Μαυρίκος: Το καλύτερο της Ρόδου και ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Μαυρίκος: Από τη Βασίλισσα Σοφία έως τους NY Times 

Γι αυτό το εστιτόριο στην είσοδο του οικισμού της Λίνδου έχουν γράψει μέχρι και οι New York Times. Και δικαίως, διότι είναι εξαιρετικό, αυθεντικό και συνάμα κοσμοπολίτικο. Στα τραπέζια της βοτσαλωτής αυλής του έχουν φιλοξενηθεί διάσημες προσωπικότητες όπως τα μελη των Pink Floyd που το είχαν στέκι τους στα 70s, μέχρι εστεμμένοι όπως η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας που μαγεύτηκε από την σπανακόπιτα του καταστήματος. Οι αδερφοί Δημήτρης (σεφ) και Μιχάλης (διευθυντής) Μαυρίκοι συνεχίζουν το έργο του παππού τους που ξεκίνησε την παράδοση λίγο πιο πάνω από την σημερινή τοποθεσία του μαγαζιού πριν από έναν αιώνα, και υποδέχονται ως σήμερα τους πάντες με ένα εγκάρδιο χαμόγελο.

Ένα ιστορικό μαγαζί με πηγαία ατμόσφαιρα.

Στην σκιερή αυλή με τις πυκνές κληματαριές με τα ολόλευκα στρωμένα τραπέζια θα απολαύσετε ροδίτικες συνταγές που στηρίζονται στα ντόπια και φρέσκα λαχανικά και φρούτα (για μια αρωματική, δωδεκανησιακή πινελιά), καθώς και στα κρέατα και ψαρικά που προμηθεύονται από τους παραγωγούς και τους ψαράδες νησιού. Ο Δημήτρης «παίζει» διαρκώς αλλά λελογισμένα με νέα υλικά τα οποίο ενσωματώνονται με γοητευτικό τρόπο στις παραδοσιακές συνταγές, με σεβασμό στην οικογενειακή κληρονομιά. Έτσι η γλυκοκολοκύθα και το πορτοκάλι μπαίνουν στον ταραμά, το φινόκιο μαγειρεύεται με γλυκό κρασί και ντοματίνια, η μελιτζάνα σερβίρεται με κρεμμύδι και καρότο σαν ελαφρύ τουρσί και το γιουβετσάκι με μοσχάρι έχει πορτοκάλι, κανέλα, δάφνη και ολόκληρες σκελίδες σκόρδου. Στην πάστα και στα ριζότι ο σεφ είναι επίσης κορυφαίος, με ιταλική τεχνική, καθώς έχει σπουδάσει στη γειτονική χώρα.

//Πλατεία Λίνδου, τηλ. 2244031232 


 

Δοκιμάστε την Παράγκα ψωμί ολικής με μέλι, άζυμα τηγανόψωμα και αφράτες λαδόπιτες.

 

Ο ξυλόφουρνος κάνει τη διαφορά στην Παράγκα.

Παράγκα: Μενού με βάση την παράδοση

Στο ορεινό χωρίο Απόλλωνα υπάρχουν ακόμα τα κτήρια όπου στεγαζόταν η λέσχη των Ιταλών αξιωματικών. Εκεί λοιπόν, ο Γιάννη Ευθυμίου, ένας άνθρωπος που το χαμόγελο δεν σβήνει πότε από τα χείλη του, έφτιαξε μια παραδοσιακή ταβέρνα που λειτουργεί χρόνια τώρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν την βρίσκει κανείς εύκολα αν δεν τον πάει κάποιος ντόπιος ή δεν ρωτήσει. Δεν διαθέτει θέα αλλά πολύ μα πολύ νόστιμη κουζίνα.

Αζυμα τηγανόψωμα και αφράτες λαδόπιτες.

Ο Γιάννης αγαπά την κουζίνα του τόπου του και προσπαθεί μάλιστα να την κάνει γνωστή και να την προωθήσει – πρόσφατα έβγαλε και βιβλίο με ροδίτικες συνταγές. Τα πιάτα που θα δοκιμάσετε εδώ πατάνε πάνω στην παράδοση του νησιού και φυσικά είναι όλα φτιαγμένα με τοπικά προϊόντα από τους γύρω παραγωγούς. Φτιάχνουν δικό τους ψωμί ολικής με μέλι, άζυμα τηγανόψωμα και αφράτες λαδόπιτες – από αυτές θα ζητήσετε και άλλες. Μαγειρεύουν στο τσουκάλι, στα κάρβουνα και στον ξυλόφρουνο.  Θα δοκιμάσετε πιταρούδια (κεφτέδες από ρεβίθια) μαζί με ανθότυρο μέσα σε ζυμωτό φύλλο, κατσικάκι καπαμά σκέτο λουκούμι, καραβόλους (σαλιγκάρια) γιαχνί και αρνί με πατάτες μέσα σε μια αυτοσχέδια γάστρα από λάσπη.

