Mόλις έσπασε μια ακόμη ρακέτα (Φωτογραφία: thenewdaily.com.au).

    Ο Ντένις Ρόντμαν, ο Μάικ Τάισον, όλα τα μέλη των Pistons της δεκαετίας του 80, ο Ερίκ Καντονά. Τα «κακά παιδιά» ποτέ δεν έλειψαν από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Έτσι για να μην νομίζουν ορισμένοι, ατυχώς και ολίγον ψευδοσυναισθηματικά, πως ο αθλητισμός μαζεύει μόνο την αφρόκρεμα των ανθρώπινων χαρακτήρων. Σιγά μην τους κάνει και καλόγερους.

    Αν υπήρχε ένα αξιόπιστο βαρόμετρο για το ποιοι είναι πιο «κακοί» της σημερινής εποχής, ο Νικ Κύργιος θα καταλάμβανε υψηλότερη θέση από αυτή που κατέχει στον πίνακα της ΑΤP (σ.σ.: Νο39). Ο ελληνοαστραλός τενίστας δεν είναι μια ακόμη περίεργη περίπτωση στα κορτ. Είναι ο ορισμός της περιπτωσάρας. Μπροστά του ακόμη και ο ηφαιστειώδης ΜακΕρνο, ορισμένες φορές, μοιάζει ωσάν αρσακειάδα.

    Από το 2013, οπότε και άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το τένις, η φήμη του προηγείται της αξίας του.

    Ναι, είναι αυτός που έχει τρελάνει τους πάντες στο φετινό Γουίμπλεντον φτάνοντας ως τα ημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει τον σωματικά εξασθενημένο Ράφα Ναδάλ με πολλές πιθανότητες να περάσει στον τελικό. Διότι μπορεί το πληγωμένο θηρίο (βλ. Ναδάλ) να βρυχάται ακόμη, ωστόσο, ας μην κρυβόμαστε, είναι πολλάκις ταλαιπωρημένος και ουδείς γνωρίζει αν θα αντέξει περαιτέρω πίεση.

    Μονίμως τσαντισμένος (Φωτογραφία: api.news).

    Ο Κύργιος είναι, επίσης, αυτός που έκανε «άλογο» τον Τσιτσιπά από τα νεύρα του αναγκάζοντάς τον να κάνει ακόμη και άκομψες ενέργειες μέσα στο κορτ. Πράγματα που δεν συγχωρούνται και δεν επιτρέπονται από τους κανόνες του sportsmanship.

    Ο Κύργιος είναι, επίσης, αυτός που ενόσω αγωνίζεται στο κορυφαίο τουρνουά έμαθε πως προσάγεται σε δίκη στις 2 Αυγούστου με ενάγουσα την πρώην σύντροφό του, Κιάρα Πασάρι, η οποία τον κατηγορεί για κακοποίηση. Κάποιος άλλος στη θέση του θα είχε καταρρεύσει. Πού καιρός να σκεφτείς το τένις όταν έχεις μπροστά σου μια δικαστική διαμάχη με αβέβαιο αποτέλεσμα; Ο Νικ, όμως, διαπρέπει. Φαίνεται πως τα δύσκολα του ανεβάζουν την όρεξη.

    Πολλές φορές οι διαιτητές έχουν γίνει… κορύνες του μπόουλινγκ. Τους έχει πετάξει καρέκλες, αντικείμενα, μπουκάλια, ύβρεις.

    Από το 2013, οπότε και άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με το τένις, η φήμη του προηγείται της αξίας του. Το κρίμα σε όλο αυτό είναι ότι ο αθεόφοβος έχει τρομερό ταλέντο, αλλά το σκορπάει σαν τα πέταλα της γαρδένιας. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν από τα πρώτα ονόματα του επαγγελματικού τένις. Αντί αυτού, βολοδέρνει πάντα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.

    Ειδικός στα καγκούρικα κουρέματα.

    Και τι δεν έχει κάνει; Αν συμμαζέψει κανείς τα «κατορθώματά» του θα δημιουργήσει ένα απάνθισμα μπρουταλισμού. Πολλές φορές οι διαιτητές έχουν γίνει… κορύνες του μπόουλινγκ. Τους έχει πετάξει καρέκλες, αντικείμενα, μπουκάλια, ύβρεις.

    Αν του ταιριάζει ένας χαρακτηρισμός αυτός είναι το γεννημένου προβοκάτορα. Ο Τσιτσιπάς τον χαρακτήρισε «κάγκουρα».

    Οι ρακέτες του αν είχαν στόμα να μιλήσουν θα τον έστελναν στον αγύριστο. Ούτε που θυμάται πόσες έχει σπάσει πάνω στα νεύρα του. Tα έχει βάλει με θεατές, δημοσιογράφους, ball-boys, με τον καιρό, με τους πάντες. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να τρώει σούσι την ώρα της συνέντευξης Τύπου, να κοιμάται την ώρα των τάιμ άουτ (εν ώρα αγώνα), να παίζει με τα νεύρα των αντιπάλων του, να χρησιμοποιεί ταχυδακτυλουργικά τρικ στα χτυπήματά του. Ακόμη και να σπάει τον ενδυματολογικό κώδικα δεκαετιών στο Γουίμπλεντον και να φοράει ένα μαύρο τζόκεϊ, τη στιγμή που στο εν λόγω τουρνουά το μόνο αποδεκτό χρώμα είναι το λευκό.

