Το πρόγραμμα λειτουργεί ήδη οκτώ χρόνια, καθώς ξεκίνησε το 2014 και αφορά παιδιά ηλικίας 6-13 ετών.

Αν έπρεπε να εντοπίσουμε ένα βασικό πρόβλημα στον ελληνικό αναπτυξιακό αθλητισμό, αυτό είναι αναμφίβολα η έλλειψη ολοκληρωμένου μηχανισμού υποστήριξης των παιδιών. Σε αρκετές περιπτώσεις στον ερασιτεχνικό αθλητισμό λείπουν τα απαραίτητα συστατικά, μέσω των οποίων τα ταλέντα και οι προσωπικότητες των παιδιών μπορούν να ανθίσουν.

Αυτό το πρόβλημα επιδιώκουν να λύσουν οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ, οι οποίες εφαρμόζουν μια ολιστική προσέγγιση, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι οι σημερινοί μικροί αθλητές θα γίνουν αύριο καλύτεροι άνθρωποι και ότι το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού στηρίζεται σε γερές βάσεις.

Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ λειτουργούν ήδη οκτώ χρόνια και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-13 ετών.

«Σήμερα αθλητές, αύριο καλύτεροι άνθρωποι». Έχοντας αυτή τη βασική αρχή στον πυρήνα της φιλοσοφίας του, το πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ δεν εστιάζει μόνο στο αθλητικό ταλέντο, αλλά καλλιεργεί στα παιδιά αξίες, όπως το ευ αγωνίζεσθαι, ο σεβασμός, η αφοσίωση και η ομαδικότητα, που θα τα ακολουθούν σε όλη τη ζωή τους.

 Δίπλα σε 18.000 παιδιά και 1.000 προπονητές

Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ, που λειτουργούν  ήδη οκτώ χρόνια, απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6-13 ετών. Αυτή τη στιγμή, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 128 ακαδημίες ποδοσφαίρου και 50 μπάσκετ από όλη την Ελλάδα, δηλαδή συνολικά 18.000 παιδιά και περισσότεροι από 1.000 προπονητές.

Στα εφόδια που παρέχει το πρόγραμμα περιλαμβάνονται αθλητικός εξοπλισμός, πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και αποκατάσταση τραυματισμών, προπονητικές κατευθύνσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα, αλλά και υποστήριξη από μια ειδική ομάδα γιατρών και επιστημόνων.

Οι άνθρωποι του προγράμματος αποτελούν εξάλλου το σημαντικότερο κεφάλαιό του. Βρίσκονται δίπλα στα παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, σε καθημερινή βάση, με πολύτιμες συμβουλές και καθοδήγηση για θέματα παιδικής ψυχολογίας, διατροφής, παιδιατρικής και φυσιοθεραπείας.

Τα παιδιά έχουν δίπλα τους ειδικούς επιστήμονες. Κάτω (από αριστερά προς τα δεξιά): ο ορθοπεδικός Δρ. Μένης Παπανικολάου, η αθλητική ψυχολόγος,. Βαρβάρα Μαγνήσαλη, η διατροφολόγος κ. Έλενα Περλεπέ, η οδοντίατρος Δρ. Ανδριάνα Δελακά και η φυσιοθεραπεύτρια Όλγα Γερούτη.

Η διατροφή είναι ένας τομέας στον οποίο εστιάζουν οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ.

Καλή ψυχολογία και ισορροπημένη διατροφή

«Το πρόγραμμα Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ υποστηρίζεται από μία πολυμελή ομάδα αθλητικών ψυχολόγων, με σκοπό να συνδράμουμε στην καλή ψυχολογία των παιδιών, που αποτελεί πολύ βασικό παράγοντα για την αθλητική τους εξέλιξη», αναφέρει χαρακτηριστικά η αθλητική ψυχολόγος Δρ. Βαρβάρα Μαγνήσαλη. Όπως εξηγεί, «το πρόγραμμα λειτουργεί ψυχοεκπαιδευτικά και συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των αθλητικών επιδόσεων των παιδιών αλλά και στην ευεξία τους εν γένει».

Η διατροφή είναι, επίσης, ένας τομέας στον οποίο εστιάζουν οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ. «Οι μικροί αθλητές θα πρέπει να δώσουν βαρύτητα στην ισορροπημένη διατροφή με κατανάλωση συχνών και ποιοτικών γευμάτων, πριν και μετά την προπόνηση, σωστή και επαρκή ενυδάτωση, κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων, αλλά και επαρκή ξεκούραση», υπογραμμίζει ηδιατροφολόγος Έλενα Περλεπέ.Στα διαδραστικά σεμινάρια που παραδίδει, μαζί με τους υπόλοιπους διατροφολόγους του προγράμματος, συμμετέχουν τα παιδιά, οι γονείς τους και οι προπονητές των ακαδημιών.

