O Χρήστος, ο Θανάσης και μια από τις Royal Enfield.

-Πως μπήκαν τα ταξίδια στη ζωή σου; 

Η ανάγκη να ταξιδεύω αισθάνομαι ότι υπήρχε πάντα μέσα μου. Τι καλύτερο από το να ταξιδεύει κανείς; Μέσα σε όλα τα άλλα, τα ταξίδια σου υπενθυμίζουν πόσο υπέροχα ασήμαντος είσαι και έτσι γίνεσαι καλύτερος και πιο χαρούμενος άνθρωπος. Νομίζω ότι κάθε ταξίδι σε επαναφέρει στην κανονικότητα την οποία σου στερεί η καθημερινότητά σου, όσο καλή και αν είναι αυτή. Τα ταξίδια με βοηθάνε να καλλιεργώ καλύτερη επαφή με τον εαυτό μου και να επαναπροσδιορίζω τις προτεραιότητές μου.

-Πως προέκυψε το συγκεκριμένο;

Είχα μόλις αποβιβαστεί από το καράβι επιστρέφοντας από την Πάτμο, σίγουρος ότι δεν θα ξαναφύγω πολύ σύντομα, όντας πλήρης διακοπών. Πριν φτάσω σπίτι σταμάτησα σε ένα καφέ όπου τυχαία συνάντησα το Χρήστο Φασσέα. Είχε κάνει πρόσφατα ένα road trip στην Ινδία με μηχανή και μου περιέγραψε την εμπειρία του. Η απόφαση να το κάνω και εγώ ήταν στιγμιαία. Ήταν τέλη Αυγούστου και μέσα στις επόμενες 4-5 μέρες και αφού είχα καταφέρει να πείσω και έναν ακόμα φίλο μου να έρθει, έκλεισα τα εισιτήρια – 3 Οκτωβρίου θα αναχωρούσαμε.

-Ταξίδι για δύο;

Για τρεις τελικά. Ο Χρήστος, η Χριστίνα και εγώ – υπό την καθοδήγηση του Supreet Singh ιδρυτή των Freedom Riders, επισκεφτήκαμε 9 πόλεις σε 12 μέρες, διανύοντας 3.000 χιλιόμετρα στο μαγευτικό Ρατζαστάν.  Διασχίσαμε τις  Τζαϊπούρ, Πουσκάρ, Μπικανέρ, Τζαισαλμέρ, Τζοντπούρ, Παλί, Ράνακπουρ, Ουνταιπούρ και Μπούντι. Το Ρατζαστάν το οποίο είναι η μεγαλύτερη από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Πακιστάν και με πληθυσμό 56 εκ. Ξεκινήσαμε από την πρωτεύουσα Τζαιπούρ όπου και επιστρέψαμε τη δωδέκατη μέρα. Είναι αδύνατον να μεταφέρω τις εικόνες, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που βίωσα σε αυτό το ταξίδι – ίσως οι φωτογραφίες κάπως το καταφέρνουν…

Η Χριστίνα και οι φίλοι μουσικοί από το Jaisalmer.

Ποια γνώμη είχες για αυτή τη χώρα πριν την επισκεφτείς;

Πιστεύω ότι αυτή τη χώρα είτε τη λατρεύεις είτε τη μισείς. Αυτή ήταν και η εικόνα που είχα στο μυαλό μου από γνωστούς και φίλους που την έχουν επισκεφτεί. Κάποιοι είναι εκστασιασμένοι, άλλοι επιφυλακτικοί. Ήταν η πρώτη φορά που ταξίδεψα στην Ινδία – ένα ταξίδι που πάντα είχα στο μυαλό μου να κάνω. Ήμουν σίγουρος ότι θα την λάτρευα. Όπως και έγινε.

-Είχες ξανακάνει στο παρελθόν ένα τέτοιου είδους ταξίδι; Υπήρχε κάτι που σε άγχωνε ή φόβιζε σε αυτό;

Τον περασμένο Απρίλιο είχα κάνει ένα road trip τριών εβδομάδων στην Αμερική. Ξεκινήσαμε από τη Νέα Υόρκη και καταλήξαμε στο Λος Άντζελες με ενδιάμεσους σταθμούς τη Νέα Ορλεάνη, το Όστιν, τη Μάρφα, τη Σάντα Φε κ.ά. Το μόνο μου άγχος σχετιζόταν με το αν θα προλάβαινα να δω όλα αυτά τα μέρη – δεν πρόλαβα!

