Tι κι αν είσαι παντρεμένος; Εξι εβδομάδες μακριά από τη σύζυγο μπορεί να σε τονώσoυν.

Στον εύτακτο, πλην στενά νομοκρατούμενο, κόσμο του παντρεμένου για κάθε ελυτικό «έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη» που απευθύνει στο έτερον ήμισυ, αναθρώσκει από τα έγκατα ένα καρυωτακικό «οι ελπίδες και τα ρόδα να μαδήσουν».

Ο συζυγικός βίος είναι τόσο αντάρα κι αχνός, όσο και μια κοινά αποδεκτή ρυθμικότητα που δεν επιθυμεί να αλλάξει ροή. Μόνο μην δεις ποτέ με τη γυναίκα σου έργο του Στρίντμπεργκ ή του Ίψεν στο θέατρο διότι τότε την επομένη θα πρέπει να ψάξετε μαζί για σύμβουλο γάμου.

Ψέμα ή όχι, σύμβαση ή συγκεκαλυμμένη ομοιομορφία στην οικεία ανία, παρά τα καλά που προσφέρει η μόνιμη συμβίωση, κάποιες φορές γίνεται δεσμευτική, κουραστική, σχεδόν τιμωρητική για τον ελεύθερο -ωσάν πουλί πετούμενο- ψυχισμό μας.

Τι θα λέγατε για ένα μπρέικ έξι εβδομάδων μακριά από τη γυναίκα σας ή εκείνη από εσάς;

Δεν χρειάζεται να χωρίσει κανείς επειδή αισθάνεται πως φεύγουν οι ώρες, οι μέρες, τα χρόνια και η περιπέτεια του έξω κόσμου δεν τον καλεί, όλες οι πόρτες είναι κλειστές, και «φρενιασμένοι οι αστερισμοί σου θα τσακίζονται στα ηώα κάγκελα», που έγραφε και ο Βύρων Λεοντάρης.

Υπάρχουν κι εκείνοι οι αναγκαίοι συμβιβασμοί που μπορούν να αφήσουν στη σχέση το δικαίωμα να υπάρχει με κάπως πιο χαλαρωμένο το σχοινί. Κοντολογίς: τι θα λέγατε για ένα μπρέικ της μιας ή δύο ημερών; Ας πούμε, ένα Σαββατοκύριακο μακριά από τη γυναίκα σας ή εκείνη από εσάς; Δεν φτάνει; Για να δούμε μια άλλη εναλλακτική.

Η δημοσιογράφος Σίλια Γουόλντεν, παντρεμένη με τον Πιρς Μόργκαν, κατέγραψε την ιδέα επεκτείνοντας μάλιστα το χρονικό πλαίσιο «ελευθερίας» στις έξι εβδομάδες. Φεύγεις, εξαφανίζεσαι, ανανεώνεσαι και επιστρέφεις δριμύτερος.

Έξι εβδομάδες, βέβαια, δεν είναι ένας λελογισμένος χρόνος απουσίας. Μοιάζει με το γνωστό «πάω για τσιγάρα και δεν επιστρέφω», αλλά δεν σημαίνει πως είναι κιόλας. Φυσικά, δημιουργεί και ένα πρακτικό ζήτημα: πού πηγαίνεις αυτές τις έξι εβδομάδες; Πού θα μείνεις; Από την άλλη, όμως, μπορεί να λειτουργήσει επ’ ωφελεία του ζευγαριού.

Η ίδια σημειώνει πως οι Αμερικανοί το έχουν ως μακροχρόνια συνήθεια, τα καλοκαίρια η σύζυγος να φεύγει για διακοπές μόνη της, ενώ ο άντρας μένει στο σπίτι και εργάζεται. Κάπως έτσι αποφεύγεται εν μέρει η φαγούρα του γάμου. Η πολλή συνάφεια, αν μη τι άλλο, φθείρει τη σχέση.

Ο όρος sabbatical προήλθε από το βιβλίο της Cheryl Jarvis (εν έτει 1999)  The Marriage Sabbatical: The Journey that Brings You Home. Ήταν ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο που σύμφωνα με τη συγγραφέα του: «Ήταν συνδεδεμένο με τα όνειρα των γυναικών, κάτι που ήθελαν να πετύχουν και το οποίο είχε νόημα για αυτές. Για πολλές γυναίκες, ήταν απλώς κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν στην πόλη τους. Μπορούσαν να ανοίξουν ένα αρτοποιείο, αλλά δεν μπορούν να κάνουν πεζοπορία στα βουνά των Αππαλαχίων».

Το sabbatical δεν είναι απαραίτητο μόνο για τον άντρα. Την ίδια ανάγκη αυτοδιάθεσης έχουν και οι γυναίκες.

