Από ρωμαίοι αυτοκράτορες που γαμούν τις αδερφούλες μέχρι προσκύνημα πέους σύμφωνα με τις αρχές της Tantra, η Ιστορία είναι γεμάτη με sex facts. (Εικονογράφηση: Milo Manara)

Ρωμαίοι αυτοκράτορες που γαμούν τις αδερφούλες ή τις μανάδες τους, εσωτερική εκσπερμάτωση για τους ψαγμένους Κινέζους εραστές, παιδεραστική ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα, προσκύνημα πέους σύμφωνα με τις αρχές της Tantra και άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα (ανάλογα με τα ταμπού και τα πάθη μας/σας!) διαμαντάκια ακολουθούν.

Πολύτιμος βοηθός μου για να σας παραδώσω αυτό το κείμενο (το μεγαλύτερο σε αριθμό λέξεων και απαιτητικότερο σε προεργασία που έχω παραδώσει τρία χρόνια τώρα) στάθηκε το καταπληκτικό βιβλίο της Σκωτσέζας ερευνήτριας και δημοσιογράφου Ρέι Τάναχιλ, «Ιστορία των σεξουαλικών ηθών’», από τις εκδόσεις Τραυλός-Κωσταράκη. Μια απολαυστική μελέτη που κυκλοφόρησε λίγο πριν το έμπα του 21ου αιώνα και με έκανε να απορήσω πώς γράφω εδώ, σε εσάς, για σεξ χωρίς να το έχω υπόψη μου – ακόμα περισσότερο, πώς και δεν μου το σύστησε τόσον καιρό κανείς! Το ανακάλυψα στην βιβλιοθήκη ενός αγαπημένου συγγραφέα και φίλου και το άφησα από τα χέρια μου μόνο μόλις διάβασα και την τελευταία του σελίδα.

Το σεξ δεν παύει να με συναρπάζει: να μιλώ γι’ αυτό, να το κάνω, να γράφω, να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα. Μοιάζει να είναι ένα σύμπαν -η ίδια η ιστορία το δείχνει αυτό!- που έχει ακόμα μπόλικα ανεξερεύνητα κομμάτια. Κοινωνίες, θρησκείες, θεσμοί, άνθρωποι έχουν ασχοληθεί πολύ μαζί του κι ακόμα άκρη δεν έχει βγει… Σημειώνω για τους εμβριθείς και διψασμένους για γνώση αναγνώστες πως δεν είμαι ιστορικός. Αν και όσα σας γράφω ανάγονται σε έγκυρες πηγές, για την εμβάθυνσή σας, διαβάστε περαιτέρω ό, τι σας ενδιαφέρει στη χρυσή εποχή της διάχυτης, δωρεάν γνώσης. Σε κάποια σημεία θα σας τα πω σα να πίναμε ένα ποτήρι βότκα-πάγο σε ένα μπαρ πάνω στο κύμα. Για να δούμε αν θα αντέξετε μέχρι τέλους, για αν δούμε αν είστε γερά ποτήρια.

Στο Βυζάντιο, ένας νόμος έλεγε πως «ο σύζυγος που γνωρίζει και συγχωρεί τη μοιχεία της γυναίκας του θα μαστιγωθεί και θα εξοριστεί, ενώ θα κοπεί η μύτη στον μοιχό και τη μοιχαλίδα».

Κατά έναν περίεργο λόγο, το Βυζάντιο ήταν πολύ αυστηρό με τις απαγορευμένες σχέσεις.

