Με το στρες τίποτα δεν λειτουργεί σωστά και τα πάντα απορυθμίζονται στη στιγμή. Ακόμη και η όψη μας αλλάζει δραματικά (youtube).

  Η αλλαγή των εποχών πάντα επενεργεί πάνω μας. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το άγχος μεγαλώνει. Ο μήνας των εορτών ειδικά (ας μην ξεχνάμε πως πλησιάζει Πάσχα) αντί να μας γεμίζει χαρά και προσμονή με κάποιο τρόπο μας γεμίζει με στρες.

  Συνήθως δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, δεν αντέχουμε να σκεφτούμε όλη τη διαδικασία από την οποία περνάει το μυαλό και η σκέψη μας, αλλά αυτό που πρώτο αντιλαμβάνεται τι ακριβώς μας συμβαίνει είναι το σώμα μας. Αν μπορούσαμε να μετρήσουν την πίεση που δέχεται το αίμα μας εκείνες τις στιγμές της εντατικής ενατένισης, θα διαπιστώναμε πως αυξάνεται (… η πίεση) έως και δέκα φορές περισσότερο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο πρώτος -και ουσιαστικότερος- πομπός και δέκτης του τι μας συμβαίνει είναι το σώμα μας.

  Είτε το θέλουμε είτε όχι, δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανασχέσει κανείς την επίθεση του άγχους στον εσωτερικό εαυτό μας. Κάποια ασφάλεια που να διακόπτει την παροχή… άγχους δεν έχει εφευρεθεί. Η ζεν κατάσταση είναι μια δίοδος αποφόρτισης και μπορεί να ακούγεται πολύ θεωρητική (για να είναι πραγματική), όμως, υφίσταται. Δεν γίνεται να την παραγνωρίζουμε.

  Βλέπετε, υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος που τείνουμε να τον παραγνωρίζουμε: το άγχος που επιμένει είναι ένα βάρος που γιγαντώνεται εκθετικά. Δεν μένει ίδιο, αλλά φουσκώνει. Και το ακόμη χειρότερο είναι ότι δεν μένει μόνο στο μυαλό μας, αλλά επεκτείνει τη δράση του και στο σώμα. Τις συνέπειες δεν μπορούμε να τις καταλάβουμε άμεσα, αλλά δουλεύουν ύπουλα μέσα μας. Είμαστε γεμάτοι ορμόνες, μην το ξεχνάμε αυτό. Μια χημική αλληλουχία που αν κάτι απορυθμίσει τη λειτουργία της, τότε όλο το σύστημα θα αρχίσει να μπατάρει.

  Η κορτιζόλη μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στο θέμα της μνήμης, στη διάσπαση προσοχής, στη διαδικασία της μάθησης, στη διαταραχή του ύπνου και την αντιληπτική μας ικανότητα.

  Υπάρχουν τρεις παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο μέσα μας. Είναι οι: αδρεναλίνη, νορανδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Οι πρώτες δύο, ως γνωστόν, χτυπούν κόκκινο όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο ή ετοιμαζόμαστε για μάχη εσχάτων. Η τρίτη, η κορτιζόλη, ανήκουν στην οικογένεια των ορμονών που ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή. Η κορτιζόλη θεωρείται η κατεξοχήν ορμόνη του στρες. Όταν το στρες αυξάνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και άνω του μέσου όρου για πολύ μεγάλο διάστημα (όπως στην κατάθλιψη) τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό είναι υψηλά και προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες, φθείροντας τον οργανισμό.

  Η δράση της είναι ύπουλη και δεν πρέπει με τίποτα να την παραγνωρίζουμε.Έχει πολλές άμεσες και έμμεσες δράσεις. Προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας, εναπόθεση λίπους, υπεργλυκαιμία, αντίσταση στην ινσουλίνη, οστεοπόρωση, καταστολή της ανοσολογικής αντίδρασης και ελαττωμένη παραγωγή συνδετικού ιστού που μπορεί να οδηγήσει σε φτωχή επούλωση τραυμάτων. Σε υψηλές συγκεντρώσεις εμφανίζει αλατοκορτικοειδή δράση, προκαλώντας κατακράτηση ιόντων νατρίου και απέκκριση ιόντων καλίου από τους νεφρούς. Η κορτιζόλη είναι επίσης απαραίτητη για τη φυσιολογική παραγωγή επινεφρίνης από το μυελό των επινεφριδίων.

