Πολλοί ασκούμενοι αντιλαμβάνονται τις διατάσεις είτε ως περιττό μέρος της προπόνησης είτε ως σπατάλη χρόνου ως προς την επίτευξη του γυμναστικού τους στόχου. Οι διατάσεις όμως, παρέχουν τόσο στο σώμα όσο και στο νου μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη.
Εδώ είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να παραλείψετε τις διατάσεις.
* Αυξάνουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η ευλυγισία.
Για όσους γυμνάζονται συστηματικά, οι διατάσεις μειώνουν την ένταση που δέχεται ο μυς κατά τη διάρκεια της προπόνησης με αποτέλεσμα να γυμνάζεται πιο αποτελεσματικά έχοντας πλήρες εύρος κίνησης.
* Μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή της καθημερινής ζωής.
* Ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος.
Αν δεν έχετε καλή διάθεση ή αισθάνεστε πιεσμένοι θα σας βοηθήσει στην αποφόρτιση του σώματος. Oι διατάσεις αυξάνουν τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, οδηγώντας το οξυγόνο στους μυς και τον εγκέφαλό σας. Είναι ένας εύκολος τρόπος να γεμίσετε ενέργεια και να αλλάξει η διάθεσή σας.
* Βελτιώνουν τη στάση του σώματος όταν συνδυάζεται με το κατάλληλο πρόγραμμα γυμναστικής.
Οι άνθρωποι που εκτελούν εργασίες αναγκασμένοι να κάθονται πολλές ώρες συνήθως υποφέρουν από πόνους στη μέση. Αυτό συμβαίνει επειδή η στάση αυτή ασκεί πίεση στα νεύρα, μειώνει το αίμα και τη ροή του αέρα και δημιουργεί μυϊκές ανισορροπίες. Το stretching επιμηκύνει τους μυς σας, μειώνει την ένταση και αυξάνει την κυκλοφορία.
* Χαλαρώνουν το μυαλό.
* Διατάσεις πριν ή μετά την προπόνηση.
Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μας προτρέπουν πριν από την προπόνηση να κάνουμε δυναμικές διατάσεις. Δυναμικές είναι οι διατάσεις οι οποίες μέσω της κίνησης επιμηκύνονται οι μύες σε όλο το εύρος με αποτέλεσμα την προετοιμασία των μυών, των αρθρώσεων και των τενόντων για την επιβάρυνση που θα δεχθούν. Μετά από μια προπόνηση επιλέγουμε στατικές διατάσεις, δηλαδή διατάσεις στις οποίες μένεις σταθερός για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να χαλαρώσουμε τον μυ, να επαναφέρουμε το εύρος κίνησης και να αποφύγουμε τραυματισμούς.
Αποφεύγουμε τις διατάσεις ή συμβουλευόμαστε ειδικό όταν:
– Υπάρχει κάποιος τραυματισμός σε μυ, άρθρωση, ή τένοντα
– Σε περίπτωση ρευματοείδούς αρθρίτιδας
– Σε περίπτωση οστεοπόρωσης
– Σε περίπτωση πληγών που δεν έχουν επουλωθεί
– Όταν η διάταση συνοδεύεται από υπερβολικό πόνο
– Όταν υπάρχει αιμάτωμα
Τι πρέπει να προσέχουμε:
– Δεν πιέζουμε έναν σύνδεσμο πέραν από το κανονικό εύρος κίνησής του.
– Η διάταση πρέπει να προχωρήσει σταδιακά. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να δούμε σημαντικά αποτελέσματα.
– Η αίσθηση μετά τη διάταση πρέπει να είναι ένας «γλυκός» παροδικός πόνος. Ο πόνος που διαρκεί περισσότερο μπορεί να υποδεικνύει την παρουσία φλεγμονής.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει το «no pain no gain»:
– Βεβαιωθείτε ότι συνεχίζετε να αναπνέετε κατά τη διάρκεια της διάτασης. Κρατώντας την αναπνοή σας μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.
Η καλή είδηση είναι ότι οι διατάσεις μπορούν να γίνουν παντού. Δεν χρειάζεται να γίνονται μόνο στο γυμναστήριο. Μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή ακόμα και στη δουλειά. Το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής (ACSM) προτείνει διατάσεις 2-3 φορές την εβδομάδα, διάρκειας 10-30 δευτερόλεπτων, με 3-4 σετ ανά διάταση.
//Ο Νίκος Γαζέτας είναι συνδημιουργός του ATHLESIS Boutique Fitness Club στο Κολωνάκι.
Διαβάστε ακόμα: «Μισώ όλες τις ασκήσεις όταν προπονούμαι και καμία όταν βλέπω τα αποτελέσματα στο σώμα μου»