-Θα ήθελες μετά από αυτή την εμπειρία να κάνεις ένα άλλο road trip σε άλλη χώρα;

100%! Όταν ταξιδεύω με οποιοδήποτε άλλο τρόπο νιώθω σαν να βλέπω ταινία – όταν ταξιδεύω με μηχανή είναι σαν να παίζω σε ταινία. Ο επόμενος στόχος μου είναι η Παταγονία (Χιλή, Αργεντινή).

«Oι Royal Enfield συνδέονται απόλυτα με την Ινδία καθώς κατασκευάζονται εκεί. Είναι όμορφες, λιτές, απλές, εύκολες και παράλληλα ιδιόρρυθμες. Τις ερωτεύεσαι εύκολα».

«Η οδήγηση στην Ινδία αποτελεί μια εμπειρία από μόνη της – μιλάμε για το απόλυτο χάος».

-Τελικά οι μοτοσυκλέτες Royal Enfield,  πως είναι στην οδήγηση ;

Η οδήγηση κάθε μηχανής αποτελεί μια μοναδική εμπειρία ιδίως άμα έχεις το μικρόβιο. Η οδήγηση στην Ινδία αποτελεί μια εμπειρία από μόνη της – μιλάμε για το απόλυτο χάος. Οι συγκεκριμένες μηχανές – εκτός από τη σπουδαία ιστορία τους συνδέονται απόλυτα και με την Ινδία καθώς κατασκευάζονται εκεί. Είναι όμορφες, λιτές, απλές, εύκολες και παράλληλα ιδιόρρυθμες. Ο ήχος τους μοναδικός και η οδήγησή τους σταθερή. Τις ερωτεύεσαι εύκολα.

-Τι καινούργιο ανακάλυψες σε αυτό το ταξίδι; Τι παλιό επιβεβαίωσες;

Το καινούριο: Τελικά μπορείς – έστω και για λίγο – να αποσυνδεθείς ολοκληρωτικά από την πραγματική σου ζωή. Το παλιό: Δεν είναι ποτέ αργά να κάνεις νέους αληθινούς φίλους.

-Ποιους γνώρισες; Έχεις επαφή μαζί τους τώρα;

Γνώρισα πολλούς ανθρώπους αλλά έκανα έναν νέο και πιστεύω αληθινό φίλο, το Supreet. Ο Supreet ήταν ο local ξεναγός μας, ο οποίος μας πήρε από το χέρι κυριολεκτικά και φρόντισε η εμπειρία μας να είναι ασφαλής, αληθινή και μοναδική. Πνευματικός, αληθινός, δοτικός, ξεχωριστός άνθρωπος. Είναι ο ιδρυτής των Freedom Riders και διοργανώνει τέτοιου είδους ταξίδια στην Ινδία. Πλέον μιλάμε πολύ συχνά.

Το μαγικό Μπούντι Taragath Fort.

-Τελικά ποιο ήταν το πιο δύσκολο σε αυτό το ταξίδι;

Το πιο δύσκολο ήταν σίγουρα η οδήγηση και το χάος στους δρόμους, αυτό όμως ήταν παράλληλα και η μοναδική εμπειρία που δεν θα άλλαζα.

-Μια στιγμή που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

Την οδήγηση στις 6πμ όταν ανέτειλε ο ήλιος στην έρημο.

-Πες μας κάτι ακόμη για να ζηλέψουμε ακόμη περισσότερο.

Το φαγητό στην Ινδία είναι μοναδικό και πάμφθηνο.

-Θα ήθελες να ξαναγυρίσεις;

Θα ξαναγυρίσω! Τον Σεπτέμβριο του 2019 εκτός απροόπτου θα κάνουμε το αντίστοιχο road trip – στη Νότια Ινδία αυτή τη φορά.

«Στη Ινδία το χθες και το αύριο είναι η ίδια λέξη στην κυριολεξία (kal). Αντίστοιχα και το προχθές με το μεθαύριο (purso). Οι άνθρωποι εκεί εστιάζουν στο σήμερα και το τώρα».

