Αγαπητοί παντρεμένοι, γιατί δεν μιλάτε πια μεταξύ σας; Γιατί δεν βγαίνετε να φάτε, να πιείτε ένα ποτό, γιατί δεν κάνετε πράγματα; (Φωτό: milomanara.it)

Πώς γίνεται να ποθείς ένα σώμα που σου είναι οικείο; Μια σάρκα που έχει την αίσθηση προέκτασης της δικής σου; Γιατί οι παντρεμένοι λένε ότι νιώθουν ο ένας τον άλλο σαν αδέρφια; Με τα παιδιά τι συμβαίνει; Κι αν είναι όλα καλά και άγια, τότε γιατί οι παντρεμένοι και οι παντρεμένες κατακλύζουν τα απόμερα ξενοδοχεία τα βράδια των καθημερινών;

Δεν είμαι παντρεμένη-θέλω να παντρευτώ. Θεωρώ ότι το μυστικό της επιτυχίας ενός γάμου (ας πούμε και μιας σχέσης) είναι η συζήτηση γύρω από προβλήματα που απασχολούν το ζευγάρι, γύρω από διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις. Όταν κάποιος από τους δύο λέει πως βαριέται να κάνει αυτή την κουβέντα ή υποκινείται από την μαγική δύναμη του αθάνατου «δε βαριέσαι», τότε κάτι αρχίζει να πηγαίνει στραβά.

Ένα από τα βασικά προβλήματα στα ζευγάρια είναι το σεξ: η συχνότητά του και η ποιότητά του. Τα χρόνια πριν τον γάμο ή την συγκατοίκηση, το ζευγάρι κάνει έρωτα αυθόρμητα και, συνήθως, συχνά. Είναι η εποχή της ανακάλυψης, των δυνατών συναισθημάτων, της σαρκικής δίψας. Ο άλλος είναι ακόμα «άλλος», μία ξένη επικράτεια δέρματος και υφών που δεν χορταίνεις να ανακαλύπτεις. Δέκα χρόνια μετά, ο ένας κατουράει και η άλλη πλένει τα δόντια της στο ίδιο μπάνιο-και όχι, αυτό δεν είναι συνθήκη που ευνοεί την δημιουργία ερωτικής και σεξουαλικής ατμόσφαιρας.

Άνδρες που μασουλάνε τσιπς στον καναπέ, τρίμματα από τα οποία εγκλωβίζονται πάνω στις τρίχες της κοιλιάς τους, πόσο σέξι είναι αυτό;

Δεν υπάρχει χρόνος, συχνά. Το ζευγάρι τρέχει όλη μέρα, ίσως έχει ήδη δημιουργήσει οικογένεια. Το βράδυ πέφτουν στο κρεβάτι κατάκοποι. Έχω ήδη ξεκινήσει εγώ να πέφτω κατάκοπη, πια, από εκεί που ροκάνιζα τις μέρες σερί στο σερί, με καθόλου ή ελάχιστο ύπνο και άντεχα. Δεν θέλω να σκεφτώ τι συμβαίνει με μια γυναίκα δέκα χρόνια μεγαλύτερή μου, κοντά στα σαράντα δηλαδή, με ένα ή δύο παιδιά.