Προπονήσεις χωρίς τραυματισμούς

Τα παιδιά που παίζουν για πρώτη φορά ποδόσφαιρο ή μπάσκετ ή επιστρέφουν στις προπονήσεις μετά από καιρό, βρίσκονται υπό την επίβλεψη των γιατρών των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ, ώστε να αποφύγουν τους τραυματισμούς. «Οι τραυματισμοί των μικρών αθλητών αποτελούν, δυστυχώς, ένα σύνηθες φαινόμενο. Η σωστή αποκατάστασή τους είναι εξόχως σημαντική για την αθλητική εξέλιξή τους. Ως γιατροί, εστιάζουμε στην άμεση και προσεκτική επανένταξη των παιδιών τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις. Επιπλέον, τα μαθαίνουμε να ακούν το σώμα τους όταν βρίσκονται μέσα στο γήπεδο», σημειώνει ο ορθοπεδικός Δρ. Μένης Παπανικολάου.

Σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των τραυματισμών παίζει και η φυσιοθεραπεία, σύμφωνα με την φυσιοθεραπεύτρια Όλγα Γερούτη. Όπως αναφέρει, «η επιστήμη της φυσιοθεραπείας είναι στο μυαλό των περισσότερων συνυφασμένη με τη θεραπεία και την αποκατάσταση τραυματισμών. Ο σημαντικότερος, όμως, τομέας εφαρμογής της έχει να κάνει με την πρόληψη τους. Μέσα από το πρόγραμμα δίνουμε χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα αποφύγουμε τους τραυματισμούς, με σωστή στάση και χρήση του σώματός μας κατά τη διάρκεια των αθλητικών μας δραστηριοτήτων».

Η σημαντικότερη συνεισφορά γίνεται στην επιστημονική εκπαίδευση παιδιών, προπονητών και γονέων/κηδεμόνων.

Η πλατφόρμα Sports Academies online ανανεώνεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο, σε μεγάλο μέρος του οποίου έχει πρόσβαση και το ευρύ κοινό.

Καλή στοματική υγεία

Ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τις αθλητικές επιδόσεις των παιδιών είναι και η στοματική υγεία τους. «H οδοντιατρική κατάσταση των μικρών αθλητών επηρεάζει σημαντικά τις αθλητικές τους επιδόσεις, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητα, πολλές φορές, προβλήματα στην προπόνηση και τους αγώνες. Γι αυτό και οι περισσότεροι αθλητικοί οργανισμοί συμπεριλαμβάνουν, πλέον, στις γενικές ιατρικές εξετάσεις των αθλητών τους και τις οδοντριατρικές. Στις Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν για τη σημασία της στοματικής υγείας και μαθαίνουν τρόπους για να την πετύχουν», επισημαίνει η οδοντίατρος Δρ. Ανδριάννα Δελακά.

Οι Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ συνεργάζονται με τους διακεκριμένους προπονητές Κώστα Τσάνα (πρώτος από αριστερά) και  Ηλία Παπαθεοδώρου (δεύτερος από δεξιά).

 Με Τσάνα και Παπαθεοδώρου στον πάγκο

Ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ είναι η συνεργασία τους με τους διακεκριμένους προπονητές Κώστα Τσάνα και  Ηλία Παπαθεοδώρου.

Ο Κώστας Τσάνας, ως υπεύθυνος της προπονητικής ομάδας ποδοσφαίρου των Αθλητικών Ακαδημιών ΟΠΑΠ, και ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ως υπεύθυνος της προπονητικής ομάδας μπάσκετ του προγράμματος, βρίσκονται δίπλα στα παιδιά με προπονητικές κατευθύνσεις. Παράλληλα, παραδίδουν εκπαιδευτικά σεμινάρια στους προπονητές των 178 ακαδημιών του προγράμματος, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν την καλύτερη εκπαιδευτική και προπονητική υποστήριξη στα παιδιά, δίνοντας έμφαση στην ψυχή και το συναίσθημά τους.

Τα μαθήματα προπονητικής γίνονται τόσο στο γήπεδο, όσο και μέσω της πλατφόρμας Sports Academies online. Πρόκειται για την πρωτοποριακή ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, μέσω της οποίας όλοι οι συμμετέχοντες έχουν πρόσβαση σε ειδικό προπονητικό και επιστημονικό υλικό. Η πλατφόρμα Sports Academies online ανανεώνεται συνεχώς με νέο περιεχόμενο, σε μεγάλο μέρος του οποίου έχει πρόσβαση και το ευρύ κοινό.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Έργο ζωής. Ο ΟΠΑΠ εκσυγχρόνισε τα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αθήνα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top