1. Στο Βυζάντιο τιμωρούσαν το κέρατο. Ακόμα και τον κερατά, σε μία περίπτωση

Κατά καιρούς υπήρξαν διάφορες ποινές για όσους και όσες υπέκυπταν στις απαγορευμένες σχέσεις, με ποινές πάντοτε πιο αυστηρές για τις γυναίκες. Ο Λέων Στ’ ή αλλιώς Λέων ο Σοφός (βασίλεψε από το 886 μέχρι το 912), νομοθέτησε αναλυτικά τις τιμωρίες για τους άπιστους και τις άπιστες. Ένας απ’ τους νόμους του έλεγε -σοκ!- ότι «ο σύζυγος που γνωρίζει και συγχωρεί τη μοιχεία της γυναίκας του θα μαστιγωθεί και θα εξοριστεί, ενώ θα κοπεί η μύτη στον μοιχό και τη μοιχαλίδα». Ένας άντρας που θα έκανε σεξ με μια καλόγρια θα τιμωρείτο με κόψιμο της μύτης του, ενώ ένας άλλος νόμος σημείωνε το εξής:  «ένας παντρεμένος άνδρας που διαπράττει μοιχεία θα μαστιγωθεί δώδεκα φορές και είτε είναι πλούσιος είτε φτωχός θα πληρώσει πρόστιμο. Ένας ανύπαντρος έξι φορές». Παράλληλα, στη σύζυγό που διέπραττε μοιχεία επιβαλλόταν ο εγκλεισμός σε μοναστήρι, με την περιουσία της να περνάει αυτόματα στα χέρια του απατημένου συζύγου. Δείτε κάτι ωραίο και για την λέξη «κερατάς»: Οι βυζαντινοί θεωρούσαν τα ζώα με κέρατα, όπως τον ταύρο και τον τράγο, ας πούμε, λίγο αργόστροφα και με πολύ μεγάλη ανεκτικότητα. Για τον λόγο αυτόν, άρχισαν να παρομοιάζουν έτσι τον απατημένο σύζυγο καθώς θεωρούσαν ότι είτε δεν του έκοβε πολύ, οπότε δεν καταλάβαινε ότι η γυναίκα του τον απατούσε είτε ήταν υπερβολικά ανεκτικός με τη σύζυγό του, επιτρέποντάς της να κάνει διάφορα.

Την πρώτη νύχτα του γάμου στην αρχαία Σπάρτη, η γυναίκα θα έπρεπε να μοιάζει λίγο με άντρα, για αυτό συχνά ξύριζε το κεφάλι της.

2. Η πρώτη νύχτα γάμου στην αρχαία Σπάρτη και ένα σχόλιο για το πώς η παιδεραστία* ενώνει την Ελλάδα με την Ιαπωνία

Οι Σπαρτιατόπαιδες ξεπαρθενεύονταν με άντρες, οπότε όταν τους πάντρευαν με κορίτσια για να κάνουν παιδιά, τα πράγματα ήταν λιγάκι άβολα. Πώς να ξέρει ο νεαρός ότι με το πρωκτικό σεξ παιδάκι δεν έρχεται; Για να μην του’ ρθει απότομο το μουνί, υπήρχε μια παράδοση: Την πρώτη νύχτα του γάμου στην Σπάρτη, η γυναίκα θα έπρεπε να μοιάζει λίγο με άντρα. Συχνά, λοιπόν, ξύριζε το κεφάλι της για να εμφανιστεί πιο αρρενωπή πριν κοιμηθούν μαζί για πρώτη φορά, προκειμένου να φέρνει περισσότερο στους προηγούμενους συντρόφους του συζύγου της. Άλλο κόλπο που κάναν οι δόλιες για να κάνει τη δουλειά του ο γαμπρός ήταν να φορούν αντρικά ρούχα και σανδάλια, με τα οποία ξάπλωναν στο κρεβάτι για να μην πάθει κανένα έμφραγμα ο κύριος με τα βυζιά τους, ας πούμε. Οι αρχαίοι πίστευαν τότε ότι με αυτόν τον τρόπο η μετάβαση στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις θα γινόταν πιο ομαλά.

