Όλοι οι σεφ που πήραν μέρος στο φετινό Sani Gourmet.

Μετά από 14 φιλόδοξες διοργανώσεις (και δύο χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας), το Sani Gourmet επέστρεψε στη Χαλκιδική και επιβεβαίωσε -λόγω και της συμμετοχής 9 ξεχωριστών Ελλήνων σεφ (και μιας pastry chef)- ότι έχει έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο γαστρονομικό forum: Εκεί, στην αρχή κάθε καλοκαιριού, διεθνείς και εγχώριοι μάγειρες, οινοπαραγωγοί, οινοχόοι, δημοσιογράφοι, λάτρεις της γαστρονομικής πρωτοπορίας, συναντιούνται στο σημαντικό resort της Χαλκιδικής για λίγες μέρες γεμάτες εκλεκτό φαγητό και νέες ιδέες.

Είναι με άλλα λόγια το ραντεβού της γαστρονομικής κοινότητας που κηρύσσει κατά κάποιο τρόπο και την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο Sani Resort που έχει επενδύσει σε αυτόν τον θεσμό, αποδεικνύοντας τη σημασία που έχει η γαστρονομία για τον τουρισμό.

Το πάρτι του Sani Gourmet είναι ένα από τα πιο ωραία events όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, κάθε χρόνο.

Το φεστιβάλ ξεδιπλώνεται παράλληλα στα διάφορα εστιατόρια του συγκροτήματος όπου μαγειρεύουν οι φιλοξενούμενοι σεφ, και κορυφώνεται σε ένα μεγάλο πάρτι όπου ο καθένας από τους σεφ ετοιμάζει και προσφέρει “ζωντανά” ένα δικό του μικρό πιάτο. Με θέα στην πανέμορφη Sani marina, με live jazz μουσική, με άφθονη -κυριολεκτικά- σαμπάνια Taittinger (εισαγωγή: Trinity wines) και με ιντριγκαδόρικες γεύσεις, το πάρτι του Sani Gourmet είναι ένα από τα πιο ωραία events όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά ολόκληρης της Ελλάδας, κάθε χρόνο.

Το μεγάλο πάρτι ξεκίνησε με θέα την πανέμορφη Sani marina, με live jazz μουσική, και άφθονη παγωμένη σαμπάνια Taittinger. (Φωτό: Andro.gr).

Μετά από αρκετά χρόνια κοσμοπολιτισμού και εξωστρέφειας, η σκυτάλη πέρασε φέτος δικαιωματικά στους έλληνες σεφ.

Για την 15η επέτειο του θεσμού, οι διοργανωτές αποφάσισαν να δώσουν το γαστρονομικό βήμα αποκλειστικά σε έλληνες σεφ, αρκετοί εκ των οποίων δημιουργούν στη βόρειο Ελλάδα, και όχι απαραίτητα σε υπερπολυτελή εστιατόρια. Είναι μια πολύ σωστή επιλογή κατά τη γνώμη μας, που μετά από αρκετά χρόνια κοσμοπολιτισμού και εξωστρέφειας όπου φιλοξενούνταν δυνατά ονόματα και διεθνείς τάσεις, η σκυτάλη περνά δικαιωματικά στους εγχώριους δημιουργούς.

Άλλωστε, οι έλληνες σεφ είναι πρώτον, παγκοσμίου επιπέδου και οι ίδιοι, δεύτερον, έχουν την ευκαιρία να δείξουν στους ξένους επισκέπτες της Χαλκιδικής τη νέα Ελληνική γαστρονομία, και τρίτον, ευρισκόμενοι όλοι μαζί στον ίδιο χώρο, αποκτούν μια ωραία συναδελφική ώσμωση μεταξύ τους, αλλά και με τους δημοσιογράφους, τους σομελιέ και ούτω καθεξής.

Αριστερά: ο Μανώλης Παπουτσάκης. Δεξιά: ο Σωτήρης Ευαγγέλου. (Φωτό: Andro.gr).

Ο Δημήτρης Παμπόρης, Chef των εστιατορίων Treehouse και Bubo  στη Χαλκιδική, γοήτευσε με ένα δείπνο το οποίο είχε όμορφες αντιστίξεις.

Έτσι, για πέντε ημέρες, οι σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου, Άνταμ Κοντοβάς, Γκίκας Ξενάκης, Βασίλης Μουρατίδης, Δημήτρης Παμπόρης, Μανώλης Παπουτσάκης, Αλέξανδρος Τσιοτίνης, Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας, φιλοξενήθηκαν στα πολυβραβευμένα εστιατόρια του Sani Resort, Water, Fresco, Tomata και Asian, για να δημιουργήσουν μενού γευσιγνωσίας με έμπνευση από τα αγαπημένα τους signature πιάτα και να τα παντρέψουν με ενδιαφέρουσες Ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιών.

