«Χαρείτε για τα πράγματα που έχετε ήδη, δώστε χρόνο στους ανθρώπους που αγαπάτε και σταματήστε να αναβάλλετε διαρκώς τα πράγματα που θέλετε να κάνετε για τον εαυτό σας. Η ζωή δεν είναι αιώνια» λέει ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος. (Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας)

Ζούμε στην εποχή της απόλυτης μιζέριας. Η χώρα μας πάει κατά διαβόλου σε όλους τους τομείς, τα χρήματά μας ολοένα και λιγοστεύουν, οι άνθρωποι γύρω μας αρρωσταίνουν και ανά πάσα στιγμή καθετί μπορεί να πάει στραβά. Τα προβλήματά μας πολλαπλασιάζονται συνεχώς και προσπαθώντας να τα πετάξουμε από πάνω μας τα αναπαράγουμε στις συναναστροφές μας, μεταφέροντας την απαισιοδοξία μας σε κάθε κύτταρο της κοινωνίας. Ταυτόχρονα μια στρατιά από περισπούδαστους παντογνώστες και ορθολογιστές κάθε είδους μας βομβαρδίζουν καθημερινά με αρνητικές ειδήσεις από όλο τον κόσμο, που έρχονται να προσθέσουν κι άλλη μαυρίλα στη ζωή μας. Μια μόνιμη απογοήτευση έχει κολλήσει πάνω μας σαν ρετσίνι, με αποτέλεσμα και λύσεις να μη βρίσκουμε στα προβλήματά μας και να μετατρέπουμε τη ζωή μας σε κόλαση.

Ο κόσμος μας είναι αυτός που είναι και αν πιστεύουμε ότι τα προβλήματα και τα δυσάρεστα γεγονότα κάποτε θα τελειώσουν είμαστε γελασμένοι. Αυτοί που θα «τελειώσουν» είμαστε εμείς αν συνεχίσουμε να συσσωρεύουμε μέσα μας όλη αυτή σαβούρα που υπάρχει γύρω μας. Θα μοιραστώ λοιπόν μαζί σας –εκφράζοντάς τες ως προτροπές, για να με ακολουθήσετε κι εσείς– πέντε απλές σκέψεις, που με βοηθάνε (όχι πάντα, γιατί αλλιώς θα ήμουν γκουρού) να διώχνω τα αρνητικά συναισθήματα και να χαίρομαι περισσότερο τη ζωή.

1. Σταματήστε να απασχολείτε συνεχώς το μυαλό σας. Αν χρησιμοποιούσαμε τα πόδια μας με τον ρυθμό που χρησιμοποιούμε σήμερα το μυαλό μας θα είχαμε καταστρέψει τα γόνατα μας σε λιγότερο από μια εβδομάδα. Προσπαθήστε να δίνετε ανάσες στον εγκέφαλό σας κάθε στιγμή της ημέρας (κι αυτό είναι πολύ δύσκολο αν κοιτάτε το κινητό σας κάθε πέντε λεπτά για να δείτε τι βρακί φόρεσε η Μαρία!). Δεν χρειάζεται να απασχολείτε συνεχώς το μυαλό σας με απώτερο σκοπό να αποφύγετε να μείνετε μόνοι με τον εαυτό σας. Αργά ή γρήγορα θα τον γνωρίσετε!

2. Χαρείτε για τα πράγματα που έχετε ήδη. Μπορεί να μην αποκτήσετε ποτέ το αυτοκίνητο που ονειρεύεστε, διαθέτετε όμως ένα ζευγάρι πόδια που μπορούν να σας πάνε παντού κι αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο. Ζούμε σε μια από τις λίγες περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχουν ειρήνη και οι πολίτες της απολαμβάνουν ατομικές ελευθερίες. Υπάρχουν δισεκατομμύρια άνθρωποι που το όνειρό τους είναι να ζήσουν σε μια χώρα σαν τη δική μας και είναι έτοιμοι να ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για αυτό.

Μια από τις πιο συγκλονιστικές κουβέντες που έχω ακούσει από το στόμα ενός απόμαχου του management είναι η εξής: «Δεν πρόλαβα να γνωρίσω τα παιδιά μου».

3. Επιστρατεύστε την ευγένεια και το χαμόγελο. Καθημερινά, όσο κι αν τους αποφεύγετε, συναντάτε ανθρώπους που σας δημιουργούν δυσάρεστα συναισθήματα. Προσπαθήστε να τους αντιμετωπίσετε με τα πιο δυνατά όπλα που έχετε στη φαρέτρα σας: την ευγένεια και το χαμόγελο. Θα εκπλαγείτε, αλλά ακόμα και ο πιο περίτρανος μαλάκας λυγίζει απέναντι σε ένα χαμόγελο. Στην πραγματικότητα αυτοί οι άνθρωποι είναι οι καλύτεροί σας φίλοι, καθώς σας μαθαίνουν να διαχειρίζεστε καλύτερα τον εαυτό σας και τα συναισθήματά σας.

4. Δώστε χρόνο στους ανθρώπους που αγαπάτε και κυρίως στα παιδιά σας. Μια από τις πιο συγκλονιστικές κουβέντες που έχω ακούσει από το στόμα ενός απόμαχου του management είναι η εξής: «Δεν πρόλαβα να γνωρίσω τα παιδιά μου». Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και ποτέ δεν θα σας ξαναδοθεί η ευκαιρία να δείτε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν.

5. Σταματήστε να αναβάλλετε διαρκώς τα πράγματα που θέλετε να κάνετε για τον εαυτό σας. Η ζωή δεν είναι αιώνια. Μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο, αλλά είτε το θέλετε είτε όχι κάποια στιγμή θα αφήσετε τον μάταιο τούτο κόσμο και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρετε -όπως δεν ξέρουμε όλοι μας- πότε θα έρθει αυτή η στιγμή. Σταματήστε λοιπόν να αναβάλλετε διαρκώς τα πράγματα που θέλετε να κάνετε για τον εαυτό σας προκειμένου να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες των άλλων, γιατί το μέλλον δεν εξαρτάται πάντα από εσάς. Χαρείτε το παρόν και ελάτε για λίγο στη θέση του Σύριου πρόσφυγα (σκεφθείτε: η Συρία πριν την ισοπεδώσουν ήταν μια καθόλα πολιτισμένη χώρα) που πριν από λίγα χρόνια ίσως δυσανασχετούσε με τη δουλειά του και τα παλιά του ρούχα, και τώρα θαλασσοπνίγεται σε μια βάρκα.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι ποιητές μας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top