Και τώρα το σχολιάκι: Οι λέξεις αλλάζουν το εννοιολογικό τους φορτίο με το πέρασμα του χρόνου. Στην αρχαία Ελλάδα, παιδεραστία* σήμαινε την αγάπη ενός άντρα προς ένα αγόρι που είχε περάσει την εφηβεία, αλλά δεν είχε ενηλικιωθεί ακόμα. «Τα δεκαέξι είναι η θεία ηλικία», έγραφε ο Στράβων. Η ομοφυλοφιλία μεταξύ δύο συνομίληκων, ισότιμων ανδρών στην αρχαία Αθήνα σπανίως πιστοποιείται. Η παιδεραστία είχε παιδευτικό ρόλο, η μύηση στην ερωτική επαφή με την συνδρομή ενός μεγαλύτερου άνδρα-μέντορα ήταν σημαντική. Πιστεύεται ότι η παιδεραστία κατέφθασε στην αρχαία Αθήνα από την Σπάρτη. Την ελληνική παράδοση της παιδεραστίας έφεραν ξανά στο προσκήνιο οι βουδιστές μοναχοί τον 10ο μ.Χ αιώνα: ένας ηλικιωμένος μοναχός δίδασκε και προστάτευε, ενώ ο νεαρός μαθητευόμενος τού ανταπέδιδε αγάπη και αφοσίωση.

Το Κάμα Σούτρα όμως δεν ήταν μάλλον το πρώτο εγχειρίδιο, όπως το θέλει η φήμη που το συνοδεύει μέχρι σήμερα. Κινέζικα εγχειρίδια περί το σεξ κυκλοφορούσαν από τον 2ο αι π.Χ.

3. Κάμα Σούτρα: Εν αρχή ην η Επιθυμία

Η μεσαιωνική Ινδία επεξεργάστηκε και συνδύασε με το θείο την Επιθυμία, από μεταφυσική σκοπιά. Για τον Χριστιανισμό, «στην αρχή είναι ο Λόγος» για την Ινδία, όμως, «στην αρχή είναι η επιθυμία». Δείτε: «Το αρχικό σκοτάδι ήταν κρυμμένο από το σκοτάδι. Αυτό το σύμπαν ήταν μόνο ένα αδιευκρίνιστο κύμα. Τότε, με τη δύναμη του Άρντορ, γεννήθηκε το Ένα. (…) Η επιθυμία ήταν η αρχική της ανάπτυξη, που ήταν ο πρώτος σπόρος της Συνείδησης» ( Rig -Veda X, 129, 1-4).

Το Κάμα Σούτρα όμως δεν ήταν μάλλον το πρώτο εγχειρίδιο, όπως το θέλει η φήμη που το συνοδεύει μέχρι σήμερα. Κινέζικα εγχειρίδια περί το σεξ κυκλοφορούσαν από τον 2ο αι π.Χ, ενώ ο Οβίδιος έγραψε την Ars Amatoria («Η Τέχνη του Έρωτα») μες στον 1ο αιώνα. Οι Ινδοί είχαν εμπορικές συναλλαγές και με τους Κινέζους και με τους Ρωμαίους, οπότε δεν είναι παράλογη μια θεωρία επιρροής. Πάντως, τόσο για τους κινέζους Ταοϊστές όσο και για τους Ινδούς ινδουιστές, το σεξ αποτελούσε θρησκευτικό καθήκον, «δρόμο» προς την ένωση με το άπειρο. Kama σημαίνει «ηδονή και αγάπη». Ο σοφός Βατσυαγιάνα, ο θεωρούμενος ως βασικός συγγραφέας του Kamasutra, περιέγραφε την απόλυτη σεξουαλική ένωση με τρόπο που παραπέμπει τους σημερινούς αναγνώστες στο ιδανικό του σεξ που κάνουμε με το άτομο που είναι ερωτευμένο μαζί μας κι εμείς μαζί του.

Ο έρωτας συγκεκριμένα μπαίνει σε 4 κατηγορίες: α) αγάπη για σεξάκι, μια απλή συνήθεια, β) εθισμός σε ειδικές πτυχές του σεξ ως πράξη, όπως τα φιλιά, οι εναγκαλισμοί, ο στοματικός έρωτας, γ) η αμοιβαία έλξη μεταξύ δύο ανθρώπων που οδηγούσε σε μια ολοκληρωμένη τους συνάντηση μέσω του σεξ και δ) ο μονόπλευρος έρωτας, συνήθως από μεριάς του άντρα για την γυναίκα.

