Mήπως τελικά ο αντίπαλός μας δεν είναι ο χρόνος, αλλά η ποιότητα του σεξ; (Simon Abranowicz).

  Δεν χρειάζεται να κοιτάξει το ρολόι, ούτε να μετρήσεις από μέσα σου το χρόνο, στην ουσία ξέρεις πάνω κάτω πόσο αντέχεις. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το μόριό μας: με απόκλιση λεπτών (ίσως λόγω συνθηκών ή κούρασης) καταλήγουμε στο πλάι του κρεβατιού, έπειτα από σεξ, αφού έχουμε διανύσει πιστά το προσωπικό μας χρόνο «συμμετοχής».

  Είμαστε εντός χρόνου, άραγε; Είμαστε γρήγοροι, αργοί, μεσαίων αποστάσεων, μαραθωνοδρόμοι; Επίσης, η αντίληψη που έχουμε εμείς για το χρόνο διάρκειας της σεξουαλικής πράξης είναι ίδιος μ’ αυτόν που έχουν οι γυναίκες; Οι απαντήσεις είναι ασαφείς όσο και οι ερωτήσεις. Προφανώς και δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας από τον οποίο αν ξεφύγεις θα βγεις εκτός «πίστας». Ούτε όλες οι γυναίκες ακολουθούν την ίδια διαδρομή έως τον πολυπόθητο οργασμό.

  Στην πραγματικότητα όλα αυτά είναι μια κατασκευή: όχι, δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει να ολοκληρώσουμε ευδόκιμα την πράξη. Τι θέλετε δηλαδή να γράψουμε; Σε 25 λεπτά, 30 δευτερόλεπτα και εξήντα εκατοστά θα έχετε περάσει στη σφαίρα του ερωτικού λυκόφωτος; Δεν υπάρχουν αυτά. Τίποτα δεν είναι μετρήσιμο όπως φαίνεται.

  Το σεξ, από τη φύση του, ακολουθεί διαφορετικές οδούς κάθε φορά.

  Αρκεί να σκεφτούμε τον άλλον μεγάλο μύθο: καλό σεξ είναι αυτό που κρατάει πολύ. Και οι ταινίες του Αγγελόπουλου κρατούσαν πολύ, αλλά υπήρχε κόσμος που δεν τις άντεχε. Οπότε; Ας κάνουμε λίγο κράττει για τη σχέση που έχει ο απόλυτος χρόνος με τις ορμές μας.

  Πίσω στο 2005 είχε δημοσιευτεί μια μελέτη στο Journal of Sexual Medicine, στην οποία τέσσερις σεξολόγοι έδιναν τα φώτα τους για το χρόνο διάρκειας της πράξης. Και οι τέσσερις χώρισαν το σεξ σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: επαρκές, πολύ μικρής διάρκειας, πολύ μεγάλης διάρκειας και επιθυμητό. Υπολόγισαν πως το σεξ που κρατάει 1-2 λεπτά ότι είναι πολύ μικρό σε χρονική διάρκεια και εκεί που διαρκεί μεταξύ 10-30 ως πολύ μεγάλο. Το επαρκές το υπολόγισαν μεταξύ 3-7 λεπτών και το επιθυμητό μεταξύ 7-13 λεπτών.

  Επειδή δεν γίνεται να μετατραπούμε σε χρονομέτρες του εαυτού μας, ιδιαιτέρως όταν είμαστε στο κρεβάτι, δύσκολα μπορεί να προκύψει ένας μέσος όρος αντοχής για κάθε άτομο. Επιπλέον, το σεξ, από τη φύση του, ακολουθεί διαφορετικές οδούς κάθε φορά. Μπορεί η πράξη να είναι συγκεκριμένη, αλλά ό,τι προηγείται -τα γνωστά προκαταρκτικά- ποικίλουν από άτομο σε άτομο και από ζευγάρι σε ζευγάρι.

  O πιο σίγουρος δρόμος για να φτάσει ένα ζευγάρι στην ερωτική πλήρωση (και οι δύο, έτσι;) είναι να κάνουν πιο συχνά σεξ.

  Οι γυναίκες, ενδεχόμενα, μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα τα πράγματα από εμάς τους άντρες. Η δημοσιογράφος Sofia Benoit του GQ ρώτησε κάποιες γυναίκες για το πόσο θεωρούν ότι πρέπει να διαρκεί η σεξουαλική πράξη. Η πλειοψηφία απάντησε 5-10 λεπτά η πράξη αυτή καθαυτή, αλλά πολύ περισσότερο χρόνο για τα ερωτικά παιχνίδια.

  Το σίγουρο είναι ότι σχεδόν όλοι επιθυμούν να κάνουν περισσότερη ώρα σεξ από όσο έχουν συνηθίσει. Μπορεί, λοιπόν, να αισθανόμαστε κάπως άβολα για τις επιδόσεις μας, ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν απαραίτητα πρόβλημα, εντούτοις, σύμφωνα με τους ειδικούς, όντως, το σεξ δεν διαρκεί τόσο πολύ όσο φανταζόμαστε.

  Το ζητούμενο δεν είναι να γίνει κανείς μαραθωνοδρόμος ή τέλος πάντων αθλητής μεγάλων αποστάσεων, αλλά ικανός να ανακατεύει τα πράγματα.

  Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο Twitter και έλαβαν μέρος 2.380 άτομα, το 61% απάντησε πως το σεξ θα ήθελε να διαρκεί μεταξύ 5-10 λεπτά. Το 26% δήλωσε πως θα το ήθελα πάνω από 11 λεπτά. Οι περισσότεροι, πάντως, παραδέχθηκαν πως το σεξ που μοιάζει με μαραθώνιο δεν σημαίνει ότι είναι και ποιοτικό.

  Το ζητούμενο, επομένως, δεν είναι να γίνει κανείς μαραθωνοδρόμος ή τέλος πάντων αθλητής μεγάλων αποστάσεων, αλλά ικανός να ανακατεύει τα πράγματα. Σύμφωνα με άλλη μελέτη, ο πιο σίγουρος δρόμος για να φτάσει ένα ζευγάρι στην ερωτική πλήρωση (και οι δύο, έτσι;) είναι να κάνουν πιο συχνά σεξ. Σ’ αυτό οι γυναίκες δίνουν μεγαλύτερη σημασία από όσο οι άντρες. Άρα, ο εχθρός μας δεν είναι ο χρόνος, αλλά το καλό που μπορεί να γίνει καλύτερο.

  Ο χρόνος σας ξεκινάει από τώρα!

   

  Διαβάστε ακόμα: Να γιατί πρέπει να προμηθευτείτε άμεσα την «πετσέτα του σεξ».

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top