«Προπονούμαι για δύναμη στις βασικές ασκήσεις με μπάρα -squat, deadlift, πίεση πάγκου, όρθια πίεση- τρεις φορές την εβδομάδα». (Όλες οι φωτογραφίες είναι του Attila Istvan Akaḉ)

– Με τι ασχολείσαι;
Είμαι προπονητής δύναμης και προπονητής kettlebell sport στο Dynamo Kettlebells, έναν χώρο άσκησης που δημιουργήσαμε το 2013 με το Βασίλη Σταματίου και προπονητής kettlebells στο The Core Force Crossfit. Είμαι επίσης και ερασιτέχνης αθλητής στο drug-free powerlifting. Πριν λίγες μέρες (στις 6-7 Μαΐου του 2017) εγώ και δύο αθλητές μου, ο Κώστας Σκοτειδάκης και ο Αριστοτέλης Γλεντής, πήραμε μέρος στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Powerlifting GPA/IPO. Ανεβήκαμε και οι τρεις στο βάθρο. Τώρα προετοιμάζω δύο από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές στο kettlebell sport, τη Σοφία Ζαφειροπούλου και τον Παντελή Ροπόκη, για να πάρουν μέρος στο 2ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου με Kettlebell IKMF που θα γίνει στα τέλη του μήνα στην Αθήνα. Όταν βρίσκω χρόνο είμαι και blogger, με θέμα τη γυμναστική και ειδικότερα την προπόνηση δύναμης.

– Τι ώρα ξυπνάς;
Είμαι στο πόδι κατά τις 8.30.

– Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις;
Φτιάχνω καφέ.

«Το πρωινό εξαρτάται ανάλογα την ημέρα. Κάποιες τρώω γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς, άλλες ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα και άλλες τίποτε απολύτως μέχρι τη μία το μεσημέρι».

– Τι τρως για πρωινό;
Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς, άλλες φορές ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα. Άλλες φορές τίποτε απολύτως μέχρι τη μία το μεσημέρι. Το λέω intermittent fasting, αλλά στην πραγματικότητα δεν πολυ-πεινάω τα πρωινά.

– Τι ημερήσιο πρόγραμμα γυμναστικής ακολουθείς;
Προπονούμαι για δύναμη στις βασικές ασκήσεις με μπάρα (squat, deadlift, πίεση πάγκου, όρθια πίεση) τρεις φορές την εβδομάδα. Περιστασιακά κάνω κανένα σετ σε κάποια από τις αγωνιστικές ασκήσεις με kettlebell, λίγο σχοινάκι ή στατικό ποδήλατο.

– Υπάρχουν τεχνικές πνευματικής συγκέντρωσης που σε βοηθούν να κρατάς τον επιθυμητό ρυθμό στην προπόνηση;
Η προπόνηση για μέγιστη δύναμη γίνεται σε αρκετά χαλαρό ρυθμό. Τα διαλείμματα ανάμεσα σε βαριά σετ ασκήσεων με μπάρα πρέπει να είναι μεγάλα, τουλάχιστον τρία λεπτά, οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια.

«Μια είναι η συνταγή για να διατηρώ το σωματικό μου βάρος σταθερό: τρώω τα πάντα, αλλά δεν τρώω πολύ».

– Όταν προετοιμάζεσαι για ένα μεγάλο στόχο πώς μένεις προσηλωμένος;
Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ… Νομίζω πως, διαισθητικά, «τεμαχίζω» τους μεγάλους, μακροπρόθεσμους στόχους σε μικρότερους, βραχυπρόθεσμους.

– Υπάρχει κάποιο αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεσαι στο γυμναστήριο;
Δεν μπορώ να κάνω γυμναστική χωρίς ζώνη άρσης βαρών και κάλτσες μέχρι το γόνατο όταν έχω deadlift (τα αίματα πάνω στη μπάρα δεν είναι ωραίο θέαμα, ούτε βέβαια και τα ματωμένα καλάμια).

– Πώς διατηρείς σταθερό το σωματικό σου βάρος;
Ακολουθώ τη συνταγή του συχωρεμένου του πατέρα μου, που είχε ακριβώς το ίδιο βάρος από τα 18 έως τα 70 του (που άρχισε να πίνει δυο τρία ποτήρια κρασί καθημερινά): τρώω τα πάντα, αλλά δεν τρώω πολύ. Το πρόβλημα με τη μέθοδο αυτή είναι όταν θέλω να πάρω βάρος προαγωνιστικά και μου είναι αρκετά δύσκολο.

– Πες μας μια διατροφική «γουρουνιά» που επιτρέπεις στον εαυτό σου.
Τρώω κάτι γλυκό, σχεδόν κάθε μέρα – συνήθως σε μικρή ποσότητα.

– Ποια άσκηση μισείς;
Το τρέξιμο.

– Ποιο είναι το νόημα που αντλείς από τη σωματική προσπάθεια, αυτό που σε εμπνέει να συνεχίζεις;
Θεωρώ ότι η ζωή είναι τόσο χαοτική, που είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς αν πραγματικά υπάρχουν σχέσεις αιτιότητας ανάμεσα σε όσα κάνουμε και όσα μας συμβαίνουν. Στην προπόνηση (δηλαδή στην οργανωμένη χρήση μεθόδων σωματικής άσκησης προεκιμένου να επιτευχθεί ένας πολύ συγκεκριμένος στόχος) υπάρχουν σχέσεις αιτιότητας: αν κάνεις το Α, είναι πολύ μεγάλες οι πιθανότητες να πετύχεις το αποτέλεσμα Β. Θα έλεγα ότι η προπόνηση μου δίνει την αίσθηση ότι έχω τον έλεγχο πάνω σε ένα κομμάτι της ζωής μου. Κι αυτό με κάνει να νιώθω ασφαλής, κύριος του εαυτού μου. Αν προκύψει ψευδαίσθηση… ας είναι.