Δεν υπάρχει διάθεση πρόκλησης ερεθισμάτων. Άνδρες που μασουλάνε τσιπς στον καναπέ, τρίμματα από τα οποία εγκλωβίζονται πάνω στις τρίχες της κοιλιάς τους που, τελευταία, έχει μεγαλώσει κι άλλο. Γυναίκες πλαδαρές, ψυχή τε και σώματι, μουτρωμένες, παρατημένες. Δεν φτάνουν τα χρήματα, ο χρόνος, οι προτεραιότητες είναι άλλες, «στο κάτω κάτω μια χαρά είμαι όπως είμαι» και τα λοιπά. Κανείς μας δε μένει η κορμάρα που ήταν στα 20 και στα 25-εντάξει, ίσως ελάχιστοι. Τα πρόσωπά μας αλλάζουν, γερνάμε, βαριόμαστε, από εραστές γινόμαστε φίλοι και από γκόμενοι γονείς. Χωρίς να το καταλάβουμε, είμαστε σχεδόν 60 ετών και αναμένουμε το πρώτο μας εγγόνι, όμως η καρδιά μας χτυπά ακόμα δυνατά, νιώθουμε έτοιμοι να ερωτευτούμε και πάλι, πιο έντονα και αληθινά από ποτέ, όμως αγαπάμε τον άντρα μας ή την γυναίκα μας, είναι όλη μας η ζωή, είναι το σπίτι μας και η έγνοια μας.

Και κάπως έτσι, το σεξ μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Σε κάποια ζευγάρια από αρκετά νωρίς, με υπαιτιότητα είτε του ενός είτε του άλλου. «Δεν μετράει το σεξ, σεξ κάνουν όλοι. Ποιοι αγαπιούνται όμως;»

Τα πρόσωπά μας αλλάζουν, γερνάμε, βαριόμαστε, από εραστές γινόμαστε φίλοι και από γκόμενοι γονείς.

Κι όμως, το σεξ φέρνει αγάπη και η αγάπη σεξ

Οι σεξολόγοι ανά τον κόσμο συμφωνούν ότι τα ζευγάρια που κάνουν σεξ μία με δύο φορές μες στην εβδομάδα είναι πιο ευτυχισμένα από αυτά που συνευρίσκονται μερικές φορές μόνο τον μήνα ή και λιγότερο.

«Τώρα με το μωρό, το σεξ είναι πολύ λιγότερο», μου λέει η Χ., μια νέα, πολύ όμορφη γυναίκα που πρόσφατα έγινε μητέρα και πριν από ένα χρόνο παντρεύτηκε.

«Τελευταία, κάνουμε σχεδόν καθημερινά έρωτα με τον δικό μου, αλλά έχουμε περάσει περιόδους όπου το σεξ δεν υπάρχει στην ζωή μας για εβδομάδες ολόκληρες…», παραδέχεται η Α.

Αυτές οι δύο γυναίκες, όμως, είναι τριαντάρες. Με τις μεγαλύτερες, τι γίνεται; Είναι σύνηθες το φαινόμενο των παντρεμένων γυναικών να ερωτοτροπούν με πολύ μικρότερούς τους και, φυσικά, ων νυμφευμένων ανδρών να κάνουν το ίδιο με νεαρότερες γυναίκες. Εδώ, εμφιλοχωρεί και ένα άλλο φαινόμενο: αρκετοί παντρεμένοι γουστάρουν να πηγαίνουν με gay αγόρια. Μαρτυρίες όχι ενός και δυο ομοφυλόφιλων φίλων μου το πιστοποιούν-αλλά αυτό είναι ένα ολόκληρο άλλο κείμενο.

Δεν κερατώνουν όλοι όλους, κάποιοι δεν το χρειάζονται, έκαναν μια επιλογή ζωής και την τιμούν σύμφωνα με τον προσωπικό τους ηθικό και αξιακό κώδικα.

Ένα ζευγάρι που είναι πολλά χρόνια μαζί, είτε εντός γάμου είτε απλά σε φάση συγκατοίκησης, πλήττει από ένα σημείο και μετά. Μόνο οι ειλικρινείς στον εαυτό τους το παραδέχονται. Οι σύζυγοι που παραμένουν μαζί στα χρόνια δεν είναι, βεβαίως, ερωτευμένοι. Αγαπιούνται, έχουν σεβασμό, η συνήθεια τους δένει γλυκά, είναι καλοί φίλοι ή καλοκουρδισμένοι εχθροί και συμβιώνουν. Δεν κερατώνουν όλοι όλους, κάποιοι δεν το χρειάζονται, έκαναν μια επιλογή ζωής και την τιμούν σύμφωνα με τον προσωπικό τους ηθικό και αξιακό κώδικα.

