Ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να κόψει το τσιγάρο. Μήπως να το κάνουμε κι εμείς; (hdqwalls.com).

  Πόσες φορές έχετε πει ότι θα κόψετε το τσιγάρο; Μια; Δύο; Καμία; Εντάξει, δεν είναι στιγμή τώρα για να γεμίσετε ενοχές ή να αυτομαστιγωθείτε. Ποτέ κανένας δεν είπε πως είναι εύκολο. Δεν είναι, όμως, και βουνό. Υπάρχουν άνθρωποι που είχαν απόλυτη ταύτιση με το τσιγάρο κι όμως το έκοψαν.

  Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Σε όλα του καλός, δεν χωράει αμφιβολία, και μας έχει λείψει η προεδρία του (ειδικά μετά την έλευση του Τραμπ), αλλά το πάθος του για το κάπνισμα αποτελούν πάντα μια κηλίδα στην εικόνα του.

  Στην αυτοβιογραφία του «Α Promised Land» που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 17 Νοεμβρίου (ογκώδης, μάλιστα, καθώς αριθμεί 768 σελίδες), ο Ομπάμα αναφέρεται στην πρώιμη πολιτική σταδιοδρομία του μέσω της πρώτης θητείας του στον Λευκό Οίκο, ωστόσο δεν διστάζει να μιλήσει ανοιχτά και για πιο προσωπικά θέματα. Ενα από αυτά είναι και η μανία του με το τσιγάρο.

  Ο Μπαράκ Ομπάμα με την κόρη του Μαλία.

  Ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχεται στην αυτοβιογραφία του -ένα αντίγραφο της οποίας βρέθηκε στην κατοχή του CNN- ότι κάποιες φορές κάπνιζε 8 ή 9 ή 10 τσιγάρα την ημέρα και μάλιστα έψαχνε για ένα «διακριτικό μέρος για να ρουφήξει το βραδινό του τσιγάρο». Και αναφέρει τη μεγάλη του κόρη, Μαλία, ως το άτομο που τον έκανε να το κόψει, λέγοντας πως «τον κορόιδευε» ότι «μύριζε η αναπνοή του τσιγάρο». Πώς τα κατάφερε να το κόψει; Μασώντας ασταμάτητα τσίχλες νικοτίνης.

  «Ως πρώην καπνιστής, αγωνίζομαι συνεχώς με αυτό», παραδέχθηκε το 2009 ο Μπαράκ Ομπάμα.

  Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του υπήρχαν ατελείωτες εικασίες σχετικά με το εάν ο Μπαράκ Ομπάμα είχε κόψει την κακιά αυτή συνήθεια, όπως είχε υποσχεθεί στη σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα, προτού ξεκινήσει την εκστρατεία του για την προεδρία των ΗΠΑ.

  Ο Μπαράκ Ομπάμα άρχισε να καπνίζει ως έφηβος και μίλησε για τον αγώνα του να το κόψει. «Ως πρώην καπνιστής, αγωνίζομαι συνεχώς με αυτό», παραδέχτηκε ο τότε πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το 2009. «Έχω παραστρατήσει; Ναι. Είμαι ένας καθημερινός καπνιστής; Όχι, δεν καπνίζω μπροστά στα παιδιά μου. Όχι, δεν καπνίζω μπροστά την οικογένειά μου. Και θα έλεγα ότι έχω θεραπευτεί κατά 95%, αλλά υπάρχουν στιγμές που παραδίνομαι», είχε δηλώσει.

  Ο φωτογραφικός φακός, πάντως, ποτέ δεν τον συνέλαβε κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο να καπνίζει, αλλά υπήρχαν υπαινιγμοί για τη συνήθειά του. Το 2015, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του Μπαράκ Ομπάμα στη Γερμανία για μια Σύνοδο Κορυφής των G7, ένας εκπρόσωπος του τότε Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο διαδίκτυο που φάνηκε να δείχνει τον Ομπάμα να κρατά ένα πακέτο τσιγάρα. Ο Λευκός Οίκος, τότε, είπε ότι δεν ήταν.

  Από μικρός στα… βάσανα με τον καπνό (Lisa Jack).

  Κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους τον Αύγουστο του 2011, ο Ομπάμα φωτογραφήθηκε στο Οβάλ Γραφείο με κάτι που φαινόταν να ήταν τσίχλες Nicorette στο γραφείο του.

  Τι μας λένε όλα αυτά; Οτι το άγχος, όντως, μπορεί να μας οδηγήσει στη λύση του τσιγάρου. Μόνο που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου καλή λύση. Θέλετε πραγματικά να σας πουν τα παιδιά σας ότι τους μυρίζετε; Προς θεού, όχι. Αυτό δεν θα πρέπει να το θέλετε ποτέ να συμβεί. Άρα, αν ψάχνουμε μια και μόνη λύση, αυτή είναι μια και μοναδική: να το κόψουμε μαχαίρι. Η ζωή ξεκινάει από την αρχή όταν θα το σταματήσουμε.

   

  Διαβάστε ακόμα: Σκέφτεστε να αρχίσετε το τρέξιμο; Ο μετρ του μαραθωνίου Νίκος Πολιάς σας λύνει τις απορίες.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top