Το να παρακολουθήσεις έναν αγώνα τένις συνιστά σπάνια εμπειρία. Αρκεί να ξέρεις τι και πώς να το κάνεις (Φωτογραφία: grandslamtennistours.com).

    Όσοι έχετε πιάσει ρακέτα στα χέρια, έχετε σίγουρα σκεφτεί ότι θα θέλατε να δείτε δια ζώσης τους αγαπημένους σας τενίστες. Είναι δεδομένο ότι η δημοφιλία του τένις στη χώρα μας αυξάνεται εκθετικά, ακολουθώντας τις επιτυχίες των Σάκκαρη και Τσιτσιπά, και πολλοί από εμάς θέλουμε να τους δούμε να παίζουν από κοντά.

    Το πιθανότερο είναι να έχετε βάλει στόχο να παρακολουθήσετε από κοντά ένα grand slam, όμως αυτό πιθανώς μοιάζει μεγαλεπήβολο. Επίσης, όσοι έχετε διερευνήσει αυτό το ενδεχόμενο, ίσως έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να καταλήξει πολύπλοκο εκτός από ακριβό.

    Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν τα κατάφερε στον τελικό του τουρνουά στο Ρότερνταμ (Φωτογραφία: Ηenk Koster/ABN AMRO World Tennis Tournament).

    Ζώντας πλέον στην Ολλανδία, αποφάσισα να επισκεφτώ το ATP500 στο Ρότερνταμ. Ακολούθησα από κοντά την πορεία του Τσιτσιπά ως τον τελικό, είδα κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα παιχνίδια και θα σας περιγράψω τι πρέπει να κάνετε για να απολαύσετε ένα τουρνουά τένις.

    Δεν κάνουμε κερκίδα, δηλαδή δε φωνάζουμε στον παίκτη που συμπαθούμε, διότι η συγκέντρωση των παικτών είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

    Ο Καναδός Felix Auger-Aliassime αναδείχθηκε νικητής του φετινού ATP500 στο Ρότερνταμ  (Φωτογραφία: Ηenk Koster/ABN AMRO World Tennis Tournament).

    Παρεμπιπτόντως, το ATP500 του Ρότερνταμ είναι ένα τουρνουά του οποίου πολυνίκης είναι ο Ρότζερ Φέντερερ, ενώ στο παρελθόν το έχουν κατακτήσει -μεταξύ άλλων- ο Άντι Μάρει, ο Μπγιορν Μπόργκ και ο Μπόρις Μπέκερ για τους παλιότερους. Είναι δηλαδή σοβαρό τουρνουά. Ο Τσιτσιπάς ήταν το μεγάλο όνομα του φετινού μήτινγκ και ο παίκτης με την υψηλότερη κατάταξη, όμως έχασε στον τελικό από τον ανερχόμενο Καναδό Φέλιξ Οζέρ – Αλιασίμ (νο9), με την πραγματικά ευγενική φυσιογνωμία, ο οποίος κέρδισε το πρώτο τίτλο στην καριέρα του.

    Στο τουρνουά υπήρχαν κι άλλοι παίκτες του top10, όπως ο Αντρέι Ρούμπλεφ, ο Ντένις Σαποβάλοβ κι ο Χούμπερτ Χούρκαζ, καθώς και ο περίφημος Άντι Μάρει που επιχειρεί τη δυναμική επιστροφή του μετά από μακρόχρονη απουσία. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό να βλέπω από κοντά όλους αυτούς τους παικταράδες. Τα δυνατά χτυπήματα τους, η απόλυτη συγκέντρωση τους και η εξαιρετική τεχνική τους ήταν τελείως διαφορετικά από κοντά. Διαπίστωνα ότι ήταν μοναδική η δυνατότητα που είχα να παρατηρώ δια ζώσης αυτές τις λεπτομέρειες.