Επίσης, κάποια άτομα, και πριν ακόμα παντρευτούν, δεν ήταν ιδιαιτέρως σεξουαλικά. Πάντως, ο αστικός μύθος «δεν μου κάθεται η γυναίκα μου», έχει πλέον ανανεωθεί: «ο άντρας μου με αποφεύγει». Έχω ακούσει δεκάδες ιστορίες για γυναίκες που βιώνουν αδιαφορία από συζύγους υποδείγματα κατά τα άλλα, πλην όμως μονίμως… πεσμένους.

Θέλει δουλειά το κρεβάτι. Οι φωτιές δεν πρέπει να σβήνουν-όχι ότι αν έχουν σβήσει , δεν γίνεται να ανάψουν ξανά. Μην αυταπατάστε, πάντως, το έχουν πιστοποιήσει και οι ειδικοί: ένα ζευγάρι που κάνει σεξ σπανιότατα ή καθόλου έχει προβλήματα και σε άλλους τομείς, όπως ας πούμε, στον βασικότατο της επικοινωνίας. Άλλωστε, και η ερωτική πράξη είναι ένας τρόπος επικοινωνίας.

Αν θέλετε να συνεχίσετε να είστε παντρεμένοι με το ίδιο πρόσωπο και έχετε πρόθεση να είστε και ευτυχείς, οφείλετε να θυμηθείτε παρέα τι σας έφερε κοντά. (Φωτό: milomanara.it)

Μετά από μεγάλα διαστήματα αποχής, ίσως είναι άβολη η επαναπροσέγγιση

Η μνήμη είναι βασικό συστατικό επίλυσης ζητημάτων. Γι’ αυτό οι ψυχολόγοι ρωτούν και σκαλίζουν. Αν θέλετε να συνεχίσετε να είστε παντρεμένοι με το ίδιο πρόσωπο και έχετε πρόθεση να είστε και ευτυχείς, οφείλετε να θυμηθείτε παρέα τι σας έφερε κοντά. Να χαλαρώσετε όσο γίνεται, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, να βρείτε ένα βράδυ για εσάς τους δύο μόνο.

Συναντώ συχνά άντρες που αναφέρονται στις συντρόφους τους ως στηρίγματα, ως αυτές χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τις ζωές τους.

Οι άντρες συχνά κολλάνε να κάνουν άγριο και παθιασμένο σεξ με τις γυναίκες τους, όταν αυτές, πια, είναι μητέρες των παιδιών τους. «Νιώθω άβολα να μου παίρνει πίπα. Το επόμενο πρωί θα φιλήσει και θα αγκαλιάσει τον μικρό για το σχολείο. Μου φαίνεται κάπως», ομολόγησε πρόσφατα ένας φίλος από τα παλιά.

Η γυναίκα, από την θέση της ερωμένης Μαγδαληνής περνά στην θέση της μάνας Παναγιάς. Και, από την μικρή μου εμπειρία, θεωρώ ότι είναι πιο έντονο το φαινόμενο των αντρών που εγκαταλείπουν, ουσιαστικά, την σχέση, παρά των γυναικών. Συναντώ δυσαρεστημένες γυναίκες πιο τακτικά από ό, τι άντρες. Συναντώ άντρες που αναφέρονται στις συντρόφους τους ως στηρίγματα, ως αυτές χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τις ζωές τους. Και κάνω εικόνες: γυναίκες που πλένουν ρούχα, σώβρακα, γυναίκες που ξυπνούν πάντα νωρίτερα για να ετοιμάσουν το φαγητό, τα παιδιά, το μεσημεριανό τραπέζι.

