DSC_0380

Καταφέρνεις να σταθείς κατακόρυφα στην επιφάνεια του νερού; Είσαι σπουδαίος.

Με τον Στέφανο Αβερκίου γνωριστήκαμε πριν μερικά χρόνια στο μοντέρνο πένταθλο. Το τρέξιμο, η ξιφασκία, το κολύμπι, η σκοποβολή και η ιππασία αποφόρτιζαν τη μέρα μας από την πίεση στη δουλειά. Ο Στέφανος, όμως, είναι και βαθύς γνώστης του kite surfing με συμμετοχές σε πολλούς διεθνείς αγώνες είτε ως αθλητής είτε ως κριτής. Είναι και εθελοντής. Εκπαιδεύει ΑΜΕΑ στο kite surfing. Δηλαδή μαθαίνει ένα άτομο καθισμένο στο αναπηρικό καροτσάκι να κατευθύνει τη φορά του kite στον αέρα, ώστε να μπορεί να νιώσει τη συγκίνηση του αθλήματος.

DSC_0604

«Όπως λέμε στο ‘’Paddleboard Yoga’’, το στούντιό μας είναι η θάλασσα και το στρώμα των ασκήσεών μας η σανίδα. Κατά τα άλλα εκτελούνται ακριβώς οι ίδιες ασκήσεις και στάσεις του σώματος όπως και στην κλασική γιόγκα», λέει ο Στέφανος Αβερκίου.

Ανήσυχο πνεύμα και με οξυδερκή ματιά, ο Στέφανος, με το που αντιλήφθηκε την κρίση, αποφάσισε ότι η εποχή που οι άλλοι έβγαζαν λεφτά στην πλάτη του είχε περάσει ανεπιστρεπτί. Έβαλε, λοιπόν, τα δυνατά του για να δοκιμάσει τις δικές του δυνάμεις στο επιχειρείν παρά την τρέχουσα αντίληψη πως δεν είναι καιροί για τέτοια εγχειρήματα..

Διαβάστε ακόμα: Starting Up στη Φολέγανδρο – μια διδακτική ιστορία για την επιχειρηματικότητα στα χρόνια που έρχονται

pan

Ο Στέφανος Αβερκίου έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλούς διεθνείς αγώνες kite surfing ως αθλητής ή ως κριτής. Ακόμα, είναι εθελοντής εκπαιδευτής ΑΜΕΑ στο kite surfing.

«Όταν η σύζυγός μου έμεινε έγκυος στην κόρη μας, αρχίσαμε να κάνουμε γιόγκα μαζί σε partner courses», μου λέει. «Δεν είχα κάνει γιόγκα μέχρι τότε. Ενθουσιάστηκα και θέλησα να μάθω περισσότερα. Κάπως έτσι προέκυψε και το SUP Yoga. Ο συνδυασμός γιόγκα και θάλασσας κινητοποίησε το επιχειρηματικό δαιμόνιο μέσα μου. Άλλωστε, τα θαλάσσια σπορ αποτελούσαν πάντα μέρος της ζωής μου. Ήδη με τη σύζυγό μου είχαμε αποφασίσει να μετακομίσουμε από την Αθήνα στα Χανιά, τόπο καταγωγής της, με σκοπό να μεγαλώσουμε την κόρη μας εκεί. Ένας τόπος μαγευτικός, με ηρεμία, ηλιοφάνεια και εξαιρετικές παραλίες και παράλληλα έντονα τουριστικός, από τον οποίο έλειπε το SUP Yoga».

Η απόφαση είχε παρθεί. Ο Στέφανος Αβερκίου, συν γυναιξί και τέκνοις αποβιβάστηκε στην Κρήτη. Μαζί με δύο έμπειρες δασκάλες της γιόγκα, τη Νεφέλη Σταμούλη που έχει σπουδάσει χορό, και τη Μαριλού Νικολάου, που έχει σπουδάσει επικοινωνία, έστησαν την εταιρεία «Paddleboard Yoga» στα Χανιά, συγκεκριμένα στην παραλία Λουτράκι. Φέτος είναι το πρώτο καλοκαίρι λειτουργίας της. «Ήδη είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την αποδοχή του κόσμου, τόσο από τους Χανιώτες όσο και από τους τουρίστες, που έρχονται εδώ για διακοπές. Η εμπειρία της γιόγκα πάνω σε σανίδα στην καταγάλανη θάλασσα τούς μένει αξέχαστη», μου λέει ο Στέφανος.