Ξεκινώντας δικαιωματικά από τους βορειοελλαδίτες σεφ, όλοι –ειδικά οι Αθηναίοι– ήθελαν να δοκιμάσουν τις δημιουργίες του Μανώλη Παπουτσάκη ο οποίος έχει υπογράψει τα επιτυχημένα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης “Χαρούπι” και “Δέκα Τραπέζια”. Στο Sani Gourmet αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις με το μενού που σέρβιρε στο εστιατόριο “Τομάτα” με πιάτα όπως τα μύδια και μπαρμπούνι “α λα πολίτα” και η σουσαμόπιτα με ανθότυρο, ξίγαλο και μαχλέπι.

Οι δημιουργίες του σεφ Δημήτρη Παμπόρη. (Φωτό: Andro.gr).

Ακόμα, ο Δημήτρης Παμπόρης, Chef των εστιατορίων Treehouse και Bubo  στη Χαλκιδική, γοήτευσε με ένα δείπνο το οποίο είχε όμορφες αντιστίξεις όπως τα χτένια και τα γλυκάδια με αφράτο αυγολέμονο. Και τολμηρούς, αλλά νηφάλιους στην ουσία τους συνδυασμούς, όπως και το κόκκινο κρασί με το λευκό ψάρι στην περίπτωση του αποδομημένου ”σαβόρο” λαβρακιού με τσάτνεϊ σταφίδας και μαύρο σκόρδο, που σερβιρίστηκε με το Sole Pinot Noir του κτήματος Βιβλία Χώρα.

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου του εστιατορίου Salonica, πρόσφερε νεοελληνική έμπνευση μέσα από δημιουργίες όπως το φαγκρί με μελιτζάνα χουνκιάρ.

Ο Βασίλης Μουρατίδης, Executive Chef των εστιατορίων Squirrel & Andromeda στη Χαλκιδική, υπέγραψε ένα γαλλο-ιαπωνικής έμπνευσης δείπνο με πιάτα όπως το σκουμπρί με yuzu και σουσάμι, και το βοδινό wagyu με πατζάρι και χρένο. Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, Executive Chef του εστιατορίου Salonica στη Θεσσαλονίκη, πρόσφερε νεοελληνική έμπνευση και γεύση μέσα από δημιουργίες όπως το φαγκρί με μελιτζάνα χουνκιάρ και την καραβίδα με αυγοτάραχο και σφαιροποιημένο “χαβιάρι” από βαλσάμικο.

Ο Άνταμ Κοντοβάς και η εκλεκτή του πάπια. (Φωτό: Andro.gr).

Πολλές προσδοκίες δημιούργησε και η άνοδος στην Θεσσαλονίκη του διδύμου Θάνου Φέσκου και Γιώργου Παπαζαχαρία από το εστιατόριο Delta, στο κέντρο πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εκεί, οι ταλαντούχοι σεφ παρουσιάζουν την ελληνική εκδοχή της σκανδιναβικής πρωτοπορίας, εν μέρει όπως την διδάχθηκε ο Φέσκος στο υπερεπιτυχημένο Geranium της Κοπεγχάγης. Με ασυνήθιστα υλικά και πρωτοποριακές τεχνικές που κρύβουν εκπλήξεις σε κάθε μπουκιά. Για παράδειγμα, ο αχινός τους είναι ένα κέλυφος πανομοιότυπο – χωρίς τις βελόνες – με του θαλάσσιου πλάσματος, που ωστόσο είναι καμωμένο από πατάτα.

Το μενού του Delta έδωσε στους συνδαιτυμόνες ευκαιρία για συζήτηση πάνω στα όρια της πρωτοπορίας και την ουσία της γεύσης.

Παρά τις πολύ καλές στιγμές όπως ο μπακαλιάρος με τραγανό ηλίανθο, χαβιάρι και δαμάσκηνο που συνδυάστηκε έξοχα με το σαντορινιό ασύρτικο Familia του οινοποιείου Χατζηδάκη, γενικά οι εντυπώσεις μας από το μενού του του διδύμου ήταν μικτές. Θεωρούμε ότι αυτού του είδους η γαστρονομία είναι περισσότερο μια εμπειρία μοντέρνας τέχνης, παρά μια διαδικασία χόρτασης και νοστιμιάς και συνεπώς είναι δύσκολο να σταθεί έξω από την “γκαλερί” της που είναι το εστιατόριο όπου παρουσιάζεται με μια συγκεκριμένη διαδοχή πιάτων, φιλοσοφία στο σέρβις, φωτισμό στο τραπέζι και ούτω καθεξής. Έστω και έτσι όμως, το μενού του Delta έδωσε στους συνδαιτυμόνες ευκαιρία για συζήτηση πάνω στα όρια της πρωτοπορίας και την ουσία της γεύσης. Και γι’ αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε το Sani που φέρνει τέτοιους δημιουργούς στο φεστιβάλ του.