Τέλος, συναντώ πολύ όμορφες, περιποιημένες γυναίκες που δουλεύουν με τον εαυτό τους, που αποδέχονται και αγκαλιάζουν τα σώματά τους, τα πρόσωπά τους, τις προσωπικότητές τους. Και, από την άλλη, αρκετούς άντρες κομπλεξαρισμένους, με μπερδεμένες ταυτότητες, φοβίες απέναντι στον χρόνο, πνευματική στασιμότητα. Οι γυναίκες, εν ολίγοις, κρίνω πως εξελίσσονται πιο πολύ από τους άντρες και αυτό δημιουργεί αρκετά χάσματα.

Από την άλλη, γυναίκες που ζηλεύουν και φθονούν την ζωή που πέτυχε να έχει ο σύντροφός τους και αυτές όχι, συμβαίνει να είναι φρικτά πιεστικές, φορτικές, αφόρητες. Οδηγούν τους συντρόφους τους στο ψέμα και την ανάγκη να ξεφύγουν. Όταν ένας παντρεμένος θέλει να κάνει σεξ με άλλη γυναίκα , δεν το κάνει συνήθως επειδή δεν αγαπά την δική του-θέλει να ξεφύγει, να επιβεβαιωθεί, να στανιάρει. Μου έχει συμβεί παντρεμένοι άντρες να επιθυμούν μαζί μου ένα δείπνο, έναν καφέ, θέλουν απλώς να μιλήσουν, όχι να πηδήξουν.

Δεν είναι ντροπή μια μητέρα να κάνει στοματικό έρωτα στον πατέρα των παιδιών της.

Αγαπητοί παντρεμένοι, γιατί δεν μιλάτε πια μεταξύ σας; Γιατί δεν βγαίνετε να φάτε, να πιείτε ένα ποτό, γιατί δεν κάνετε πράγματα; Δεν σας κουνώ κανένα δάχτυλο. Έχω βρεθεί κι εγώ βαλτωμένη κάποιες φορές μέσα στην σχέση μου, η οποία δεν είναι καν γάμος και δεν έχουμε παιδιά.

Δεν είναι ντροπή μια μητέρα να κάνει στοματικό έρωτα στον πατέρα των παιδιών της. Δεν είναι ντροπή δύο παντρεμένοι να θέλουν να εξερευνήσουν και μερικά πράγματα έξω από το κουτί. Τα έχω ξαναγράψει στην στήλη: αφεθείτε στον έρωτα και άλλων ανθρώπων, κοινή συναινέσει, παίξτε. Αν χρειαστεί, πηγαίντε σε ένα σύμβουλο σχέσεων. Το κάνει ένας αγαπημένος μου φίλος με την γυναίκα του, ο οποίος έχει διατηρήσει κατά καιρούς εξωσυζυγικές σχέσεις, πλην όμως θέλει να βελτιώσει την ποιότητα του γάμου του. Δεν είναι βέβαιο ότι κάνει δουλειά. Η αίσθηση όμως ότι το ζευγάρι έχει έναν κοινό στόχο που αφορά τον δεσμό του και όχι το σπίτι, τα λεφτά, τα παιδιά μπορεί να φέρει αέρα ανανέωσης.

Οικείο σώμα μου, γλυκό

Όσο καυτές και να είναι οι περιπέτειες που ζει κανείς ή καμιά με ξένα ταίρια, η γλυκιά αίσθηση της ολοκλήρωσης με τον σύντροφο μιας ζωής δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο. Η οικειότητα, η τρυφερότητα, τα γνώριμα κουμπιά που ποτέ δεν παλιώνουν, αν και χρειάζονται κατά καιρούς αναθεώρηση, η γλύκα του μετά, η απλότητα σε όλα τα στάδια. Δεν χρειάζεται να αποδείξεις και να σου αποδείξουν τίποτα, είναι όμορφα.