    Ο παίκτης που θέλετε να χειροκροτήσετε μπορεί να παίξει το μεσημέρι ή το βράδυ, οπότε για να είστε απολύτως σίγουροι ότι θα τον δείτε, πρέπει να ελευθερώσετε όλη την ημέρα σας και να αγοράσετε εισιτήρια και για τα δύο sessions.

    Όσο για το κοινό, στο γήπεδο που είχε μόνο 10% πληρότητα λόγω των σκληρών μέτρων που επικρατούν ακόμα στην ολλανδική επικράτεια, μπορώ άνετα να παραδεχτώ ότι το τουρνουά είχε δυναμική, η οποία φάνηκε περισσότερο τις ημέρες των τελικών. Το γήπεδο είχε στηθεί μέσα σε ένα στάδιο πολλαπλών χρήσεων, ο φωτισμός ήταν χαμηλός και το σκηνικό ήταν κάπως φουτουριστικό, με λάμπες LED να κρέμονται από την οροφή.

    Όπως καταλαβαίνετε, η εμπειρία για έναν πρωτάρη μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακή, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για grand slam. Ώρα να σας μεταφέρω ορισμένους κανόνες καλής συμπεριφοράς για την πρώτη σας φορά σε ένα τουρνουά τένις:

    Στο τουρνουά πήρε μέρος και ο Andy Murray (Φωτογραφία: Pim Waslander/ABN AMRO World Tennis Tournament).

    Κάποιοι παίκτες μπορεί να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή, οπότε προτού αποφασίσετε να κλείσετε εισιτήρια, είναι καλό να τσεκάρετε ποιοι παίκτες πηγαίνουν συχνά, ώστε να μην απογοητευτείτε. Για παράδειγμα, ο Τσιτσιπάς πηγαίνει σταθερά στο Ρότερνταμ, ίσως επειδή ήταν το πρώτο επίσημο τουρνουά στο οποίο τον προσκάλεσαν, σε ηλικία μόλις 16 ετών. Αντίθετα, ο Μεντβέντεφ, μετά το εξαντλητικό Australian Open, ακύρωσε τη συμμετοχή του λίγες μόνο μέρες πριν.

    Ο παίκτης που θέλετε να χειροκροτήσετε μπορεί να παίξει το μεσημέρι ή το βράδυ, το πρόγραμμα βγαίνει μια μέρα πριν, οπότε για να είστε απολύτως σίγουροι ότι θα τον δείτε, πρέπει να ελευθερώσετε όλη την ημέρα σας και να αγοράσετε εισιτήρια και για τα δύο sessions.

    Επιλέγουμε τις θέσεις πίσω από τους παίκτες, έτσι βλέπουμε καθαρά τις γραμμές και τις κινήσεις των παικτών, συν του ότι συνήθως αυτές είναι οι πλέον οικονομικές θέσεις.

    Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε μια χαλαρή συνέντευξη στην αίθουσα Τύπου (Pim Waslander/ABN AMRO World Tennis Tournament)

    Επιλέγουμε τις θέσεις πίσω από τους παίκτες, έτσι βλέπουμε καθαρά τις γραμμές και τις κινήσεις των παικτών, συν του ότι συνήθως αυτές είναι οι πλέον οικονομικές θέσεις. Δεν είναι θέατρο για να καθίσουμε στο κέντρο, άλλωστε έχουμε σοβαρές πιθανότητες να φύγουμε με αυχενικό κοιτώντας δεξιά-αριστερά, ή να βρεθούμε πίσω από τον διαιτητή που θα κρύβει το μισό μας οπτικό πεδίο.

    Δεν κάνουμε κερκίδα, δηλαδή δε φωνάζουμε στον παίκτη που συμπαθούμε, διότι η συγκέντρωση των παικτών είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, οπότε από τη μία δεν έχουμε να κερδίσουμε ή να προσφέρουμε τίποτα (οι παίκτες δεν αντιδρούν) και από την άλλη δε θέλουμε να είμαστε η αιτία που θα τους αποπροσανατολίσει.

