Beatmap-Prostate-Cancer-Counseling-Aid-3D-Rendering-03

    Η υγεία του προστάτη -είναι το “καρύδι” της εικόνας ανάμεσα στην κύστη και στη ρίζα του πέους- θά ’πρεπε να απασχολεί όλους τους άνδρες ανεξαιρέτως. (Ρhoto credit: http://www.beatmap.net)

    «Σκύψτε παρακαλώ»! Και μόνο στο άκουσμα της παράκλησης από έναν κατά τ’ άλλα αξιοσέβαστο ουρολόγο, θα σε διαπεράσει μια σχεδόν μεταφυσική ανατριχίλα. Τη συνέχεια μπορείς να τη φανταστείς: τον αποκρουστικό ήχο του λατέξ γαντιού, καθώς εφαρμόζεται στο χέρι του, τα παγωμένα δάχτυλα του άλλου χεριού, καθώς προετοιμάζουν το «έδαφος» για την εξέταση… «Γιατρέ μου, μήπως να το αφήναμε για μια άλλη φορά;»

    Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι μια εξέταση με ταπεινωτικούς για τον ανδρισμό μας συνειρμούς μπορεί να μας γλιτώσει από μια μελλοντική σεξουαλική δυσλειτουργία. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Οι παθήσεις του προστάτη μπορεί να είναι σχεδόν αναπόφευκτες (διόγκωση του προστάτη), να εγκαθίστανται ύπουλα (προστατίτιδες), να είναι απειλητικές για τη ζωή μας (καρκίνος).

    Μαζί μ’ αυτά, προκαλούν και μια αίσθηση αμηχανίας∙ ένα δισταγμό να απευθυνθείς στον ειδικό, είτε από προκατάληψη είτε επειδή τρέμεις στην ιδέα για το τι θα ακολουθήσει. Εξάλλου, προτού σου συμβεί ό,τι σου συνέβη, δεν γνώριζες ούτε πού βρισκόταν ο προστάτης ούτε σε τι χρησίμευε!

    ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

    Καθώς το δάχτυλο του γιατρού ψηλαφεί την περιοχή, αντιλαμβάνεσαι για πρώτη φορά την ύπαρξή του. Ο προστάτης σου έχει το μέγεθος ενός κάστανου, αλλά είναι απίστευτα σημαντικός. Περιβάλλει την ουρήθρα, βοηθώντας στον έλεγχο της ροής των ούρων, ενώ, ως αδένας, παράγει το λευκό, αλκαλικό υγρό του σπέρματος, μέσα στο οποίο κολυμπούν τα σπερματοζωάρια και το οποίο τα συνοδεύει, «προστατεύοντάς» τα, στο μακρύ ταξίδι μέχρι το ωάριο.

    Έχεις νιώσει τσούξιμο κατά την ούρηση ή/και κατά την εκσπερμάτιση, έχεις συχνοουρία που δεν εξηγείται, δυσκολεύεσαι να ουρήσεις πολύ, νιώθεις ότι η κύστη σου δεν αδειάζει εντελώς. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει για πιθανή προστατίτιδα!
    143920471

    Μια εξέταση με ταπεινωτικούς για τον ανδρισμό μας συνειρμούς μπορεί να μας γλιτώσει από μια μελλοντική σεξουαλική δυσλειτουργία. (Ρhoto credit: http://www.answers.com)

    Καλά όλα αυτά, αλλά γιατί σου ’ρχεται ξαφνικά η ανάγκη να ουρήσεις; Είναι απλό: η πίεση που ασκεί το δάχτυλο του γιατρού μεταδίδεται στη βάση της κύστης, προκαλώντας αντανακλαστικά το αίσθημα της ανάγκης για ούρηση. Παίρνεις έτσι μια πρώτη ιδέα για το τι συμβαίνει όταν ο προστάτης αρχίζει να διογκώνεται, μια κατάσταση για την οποία μπορεί να χρειαστεί αργότερα να σου μιλήσει ο γιατρός.

    Αλλά ας πούμε ότι η πρώτη αντίδρασή του είναι καθησυχαστική. Έκανες αρκετή υπομονή μέχρι να τελειώσει αυτή η μεσαιωνική δοκιμασία, αλλά άξιζε τον κόπο: η υφή του προστάτη είναι μαλακή και σπογγώδης, οπότε φυσιολογική. Αν υπήρχαν στοιχεία φλεγμονής ή υπερτροφίας, θα το είχε καταλάβει. Αν υπήρχε καρκινικός όγκος θα σε παρέπεμπε σε βιοψία. Το πολύ-πολύ να διαπίστωσε ότι έχεις καιρό να κάνεις σεξ, αφού η υφή είναι λίγο πιο «ζυμαρώδης». Θα χαρείς να μάθεις ότι το σεξ κάνει καλό στον προστάτη!

