Έτσι μοιάζει ο Σαββατοκυριακοφάγος: Σαν τον Cookie Monster του Μάπετ Σόου, μόνο που αντί για μπισκότα τρώει πρωινά Κυριακής και απογεύματα Σαββάτου. Photo: Revierfoto

Ο σαββατοκυριακοφάγος είναι ένα πλάσμα που ενδημεί στις χώρες του δυτικού πολιτισμού, σε αυτές δηλαδή που τις απασχολούν κατά κύριο λόγο first world problems.

Ευδοκιμεί και ευημερεί κοντά σε οικογένειες με παιδιά. Πιστεύεται ότι εμφανίζεται την ίδια περίπου περίοδο με την γέννηση του πρώτου παιδιού μιας οικογενείας και η διάρκεια ζωής του κρατά σε γενικές γραμμές μέχρι την εφηβεία του τελευταίου παιδιού της οικογένειας.

Ο σαββατοκυριακοφάγος είναι πλάσμα καλοπροαίρετο αλλά λαίμαργο και αδηφάγο. Τρέφεται με Παρασκευές απογεύματα, και κομμάτια από Σαββατοκύριακα ή και ολόκληρα Σαββατοκύριακα, μέχρι και την Κυριακή το βράδυ.

Το χειμώνα, οι ανάγκες του σε τροφή κινούνται σε ανεκτά επίπεδα. Δείχνει να χορταίνει με ένα παιδικό πάρτι Σάββατο πρωί και οπωσδήποτε με έναν αγώνα ποδοσφαίρου η μπάσκετ η κολύμβησης Κυριακή πρωί, βρέξει χιονίσει. Σε εξάρσεις ξαφνικής λιγούρας, θα φάει και ένα Σάββατο απόγευμα, με ένα λιτό low carb playdate.

Το μενού του Σαββατοκυριακοφάγου περιλαμβάνει δαγκωματιές χρόνου σε παιδοτόπους, μουντιαλίτο, πολυχώρους με ονόματα όπως kids magic mushroomland. Που να σου μείνει Σαββατοκύριακο;

Περί τα Χριστούγεννα, συνήθως τον σαββατοκύριακοφαγο επισκέπτονται οι συγγενείς του, ο δευτεροφάγος, ο τριτοφάγος, ο τεταρτοφάγος κ.ο.κ. και όλοι μαζί απολαμβάνουν αξέχαστα τσιμπούσια, ολοήμερα με χωριά του Αϊ Βασιλη, βραδινές οικογενειακές συγκεντρώσεις, απογεύματα με κοπές βασιλόπιτας, συναντήσεις με ξενιτεμένα ξαδέλφια κλπ. Κανένας δεν μένει νηστικός από το σόι του σαββατοκύριακοφαγου τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, η περίοδος ακμής και πραγματικής ευημερίας για τον σαββατοκύριακοφαγο, είναι η άνοιξη και η αρχή του καλοκαιριού. Κατά τις περιόδους αυτές, το συμπαθές αυτό πλάσμα, εμφανίζεται πιο ορεξάτο και πιο πεινασμένο από πότε. Έτσι κατορθώνει όχι μόνο να δαγκώσει τουλάχιστον μια μπουκιά από ΚΑΘΕ σαββατοκύριακο από τα μέσα Απριλίου έως το τέλος Ιουνίου, αλλά συχνά, να καταβροχθίσει αμάσητα ολόκληρα σαββατοκύριακα χωρίς αυτό να επιφέρει την παραμικρή επίπτωση στην υγεία του.