//Απόλλλωνα, τηλ. 2246091247


 

Στην Ταβέρνα του Ηλία για σούπα με τραχανά και πέρδικα ή τους κουλουσαφάδες που μοιάζουν με λουκάνικο και είναι γεμιστοί με ρύζι.

Τα καλούδια της Ταβέρνας του Ηλία.

Ταβέρνα Ηλίας: χωριάτικες νοστιμιές που ξεχωρίζουν

Η πρώτη εντύπωση που θα σας δώσει είναι της τουριστικής ταβέρνας. Όμοια με εκείνες που βρίσκονται στην σειρά στο ορεινό χωριό Εμπώνα. Όμως, από την στιγμή που θα μπείτε, βολευτείτε σε ένα από τα τραπέζια της σκεπαστής μπροστινής αυλής και ξεκινήσουν να έρχονται τα πιάτα θα καταλάβετε γιατί αυτή η χωριάτικη ταβέρνα ξεχωρίζει. Ο Ηλίας Κωνσταντάκης μαζί με την χρυσοχέρα γυναίκα του Ρούλα Πιπέρη άνοιξαν την εν λόγω ταβέρνα το ’89.

Η κυρία Ρούλα μαγειρεύει παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές που είναι βαθιά νόστιμες σαν τα γιαπράκια (ντολμαδάκια) με λαγό.

Φτιάχνουν δικό τους κρασί και σούμα (είδος τσίπουρου), έχουν δικά τους κρέατα και μποστάνι που προμηθεύονται τα λαχανικά, ζυμώνουν προζυμένιο ψωμί που το ψήνουν στον ξυλόφουρνο, τραχανά και παράγουν λάδι, μαζεύουν και ξεραίνουν βότανα. Κοινώς έχουν τις δικές τους πρώτες ύλες. Η κυρία Ρούλα μαγειρεύει παραδοσιακές ροδίτικες συνταγές που είναι βαθιά νόστιμες σαν τα γιαπράκια (ντολμαδάκια) με λαγό ή την σούπα με τραχανά και πέρδικα ή τους κουλουσαφάδες κάτι που μοιάζει με λουκάνικο και είναι γεμιστό με ρύζι, χοιρινό κρέας και πολλά μυρωδικά. Το ψήσιμο δε των κρεάτων το έχει αναλάβει ο κύριος Ηλίας – ζητήστε οπωσδήποτε τα παϊδάκια που είναι τόσο γλυκά και συγκλονιστικά νόστιμα.

//Έμπωνας, τηλ. 2246041415


 

Στο Hellas Restaurant επιλέξτε γιαπράκια θαλασσινών που όμως το φύλλο τους είναι κυκλαμινόφυλλο.

Διά χειρός του Ρόδιου chef Κυριάκου Ιακωβίδη που αγαπά την μαγειρική παράδοση του τόπου και θέλησε να την πάει λίγο παρακάτω.

Hellas Restaurant: Για λαχταριστό αρνάκι βλυχαινό

Το όνομά του ίσως να σας κάνει λίγο φολκλόρ και σίγουρα δεν προϊδεάζει για αυτά που πρόκειται να δοκιμάσετε σε αυτό το εστιατόριο. Στην κουζίνα συναντάμε ένα Ρόδιο chef τον Κυριάκο Ιακωβίδη που αγαπά την μαγειρική παράδοση του τόπου και θέλησε να την πάει λίγο παρακάτω δίνοντας της μια πιο σύγχρονη προσέγγιση. Άφησε, λοιπόν, τα αθηναϊκά εστιατόρια και γύρισε πίσω στο νησί και ανέλαβε το εστιατόριο του πατέρα του.

Ολες οι πρώτες ύλες είναι ντόπιους παραγωγούς.

Έτσι, εδώ στην μεγάλη αυλή με τα διάσπαρτα δέντρα θα δοκιμάσετε για παράδειγμα γιαπράκια θαλασσινών που όμως το φύλλο τους είναι κυκλαμινόφυλλο, τάσκα με κρέμα αροϊνους και ένα μέλι από αποξηραμένα σύκα (σκαδόμελο) και αρνάκι βλυχαινό, σκέτη νοστιμιά, με πουρέ από διάφορα χόρτα και γιαούρτι. Όλα αυτά μπορείτε να τα παραγγείλετε αλα καρτ ή να επιλέξετε το degustation menu για να πάρετε μια καλύτερη ιδέα της ενδιαφέρουσας κουζίνας του Κυριάκου.  Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί είναι από τους τοπικούς παραγωγούς, τα περισσότερα ψάρια και τα θαλασσινά έρχονται από Λίνδιους ψαράδες και τα κρασιά από Ρόδιους παραγωγούς. Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε την δική του εκδοχή του παραδοσιακού γλυκού μελεκούνι με καφέ.

//Πεύκοι, τηλ. 22440 48316


 

Στο Cesar Meze Bar για την πρωτότυπη εκδοχή του γιουβετσιού που είναι με αχινό.