Μιλήστε πάνω στον έρωτα, κοιτάξτε τον παρτενέρ σας στα μάτια. Εκπλήξτε τον, μια στο τόσο. Πόσον καιρό έχετε να το κάνετε στα όρθια; Από πότε έχετε να απολαύσετε ένα περιποιημένο 69; Χαϊδευτείτε λίγο πριν, πάψτε να συνευρίσκεστε στο δευτερόλεπτο, θυμηθείτε την αξία των ενωμένων σας αφών. Κάντε μπάνιο μαζί, ανάψτε τσιγάρο μαζί μετά, όπως κάνατε τότε. Και ξανακοιταχτείτε. Η οπτική επαφή και τα αγγίγματα θα βοηθήσουν την φλόγα σας να δυναμώσει.

Στην ίδια θέση με εσάς βρίσκονται εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη γη.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται τρελά ή ότι απευθύνονται σε άλλους, μάλλον είστε ήδη βαλτωμένοι-αλλά δεν πειράζει. Στην ίδια θέση με εσάς βρίσκονται εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη γη. Είναι δικό σας δικαίωμα και επιλογή ο τρόπος ζωής και ένταξης μες στην καθημερινότητά σας του σεξ. Ίσως εσείς και το άλλο σας μισό να μην το χρειάζεστε όσο άλλα ζευγάρια. Ίσως έχετε κάνει τόσο πολύ και τόσο καλό σεξ στα πρώτα σας χρόνια που, πλέον, επικοινωνείτε καλύτερα με άλλους τρόπους.

Η αξία της αγκαλιάς, της καλημέρας, της καληνύχτας και ενός sms μες στην μέρα είναι ανεκτίμητη, ακόμα κι αν οι νύχτες σας δεν είναι το ίδιο ή και καθόλου ξαναμμένες. Για μένα, όμως, μια ισορροπία όλων είναι το ενδεδειγμένο μονοπάτι για την συζυγική ευτυχία. Η δικαιολογία των παιδιών, όχι όταν είναι βρέφη βεβαίως, ας αφεθεί στην άκρη. Ο αδερφός μου κι εγώ είχαμε την τύχη να μεγαλώσουμε σε ένα ερωτικό σπίτι, με τον μπαμπά να φιλάει στο στόμα την μαμά στα μεσημεριανά τραπέζια και την μαμά να τον αγκαλιάζει μες στην θάλασσα.

Οι γονείς μας μας εξοικείωσαν με την γυμνότητα, την αγάπη και τον έρωτα. Δεν σημαίνει ότι τώρα, στα 60 τους, είναι το ερωτευμένο ζευγάρι που ήταν πριν από 20 χρόνια, όμως ακόμα τσακώνονται για το ποια ταινία θα δουν και ακόμα στολίζονται για να βγουν έξω σινεμά ή ταβέρνα ή συναυλία. Ο μπαμπάς της φέρνει πάντα κοχύλια από την παραλία, την σερβίρει, την περιποιείται. Η μαμά τον κοιτά με στοργή-δεν ξέρει, ίσως, ότι εγώ τους παρατηρώ.

Τολμώ να πω ότι καμία sex editor δεν θα μπορούσε να ανατραφεί σε διαφορετική οικογένεια. Εύχομαι κάθε ευτυχία στα σεντόνια σας, φίλτατοί μου παντρεμένοι, φέτος το καλοκαίρι. Αδράξτε την ευκαιρία των έστω ολιγοήμερων διακοπών και δείτε επιτέλους τι θα κάνετε με τα εκλεκτά σας κορμιά.

Καλοί και οι αυνανισμοί, οι φαντασιώσεις, οι συζητήσεις, αλλά σαν τον συντονισμένο οργασμό με τον άνθρωπο που αγαπάς δεν υπάρχει στον κόσμο. Ξαναζήστε.

 

Διαβάστε ακόμα: Λεσβιακό σεξ – απέχει αρκετά από αυτό που έχετε στο μυαλό σας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top