«Ένας αθλητής μου για τον οποίο είμαι πολύ υπερήφανος είναι ο Γιάννης Γεωργόπουλος, που παίρνει μέρος σε αγώνες ποδηλασίας για μεταμοσχευμένους και αιμοκαθαιρόμενους αθλητές. Άμα μπορεί ο Γιάννης, δεν μπορείς εσύ;».

– Πώς διατηρείς την αντοχή σου; Προτιμάς το τρέξιμο, το κολύμπι ή το ποδήλατο;
Τα μεγάλης διάρκειας σετ των αγωνιστικών ασκήσεων με kettlebell είναι πολύ πιο αποτελεσματικά για γενική αντοχή και περιλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι τεχνικής επιδεξιότητας, ένα στοιχείο που μπορείς να βελτιώνεις εφ’ όρου ζωής. Για να κάνεις, ας πούμε, αρασέ για δέκα λεπτά με ένα βάρος 24 κιλών χρειάζεσαι σίγουρα αντοχή, αλλά και δύναμη, όπως επίσης και εύρος κίνησης στους ώμους, τα ισχία και τη σπονδυλική στήλη, συν ένα σωρό εμβιομηχανικά «τσαλίμια» που σου επιτρέπουν να εξοικονομείς ενέργεια σε κάθε επανάληψη. Είναι στην κυριολεξία σπουδή. Όχι απλώς σπατάλη θερμίδων. Αν πάλι βαριέμαι να κάνω kettlebell, κάνω μεγάλους περιπάτους.

– Πώς δυναμώνεις τους μυς σου; Προτιμάς όργανα, βάρη ή ελεύθερες ασκήσεις αντίστασης;
Προπονούμαι μόνο με ελεύθερα βάρη και μονόζυγο ή κρίκους.


Διαβάστε ακόμα: Ο Θύμιος Βούλγαρης μέσα από την προπόνηση νιώθει να αγγίζει την ευτυχία


– Ζέσταμα ή αποθεραπεία; Τι βαριέσαι περισσότερο;
Βαριέμαι και τα δύο εξίσου. Αλλά πάντα κάνω ζέσταμα.

– Πώς διατηρείς την ελαστικότητα των μυών σου; Ποιες είναι οι «μυστικές» σου διατάσεις;
Κάνω πάντα διατάσεις για το θώρακα, τους δικεφάλους του βραχίονα, τους οπίσθιους μηριαίους και τους καμπτήρες των ισχύων. Δηλαδή προσπαθώ να διατηρώ ελαστικούς τους μύες που, κατά τον σπουδαίο Τσέχο νευρολόγο Βλαντιμήρ Γιάντα, σκληραίνουν όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία και μας καμπουριάζουν.

– Ακούς μουσική όταν γυμνάζεσαι;
Ακούω πάντα μουσική, αλλά τίποτε συγκεκριμένο. Έχω κάνει βαριές προπονήσεις με το Trooper των Maiden, αλλά και με Kraftwerk ή σύγχρονα κουαρτέτα εγχόρδων. Νομίζω ότι το ζητούμενο είναι να μου αρέσει η μουσική που ακούω, είτε κάνω προπόνηση, είτε όχι. Τώρα τελευταία, ακούω συχνά τα άπαντα των Offspring. Έχουν μπόλικη ενέργεια, αλλά και χαβαλέ.

«Το άθλημα σε βάζει σε πρόγραμμα και σου δίνει τους στόχους που πρέπει να πετύχεις, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι».

– Ποιο είναι το αγαπημένο σου σπορ και πώς το έχεις εντάξει στο πρόγραμμά σου;
Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολούμαι αγωνιστικά με το powerlifting και όπως ισχύει με όλα τα αθλήματα δύναμης, η προπόνηση είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το άθλημα. Συμμετέχω σε αγώνες 2-3 φορές το χρόνο, άρα οργανώνω την προπόνησή μου σε ετήσια βάση σύμφωνα με το αγωνιστικό καλεντάρι του αθλήματος.

– Ποια είναι η συμβουλή σου για κάποιον που θέλει να αλλάξει τον τρόπο ζωής του αλλά τον «πνίγει» η αμείλικτη καθημερινότητα;
Θα τον συμβούλευα να γίνει αθλητής – όχι πρωταθλητής ούτε καν αθλητής υψηλών επιδόσεων, απλά αθλητής. Να βρει ένα «δημοκρατικό άθλημα», που να είναι ανοιχτό σε όλους και να δοκιμάσει να προπονηθεί σε αυτό με συνέπεια και ευλάβεια, με στόχο να γίνει καλύτερος από αυτό που ήταν χτες. Το άθλημα σε βάζει σε πρόγραμμα, σε εντάσσει σε μία κοινότητα αθλούμενων με τους οποίους γίνεσαι φίλος και προπονείσαι παρέα και σου δίνει τους στόχους που πρέπει να πετύχεις, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεσαι. Ο αθλητισμός γίνεται κομμάτι της ζωής σου, το γυμναστήριο όχι. Ένας αθλητής μου για τον οποίο είμαι πολύ υπερήφανος είναι ο Γιάννης Γεωργόπουλος, που παίρνει μέρος σε αγώνες ποδηλασίας για μεταμοσχευμένους και αιμοκαθαιρόμενους αθλητές. Άμα μπορεί ο Γιάννης, δεν μπορείς εσύ;

 

Διαβάστε ακόμα: Νίκος Κωστόπουλος – «Τρέχω για να εξελίσσομαι ως άνθρωπος»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top