Πέραν των ωραίων και πρόσφορων για ανάλυση μέχρι σήμερα θεωριών του Kamasutra, γράφονταν και διάφορες παραϊατρικές θεωρίες και συνταγές της εποχής, όπως αυτή που μου άρεσε ιδιαίτερα και με χαρά θα την δοκίμαζα στον αγαπημένο μου για να δω αν μπορεί να μου κάνει έρωτα για μία ολόκληρη μέρα συνεχόμενα. Εάν ένας άνδρας, λέει, καταναλώσει γάλα καμήλας με μέλι, τότε θα μπορεί να έχει στύση, αλλά και όρεξη για σεξ, για 24 ώρες συνεχόμενα!

Ο Νέρων εισήγαγε τους περίφημους «ερωτικούς σταθμούς» με πόρνες κατά μήκος των δρόμων, για μια ευχάριστη ανάπαυλα-ανάκαυλα για τους ταξιδευτές.

Ο πυρομανής αυτοκράτορας Νέρωνας διατηρούσε ερωτική σχέση με τη μητέρα του, την Αγριππίνα.

4. Αιμομιξίες, στάχτη και μπούρμπερη στην Ρώμη

Ο διαβόητος αυτοκράτορας Καλιγούλας διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με όλες τις αδελφές του και πολλές φορές μάλιστα μπροστά στα μάτια της νόμιμης συζύγου του, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι συχνά έβγαζε στο κλαρί τις αδελφές του. Συχνά τις πήδαγε και εν μέσω συμποσίων, προσφέροντας θέαμα στους παρευρισκόμενους. Η αγαπημένη του αδελφή, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν η Δρουσίλα, με την οποία διατηρούσε σχέσεις απ’ όταν ήταν ακόμη παιδιά και μάλιστα συχνά την έπαιρνε από τον νόμιμο σύζυγο της για να διασκεδάσει χωρίς αυτός να μπορεί να φέρει αντίρρηση – ο Καλιγούλας θα του’ παιρνε την ζωή, τόσο απλά.

Και ο πυρομανής αυτοκράτορας Νέρωνας, πηγαίνοντάς το ένα βήμα παρακάτω, διατηρούσε ερωτική σχέση με τη μητέρα του, την Αγριππίνα. Η σχέση τους προδόθηκε από το αίμα της Αγριππίνας στα ρούχα του και οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να σταματήσουν αυτή τη σχέση, φοβούμενοι ότι η Αγριππίνα θα πάρει μεγάλη εξουσία έτσι. Ο τρελο-Νέρωνας έκανε τρεις απόπειρες να δηλητηριάσει τη μητέρα του, μέχρι που σκηνοθέτησε ένα ατύχημα με πλοίο απ’ το οποίο επίσης γλίτωσε η μάνα και ερωμένη. Στο τέλος, την εκτέλεσε αλλά φόρτωσε το έγκλημα σε άλλον. Ο Νέρων είναι το κάτι άλλο, του χρειάζεται ένα ξεχωριστό κείμενο. Εισήγαγε τους περίφημους «ερωτικούς σταθμούς» με πόρνες κατά μήκος των δρόμων, για μια ευχάριστη ανάπαυλα-ανάκαυλα για τους ταξιδευτές. Η ιστορία έχει γράψει και κάτι ακόμα για τον Νέρωνα: ερωτεύτηκε έναν νεαρό άνδρα, τον Σπόρο, του έκοψε τα γεννητικά όργανα, τον έντυσε με γυναικεία ρούχα και τον παντρεύτηκε με κάθε τιμή. Κι εμείς συζητάμε στην Ελλάδα του 2024 για το αν μας αρέσει να παντρεύονται τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια ή όχι – ας σοβαρευτούμε. Άσχετο, αλλά πάντα σχετικό.

