exo-7

Η επιστήμη της ψυχολογίας, με τον εξειδικευμένο τομέα της αθλητικής ψυχολογίας, εισέρχεται ολοένα και περισσότερο σε όλα τα αθλήματα. (Εικόνα: YouTube)

Το λένε και δημιουργικό άγχος ή ευχάριστη ανυπομονησία. Όποιος έχει στηθεί έστω και σε μία γραμμή εκκίνησης αγώνα δρόμου το έχει αντιμετωπίσει, το έχει βιώσει, το έχει νιώσει «στο πετσί» του. Μιλώ για εκείνες τις στιγμές που το στήθος κι η ανάσα βαραίνουν, οι παλμοί ανεβαίνουν και μια δυσφορία κάνει την εμφάνισή της χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει η αθλητική δραστηριότητα. Καμιά φορά, το φαινόμενο αυτό κάνει σποραδικά (πάει κι έρχεται) την εμφάνισή του μέρες πριν τον αγώνα. Όσο, δε, πιο απαιτητικός είναι κάποιος από τον εαυτό του και το τρέξιμό του, τόσο πιο έντονα το νιώθει. Για το ίδιο θέμα, συχνά, ακούγεται ένα κλισέ: μια επίδοση κρίνεται από δύο πράγματα, την κατάλληλη προπόνηση και τη σωστή ψυχολογία. Ναι, σίγουρα. Εύκολο να το λες. Πως το διαχειρίζεσαι όμως;

Μια τακτική που συχνά συνιστούν οι προπονητές και στην οποία επιμένει και η χρυσή Ολυμπιονίκης και προπονήτρια του myathlete  Αθανασία Τσουμελέκα είναι ο οραματισμός του τέλειου αγώνα. Με άλλα λόγια, καθώς πλησιάζει κανείς στην εκκίνηση (μέρες ή και μήνες νωρίτερα, δηλαδή), να φαντάζεται, να ονειρεύεται τον τέλειο αγώνα. Να μπαίνει, με άλλα λόγια, στη διαδικασία της ιδανικής απόδοσης από πριν. Η συγκεκριμένη τακτική ευνοεί την ψυχολογία (μιλώ εκ πείρας), αλλά ταυτόχρονα σε κάνει να πιστέψεις κιόλας πως μπορείς να τα καταφέρεις. Στο κάτω – κάτω της γραφής, πως θα κάνεις κάτι αν δεν το φανταστείς πρώτα; Η συγκεκριμένη τακτική αντιμετώπισης του αγώνα, βέβαια, βασίζεται κυρίως στην εμπειρία, αλλά με αυτήν μοιάζει να συμφωνούν και οι επιστήμονες.

Σήμερα δύσκολα θα βρεις ομάδα ή αθλητή επιπέδου που να μην έχει ξεχωριστό team αθλητικών ψυχολόγων στο πλευρό της. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, πια.

Η επιστήμη της ψυχολογίας, με τον εξειδικευμένο τομέα της αθλητικής ψυχολογίας, εισέρχεται ολοένα και περισσότερο σε όλα τα αθλήματα. Αν στη δεκαετία του 1970 ο θρυλικός Άγιαξ του Κρόιφ είχε στο προπονητικό team και έναν ψυχολόγο -πρωτοφανές και πρωτοποριακό για την εποχή- σήμερα δύσκολα θα βρεις ομάδα ή αθλητή επιπέδου που να μην έχει ξεχωριστό team αθλητικών ψυχολόγων στο πλευρό της. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, πια.

Αυτές οι σκέψεις συχνά με απασχολούν σαν δρομέα. Γιατί έχω «σκατώσει» αγώνες που περίμενα ότι θα πάνε καλά, χωρίς να υπάρχει προπονητική εξήγηση. Θα σας έχει συμβεί κι εσάς. Και πάντοτε ήθελα να εντοπίσω έναν αθλητικό ψυχολόγο για να μου λύσει μερικές απορίες ή να με τροφοδοτήσει με πληροφορίες χρήσιμες για το τρέξιμο και τον αθλητισμό γενικότερα. Για το λόγο αυτό, θα βρίσκομαι στο Faro την προσεχή Κυριακή 22 Ιανουαρίου και ώρα 12:00 (μετά το Κυριακάτικο long run μου), για να παρακολουθήσω το σχετικό σεμινάριο της αθλητικής ψυχολόγου Nollaig Mac Carthy με τίτλο The mind gym: run, believe, achieve. Στο πλευρό της και ο μοριακός βιολόγος Γιώργος Μηλιώτης για περαιτέρω πληροφορίες.

Αν μοιράζεστε μαζί μου τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με το τρέξιμο και τα σπορ, μπορούμε να ανταμώσουμε εκεί και να ανταλλάξουμε απόψεις. Καλή αντάμωση.

 

Διαβάστε ακόμα: «Όταν τρέχω νιώθω σαν παιδί που παίζει ακόμη στις αλάνες της γειτονιάς του»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top