    Ντυθείτε casual, αν δεν πρόκειται για το Wimbledon, ένα σπορ σακάκι με πουλόβερ και παντελόνι ακόμα και με αθλητικά, είναι αρκετά κουλ.

    Το να είσαι φαν μπόι είναι παρωχημένο και δεν έχει θέση στο τένις, όλοι έχουν συμπάθειες, αλλά θα επικριθείς από τους υπόλοιπους θεατές, αν δεν χειροκροτάς τουλάχιστον τους εντυπωσιακούς πόντους του άλλου παίκτη. Στις κρίσιμες στιγμές εμψυχώνουμε μόνο με το χειροκρότημα μας. Να έχετε ένα μικρό παιδί μαζί σας, είναι πιθανότερο να πάρει ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία με τον αγαπημένο σας παίκτη.

    Ντυθείτε με στυλ. Ειδικά αν καταφέρετε να πάμε στο Wimbledon. Πάρτε παράδειγμα από τον άγγλο αστέρα του κινηματογράφου Benedict Cumberbatch (δεξιά) και τον επίσημος άγγλο ηθοποιό Eddie Redmayne (αριστερά). Φωτογραφία: gq.co.uk.

    Ντυθείτε casual, αν δεν πρόκειται για το Wimbledon, ένα σπορ σακάκι με πουλόβερ και παντελόνι ακόμα και με αθλητικά, είναι αρκετά κουλ. Μιλήστε με τους διπλανούς σας, πρόκειται συνήθως για ενδιαφέροντα άτομα που έχουν όρεξη για κουβέντα ανάμεσα στα πολλαπλά διαλείμματα.

    Αν και δεν υπάρχει kiss cam, όπως για παράδειγμα στο ΝΒΑ, οι αγώνες τένις δεν ενδείκνυνται για ύποπτα ραντεβού, διότι οι θέσεις είναι συνήθως αραιά τοποθετημένες και ο σκηνοθέτης δε θα δυσκολευτεί να εντοπίσει το λαβράκι του. Εκτός αν ο κύκλος σας δεν παρακολουθεί Tennis TV, άρα μπορείτε να… εκφραστείτε άφοβα.

    Αν πάτε στην τουαλέτα, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2 games προτού σας επιτρέψουν να ξαναμπείτε.

    Τα παιχνίδια μπορεί να κρατήσουν αρκετές ώρες, έτσι πιθανώς να πεινάσετε. Μπορείτε να πάρετε ότι θέλετε από τα διάφορα κιόσκια εντός του γηπέδου, ακόμα και να φέρετε το σνακ σας από το σπίτι, ωστόσο καλό θα ήταν να μην μασουλάτε την ώρα του παιχνιδιού. Ένα ποτήρι κρασί (!) είναι ότι πρέπει για τη διάρκεια του αγώνα.

    O συνεργάτης του Andro, Γιάννης Σκορδάς με τον Στέφανο Τσιτσιπά έπειτα από έναν αγώνα του στο ATP500 του Ρότερνταμ.

    Αν πάτε στην τουαλέτα, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2 games προτού σας επιτρέψουν να ξαναμπείτε, οπότε πηγαίνουμε στην αρχή των σετ αφού δεν θέλουμε να χάσουμε τα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού.

    Κατά την διάρκεια της καραντίνας, δεν ήταν λίγοι που είτε ξεκίνησαν να παίζουν είτε θυμήθηκαν το παλιό τους χόμπι, αποτελώντας μια από τις ελάχιστες δραστηριότητες που επιτρεπόταν. Ευελπιστώ να έχουμε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον ένα τουρνουά με διεθνή ακτινοβολία στην Ελλάδα, ώστε να είναι προσιτή για πολλούς από εμάς μια τέτοια εμπειρία. Με δύο παίκτες στο top10 ανδρών και γυναικών, δε θα έπρεπε να αποτελεί τόσο άπιαστο όνειρο…

     

    Διαβάστε τώρα: «Το τένις που μάθαμε οι παλιοί». Τότε που δεν υπήρχε Τσιτσιπάς…

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top