Βούλα, Αναστασία και Άκης κάτω από τον απέραντο ουρανό.

To 2007, ο Άκης Τεμπερίδης ξεκίνησε το γύρο του κόσμου επισκεπτόμενος με τη γυναίκα του, Βούλα Νέτου, 66 χώρες σε 1234 ημέρες. Πριν λίγες εβδομάδες το ταξίδι ξεκίνησε ξανά, αυτή τη φορά με τη μικρή τους κόρη Αναστασία. Σε ένα διάλειμμα από τις νέες περιπέτειές τους, ο Άκης μας έστειλε ένα υπέροχο κείμενο που συνοψίζει τη φιλοσοφία τους:

Ονειρέψου. Με τα μάτια ανοιχτά.

Το όνειρο δεν είναι μόνο μία ακούσια εγκεφαλική λειτουργία στη φάση REM του ύπνου. Ειδάλλως, η ζωή θα ήταν μόνο μία απλή διεκπεραίωση, μία μάχη επιβίωσης μέσα από τη διαιώνιση του είδους. Όμως πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι ονειρεύονται. Ο Τζεφ Μπέζος έχει τόσα δισεκατομμύρια που ονειρεύεται να στείλει τη βιομηχανική παραγωγή στη σελήνη ώστε να ξαναγίνει παράδεισος η γη μέχρι το 2100. Ένας χωρικός στο Κόνγκο ονειρεύεται να φτιάξει ένα πηγάδι για να έχουν πόσιμο νερό τα παιδιά του. Όνειρα είναι και τα δύο.

Το όνειρο είναι – τουλάχιστον για μένα – θεμελιώδης εγκεφαλική λειτουργία στον ξύπνιο μου. Περιέργως, ονειρεύομαι περισσότερο ξύπνιος τώρα στα πενήντα παρά στα ντουζένια μου. Μάλλον θα φταίει κάποια γονιδιακή μετάλλαξη που επιτελέστηκε μετά το πρώτο μου ταξίδι. Το όνειρο με ανοιχτά μάτια είναι το drive που λένε οι Αγγλοσάξωνες, αυτό που με έλκει μπροστά, αυτό που με κάνει να σηκώνομαι από τον καναπέ (ναι, όλοι βλέπουμε Netflix πού και πού) και να αλλάξω τη ζωή μου, αν όχι τον κόσμο.

Το όνειρο, τώρα, πρέπει να είναι απλό σαν σύλληψη, να διατυπώνεται εύκολα δηλαδή. Αλλά πρέπει να είναι δύσκολο έργο, για να μην πω τρομακτικό. Να το εκμυστηρεύεσαι στον εαυτό σου και να πετιέσαι πάνω από τον τρόμο. Όπως το δικό μου: «θα αφήσω το σπίτι, θα πάρω την οικογένειά μου και θα γυρίσουμε μαζί όλο τον κόσμο για πέντε, έξι, δέκα χρόνια. Και όπου μας βγάλει». Απλό δεν ακούγεται; Για προσπάθησε να το κάνεις. Το κάνω ήδη και ακόμη πετιέμαι τα περισσότερα βράδια στον ύπνο μου. Και δεν είναι μόνο για κατούρημα.

Περιέργως, ονειρεύομαι περισσότερο ξύπνιος τώρα στα πενήντα παρά στα ντουζένια μου.

Η Βούλα σε στιγμές χαλάρωσης στο προηγούμενο επικό ταξίδι του ζεύγους.

Εξερεύνησε. Τον πλανήτη μας και τον εαυτό σου.

Αυτό, θα μου πεις, είναι άρρηκτα δεμένο με το δικό μου όνειρο να γυρνάω τον κόσμο. Όμως αν το σκεφτείς αφορά όλους μας. Για ποιο λόγο ζούμε αν δεν εξερευνήσουμε τον εξωτερικό και εσωτερικό μας κόσμο; Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια, αδρεναλίνη και πνευματικότητα. Με περιέργεια πάντα και για τα πάντα. Για όσα συμβαίνουν γύρω σου και όσα εξελίσσονται μέσα σου χωρίς τη θέλησή σου. Μάλιστα το ένα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς το άλλο: δεν μπορείς να εξερευνήσεις τον κόσμο – με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό – αν δεν τα έχεις βρει με τον εαυτό σου. Ένας ταξιδιώτης με μηχανή που τελικά εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ναϊρόμπι μου είπε μια μέρα: «αν πιστεύεις ότι ταξιδεύοντας θα φύγεις μακριά από τον εαυτό σου, τότε θα τον βρίσκεις κάθε μέρα μπροστά σου». Πόσο δίκιο έχει.

Αν λοιπόν ζηλεύεις κάποιους που «την έχουν κάνει» πιστεύοντας ότι έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα, μην πλανάσαι. Έχουν κι αυτοί τα ίδια προβλήματα με όλους, τις ίδιες σχεδόν ανασφάλειες και ανησυχίες. Και να προσθέσω κάτι; Αν δεν είσαι καλά μην ταξιδεύεις. Αν το κάνεις για να σώσεις την ψυχή σου, το πιο πιθανό είναι να μαυρίσεις τις ψυχές όσων συναντήσεις στο δρόμο σου. Αν κουβαλάς δηλαδή αρνητική ενέργεια, παίξε άμυνα και λύσε τα θέματά σου μόνος σου. Ένα ταξίδι στην Ινδία ή στη ΝΑ Ασία το πιθανότερο είναι να σου δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα πιθανόν να σε κάνει να ξεχάσεις.

Η Βούλα και ο Άκης κατά τη διάρκεια του περσινού τους οδοιπορικού.