Σύμφωνα με τους αρχαίους Κινέζους «μια αργή διείσδυση πρέπει να θυμίζει την κίνηση ενός κυπρίνου που σπαρταρά στο αγκίστρι, μια γρήγορα διείσδυση πρέπει να θυμίζει το πέταγμα πουλιών ενάντια στον άνεμο».

5. «Χύσε μέσα, πουτσαρά μου» -αλλά κυριολεκτικά- και άλλα κινεζικά καυλοαριστουργήματα

Στην κινεζική ερωτική κουλτούρα, η θρησκευτικότητα είναι διάχυτη. Το περίφημο γιν και γιανγκ, η κοσμική ένωση των αντιθέτων που φέρουν το ένα την ουσία του άλλου σε μικρή, αλλά ικανή ποσότητα, αποδιδόταν και στα δύο φύλα. Η γυναίκα το γγιν, ο άντρας το γιανγκ. Και για να ακριβολογούμε, τα υγρά του αιδοίου το γιν, το σπέρμα το γιανγκ. Ο άντρας υποτίθεται έθρεφε το γιανγκ του με το γιν, άρα έπρεπε να έχει διάρκεια στον έρωτα για να επωφεληθεί τα μέγιστα – να τους ακούτε τους Κινέζους, αγόρια! Πώς όμως θα είχε νόημα η ενίσχυση αυτή, η θρέψη από το γυναικείο νέκταρ, άμα ο άντρας εκσπερμάτωνε;

Ο Δάσκαλος και γιατρός Τουνγκ-σουάν είχε έναν τρόπο να προτείνει, που δεν σας συνιστώ να δοκιμάσετε για να μην με κυνηγούν οι ερωμένες σας, μιας που για εμάς τα κορίτσια, το σπέρμα σας, το γιανγκ σας, είναι πολύ σημαντικό: «ο άντρας κλείνει τα μάτια και συγκεντρώνει την σκέψη του/πιέζει με την γλώσσα του τον ουρανίσκο, λυγίζει την πλάτη και τεντώνει τον λαιμό/ανοίγει τα ρουθούνια, φαρδαίνει τους ώμους του, κλείνει το στόμα και εισπνέει βαθιά. Τότε δεν θα εκσπερματώσει και το υγρό θα επιστρέψει στο εσωτερικό του σώματός του». Κάντε μια ψαχτική σε θεωρίες που άρχιζαν να παρελαύνουν στην Δύση μετά το 1976: οι ερευνητές Τζόνσον και Μάστερς ανακάλυψαν ότι στον άντρα οργασμός και εκσπερμάτωση είναι δύο διαφορετικές και διακριτές διαδικασίες. Η μέθοδος του Δασκάλου ονομάστηκε από τους Λατίνους coitus reservatus  και υπήρχε και μια άλλη συναφής, η coitus interruptus. Άλλη τρέλα από εκεί: έπρεπε το αγοράκι, λίγο πριν χύσει, να πιέσει με το δάχτυλό του το σημείο ανάμεσα στο όσχεο και τον πρωκτό, εισπνέοντας βαθιά και τρίζοντας γρήγορα τα δόντια του. Θεωρούσαν ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το σπέρμα περνούσε μες στον εγκέφαλο.

Δείτε πώς αποκαλούσαν τα γεννητικά όργανα οι φίλοι μας οι Κινέζοι: Θετικό ή Σφριγηλό Κεντρί, το πέος σε στύση. Αίθουσα Ανακρίσεων, τα μουνόχειλα. Κινναβάρινη ή Χρυσή Σχισμή, το μουνάκι. Συμβούλευαν σε σεξουαλικά εγχειρίδια τεχνικές διείσδυσης. Ζήλεψα με αυτήν εδώ, εννοώ, ήθελα να το έχω γράψει πρώτη εγώ: «Μια αργή διείσδυση πρέπει να θυμίζει την κίνηση ενός κυπρίνου που σπαρταρά στο αγκίστρι, μια γρήγορα διείσδυση πρέπει να θυμίζει το πέταγμα πουλιών ενάντια στον άνεμο».

