Eίναι, τελικά, οι κρατιστές καλύτεροι στο σεξ από τους καπιταλιστές; (Φωτό: Museum of Communism).

  Πες μου ποια ιδεολογία ασπάζεσαι (χμ, αν υπάρχουν ακόμη ιδεολογίες) να σου πω πόσο καλός εραστής είσαι. Ισχύει ή μήπως είναι ένα ακόμη μύθευμα που φέρει την πατίνα μιας κάποιας επιστημοσύνης, αλλά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα;

  Κατά την καθηγήτρια Ρωσικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια,  Kristen Ghodsee, αυτή η ιδεολογική-σεξουαλική διάκριση εξακολουθεί να ισχύει ακόμη και στις μέρες μας όπου τα ιδεολογικά εκτοπίσματα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τις εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Η ίδια έγραψε προσφάτως το βιβλίο «Why Women Have Better Sex Under Socialism» (ήτοι: γιατί οι γυναίκες έκαναν καλύτερο σεξ επί σοσιαλισμού), στο οποίο αναφέρει τους λόγους που η πολιτική τοποθέτηση ενός εκάστου μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις του στο σεξ.

  Μιλώντας στο περιοδικό GQ φαίνεται πως έχει κατασταλαγμένη άποψη: «Σε κοινωνίες όπου δεν υπάρχει τόση μεγάλη πίεση χρόνου, οι οικονομικοί δείκτες δεν έχουν κυρίαρχη θέση και οι άνθρωποι δεν βλέπουν τις σχέσεις τους ως πεδίο προβολής ή εκμετάλλευσης, μπορούμε να δούμε μια ανάδειξη του σεξ. Οι άντρες κυρίως γίνονται περισσότερο ευτυχισμένοι στη σχέση τους. Αντιλαμβάνονται πως το ταίρι τους είναι μαζί τους γιατί τους αρέσει κι όχι γιατί έχουν χρήματα για να τις δελεάσουν». Οδηγούν, άραγε, όλα αυτά σε καλύτερες επιδόσεις στο κρεβάτι;

  Οσο πιο ανεξάρτητες γίνονται οι γυναίκες ατομικά τόσο πιο διεκδικητικές γίνονται στο σεξ.

  Στο βιβλίο της, η Kristen Ghodsee κάνει εξαρχής μια διάκριση ανάμεσα στον κρατικό σοσιαλισμό και τον δημοκρατικό σοσιαλισμό. Ο πρώτος είναι αυτός που γνωρίζουμε όλοι έτσι όπως αναδύθηκε από την Οκτωβριανή Επανάσταση και δημιούργησε την Σοβιετική Ένωση και στη συνέχεια ένα πλέγμα κομμουνιστικών κρατών στην Ανατολική Ευρώπη.

  Αντίθετα, ο δημοκρατικός σοσιαλισμός είναι το «πείραμα» των σκανδιναβικών χωρών, όπου βλέπουμε αρκετές διαφοροποιήσεις στο πώς εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε. Ας πούμε: στη Νορβηγία η κρατική παρέμβαση ήταν σαφώς μεγαλύτερη σε σχέση με τη Σουηδία. Άρα, κατά μια έννοια, η έννοια του σοσιαλισμού δεν είναι μια και αδιαίρετη.

  Κατά την Ghodsee, οι γυναίκες έκαναν καλύτερο σεξ και στις δύο εκδοχές του σοσιαλισμού, αλλά του έδιναν και καταλάβαινε ειδικά υπό την ομπρέλα του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αυτές οι γυναίκες μπορούσαν να ταξιδεύσουν στον κόσμο (θα ξεχάσουμε τις Σουηδέζες τουρίστριες στα ελληνικά νησιά;), είχαν μεγαλύτερη ελευθερία στα πιστεύω τους και δεν έδιναν και πολύ λογαριασμό στο τι αποφάσιζαν να κάνουν. Την ίδια στιγμή που οι γυναίκες στο πρώην Σιδηρούν Παραπέτασμα τελούσαν υπό το καθεστώς πολλών δεσμεύσεων. Κι όμως, ακόμη κι έτσι βίωναν μια σπάνια συνθήκη ισότητας με το έτερο φύλο. Βέβαια, υπήρχαν οι εξαιρέσεις της Αλβανίας, της Ρουμανίας και της ΕΣΣΔ επί εποχής Στάλιν.

  Το βιβλίο της Kristen Ghodsee «Why Women Have Better Sex Under Socialism».

  Σε όλα αυτά ο καπιταλισμός τι έχει να αντιτάξει; Η Ghodsee εξηγεί στο βιβλίο της πως οι γυναίκες σ’ αυτές τις χώρες δεν έχουν την υποστήριξη του κράτους ή του περίγυρού τους για να αναθρέψουν τα παιδιά τους και κάπως έτσι τείνουν να εξαρτώνται από τους άντρες τους κι όχι από οικείες δυνάμεις. Αν βάλουμε και τα υπόλοιπα βάρη που φέρει η γυναίκα τότε μάλλον χάνει εντελώς την έννοια του σεξ. Αλλά και ο άντρας, γνωρίζοντας πως η γυναίκα του εξαρτάται απ΄αυτόν, σπάνια θα ενδιαφερθεί για τις ανάγκες της και το πώς θα την κάνει σεξουαλικά ευτυχισμένη. Αυτά θα κοιτάζουμε τώρα;

  Ο σοσιαλισμός και το ασφαλές δίχτυ προστασίας που πρόσφερε στις γυναίκες βοηθούσε στο να έχουν καλύτερο σεξ.

  Οσο πιο ανεξάρτητες γίνονται οι γυναίκες ατομικά, αλλά όσο και πιο προστατευμένες είναι συλλογικά (από τα εφόδια που της προσφέρει το κράτος), τόσο πιο διεκδικητικές γίνονται στο σεξ. Το απαιτεί με μεγαλύτερη επίταση και ζητάει πάντα το καλύτερο απ’ αυτό. Δεν περιορίζεται σε ημίμετρα.

  Και οι άντρες; Τι γίνεται μ’ αυτούς; Να αρκεστούμε στον μύθο του σοσιαλιστή sex maniac; Η συγγραφέας δεν είναι τόσο σίγουρη. Σημειώνει, όμως, πως όταν υπάρχει ισότητα μέσα στο σπίτι και καταμερισμός «εργασιών» αυτομάτως το σεξ γίνεται καλύτερο. Υπ’ αυτή την έννοια ο σοσιαλισμός και το ασφαλές δίχτυ προστασίας που πρόσφερε στις γυναίκες βοηθούσε στο να έχουν καλύτερο σεξ.

  Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στη Γερμανία μετά την πτώση του Τείχους δείχνουν πως στην Ανατολική Γερμανία τα ζευγάρια μοιράζονταν κοινά οράματα και απόψεις για τον γάμο και την οικογένεια σε αντίθεση με την Δυτική Γερμανία όπου οι προτιμήσεις ήταν συχνά εντελώς αντίθετες.

  Κοντολογίς: την επόμενη φορά που θα διαδηλώσετε τις πολιτικές σας προτιμήσεις και θα ταχθείτε ανοιχτά υπέρ του ενός ή του άλλου συστήματος (ναι, λες και υπάρχει άλλο πλέον εκτός του καπιταλισμού), καλό είναι να έχετε στην άκρη του μυαλού σας τι πρόκειται να συμβεί στο κρεβάτι της. Εμπρός της σεξουαλικής γης οι κολασμένοι…

   

  Διαβάστε ακόμα: Οι άνδρες πονάμε – 5+1 συμβουλές για να ξεχάσετε την πρώην σας.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top