    Διαβάστε ακόμα: Πρόωρη εκσπερμάτιση – Κυκλοφόρησε χάπι για τα «γρήγορα πιστόλια».

    ΤΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΝΕΑ

    Είναι σίγουρο πως έφτασες ως την πόρτα του ουρολόγου όχι από περιέργεια, αλλά από ενοχλήματα που έχεις κάθε λόγο να σε ανησυχούν. Έχεις νιώσει τσούξιμο κατά την ούρηση ή/και κατά την εκσπερμάτιση, έχεις συχνοουρία που δεν εξηγείται αλλιώς, δυσκολεύεσαι να ουρήσεις μεγάλες ποσότητες, νιώθεις ότι η κύστη σου δεν αδειάζει εντελώς. Το καμπανάκι έχει χτυπήσει ήδη για πιθανή προστατίτιδα!

    Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες διαταραχές του προστάτη, οι προστατίτιδες είναι πιο συχνές στους άνδρες μεταξύ 30 και 60 ετών, ενώ ακόμη περισσότερο κινδυνεύουν αυτοί που κάνουν καθιστική ζωή. Πρόκειται για μικροβιακή λοίμωξη του αδένα, η οποία συνοδεύεται κατά κανόνα από υψηλό πυρετό∙ η χορήγηση αντιβίωσης με κινολόνες είναι ωστόσο αρκετή για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία. Αντίθετα απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύετε, για την προστατίτιδα δεν είναι υπεύθυνη η ερωτική σας παρτενέρ! Τα μικρόβια που προσβάλλουν τον αδένα σπανίως μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

    Τι γίνεται όμως όταν δεν εκδηλώνεις πυρετό; Αν σου είχε συμβεί ξανά και πέρασε μόνο του; Χειρότερο! Μιλάμε πιθανότατα για χρόνια προστατίτιδα που απαιτεί πολλές εβδομάδες αγωγής με αντιβίωση, αρκετές εξετάσεις, ίσως και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ο στόχος εδώ είναι, εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, και η πρόληψη της επέκτασης της λοίμωξης στην ουρήθρα. Οι υφέσεις και οι εξάρσεις της χρόνιας προστατίτιδας διαρκούν για χρόνια και έχουν χειρότερη πρόγνωση όσο τις παραμελείς. Πίνε τουλάχιστον πολλά υγρά: το σώμα σου μέσω των ούρων ξεφορτώνεται πιο γρήγορα τα μικρόβια…

    Σε μια τρίτη φάση, η υπερπλασία ενδέχεται να σε οδηγήσει σε νυκτουρία, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να σηκώνεσαι τρεις κι τέσσερις φορές μέσα στη νύχτα προκειμένου να ανακουφιστείς.

    Μετά τα σαράντα, ο προστάτης αρχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος. Την επόμενη δεκαετία, παράλληλα με το γκριζάρισμα των μαλλιών, μπορεί να αποκτήσεις έναν υπερτροφικό προστάτη. Η καλοήθης υπερπλασία του είναι η πιο συνηθισμένη κατάληξη, όταν ο ρυθμός αυτής της αύξησης είναι μεγαλύτερος από τον φυσιολογικό. Ο διογκωμένος προστάτης πιέζει την ουρήθρα κι εσύ αρχίζεις να αναζητάς την τουαλέτα όπου κι αν βρεθείς.

    166433355

    Αντίθετα απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύετε, για την προστατίτιδα δεν είναι υπεύθυνη η ερωτική σας παρτενέρ. (Ρhoto credit: http://www.answers.com)

    Μετά τη συχνοουρία, έρχεται η «έπειξη προς ούρηση», η οποία είναι ο χαριτωμένος όρος που σκαρφίστηκε η ιατρική επιστήμη για να περιγράψει το βασανιστικό αίσθημα του ανθρώπου που δεν κρατιέται και νιώθει ότι θα κατουρηθεί πάνω του! Σε μια τρίτη φάση, η υπερπλασία ενδέχεται να σε οδηγήσει σε νυκτουρία, η οποία πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να σηκώνεσαι τρεις κι τέσσερις φορές μέσα στη νύχτα προκειμένου να ανακουφιστείς.

    Όσο εφιαλτικό κι αν ακούγεται αυτό το σενάριο, η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να σε βγάλει από τους μπελάδες. Απλά μέτρα, όπως η κατανάλωση αρκετών (αλλά όχι υπερβολικών) ποσοτήτων νερού ως μέρος μιας καινούργιας ρουτίνας, μπορεί να καταπραΰνουν τα συμπτώματα όταν αυτά είναι ήπια.