Ένας από τους πιο αγαπητούς έλληνες σεφ, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης, προσφάτως βραβευμένος και με αστέρι Michelin παρουσίασε ορισμένα best seller του μενού του, όπως για παράδειγμα το συγκινητικό βελουτέ από καλαμπόκι με αστακό και αφρό από τρούφα & περγαμόντο. Έκλεψε όμως και την παράσταση στο πάρτι της Κυριακής, με ένα πρωτότυπο γλυκό: μέσα σε ένα βρώσιμο “χώμα”, είχε φυτέψει μπαστούνια – ρίζες λέμονγκρας πάνω στα οποία -εν είδει ξυλακίου παγωτού- είχε… αναρτήσει παγωτό λέμονγκρας με επικάλυψη λευκής σοκολάτας. Όμως, ορισμένα μπαστουνάκια λέμονγκρας ήταν τζούφια (!) με αποτέλεσμα κάποιοι να βρεθούν χωρίς παγωτό και να δεχθούν τα πειράγματα του σεφ, προτού τους προσφερθεί ένα άρτιο “ξυλάκι”.

Stylish παρουσίες: Αριστερά, η PR manager της εταιρείας Happy Camper Ιωάννα Δασκαρόλη. Δεξιά, ο spirits expert Γιώτης Αγγελίδης με την συνοδό του. (Φωτό: Andro.gr).

Ο Γκίκας Ξενάκης του Aleria σέρβιρε την διάσημη αποδομημένη χορτόπιτα του με τραγανό φύλλο και κρέμα φέτας.

Δίπλα στον Τσιοτίνη ήταν το stand του Σωτήρη Ευάγγελου ο οποίος παρουσίασε ένα σεμνό και σοβαρό μοσχαρίσιο ταρτάρ, σωστά ψιλοκομμένο (όχι άμορφα λιωμένο) και άψογα αρτυμένο -όσο πρέπει πικάντικο. Το άλλο ταρτάρ που γοήτευσε στο πάρτι έφερε την υπογραφή του Άνταμ Κοντοβά και ήταν ένα ταρτάρ τόνου τυλιγμένο σε φύλλα shiso. Μοιάζουν λίγο με αμπελόφυλλα, είναι ασιατικής προέλευσης, εισάγονται συσκευασμένα από την Ολλανδία, και γεύση τους προσομοιάζει σε “χλωρό” κάρι. Στο βραδινό του μενού ο Κοντοβάς είχε παίξει σε ολίγον surf&turf ρυθμούς με πιάτα όπως η σαλάτα Caesar’s με κρασομανούρα Σίφνου, καπνιστό λουκάνικο και γαύρο
μαρινάτο.

Δίπλα στον Κοντοβά στο πάρτι, ο Γκίκας Ξενάκης του Aleria σέρβιρε την διάσημη αποδομημένη χορτόπιτα του με τραγανό φύλλο και κρέμα φέτας. Στο δικό του δείπνο, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με “γκανιάν” δημιουργίες όπως το αρνάκι με μελιτζάνα, ξινόχοντρο και κύμινο. Τέλος, η διεθνής ελληνίδα patissière Λίζα Κερμανίδου κάλεσε τους φίλους των γλυκών σε ένα ξεχωριστό pairing event, δοκιμάζοντας χαρμάνια Nespresso τα οποία συνδύασε με τις πρωτότυπες γλυκές δημιουργίες της όπως η μπάρα με σοκολάτα, πεκάν, καραμέλα και μίσο, ή η τάρτα με πράσινο μήλο, λάϊμ & σίσο.

Αριστερά: Η γαλήνια Sani Marina λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Δεξιά: Η Group Brand Strategy Director των SANI / Ikos Resorts Πέπη Σιούτη, με τον Κίμωνα Φραγκάκη (Φωτό: Andro.gr).

Κατά τη διάρκεια του φετινού Sani Gourmet, οι καλεσμένοι συμμετείχαν και σε παράλληλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο θεσμός αποκλειστικά γι’ αυτούς, με τους στρατηγικούς συνεργάτες του. Έτσι, η Aegean Airlines ταξίδεψε τους προσκεκλημένους στο Sani Resort και τους υποδέχτηκε για ένα όμορφο πρωινό στο ξενοδοχείο Asterias, ενώ η Lidl Hellas παρουσίασε ένα βιωματικό Masterclass γύρω από το “no food waste”, με την καθοδήγηση της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου.

Να σημειώσουμε εδώ κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, που οφείλει να παραδειγματίσει και άλλα εστιατόρια και ξενοδοχεία: Κατά τη διάρκεια του φετινού θεσμού εφαρμόστηκαν παντού πρακτικές μηδενικών οργανικών απορριμμάτων, στοχεύοντας πρώτον στη στη μείωση και στη συνέχεια στην κομποστοποίηση των αποβλήτων.

 

Διαβάστε ακόμα: Η Lidl στο Sani Gourmet. Πρακτικές για μηδενικά απόβλητα στην κουζίνα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top