Μια λίστα του Κουμιανού Εξομολογηταρίου (7ος αι), φράγκικης προέλευσης, μάς ανοίγει τα μάτια για το πώς τιμωρούσαν οι ιερείς τους αμαρτωλούς και τις αμαρτωλές στις αρχές του Μεσαίωνα.

6. Μεσαιωνική λίστα τιμωριών στους ομοφυλόφιλους αμαρτωλούς

Μια ανατριχιαστική λίστα του Κουμιανού Εξομολογηταρίου (7ος αι), φράγκικης προέλευσης, μάς ανοίγει τα μάτια για το πώς τιμωρούσαν οι ιερείς τους αμαρτωλούς και τις αμαρτωλές στις αρχές του Μεσαίωνα. Επιπλέον, όμως, μας δείχνει ότι οι άντρες μεταξύ τους δεν έκαναν και πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Να τονίσουμε ότι η αντίληψη του αρχαίου και του παλιού κόσμου για την ομοφυλοφιλία δεν ήταν ακριβώς η ίδια. Συνήθως, οι άντρες πήγαιναν και με τα δύο φύλα, μεταξύ τους έμοιαζε να περνούν καλύτερα καμιά φορά, αν αναλογιστούμε τις ειδικές ποινές και την μεγάλη γκάμα των τιμωρητέων πράξεων – από την άλλη, τιμωρείτο λιγότερο αυστηρά από ό, τι η μοιχεία μιας γυναίκας και μάλιστα εάν οι παραβάτες ήταν κάτω των 20 ετών οι ποινές ήταν και πάλι πιο light!

Οι τιμωρίες, για να μην σας κουράζω, ήταν μετάνοιες, ειδικές νηστείες (αποχή από υγρά και τροφές, πλην νερού και ψωμιού). Τι τιμωρούσαν όμως; Το απλό φιλί, το έκφυλο φιλί, το φιλί με εσκπερμάτωση ή εναγκαλισμό, τον αμοιβαίο αυνανισμό, την ενδομηριαία επαφή (εισαγωγή του πέους ανάμεσα στα μπούτια του συντρόφου), την πεολειχία και τη σοδομία (πρωκτική σεξουαλική επαφή). Προσωπικά, άναψα ένα τι.

7. Τάντρα η αισθησιακή

Η πέμπτη απόλαυση σύμφωνα με την ινδουιστική Tantra (μετά τις απολαύσεις του φαγητού και του ποτού) ήταν η σεξουαλική επαφή. Κατά κοινή ομολογία, η αίσθηση της «ένωσης σε ένα» που βίωναν περιστασιακά δυο εραστές πλήρως εναρμονισμένοι- με καλή χημεία θα λέγαμε σήμερα- ήταν δύσκολο να προκύψει από την ένωση των δύο συζύγων. Έτσι, στην ιεροτελεστία συνέβαινε συχνά ανταλλαγή ζευγαριών ή συμμετείχαν οι devadasis, οι ιερόδουλες των ναών. Όμως, σε προχωρημένο επίπεδο, το να έχει κανείς σεξουαλική σύντροφο ήταν περιττό. Ο διαλογισμός, η απαγγελία βασικών mantras και κάποιες στάσεις yoga ακολουθούνταν, ενίοτε, από την λατρεία του δικού του, ορθωμένου πέους. Ου-ά-ου.

Στην αρχαία Ελλάδα, φτιάχνονταν φαλλικές απομιμήσεις από ξύλο ή φουσκωμένο δέρμα ζώων και αλείφονταν με ελαιόλαδο πριν την χρήση.

