Ο Ronan Farrow, μέσα σε 8.000 λέξεις, αποκάλυψε το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο του Hollywood. (Φωτογραφία: Hollywood Reporter)

Ήταν πριν από λίγες ημέρες όταν τα θεμέλια που κρατούν ψηλά τον πύργο του Hollywood σείστηκαν όσο ποτέ άλλοτε. Όχι ότι η «πρωτεύουσα» της 7ης Τέχνης δεν ξέρει από σκάνδαλα – άλλωστε πάνω σε αυτά πολλοί stars έχτισαν ή διέλυσαν τις καριέρες τους. Αλλά το συγκεκριμένο σεξουαλικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Harvey Weinstein είναι δεδομένο από τώρα ότι θα γίνει μια από τις πιο μαύρες σελίδες του Hollywood, που ο κόσμος δύσκολα θα ξεχάσει μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Δεν ήταν μόνο ότι πολλές γυναίκες κατηγόρησαν έναν από τους πιο γνωστούς παραγωγούς του κινηματογράφου -με ένα βραβείο Όσκαρ και 7 Tony Awards- για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς, αλλά το ότι -όπως φαίνεται- σχεδόν όλο το Hollywood γνώριζε τι συνέβαινε και κανείς δεν μίλαγε. Ήταν το μεγάλο σκοτεινό μυστικό μιας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων – και κανείς δεν ήθελε να δει τα θεμέλιά της να τρίζουν.

Σε ηλικία μόλις 11 ετών θα γίνει ο νεαρότερος φοιτητής του Bard College, δείχνοντας από νωρίς ότι ήθελε να χτίσει το δικό του όνομα σε αυτόν τον κόσμο.

Εκτός από τον Ronan Farrow – τον δημοσιογράφο που με ένα κείμενο 8.000 λέξεων στο περιοδικό New Yorker ξεμπρόστιαζε όχι μόνο τον «πατερούλι» των κινηματογραφικών επιτυχιών Weinstein αλλά και την υποκρισία του Hollywood. Άλλωστε ο ίδιος ξέρει καλά από σκάνδαλα και υποκρισίες: ναι, είναι ο γιος της Mia Farrow και του Woody Allen, τον οποίο είδε σε ηλικία 5 ετών να ξεκινάει σχέση με την θετή αδερφή του. Όντως, ξέρει καλά τι εστί σκάνδαλο.

Όμως ο Ronan είναι κάτι περισσότερο από παιδί της Farrow και του Allen. Είναι ένα «παιδί-θαύμα» όπως έλεγαν οι καθηγητές του, που δεν «επαναπαύτηκε» πάνω στα ονόματα των γονιών του, απολαμβάνοντας τα χρήματά τους, πουλώντας παρά έξω την εικόνα ενός προβληματικού-σκοτεινού τύπου (που θα δικαιολογείτο με αυτά που πέρασε) και ζώντας μέσα στην χλίδα, αλλά θέλησε να φτιάξει το δικό του όνομα. Τη δική του ιστορία – και μέχρι τώρα είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή.

Το 2009 το περιοδικό New York τον ανακηρύσσει «Ακτιβιστή της χρονιάς», το 2011 το περιοδικό Harper’s Bazaar του δίνει τον τίτλο του «επόμενου μεγάλου πολιτικού των ΗΠΑ», ενώ το 2012 το Forbes τον έχει στη λίστα με τους «30 κάτω των 30 πιο Επιδραστικούς Ανθρώπους». (Φωτογραφία: Washington Montessori School)

Γεννημένος στις 19 Δεκεμβρίου 1987 στη Νέα Υόρκη, κάποιος θα στοιχημάτιζε ότι η ζωή του θα ήταν άνετη, εύκολη και ωραία. Ωστόσο, το 1992, η αποκάλυψη της σχέσης του πατέρα του Allen και τις θετής αδερφής του Soon-Yi θα φέρει τα πάνω-κάτω στην οικογένειά του. Τα ΜΜΕ θα πέσουν σαν τα κοράκια από πάνω τους αφού μυρίστηκαν αίμα, το ένα δικαστήριο θα διαδεχθεί το άλλο, τα πρόσωπά τους θα κοσμούν τα εξώφυλλα των περιοδικών, τα ξεκατινιάσματα θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς τους.