Σαν ζωγραφικός πίνακας.

Cesar Meze Bar: Ταρτάρ, tacos και «έξυπνοι» μεζέδες

Στο δρόμο που οδηγεί προς το κάστρο της Λίνδου, βρίσκεται το εν λόγω εστιατόριο. Διαθέτει μια όμορφη, αν και λίγο φορτωμένη, βεράντα που προσφέρει μια πανοραμική θέα της πόλης από την μια και από την άλλη ορθώνεται ο επιβλητικός βράχος της Ακρόπολης. Αφού ανεβείτε αρκετά σκαλιά και καθίσετε στα λευκοντυμένα του τραπέζια από μπροστά σας θα παρελάσουν «έξυπνοι» μεζέδες τους οποίους δημιουργεί ο νεαρός chef Σταύρος Κουστένης.

Ο νεαρός chef Σταύρος Κουστένης κάνει θαύματα στο Cezar Meze Bar.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαφορετική εκδοχή του vitello tonnato που το ταρτάρ τόνου έρχεται πάνω σε μεδούλι ή ο μουσακάς που στην ουσία είναι dumpling γεμιστά με κιμά πάνω σ’ έναν πουρέ μελιτζάνας αλλά και ο γύρος τόνου ο οποίος είναι μέσα σε τραγανά tacos φτιαγμένα από το ζυμάρι της παραδοσιακής λαδένιας και έχει επίσης και μια νόστιμη κρέμα αντζούγιας. Να σας αναφέρω επίσης και την πρωτότυπη εκδοχή του γιουβετσιού που είναι με αχινό και ένα λαχταριστό φιλέτο λαβράκι ψημένο στα κάρβουνα. Τέλος, εντυπωσιακή είναι η λίστα κρασιών με ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα – σχεδόν όλα τα κρασιά μπορείτε να τα παραγγείλετε και σε ποτήρι.

//Λίνδος, τηλ. 2244031410


 

Το Sole Giaguaro ανήκει στον Giovanni Scaraggi που γνωρίσαμε στο Master Chef 5.

Aυθεντική ιταλική pasta.

Sole Giaguaro: Ο ήλιος της Ιταλίας και του ιαγουάρου

Μέχρι και πέρυσι το μικρό χωριό της Λαχανιάς στη νοτιοδυτική Ρόδο ήταν άγνωστο στους περισσότερους. Όμως, ένας Ιταλός μάγειρας το έκανε γνωστό: Ο Giovanni Scaraggi που τον γνωρίσαμε μέσα από το τηλεοπτικό παιχνίδι Master Chef 5. Βέβαια το εστιατόριο Sole Giaguaro (ο ήλιος του ιαγουάρου στα ελληνικά) που διατηρεί με την γυναίκα του Βίκυ Βασιλείου, δεν άνοιξε τον περασμένο χρόνο, αλλά τον Μάιο του 2018.

H μελιτζάνα στα καλύτερά της.

Στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτίριο του 1923 και έχει μια όμορφη και κομψή αυλή γεμάτη βουκαμβίλιες και βασιλικούς (τους χρησιμοποιεί στην μαγειρική του). Ο Giovanni μπλέκει την κουζίνα της πατρίδας του με αυτή του νησιού και σερβίρει πιάτα που έχουν ενδιαφέρον να τα δοκιμάσετε και αξίζει τον κόπο να «τραβηχτείτε» μέχρι εκεί. Προσοχή όμως, να έχετε κάνει κράτηση δύο ή τρεις μέρες πριν και ειδικά αν έχετε σκοπό να το επισκεφτείτε Σαββατοκύριακο.

//Λαχανιά, τηλ. 2244046262


Από τη Ρόδο, αξίζει να «αποδράσετε» στα κοντινά νησιά της Σύμης και της Χάλκης.

Το λιμάνι της Σύμης είναι μια ζωγραφιά.

Σύμη: Κοσμοπολίτικος αέρας και χαλαρές διακοπές

Αν είστε στη Ρόδο πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τη Σύμη που βρίσκεται πολύ κοντά. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά του Αιγαίου, ιδανικός προορισμός για χαλαρές αλλά κοσμοπολίτικες διακοπές, μιας και είναι αξιόλογος προορισμός για σκάφη. Η αρχιτεκτονική της Σύμης είναι απαράμιλλη.


 

Το γραφικό Νημποριό στη Χάλκη.

Χάλκη: Νησί γεμάτο κρυμμένους θησαυρούς

Ο επόμενος προορισμός μας δεν μπορεί παρά να είναι η Χάλκη. Ένα πανέμορφο μικρό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου που ξεχωρίζει για τη γαλήνια ατμόσφαιρα, τις ονειρεμένες παραλίες, το γραφικό λιμάνι με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και τα υπέροχα φυσικά τοπία.

 

Διαβάστε ακόμα: Πού θα πάμε και τι θα φάμε στην αυθεντική και σοφιστικέ Τήνο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top