Στα Χανιά, μέσω Χαβάης και Πολυνησίας

Τι είναι το SUP Yoga;
Πρόκειται για μια νέα μορφή άσκησης που συνδυάζει την κλασική γιόγκα με την όρθια σανιδο-κωπηλασία (Stand Up Paddle, εξού και το SUP). Οι ρίζες της γιόγκα βρίσκονται στην Ινδία, ενώ της όρθιας σανιδο-κωπηλασίας στη Χαβάη. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, όμως, προέκυψε στις παραλίες της Χαβάης και της Πολυνησίας. Με την άνθηση του Stand Up Paddle, ήταν θέμα χρόνου να ανακαλύψουν οι γιόγκι τις δυνατότητες που μπορεί να τους παρέχει η χρήση της σανίδας και να τις εξελίξουν διαμορφώνοντας αυτό που σήμερα ονομάζουμε SUP Yoga. Όπως λέμε στο «Paddleboard Yoga», το στούντιό μας είναι η θάλασσα και το στρώμα των ασκήσεών μας η σανίδα. Κατά τα άλλα εκτελούνται ακριβώς οι ίδιες ασκήσεις και στάσεις του σώματος όπως και στην κλασική γιόγκα.

«Η διάταξη με την οποία στήνουμε τις σανίδες πάνω στις οποίες κάνουμε γιόγκα παραπέμπει στο ακτινωτό σχήμα του ήλιου».

Είναι ομαδικό ή ατομικό σπορ και σε ποιους απευθύνεται;
Όπως η γιόγκα, έτσι και το SUP Yoga είναι τόσο ομαδικό όσο και ατομικό άθλημα. Η διάταξη με την οποία στήνουμε τις σανίδες πάνω στις οποίες κάνουμε γιόγκα, παραπέμπει στο ακτινωτό σχήμα του ήλιου και συνήθως γίνεται σε γκρουπ των έξι ατόμων. Υπάρχει πάντα και η δυνατότητα για μαθήματα σε ατομικό επίπεδο εφόσον ο μαθητής θέλει να βελτιώσει γρήγορα την απόδοση στο SUP Yoga. Το «Paddleboard Yoga» απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας που αγαπούν το υγρό στοιχείο, που ήδη κάνουν γιόγκα ή που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες καλοκαιρινές δραστηριότητες. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να γυμναστείς και μια εναλλακτική απόλαυση στις καλοκαιρινές σου διακοπές.

DSC_0633

Η στιγμή της ξεκούρασης σηκώνει χαμόγελα. Δημήτρης Μπουζάς ο εκπαιδευτής, Νεφέλη Σταμούλη η δασκάλα γιόγκα και Στέφανος Αβερκίου ο ιθύνων νους του Paddleboard Yoga.

Δείτε στο Andro TV: Τρεις στάσεις yoga αντίδοτο στη καθιστική ζωή

Ποια σημεία του σώματος βελτιώνονται περισσότερο με το SUP Yoga;

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό είδος άσκησης που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα –δεν εστιάζει σε ένα μόνο σημείο. Βελτιώνει την αναπνοή, συμβάλλει στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μεταβολισμού, τονώνει την καρδιακή και κυκλοφοριακή λειτουργία, ανακουφίζει από τον πόνο και βελτιώνει τις αθλητικές σου επιδόσεις. Βοηθάει στην χαλάρωση μυαλού και σώματος, ενώ γυμνάζει και ενδυναμώνει ομοιόμορφα όλο το σώμα.

«Το SUP Yoga είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος να γυμναστείς και μια εναλλακτική απόλαυση στις καλοκαιρινές σου διακοπές».

Απαιτείται ιδιαίτερη ικανότητα ισορροπίας;
Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις surf ή να είσαι ειδήμων στο SUP για να τα καταφέρεις. Σαφώς, οι στάσεις ισορροπίας είναι πιο απαιτητικές, αλλά μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές και ο πλέον άπειρος μαθητής. Οι σανίδες έχουν τέτοιο μήκος και πλάτος ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολο για έναν αρχάριο μαθητή να ισορροπήσει επάνω. Εξάλλου, πριν την έναρξη του μαθήματος κάνουμε μια εισαγωγή στο SUP, ώστε ο μαθητής να νιώσει άνεση και να εξοικειωθεί με την σανίδα του. Τα μαθήματα γίνονται σε προστατευμένα από τον αέρα σημεία, ώστε ο βαθμός δυσκολίας να παραμένει χαμηλός. Βέβαια, και το να πέσεις στο νερό είναι κομμάτι του μαθήματος. Δεν χτυπάς, δεν πονάς, δροσίζεσαι και ανεβαίνεις ξανά στη σανίδα σου.

Sup Yoga

Στο SUP Yoga η ισορροπία είναι ταυτόχρονα διπλή: πάνω στην σανίδα και πάνω στο νερό.

Δεν είναι πρόβλημα η έκθεση στον ήλιο;
Στο «Paddleboard Yoga» θέλουμε οι μαθητές μας να απολαύσουν το άθλημα και όχι να πάθουν ηλίαση ή εγκαύματα. Ακριβώς για να αποφεύγονται οι ώρες κατά τις οποίες ο ήλιος καίει, τα μαθήματα γίνονται νωρίς το πρωί και το απόγευμα, κατά τη δύση του ηλίου.

Paddleboard Yoga τηλ. 6945500939 και 6944390297. 

Διαβάστε ακόμα: «Μην ψάχνεις δικαιολογίες: Βάλε τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου»

DSC_0442

Η στάση του σκύλου στο νερό δείχνει δύσκολη, αλλά είναι συναρπαστική.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top