    Η φαρμακευτική αγωγή, όπως εξάλλου και το χειρουργείο, μπορούν να δώσουν μια διέξοδο, εφόσον αυτό κριθεί από τον ουρολόγο. Προς το παρόν, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να περιορίσεις το αλκοόλ και τους καφέδες, τα οποία φαίνεται πως ερεθίζουν τον προστάτη.

    Διαβάστε ακόμα: Ερωτευμένος με το πορνό.

    THE C WORD

    Χρειάστηκαν λιγότερο από τριάντα δευτερόλεπτα ώστε ο ουρολόγος να κυκλώσει ψηλαφητά τους δύο λοβούς του προστάτη, ψάχνοντας για τυχόν νεοπλασίες, κι εσύ εύχεσαι να μην ανακαλύψει τίποτα που να μοιάζει με όγκο. Ας πούμε, όμως, ότι βρίσκει «κάτι». Αν αυτό το «κάτι» είναι σκληρό και άκαμπτο, ενδεχομένως έχουμε να κάνουμε με καρκίνο και ο γιατρός θα περιμένει με αγωνία τα αποτελέσματα του PSA test από το εργαστήριο.

    Το περίφημο PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) είναι μια πρωτεΐνη που παράγει ο προστάτης και συνδέεται με τη γονιμότητα. Η δράση της βοηθά την υγροποίηση των ουσιών του προστάτη κατά την εκσπερμάτιση. Η μέτρηση της τιμής του PSA στο αίμα μάς αποκαλύπτει το εύρος της παθολογίας του προστάτη, αφού η διαρροή της πρωτεΐνης στο αίμα αυξάνεται τόσο όσο μεγαλύτερη είναι βλάβη.

    Αν και δεν έγινε γνωστή η επέμβαση που επέλεξε, ξέρουμε ότι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ανάρρωσε πλήρως και ξεκίνησε να δουλεύει μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα.

    Τα νούμερα που θα λάβεις είναι αμφιλεγόμενα, γιατί το PSA δεν είναι ένας καθαρός καρκινικός δείκτης: επηρεάζεται από φλεγμονές, από την ίδια τη δακτυλική εξέταση, ακόμα και από μια πρόσφατη σεξουαλική επαφή. Γενικώς, οι τιμές που είναι μικρότερες από 2,5 δεν επιβάλλουν τη λήψη βιοψίας, ενώ εκείνες που είναι πάνω από 3,5 υποδεικνύουν αυξημένη πιθανότητα για ύπαρξη κακοήθειας. Υπάρχουν περιπτώσεις, ωστόσο, που ακόμα και ένα PSA κοντά στο 10 δεν είναι εξ ορισμού ένοχο. Όπως και να ’χει, ακόμα και η βιοψία είναι μια επίπονη διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να γίνεται κατ’ επανάληψη.

    186557972

    Ο καρκίνος του προστάτη ευτυχώς εξελίσσεται αργά και αν διαγνωστεί νωρίς θεραπεύεται. (Ρhoto credit: http://www.answers.com)

    Παρ’ όλα αυτά, ο καρκίνος του προστάτη ευτυχώς εξελίσσεται αργά και αν διαγνωστεί νωρίς (προτού προκληθούν μεταστάσεις αλλού) θεραπεύεται! Εκτός από τη χειρουργική προστατεκτομή, υπάρχουν και άλλες θεραπείες –χημειοθεραπεία, ακτινοβόληση ή συνδυασμό και των δύο– που επιλέγονται με βάση την ηλικία, το ιστορικό και τη δυνατότητα ελέγχου των παρενεργειών. Αν και δεν έγινε γνωστή η επέμβαση που επέλεξε, ξέρουμε ότι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ανάρρωσε πλήρως και ξεκίνησε να δουλεύει μόλις μερικές εβδομάδες αργότερα.

    Το βάρος της κληρονομικότητας στον καρκίνο του προστάτη θα πρέπει να σε ενεργοποιήσει νωρίτερα από τους υπόλοιπους και να προσφύγεις στο διαγνωστικό έλεγχο προτού πατήσεις τα 50. Όπως έκανε δηλαδή και ο Ντε Νίρο, ο οποίος είχε χάσει τον δικό του πατέρα από την ίδια νόσο.

    Ωστόσο, ο προστάτης θά ’πρεπε να απασχολεί όλους τους άνδρες ανεξαιρέτως. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπερήλικες άνδρες άνω των 85 ετών έχουν υποκλινικό καρκίνο του προστάτη σε ποσοστά 70% και 80%, άρα η ασθένεια θα μας χτυπήσει την πόρτα σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας – μπορεί στα 90! Αν τον εντοπίσουμε εγκαίρως, μπορούμε να τον νικήσουμε. Αρκεί να μην καθόμαστε στα αβγά μας!

    Διαβάστε ακόμα: Το προφυλακτικό του μέλλοντος θά ‘ναι σε σπρέι με Viagra.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top