Και όμως ο Ronan δείχνει να ζει σε έναν άλλο, δικό του, κόσμο. Σε ηλικία μόλις 11 ετών θα γίνει ο νεαρότερος φοιτητής του Bard College από το οποίο θα αποφοιτήσει τέσσερα χρόνια μετά. Αργότερα γίνεται δεκτός στο τμήμα Νομικής του Yale, από όπου θα πάρει το πτυχίο του το 2009. Παράλληλα είναι εκπρόσωπος της UNICEF σε θέματα νέων, συμμετέχει σε θέματα των Ηνωμένων Εθνών, ταξιδεύει στο Σουδάν, ενώ κάνει και την πρακτική του στη γνωστή δικηγορική φίρμα Davis Polk & Wardwell.

«Ο πατέρας μου παντρεύτηκε την αδερφή μου. Αυτό με κάνει και γιο του και κουνιάδο του. Είναι η μεγαλύτερη ηθική παραβίαση που θα μπορούσε να γίνει».

Και ακόμα ο κόσμος δεν είχε δει τίποτα από τον Ronan Farrow. Το 2009 γίνεται σύμβουλος σε θέματα νέων του Υπουργείου Εσωτερικών επί προεδρίας Barack Obama, ενώ δύο χρόνια αργότερα μπαίνει ως σύμβουλος στο επιτελείο της Hilary Clinton. Οι ΗΠΑ παραμιλούν. Το 2009 το περιοδικό New York τον ανακηρύσσει «Ακτιβιστή της χρονιάς», το 2011 το περιοδικό Harper’s Bazaar του δίνει τον τίτλο του «επόμενου μεγάλου πολιτικού των ΗΠΑ», το 2012 το Forbes τον έχει στη λίστα με τους «30 κάτω των 30 πιο Επιδραστικούς Ανθρώπους», ενώ το 2013 είναι ο «Άνδρας της Χρονιάς» σύμφωνα με το Esquire.

Βέβαια, τα σκάνδαλα και οι αμαρτίες των γονιών του συνεχίζουν να τον καταδιώκουν. Το 2013 η Mia Farrow δήλωσε στο Vanity Fair ότι ο Ronan ίσως είναι και γιος του πρώην συζύγου της και της «φωνής» των ΗΠΑ Frank Sinatra. Τα περιοδικά τρελάθηκαν. Ο Woody Allen έπαιζε την… Πυθία («τελικά είναι γιος μου ή του Sinatra;» έλεγε στους NY Times), η Nancy Sinatra δήλωνε «είναι μεγάλο κομμάτι μας ο Ronan και είμαστε ευλογημένοι να τον έχουμε στις ζωές μας» χωρίς να λέει όμως και κάτι ουσιαστικό, ενώ η Tina Sinatra ήταν σίγουρη πώς δεν είναι παιδί του πατέρα της. Όσο για τον Ronan; Αυτός συνέχιζε να φτιάχνει το όνομά του. Το δικό του, χωρίς Farrow, Allen και Sinatra μέσα.

Εδώ και χρόνια, ο Ronan δεν έχει καμία σχέση με τον πατέρα του Woody Allen. (Φωτογραφία: Chrystyna Czajkowsky)

Και η δημοσιογραφία του έδωσε αυτό που έψαχνε. Άλλωστε δεν είχε κρύψει την αγάπη του για τον Τύπο, καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα, άρθρα του δημοσιεύονταν σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, όπως Guardian, Foreign Policy, The Wall Street Journal, LA Times κ.ο.κ. Η χρονιά που κάνει στροφή προς εκεί είναι το 2014 όταν παρουσιάζει την εκπομπή Ronan Farrow Daily και σύντομα τα μεγάλα δίκτυα των ΗΠΑ θα του ανοίξουν τις πόρτες του.

Το όνομά του όμως θα γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο τον φετινό Οκτώβριο, όταν το περιοδικό New Yorker θα δημοσιεύσει την έρευνά του με τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον του Harvey Weinstein – ένα θέμα που αρνήθηκε να βγάλει στον αέρα το NBC! Γιατί άραγε;

Τα φώτα της δημοσιότητας με φόντο ένα σκάνδαλο θα πέσουν και πάλι πάνω του. Ωστόσο ο ίδιος έχει αποδείξει ότι ξέρει πώς να χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις. Όπως και πώς να απαντάει όταν τον ρωτάνε για την (ανύπαρκτη) σχέση με τον πατέρα του: «Ο πατέρας μου παντρεύτηκε την αδερφή μου. Αυτό με κάνει και γιο του και κουνιάδο του. Είναι η μεγαλύτερη ηθική παραβίαση που θα μπορούσε να γίνει».

 

Διαβάστε ακόμα: Ήταν ο Jacob Fugger ο πλουσιότερος άνθρωπος όλων των εποχών;

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top