    Αν του ταιριάζει ένας χαρακτηρισμός αυτός είναι το γεννημένου προβοκάτορα. Ο Τσιτσιπάς τον χαρακτήρισε «κάγκουρα». Όντως, έπεσε μέσα. Κουβαλάει πάνω του όλα τα χαρακτηριστικά της καγκουροσύνης (sic). Πόζα, μπλαζέ βλέμμα, επίδειξη, πολύ κακό για το τίποτα και μια περίεργη σχέση με την αισθητική.

    Τις παλιές καλές εποχές με τον Τσιτσιπά (Φωτογραφία: Eurosport).

    Έχει πάντα μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και, μάλλον, μόνο αυτός τη συμμερίζεται. Στο φετινό Γουίμπλεντον, λίγο πριν βρει μπροστά του τον Τσιτσιπά, απέκλεισε τον Φίλιπ Κραΐνοβιτς με συνοπτικές διαδικασίες. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, άνοιξε το… καπάκι και άρχισε να τα χώνει στους δημοσιογράφους: «Έχω αντιμετωπίσει τους 10 κορυφαίους τενίστες του Κόσμου, και τους έκανα να φαίνονται φυσιολογικοί. Μπορώ να κερδίσω όποιον θέλω, όποτε θέλω. Ξέρω τι προσφέρω στο άθλημα. Είμαι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στο τένις. Αν το είχα συνειδητοποιήσει νωρίτερα, ίσως η καριέρα μου να ήταν διαφορετική».

    Είναι η κλασική περίπτωση του αθλητή που για αλλού ξεκίνησε κι αλλού η ζωή τον πήγε.

    Αν αυτό δεν λέγεται αλαζονεία, τότε πώς μπορεί κανείς να το ονομάσει. Η αλήθεια είναι ότι αθλητής χωρίς εγωισμό δεν θα καταφέρει να κάνει πολλά πράγματα. Εδώ, όμως, ο εγωισμός φτάνει -αν δεν ξεπερνάει- τα όρια της οίησης. Τι κρίμα που ο Κύργιος πιστεύει στο ταλέντο του, αλλά σπάνια το αφήνει να ξεδιπλωθεί στα κορτ. Ο εαυτός του είναι ο ισχυρότερος αντίπαλός του.

    Είναι η κλασική περίπτωση του αθλητή που για αλλού ξεκίνησε κι αλλού η ζωή τον πήγε. Παραμένει ο νεαρότερος τενίστας που κέρδισε μια θέση στο top-200 (Νο.66). Το 2014, στα 19, είχε αποκλείσει τον Ράφα Ναδάλ, Νο.1 τότε, στον 4ο γύρο του Γουίμπλεντον.

    Θέλετε κι άλλα; Υπάρχουν άφθονα. Έγινε ο πρώτος παίκτης εκτός top-100 (ήταν Νο.144), που νίκησε σε γκραν-σλαμ τον κορυφαίο της κατάταξης. Νίκησε τον Ρότζερ Φέντερερ, Νο.2 τότε, στο τουρνουά της Μαδρίτης. Ποιον, τον Φέντερερ που ήταν ο παιδικός του ήρωας.

    Μόλις έσπασε κι άλλη ρακέτα (Φωτογραφία: api.news).

    Τα μπαρ, οι γυναίκες και η ντόλτσε βίτα είναι τα πάθη του. Καμία γυναίκα δεν φτουράει στα χέρια του. Είναι ικανός να μπεκροπίνει σε ένα μπαρ και το επόμενο πρωί να αγωνίζεται. Στο Γουίμπλεντον του 2019, την προηγούμενη μέρα του αγώνα του με τον Ναδάλ, διασκέδαζε σε παμπ του Λονδίνου μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

    Δεν έχει κρύψει το θέμα που είχε με το αλκοόλ, τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και με τη ψυχική του υγεία.

    Δεν έχει κρύψει το θέμα που είχε με το αλκοόλ, τη χρήση απαγορευμένων ουσιών και με τη ψυχική του υγεία. Φέρεται να πέρασε χρόνια ψυχολογικής έντασης που τον οδηγούσαν στο σημείο να αυτοτραυματίζεται. Οταν τον βλέπεις καταλαβαίνεις πως πρόκειται για έναν αθλητή ανηδονικό. Τίποτα δεν φαίνεται να του δίνει χαρά. Άλλωστε, το τένις δεν είναι εξαρχής το αγαπημένο του άθλημα.

    Κι όμως, είναι μεγάλο ταλέντο (Φωτογραφία: Atptour).

    Αυτός που τον οδήγησε στα κορτ ήταν ο έλληνας πατέρας του, ο Γιώργος, ελαιοχρωματιστής με καταγωγή από την Ηπειρο (Λάκκα Σουλίου), και η μαλαισιανή μητέρα του, Νιλ. Είχαν την ιδέα να τον χρίσουν ball-boy του μεγάλου του αδελφού, που τελικά έγινε δικηγόρος.

    Την ίδια στιγμή ο Νικ ονειρευόταν καριέρα μπασκετμπολίστα, ει δυνατόν στους Σέλτικς που ήταν η αγαπημένη του ομάδα. Συχνά στις συνεντεύξεις Τύπου φοράει μπασκετικά ρούχα. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα του με τον Τσιτσιπά εμφανίστηκε με Τ-shirt του Ρόντμαν. Διόλου παράξενο που ο Αντετοκούνμπο τον έχει χαρακτηρίσει «Ντένις Ρόντμαν του τένις». Οπότε να περιμένουμε κι άλλα «κουλά» στην πορεία; Φοβόμαστε πως ναι.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πώς απολαμβάνουμε καλύτερα ένα τουρνουά τένις;

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top