Κοιτάζοντας από τον Σεπτέμβριο προς το μέλλον, διαφαίνεται κιόλας στον ορίζοντα το επόμενο σημαντικό χρονικό ορόσημο, αυτό της αλλαγής του έτους. Τι καλύτερο και πιο αναζωογονητικό απ’ το να σε βρει ο νέος χρόνος με ορατά ήδη τα θετικά αποτελέσματα από τις αποφάσεις που έχεις πάρει και υλοποιείς. (Φωτογραφία: Alexis Pifou)

  Τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε τις αποφάσεις μας για το νέο έτος. Ένας χρόνος αποτελείται σταθερά από τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες, πέντε ώρες, σαράντα οκτώ λεπτά, σαράντα έξι δευτερόλεπτα και λίγα δέκατα του δευτερολέπτου. Τα ημερολόγια, ωστόσο, όπως και τα ρολόγια, δεν λένε πάντα την αλήθεια. Το ξέρει καλά όποιος έχει ερωτευθεί και όποιος έχει κάποτε παρασταθεί στους πόνους ενός αρρώστου, το ξέρει ακόμα κι εκείνος που διαβάζει ογκώδη μυθιστορήματα. Άλλοτε μια ώρα ή μια εβδομάδα μοιάζουν να κρατάνε μια στιγμή και άλλοτε έναν ολόκληρο αιώνα· και κάποτε βρίσκουμε το καλοκαίρι καταμεσής του χειμώνα ή την αρχή του έτους μόλις μπει η άνοιξη.

  Για τους περισσότερους από εμάς σήμερα ο χρόνος ξεκινάει τυπικά την 1η Ιανουαρίου, δεν ήταν όμως πάντα έτσι. Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο πρώτος μήνας του έτους ήταν ο Εκατομβαιών, που εκτεινόταν από τις 23 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου, ενώ για τους Ρωμαίους το έτος ξεκινούσε –πιο σωστά– το Μάρτιο, την εποχή που το φως θριαμβεύει και η φύση αναγεννάται. Δεν υπάρχει, ωστόσο, αμφιβολία πως αν οι σημερινοί άνθρωποι καλούνταν να υιοθετήσουν ένα νέο ημερολόγιο, θα προτιμούσαν εκείνο της Γαλλικής Επανάστασης, στο οποίο πρώτος μήνας του έτους ήταν ο Βαντεμιέρ που ξεκινούσε στις 22 Σεπτεμβρίου.

  Γιατί απ’ όλους σχεδόν τους πολίτες του δυτικού κόσμου η πραγματική έναρξη του χρόνου τοποθετείται αμέσως μετά το τέλος του καλοκαιριού, το οποίο σημαίνει πως αυτή είναι και η καλύτερη περίοδος για να πάρουμε τις αποφάσεις μας για το νέο έτος. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει, σχεδόν παντού στον κόσμο, στο χρονικό διάστημα από 15 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου. Πρώην μαθητές ή και φοιτητές όλοι, και γονείς μαθητών οι περισσότεροι στη συνέχεια, τι πιο φυσικό απ’ το να θεωρούμε το Σεπτέμβριο την πραγματική αρχή του χρόνου;

  Αν το καλοσκεφτούμε ο Σεπτέμβριος είναι αυτός που μας βρίσκει πιο ξεκούραστους, φρέσκους και αναζωογονημένους απ’ οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους. Άρα γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε;

  Και μαζί με τα σχολικά είδη των παιδιών να αγοράσουμε και το δικό μας καινούργιο σημειωματάριο, αφού είναι γνωστό πως η καλή οργάνωση και η ετοιμότητα να καταγράψουμε τις σκέψεις μας ανά πάσα στιγμή είναι το πρώτο και υποχρεωτικό βήμα για να κάνουμε οτιδήποτε άλλο. Και μαζί με την εγγραφή των παιδιών στις διάφορες δραστηριότητές τους να αναζητήσουμε νέες ή να ξαναπιάσουμε, μετά τη θερινή ανάπαυλα, τις γνωστές δικές μας: γυμναστήριο ή κολυμβητήριο, ξένες γλώσσες (αύριο θα πεθάνω, σήμερα μαθαίνω ισπανικά, έγραφε ο Κωσταντίνος Τσάτσος), χρήσιμες και άχρηστες αλλά ενδιαφέρουσες δεξιότητες, διαδικτυακά μαθήματα (moocs), ορειβασία και -αναπόφευκτα- δίαιτα. Όλες οι αποφάσεις που δεν τηρούμε τον Ιανουάριο δηλαδή, αλλά μεταφερμένες τέσσερις μήνες νωρίτερα.

  Που σημαίνει μεταφερμένες την εποχή που ακολουθεί τις θερινές μας διακοπές και μας βρίσκει πιο ξεκούραστους, φρέσκους και αναζωογονημένους απ’ οποιαδήποτε άλλη στιγμή του έτους. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσεις, ας πούμε, τρέξιμο, αν όχι το Σεπτέμβριο; Τότε που το σώμα, χάρη στο κολύμπι και τους θερινούς περιπάτους, είναι περισσότερο συνηθισμένο στην κίνηση και τη δραστηριότητα, τότε που ο καιρός ισορροπεί μεταξύ καύσωνα και παγωνιάς και σε καλεί να βγεις έξω, τότε που το πρόγραμμα της καθημερινότητας διαμορφώνεται έτσι κι αλλιώς από την αρχή.

  Κοιτάζοντας εξάλλου από το Σεπτέμβριο προς το μέλλον, διαφαίνεται κιόλας στον ορίζοντα το επόμενο σημαντικό χρονικό ορόσημο, αυτό της αλλαγής του έτους. Τι καλύτερο και πιο αναζωογονητικό απ’ το να σε βρει ο νέος χρόνος με ορατά ήδη τα θετικά αποτελέσματα από τις αποφάσεις που έχεις πάρει και υλοποιείς. Κι αν δεν τα έχεις πάει και τόσο καλά, που δεν αποκλείεται καθόλου, όπως πολύ καλά και εκ πείρας γνωρίζουμε, ο Ιανουάριος έρχεται σαν μια δεύτερη ευκαιρία για αναθεωρήσεις, αναπροσαρμογή και επανεκκίνηση. Γι’ αυτό σου λέω, τώρα τον Σεπτέμβριο είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να πάρουμε τις αποφάσεις μας για το νέο έτος.

   

  Διαβάστε ακόμα: Πέντε απλές σκέψεις, αντίδοτο στη μιζέρια της εποχής

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top