Από την άλλη πλευρά τώρα, πώς μπορείς να ψάξεις βαθιά μέσα σου αν δεν εξερευνήσεις τον κόσμο γύρω σου, δηλαδή τους άλλους ανθρώπους; Διαβάζοντας βιβλία; Βλέποντας ταινίες; Συζητώντας με φίλους; Καλά όλα αυτά αλλά δεν θέλεις να ξέρεις εσύ, από μέσα, πώς ζει ο κόσμος; Τι τρώει, τι σκέφτεται, πώς φέρεται, πώς αντιμετωπίζει τη ζωή και το θάνατο; Explore OUR planet λοιπόν. Είναι δικός μας ο πλανήτης όλος μαζί με όλων των ζωντανών, από τις μέλισσες μέχρι την πολική αρκούδα.

Αν δεν είσαι καλά μην ταξιδεύεις. Αν το κάνεις για να σώσεις την ψυχή σου, το πιο πιθανό είναι να μαυρίσεις τις ψυχές όσων συναντήσεις στο δρόμο σου.

Ταξιδεύω για να καταλάβω πρώτα απ’ όλα έχοντας πάντα ένα τεράστιο γιατί μέσα στο κεφάλι μου.

Ταξιδεύοντας δεν θα γίνεις περισσότερο κοσμοπολίτης αλλά πολίτης του κόσμου, όπως λένε. Δεν σημαίνει ότι θα νιώθεις λιγότερο Έλληνας, όμως σιγά σιγά θα χρησιμοποιείς όλο και λιγότερο το «εμείς» και το «αυτοί». Μόνο «εμείς» είμαστε. Αδέρφια όλοι. Το ταξίδι με άλλα λόγια είναι το καλύτερο φάρμακο κατά του εθνικισμού – που δυστυχώς έχει επανακάμψει. Μία επινόηση είναι, θα περάσει. Αν ταξίδευαν όλοι αυτοί οι φανατικοί τύποι, πείτε τους όπως θέλετε, χρυσαυγίτες, rednecks ή ISIS, δεν θα ήταν λιγότερο Έλληνες, Αμερικανοί ή Σύριοι, αλλά περισσότερο άνθρωποι. Απλά πράγματα.

Σεβάσου. Τη φύση και τις ντόπιες κουλτούρες.

Ο σεβασμός είναι το χαρακτηριστικό του αυθεντικού ταξιδιώτη (καμία σχέση με τον τουρίστα) αλλά καλό είναι να τον έχει μέσα του ο κάθε ταξιδιώτης της ζωής, ακόμη και ο άνθρωπος που δεν το κουνάει ρούπι από τον τόπο του. Σεβασμός με κεφαλαία μάλιστα γράμματα: για τη φύση κατά πρώτο λόγο και δε χρειάζεται να εξηγήσω το γιατί. Σεβασμός και για την κουλτούρα του άλλου, όσο διαφορετική κι αν είναι.

Από παλαιότερο ταξίδι στην Αφρική.

Σαν ταξιδιώτης δεν πηγαίνω κάπου σαν ιεραπόστολος για να μεταδώσω τη δική μου κουλτούρα (γλώσσα, θρησκεία, πολιτικές ιδέες ή καθημερινές συνήθειες) ούτε για να κρίνω την κουλτούρα των άλλων και να την αλλάξω. Η παρουσία μου και μόνο, το δικό μου παράδειγμα, σίγουρα αποτελεί επιρροή για τους άλλους κι ας μην ξεστομίσω ούτε λέξη στο πέρασμά μου.

Σαν ταξιδιώτης δεν πηγαίνω κάπου σαν ιεραπόστολος για να μεταδώσω τη δική μου κουλτούρα.

Ταξιδεύω για να καταλάβω πρώτα απ’ όλα έχοντας πάντα ένα τεράστιο γιατί μέσα στο κεφάλι μου. Γιατί αλλού οι γυναίκες φορούν μαντήλες και αλλού τάνγκα; Γιατί αλλού παντρεύονται δύο άντρες μεταξύ τους και υιοθετούν παιδιά ενώ αλλού τους κυνηγούν να τους βάλουν φυλακή; Γιατί αλλού εφαρμόζουν κλειτοριδεκτομή ενώ αλλού καταδικάζουν τέτοιες συνήθειες; Γιατί εδώ είμαστε Χριστιανοί και εκεί Μουσουλμάνοι;

Τα ταξίδι απαιτεί σεβασμό στη διαφορετικότητα και την άλλη κουλτούρα.

Όταν μιλάμε για σεβασμό, όμως, δεν πρέπει να τον εννοούμε μόνο ως προς την κουλτούρα ενός άλλου έθνους ή  μίας κοινότητας αλλά και για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Αυτό το RESPECT με κεφαλαία είναι μία προσωπική ωδή στη διαφορετικότητα που προϋποθέτει αγάπη για τον άνθρωπο και για τον εαυτό σου – κι αυτός άνθρωπος είναι. Το να αγαπάς τον άνθρωπο βέβαια προϋποθέτει να μην φοβάσαι τον άνθρωπο και κατά συνέπεια τον εαυτό σου. Κι εκεί φτάνουμε στο ζουμί της υπόθεσης, στο φόβο. Και γι’ αυτό θα σας μιλήσω στο επόμενο group therapy. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε!

//Mπορείτε να παρακολουθείτε τις περιπέτειες του Άκη και της οικογένειάς του στο www.theworldoffroad.com ή κάνοντας follow στο @theworldoffroad σε Instagram/Facebook.

 

Διαβάστε ακόμα: Με τη Mercedes-Benz στους δρόμους του κρασιού – Οδηγούμε την X-Class στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top