  Σε καταστάσεις μεταιχμιακές, αυτές οι τρεις ορμόνες είναι το ιδανικό «όχημα» για να τα βγάλουμε πέρα με τον άμεσο κίνδυνο. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν το χρόνιο στρες παίρνει τα ηνία του σώματός μας. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις ορμόνες υπερ-παράγουν τον εαυτό τους, ανατροφοδοτούνται και λαμβάνουν ενέργεια από τη δική μας.

  Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Η κορτιζόλη μπορεί να λειτουργήσει ανασχετικά στο θέμα της μνήμης, στη διάσπαση προσοχής, στη διαδικασία της μάθησης, στη διαταραχή του ύπνου και την αντιληπτική μας ικανότητα. Αρκετοί επιστήμονες σημειώνουν πως επενεργεί δραστικά στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου. Το κρανιακό κέντρο που έχει άμεση σχέση με τις μνήμες που μας έρχονται από το απώτατο παρελθόν. Αυτό που συμβαίνει με το άγχος είναι ότι συνηθίζουμε να ζούμε μ’ αυτό και όταν, ξαφνικά, μας λείψει αισθανόμαστε… άγχος που δεν έχουμε άγχος.

  Επίδραση υπάρχει στην καρδιά και το αίμα. Πάντα δεν νιώθουμε την καρδιά μας να χτυπάει σαν ταμπούρλο όταν έχουμε άγχος; Όντως, αυτό κάνει. Η πίεση του αίματος εκείνες τις στιγμές είναι εξωφρενική και μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στην καρδιά και τις αρτηρίες μας. Αν μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρδιακή προσβολή; Οπωσδήποτε. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει και σε διαβήτη. Η κορτιζόλη έχει την «ικανότητα» να αλλάζει τον τρόπο που το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρα και συν τω χρόνω μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ινσουλίνη.

  Το στρες καταστρέφει τη σεξουαλική ζωή μας. Σιγά μην αφήσει η κορτιζόλη να κάνετε παιχνίδια στο κρεβάτι με την άνεσή μας.

  Άλλη μια παράπλευρη συνέπεια της υπερλειτουργίας της κορτιζόλης είναι ότι διακόπτει βιαίως τη διαδικασία της πέψης. Κάνει το ίδιο και σε περιπτώσεις χρόνιου άγχους, οπότε γίνεται κατανοητό ότι η ζημιά δεν είναι αστείο. Σε πολλούς ανθρώπους η παχυσαρκία έρχεται μ’ αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Δεν είναι μόνο ότι λόγω άγχους τρώνε περισσότερο, αλλά ότι το σύστημα της πέψης έχει ολότελα απορυθμιστεί.

  Τέλος δεν έχει η λίστα των επιπλοκών. Το μακροχρόνιο στρες προκαλεί δυσλειτουργίες στην παραγωγή κολλαγόνου, αδυνατίζει τους μύες, μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει τις πιθανότητες να γκριζάρουν τα μαλλιά πριν την ώρα τους. Α, για να μην το ξεχάσουμε: το στρες καταστρέφει τη σεξουαλική ζωή μας. Σιγά μην αφήσει η κορτιζόλη να κάνετε παιχνίδια στο κρεβάτι με την άνεσή μας. Και τότε το ένα φέρνει το άλλο κι ένας ολόκληρος φαύλος κύκλος ξεκινάει δίχως τελειωμό.

   

  Διαβάστε ακόμα: Δρ. Νικόλαος Κωστόπουλος – «Η ζωή είναι τώρα, πρέπει να το πιστέψεις».

   

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top