Τούτο λύνει τα χέρια των γονέων, οι όποιοι έχουν την σιγουριά ότι δεν χρειάζεται να κάνουν κανένα σχέδιο για κανένα σαββατοκύριακο της περιόδου αυτής: Ποιός ο λόγος;

Το μενού του Σαββατοκυριακοφάγου κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, περιλαμβάνει Σάββατα πρωί έως Κυριακές βράδυ με παιδικά πάρτι γενεθλίων back to back, σε σπίτια, παιδοτόπους, μουντιαλίτο, πολυχώρους με ονόματα όπως kids magic mushroomland, ενώ δύναται να καταναλώσει και εμβόλιμα μεζεδάκια όπως για παράδειγμα διωράκια με μίνι τουρνουά ποδοσφαίρου. Που να σου μείνει Σαββατοκύριακο;

Φθάνοντας στο τέλος Ιουνίου, κλείνει τον κύκλο του σαββατοκυριακοφάγου (George Vitsaras / SOOC).

Από τα τέλη Ιουνίου και μετά το τέρας ακολουθεί μια καθ’ όλα ισορροπημένη διατροφή, η οποία του επιτρέπει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους γύρω στον Σεπτέμβριο.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος Μαΐου και μπαίνουμε στον Ιούνιο, η διατροφή του Σαββατοκυριακοφάγου διαφοροποιείται ελαφρώς, χωρίς να μειώνεται η ποσότητα καταναλούμενης τροφής, με τα παιδικά πάρτι του μενού να περιορίζονται και να αντικαθίστανται με απλές πρόβες παραστάσεων ρυθμικής, χορού μπαλέτου, χιπ χοπ, ενισχυμένες πρόβες, γενικές πρόβες και τελικές πρόβες των ως άνω, προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικούς αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, κολύμβησης, καράτε, αϊκίντο, σκακιού, εκθέσεις ζωγραφικής, εξετάσεις πιάνου και κιθάρας και φυσικά αγώνες ρομποτικής, που αποτελούν το δίχως άλλο τη ρόκα-παρμεζάνα των 20s του γκουρμέ συνειδητοποιημένου Σαββατοκυριακοφάγου.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που ο συμπαθής Σαββατοκυριακοφάγος δύναται να επιλέξει μεταξύ πολλών ταυτόχρονων δραστηριοτήτων, οπότε στην περίπτωση αυτή, κάθε οικογένεια επιλέγει με βάση τις ανάγκες του δικού της Σαββατοκυριακοφάγου, τι θα παραλείψει αναγκαστικά από την διατροφή του και τι θα προκρίνει.

Φθάνοντας στο τέλος Ιουνίου, αυτή η τρίμηνη κραιπάλη κλείνει τον κύκλο της, με τα τελευταία παιδικά γενέθλια, αποχαιρετιστήρια beach πάρτι, παραστάσεις και γιατί όχι, για μερακλήδες Σαββατοκυριακοφάγους, και κάποια βαφτίσια.

Το υπόλοιπο καλοκαίρι, ακολουθεί μια καθ’ όλα ισορροπημένη διατροφή, η οποία του επιτρέπει να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα βάρους γύρω στον Σεπτέμβριο.

Η παραμέληση της διατροφής του Σαββατοκύριακοφαγου, μπορεί να του δημιουργήσει χρόνια προβλήματα και να τον οδηγήσει σε ανορεξία, σε ακραίες καταστάσεις (όπως ένα lock down, ενδοοικογενειακά προβλήματα κλπ). μέχρι και σε λιμοκτονία.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να νιώθουμε τυχεροί και ευγνώμονες και να εκτιμούμε το γεγονός ότι ένα τέτοιο είδος επιλέγει να ενδημήσει γύρω μας, παρά τα πιθανά προβλήματα στην ψυχική ηρεμία των ενηλίκων που δημιουργεί η κατά καιρούς λαιμαργία του. Και να μην ξεχνάμε ότι είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε (εν μέρει) για τη διατροφή του, για την ποιότητα ζωής του και κυρίως: για την δική μας ποιότητα ζωής.

 

Διαβάστε ακόμα: Η Θέμις Φούλια γράφει για τις κρυφές χαρές της τηλεεργασίας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top