχνολογίας είναι αναπάντεχα καταφατική και αρκετά πειστική μάλιστα, αφού αναποδογυρίζει τα στερεότυπα: η ιδέα δεν είναι να «ξεπερνάς τον εαυτό σου», αλλά να τον γνωρίσεις πραγματικά! Ή αλλιώς, πριν «τα δώσεις όλα στο γήπεδο», μάθε πώς να ξεκουράζεις αποδοτικά το κορμί σου.
Την αρχή για αυτήν τη νέα, ολιστική προσέγγιση είχε κάνει (αν θυμάστε) το 2002 η ποδοσφαιρική ομάδα της Μίλαν, εγκαινιάζοντας το περίφημο Milan Lab, σε μια συνεργασία κορυφής με τη Microsoft. Παρά την αχλή μυστηρίου που περιβάλλει το λογισμικό που χρησιμοποιείται και τα ειδικά πρωτόκολλα προπόνησης, η προσήλωση στην εξατομικευμένη διερεύνηση των δυνατοτήτων των αθλητών δεν περιλαμβάνει τίποτα το υπερφυσικό. Η επιτυχία της Μίλαν να διατηρεί αξιόμαχους ποδοσφαιριστές σε μεγάλη ηλικία και να έχει πετύχει απίστευτα ποσοστά στη μείωση τραυματισμών οφείλεται στην ανάλυση και φροντίδα τριών παραγόντων που μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής: (νευρο)δομική λειτουργία (ικανότητα του οργανισμού να αναρρώνει χωρίς φάρμακα), βιοχημική προσαρμογή στις απαιτήσεις της άθλησης και ψυχολογική σταθερότητα. Αυτήν την «ιερή και αδιαίρετη τριάδα» είχε στο μυαλό του και ο Αντσελότι όταν το 2009 έπαιρνε μαζί του στην Τσέλσι και την ψυχή του Milan Lab, Μπρούνο Ντεμικέλις.
Διαβάστε ακόμα: «Μην ψάχνεις δικαιολογίες: Βάλε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου»
Μια απλή ιδέα (όπως είχε εξομολογηθεί τότε ο ίδιος ο Ντεμικέλις), που σε διάφορες εκδοχές της υιοθετήθηκε από πολλούς ευρωπαϊκούς συλλόγους με θαυμαστά αποτελέσματα, μπορεί να είναι ο δικός μας άτυπος οδηγός. Προσαρμόζοντας τα δεδομένα στη δική μας κλίμακα και σε απλά ελληνικά, το νόημα είναι να φροντίσουμε ισομερώς και τις τρεις μεταβλητές της εξίσωσης. Καταρχάς, να έχουμε πλήρη εικόνα της σωματικής μας κατάστασης. Ο κλινικός έλεγχος και οι αιματολογικές εξετάσεις δεν θα μας αποκαλύψουν απλώς τυχόν δυσλειτουργίες, αλλά θα προσδιορίσουν και τα όρια της άσκησης στην οποία μπορούμε να υποβάλουμε το σώμα μας. Η επανάληψή τους σε εύλογο διάστημα θα αποκαλύψει την πρόοδο που έχουμε πετύχει και θα μας επιτρέψει την επανατοποθέτηση των ορίων για πιο εντατική, αλλά ασφαλή δραστηριότητα.
Η επίγνωση του ιστορικού της υγείας μας εξάλλου μάς δίνει την ευκαιρία να επικεντρώσουμε την προσοχή μας εκεί όπου απαιτεί ο οργανισμός μας. Παλιές κακώσεις, δυσκολίες σε συγκεκριμένες κινήσεις ή μυϊκές ομάδες που νιώθουμε πιο έντονο το «πιάσιμό» τους είναι μηνύματα που στέλνει το σώμα εφιστώντας την προσοχή μας.
Η καταγραφή της ανταπόκρισής μας στην προπόνηση είναι επίσης ένα εργαλείο που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Για παράδειγμα, όταν νιώθουμε έντονη δίψα, το σώμα μάς προειδοποιεί ότι είμαστε ήδη κατά 3% αφυδατωμένοι. Προφανώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα να υπολογίσουμε τον όγκο του οξυγόνου που απορροφούν οι πνεύμονες κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, μπορούμε όμως να αξιολογήσουμε πότε «κόβεται» η ανάσα και πότε μας καταβάλλει το αίσθημα εξάντλησης. Χρησιμοποιούμε απλώς το ρολόι μας και έχουμε στο μυαλό μας την ακολουθία των κινήσεων που κάνουμε με δυσκολία ή μας προκαλούν πόνο. Προβάρουμε τις τεχνικές του αθλήματος ή της άσκησης και σιγουρεύουμε τη σωστή τους εκτέλεση χωρίς να πειραματιζόμαστε.
Επιπλέον, αξιολογούμε πάντα τη διάθεση με την οποία προσερχόμαστε στο γήπεδο. Αν η χαρά του παιχνιδιού δεν μας ελαφρύνει από το άγχος της καθημερινότητας, δεν πρέπει να πιέζουμε παραπάνω τον εαυτό μας. Μπορεί να είναι αρκετή μια εναλλαγή ασκήσεων ή η ενασχόληση με ένα καινούργιο άθλημα.
Ολόκληρη η φιλοσοφία που διέπει τη σύγχρονη επιστημονική σκέψη στον τομέα της πρόληψης των αθλητικών κακώσεων συμπυκνώνεται στην ιδέα της προαγωγής της υγείας του αθλητή και όχι απλώς στην αποφυγή των τραυματισμών. Και ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο, βρίσκει απόλυτη εφαρμογή και στον απλό αθλούμενο του διπλανού γραφείου. Διάρκεια, σταθερότητα, ισορροπία, βήμα προς βήμα βελτίωση των επιδόσεων και όχι υπόσχεση μεμιάς θεαματικών αποτελεσμάτων –αυτό είναι το new deal που μας προσφέρουν οι ειδικοί. Δεν έχουμε παρά να τους ακούσουμε την επόμενη φορά που θα ξανακατεβούμε στο γήπεδο.
Διαβάστε ακόμα: Τα πιο γρήγορα αδέλφια της Ελλάδας