-Ποιο ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο στη διαφορά κουλτούρας;

Η αλήθεια είναι ότι δεν με δυσκόλεψε κάτι. Αγάπησα και προσαρμόστικα στα πάντα, αβίαστα.

Μαθήματα Ινδικού master chef στο Βikaner.

-Ποιο είναι το πιο σημαντικό που σου αποκάλυψε αυτή η χώρα;

Στη Ινδία το χθες και το αύριο είναι η ίδια λέξη στην κυριολεξία (kal). Αντίστοιχα και το προχθές με το μεθαύριο (purso). Οι άνθρωποι εκεί εστιάζουν στο σήμερα και το τώρα κάτι που προκύπτει από τη γενικότερη φιλοσοφία τους για τη ζωή και το θάνατο.  Αυτό το «πήρα» μαζί μου επιστρέφοντας.

-Τα ταξίδια μπορούν να κανονίζονται τελευταία στιγμή; Η πρέπει να προγραμματίζονται μέχρι τελικής πτώσης;

Τα ταξίδια μπορούν να αποφασίζονται τελευταία στιγμή και καλό είναι να προγραμματίζονται μέχρι τελικής πτώσης.

-Αν μπορούσες να περιγράψεις αυτό το ταξίδι με μουσική, ποια κομμάτια θα επέλεγες;

Sonic Youth – The Diamond Sea.

Τραβηγμένες στην Τζαισαλμέρ, Τζοντπουρ και Ουνταιπούρ. Πρωταγωνιστούν οι κλασσικές Royal Enfield, ένας ελέφαντας και οι: Supreet Singh, Olivier Thorr, Jai Sharma, Χρήστος Κορτσέλης, Χριστίνα Πιστοφίδου, Θανάσης Σοφιανός.

-Όταν είσαι έξω σου λείπει το σπίτι σου;

Μου λείπει πάντα. Το λατρεύω – είναι το μόνο μέρος στο οποίο νοιώθω απόλυτα ήρεμος.

-Μόνος ή με παρέα; Πως σου αρέσει να ταξιδεύεις περισσότερο;

Σίγουρα με καλή παρέα. Πιστεύω ότι η παρέα διαμορφώνει ως ένα βαθμό και το μέρος, τουλάχιστον στο τρόπο με τον οποίο το βιώνει ο καθένας μας προσωπικά. Εννοείται ότι όταν στην παρέα υπάρχει και ένας local το ταξίδι αποκτάει άλλο ενδιαφέρον.

-Ποια είναι τα πέντε βασικά αντικείμενα που δεν ξεχνάς να έχεις πάντα μαζί σου

Διαβατήριο αναγκαστικά, κινητό (με μουσική απαραίτητα), βιβλίο, φάρμακα, «to do list».

-Όταν ήσουν μικρότερος και σκεφτόσουν πως ήθελες να ταξιδέψεις, σε ποια μέρη ήθελες να πας; Σε ποια από αυτά έχεις πάει ήδη;

Ήθελα να πάω στην (Βόρεια) Αμερική και μόνο. Ήμουνα από αυτούς. Πήγα και πάω κάθε χρόνο. Δεν έχει σταματήσει να με γοητεύει για άπειρους λόγους.

-Ποιο είναι το πιο ωραίο μέρος που έχεις ταξιδέψει;

Η Ινδία.

-Θέλεις πολλά λεφτά τελικά για να κάνεις ένα ταξίδι; 

 Εξαρτάται το ταξίδι. Κάποια ναι. Κάποια όχι. Σίγουρα μπορείς να ταξιδέψεις σε φανταστικά μέρη με λίγα χρήματα.

Κάτω αριστερά: Χριστίνα Πισοφίδου Χρήστος Κορτσέλης και Θανάσης Σοφιανός. Αριστερά και δεξιά: βόλτες στις Τζαισαλμέρ, Πουσκάρ και Ράνακπουρ.

//Ο Θανάσης Σοφιανός είναι ιδρυτής της Relevance Digital Agency – μιας εταιρείας που έχει βραβευτεί από την Google για το 2018 ως η κορυφαία ανάμεσα στις 150 καλύτερες εταιρείες με την υψηλότερη απόδοση σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 

Διαβάστε ακόμα: Βουτιά στο εξωπραγματικό. Το «προσκύνημα» μιας Ελληνίδας στο Τόκιο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top