8. Dildos, τα αρχαιοελληνικά

Πίσω στην αρχαία Ελλάδα. Εικάζεται ότι η λέξη dildo έλκει καταγωγή από την ιταλική λέξη diletto, που θα πει απόλαυση, ηδονή. Στην αρχαία Ελλάδα, φτιάχνονταν φαλλικές απομιμήσεις από ξύλο ή φουσκωμένο δέρμα ζώων και αλείφονταν με ελαιόλαδο πριν την χρήση. Όλισβος (εκ του ολισθαίνω, που θα πει γλιστράω, σκεφτείτε εσείς την σύνδεση) ονομαζόταν το ντίλντο στην αρχαιότητα και στην Μίλητο παράγονταν μπόλικα τέτοια – από εκεί εννοείται εξάγονταν. Τα υποκατάστατα πέους οι Ελληνίδες τα χρησιμοποιούσαν κατά μόνας ή κατά τις δικές τους ομοφυλοφιλικές συναντήσεις. Προτού ονομαστεί έτσι ο λεσβιανισμός ή η λεσβιακότητα ή η λεσβιοσύνη από το νησί της τεράστιας ποιήτριας Σαπφούς, οι αρχαίοι τα πλακομούνια τα αποκαλούσαν τριβαδισμό.

Οι σουλτάνοι ήταν πολυγαμικοί, ανεξέλεγκτοι ερωτικά, αλλά με ευθύνη οικονομικής φροντίδας των καρπών του έρωτά τους με τις διάφορες κυρίες.

9. «Νύχτες μαγικές κι ονειρεμένες»

Σίγουρα, σε παροντική σφαίρα, όταν μιλάμε για ελευθεριότητα και εξαλλοσύνη ερωτική, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό δεν είναι το Ισλάμ. Κι όμως, η Βαγδάτη, ως κεντρικό corpus του μυσταγωγικού, χαμένου στα πέπλα του χρόνου και των παραμυθιών, αραβικού κόσμου είναι η πόλη των Χίλιων και μίας Νυχτών – η Ανατολή έχει προσφέρει πολλά στον πολιτισμό της Δύσης, όμως η θρησκευτική διχόνοια δεν άφησε τους Δυτικούς, παρά τις τελευταίες δεκαετίες, να ομολογήσουν ανοιχτά την σπουδαιότητα των επιρροών. Ένα τεράστιου κύρους γυναικείο πρότυπο σαγήνης -η εξωτική, μελαχρινή, καλλίπυγος νύμφη ενός χαρεμιού που χορεύει μεθυστικά και τραγουδά μαυλιστικά- συνοδεύει φαντασιώσεις αιώνων και πολλών γενεών. Η υποδουλωμένη, κατώτερης θέσης γυναίκα (λες και στην Δύση ήταν ποτέ ακριβώς ισότιμη!) χρησιμοποιείται φαντασιακά μέχρι σήμερα εντός κρεβατοκάμαρας, εκεί όπου οι άντρες και οι γυναίκες τότε, σήμερα και αύριο δεν θα υπακούμε, αν έχουμε τόσο δα μυαλουδάκι ακόμα, παρά στους νόμους της συμπεφωνημένης μας καύλας, που δεν γνωρίζει σύνορα, πολιτικές ορθότητες και -ισμούς.

Οι σουλτάνοι ήταν πολυγαμικοί, ανεξέλεγκτοι ερωτικά, αλλά με ευθύνη οικονομικής φροντίδας των καρπών του έρωτά τους με τις διάφορες κυρίες. Ουσιαστικά, οι γυναίκες του χαρεμιού ήταν σκληρά εργαζόμενες σε διάφορα πόστα στο παλάτι – καφετζούδες, οργανοπαίκτριες, καθαρίστριες, ακόμα και λογίστριες! Όποια ξεχώριζε ο σουλτάνος, την έστελναν οι αρμόδιοι δούλοι (ευνούχοι) για μπάνιο, μασάζ, αρωμάτισμα, πλήρη αποτρίχωση σε ολόκληρο μα ολόκληρο το κορμί και χτένισμα. Έπειτα, την έντυναν και την στόλιζαν για την κρεβατοκάμαρα του Σουλτάνου. Αν του χάριζε διάδοχο, η κοπέλα, από την θέση της Σουλτάνας πια (κάτι που είχε θεσμικές και ιεραρχικές διαδικασίες, δεν γινόσουν έτσι βασίλισσα!), θα εξασφάλιζε την ελευθερία της και μια ζωή πλουσιοπάροχη. Οι γυναίκες στα χαρέμια συχνά σεξουαλίζονταν με τους ευνούχους – κάποιοι από αυτούς είχαν κανονικότατες επιθυμίες, απλώς δεν μπορούσαν να τις γονιμοποιήσουν. Υπήρχε ο πλήρης ευνουχισμός (κατανοείτε) και ο ευνουχισμός των όρχεων απλώς, για να μην παράγουν σπέρμα.