Απειλούνται, άραγε, οι σεπτές οικογενειακές αξίες αν το ζευγάρι χωρίσει για έξι εβδομάδες, αποχωριστεί την κοινή κλίνη και δώσει λίγο αέρα ελευθεριότητας στη ζωή του; Οι πούροι του καθωσπρεπισμού θα σχίσουν τα ιμάτιά τους. Κάποιοι θα καγχάσουν σκωπτικά και άλλοι θα δουν ένα παράθυρο ανοιχτό που ενδέχεται να ανανεώσει τη σχέση.

Στην πραγματικότητα, αυτό το sabbatical δεν είναι απαραίτητο μόνο για τον άντρα που υποθετικά πάντα (ουδέποτε έχει αποδειχθεί στην πράξη) είναι ο μόνος που φτιάχνει στο μυαλό του σχέδια απόδρασης. Την ίδια ανάγκη αυτοδιάθεσης έχουν και οι γυναίκες.

Έχουν αλλάξει πολλά στην εποχή μας ως προς την έννοια του γάμου. Οι άνθρωποι παντρεύονται μετά τα 30 τους και αντιλαμβάνονται τη αδιατάραχτη συντροφικότητα ως μια μορφή θυσίας με υψηλό τίμημα. Το ισοζύγιο «ελευθερία-δέσμευση» δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο. Τουλάχιστον, όχι για όλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι παύεις να αγαπάς τη σύζυγό σου, απλώς δεν ξεχνάς πως πρέπει να αγαπάς και την ελευθερία του εαυτού σου.

Η ανθρωπολόγος Helen Fisher, υποστηρίζει: «Καθώς οι άνδρες γερνούν, η τεστοστερόνη τους πέφτει, γεγονός που τους οδηγεί να έλκονται προς το σπίτι. Οι γυναίκες, καθώς μεγαλώνουν, τα οιστρογόνα πέφτουν, έτσι ξαφνικά γίνονται πιο τολμηρές».

Είναι, άραγε, η ιδέα ενός ελεύθερου χρόνου ένας προθάλαμος του διαζυγίου; Θα λειτουργήσει ως εκκολαπτήριο κάποιας παράνομης σχέσης;  Η Silva Neves, ψυχοθεραπεύτρια σχέσεων, σημειώνει πως οι νέοι είναι πιο «ρευστοί» με τη γλώσσα των σχέσεων. Είναι πιο ικανοί να αμφισβητήσουν ιδέες όπως η μονογαμία, έχουν διαφορετικές ιδέες για τη διαφορετικότητα. Και προσθέτει: «Είναι σημαντικό να έχεις πραγματικά ξεκάθαρα όρια: δεν είναι δικαιολογία να συναντάς έναν ξένο σε ένα μπαρ. Συχνά από εκεί προέρχεται πραγματικά το άγχος».

Η ιδέα των έξι εβδομάδων μακριά από οικογενειακές δεσμεύσεις μπορεί να βοηθήσει σε ένα ολικό reset.

Η ιδέα των έξι εβδομάδων μακριά από οικογενειακές δεσμεύσεις θα είναι η κατάλληλη για ένα μερικό, πλην σημαντικό, reset. Οσο κι αν αγαπάς τον άνθρωπό σου και έχεις εναποθέσει πάνω του μεγάλο μέρος της συναισθηματικής και υλικής ασφάλειάς σου, η καθημερινή τριβή προκαλεί μια αναπόδραστη συσσώρευση δυσαρέσκειας που δεν καταπίνεται εύκολα. Ή, κι αν καταπίνεται, μοιάζει με άσχημο φάρμακο που δεν σε λυτρώνει.

Κάπως έτσι αναδιπλώνονται μέσα μας οι μνησικακίες, τα κρυφά βλέμματα, η απουσία συγχώρεσης, η συσσώρευση πραγμάτων που χάθηκαν. Η απόσταση από όλα αυτά μόνο λυτρωτική μπορεί να είναι και όχι εκφοβιστική για το μέλλον ενός γάμου.

Η πανδημία έδειξε πως η ιδέα ότι ένας γάμος οφείλει να είναι αρμονικός, αλλιώς δεν είναι γάμος, είναι πέρα για πέρα ένα κοινωνικό κλισέ που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα των ζευγαριών. Ένας γάμος είναι σαν κοστούμι που δεν ταιριάζει σε όλα τα σώματα. Μα, ακόμη κι αν σου ταιριάζει, θέλεις κάποια στιγμή να φορέσεις ένα φούτερ (sic).

To γεγονός ότι αυξήθηκαν τα διαζύγια μετά τη μακρά περίοδο του lockdown αποδεικνύει πως δεν είναι ευκταίο να ξέρεις πολύ καλά τον σύζυγό σου. Οσο περισσότερο τον έχεις στα πόδια σου τόσο εμφανίζονται έκτυπα τα μειονεκτήματά του. Ουδείς περνάει από την πόρτα του γάμου αγεωμέτρητος.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Συζυγικό σεξ. Αυτός ο «άγνωστος» μεταξύ μας και πώς τον ξαναβρίσκουμε.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top