Το σεξ μοιάζει να είναι ένα σύμπαν -η ίδια η ιστορία το δείχνει αυτό!- που έχει ακόμα μπόλικα ανεξερεύνητα κομμάτια.

10. Κανείς δεν είναι άντρας, μέχρι να το δοκιμάσει. Του αρέσει δεν του αρέσει. Ουπς!

Στην αρχαία φυλή Sambia στη Νέα Γουϊνέα, οι άντρες έμεναν για αρκετό χρόνο μακριά από τις γυναίκες με σκοπό να κάνουν στοματικό σεξ στους αρχηγούς της φυλής. Οι Sambia είναι μια φυλή ανθρώπων που ζουν στα βουνά, κυνηγούν και καλλιεργούν κηπευτικά και κατοικούν στις παρυφές της επαρχίας Eastern Highlands της Παπούα Νέας Γουινέας, και περιγράφονται εκτενώς από τον Αμερικανό ανθρωπολόγο Gilbert Herdt. Οι Sambia -ψευδώνυμο που δημιούργησε ο ίδιος ο Herdt- είναι γνωστοί στους πολιτιστικούς ανθρωπολόγους για τις πράξεις «τελετουργικής ομοφυλοφιλίας» και τις πρακτικές κατάποσης σπέρματος με αγόρια στην εφηβεία. Στις μελέτες του για τους Sambia, ο Herdt περιγράφει τους ανθρώπους υπό το πρίσμα της σεξουαλικής τους κουλτούρας και πώς οι πρακτικές τους διαμορφώνουν τις αρρενωπότητες των έφηβων αγοριών Sambia.

Σύμφωνα με τους Monahan και Just, για τους Sambia της ορεινής Νέας Γουινέας, η ομοφυλοφιλία και η ετεροφυλοφιλία δεν ήταν αντίθετες, αλλά κατανοούνταν ως στάδια μιας ενιαίας ακολουθίας φυσιολογικής ανδρικής ανάπτυξης. Όπως το έβλεπαν οι Sambia, τα αγόρια στερούνταν μια κρίσιμη ουσία που ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών, του αναστήματος, της γενναιότητας και των άλλων χαρακτηριστικών ενός επιτυχημένου πολεμιστή. Αυτή η ουσία, το jurungdu, ήταν υποτίθεται συγκεντρωμένη στο σπέρμα, το οποίο τα αγόρια έπαιρναν κατά τη διάρκεια ομοφυλοφιλικών πράξεων σε διάφορα στάδια της μύησης. Καθώς ένα αγόρι προχωρούσε στη μύησή του, μετατρεπόταν από δέκτης σπέρματος σε δότη σπέρματος, καθώς οι νεότεροι μύστες τού έκαναν στοματικό σεξ. Στο τέλος της διαδικασίας μύησης ο ενήλικος άνδρας θα παντρευόταν και τελικά θα διατηρούσε αποκλειστικά ετεροφυλόφιλες σχέσεις.

ΥΓ: Επεξεργάζομαι και μελετώ καιρό τώρα, ένα θέμα που μου έχετε ζητήσει αρκετοί αναγνώστες. Τον ανδρικό έρωτα. Το Man to Man – το γαμήσι ή τα σεξουαλικά παιχνίδια μεταξύ ανδρών σε ένα φάσμα υπεράνω (υποτίθεται) της ομοφυλοφιλίας. Κοντοζυγώνει.

 

Διαβάστε ακόμα: Επτά μύθοι γύρω από το σεξ που ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top