SPC_0723

Aκου με που σου λέω, αδερφέ: Όσο «φτιαγμένο» και να το ’χεις –φιμέ τζάμια, σπόιλερ, ζάντες, λάστιχα χαμηλού προφίλ και (μακριά από μας, Παναγία μου) body kit ή μπλε φωτάκια LED–, άμα κάτω από το καπό έχεις εξήντα άλογα σκάρτα, δεν είναι αμάξι, λατέρνα είναι. Άμα πέσεις σε καμιά ζόρικια λακούβα, θα πάρεις το ζαντολάστιχο στο χέρι, κι όσο για το body kit…, σε βλέπω να το αφήνεις σε κανένα σαμαράκι. Κι αν σου μαρσάρει κάνα τζιμάνι με πολλά άλογα σε φανάρι, θα φας τη σκόνη του και θα γίνεις ρεζίλι. Γι’ αυτό σου λέω: καλύτερα να το έχεις «πειραγμένο» το εργαλείο, με πολλά άλογα κάτω από το καπό, και όχι απλώς «φτιαγμένο» για το θεαθήναι…

Το αυτό ισχύει και για το σώμα σου: δεν πα’ να φαίνονται οι κοιλιακοί σου και οι φλέβες στα φουσκωτά σου μπράτσα; Αν δεν μπορείς να σηκώσεις ένα μεγάλο βάρος (μιάμισι, ίσως και δυο φορές το βάρος σου) από το πάτωμα, δεν είσαι δυνατός, είσαι φουσκωτός. Το φούσκωμα δεν είναι καλό για την υγεία σου και στο γυμναστήριο θα βρεθεί κάποια μέρα ένας τσιλιβήθρας που θα κάνει ζέσταμα με τα κιλά που σήκωσες πριν λίγο και σου βγήκε η γλώσσα, οπότε θα γίνεις ρεζίλι.

Το πρόβλημα με τον καθρέφτη είναι ότι δείχνει μόνο το μπροστινό μέρος του σώματος. Στο τέλος βρίσκεσαι να γυμνάζεις μόνο στήθος, ώμους και μπράτσα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΜΑΣΤΟΡΑ;

Ένα σώμα δυνατό είναι και υγιές. Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι, για τους ηλικιωμένους, η δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες προσδόκιμου ζωής. Εσύ μην περιμένεις να σε πάρουν τα χρόνια, ξεκίνα από τώρα. Για σώμα «πειραγμένο» και όχι απλώς «φτιαγμένο», ακολούθα τις παρακάτω απλές συμβουλές:

-Δώσε πίσω στη Barbie τα βαράκια της! Αν θέλεις να αυξηθεί η «ιπποδύναμή» σου, τα αλτηράκια-μπιμπελό δεν βοηθάνε. Θα χρειαστείς ελεύθερα βάρη (μπάρες, αλτήρες, kettlebells) και μάλιστα, μπόλικα κιλά. Επίσης, μείνε μακρυά από όλες τις μηχανές γυμναστικής όπου ασκείσαι καθιστός ‒εκτός κι αν έχεις κάνει πρόσφατα εγχείρηση στο γόνατο και δυσκολεύεσαι να σταθείς όρθιος.

-Σταμάτα να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Το πρόβλημα με τους καθρέφτες είναι ότι δείχνουν μόνο το μπροστινό μέρος του σώματος. Στο τέλος βρίσκεσαι να γυμνάζεις μόνο στήθος, ώμους και μπράτσα. Ωστόσο, αν το σώμα σου ήταν αμάξι, θα ήταν πισωκίνητο: οι μύες για να σηκώσεις μια βαριά κούτα από το πάτωμα, να τρέξεις ένα κατοστάρι, ή να πηδήξεις ψηλά και να πάρεις ένα ριμπάουντ στο μπάσκετ είναι στην πίσω πλευρά του σώματος. Θέλεις να γίνεις δυνατός; Γύμνασε ό,τι δεν βλέπεις στον καθρέφτη! Για κάθε μια άσκηση στην οποία σπρώχνεις βάρος (πιέσεις πάγκου, στρατιωτικές πιέσεις, πους-απς κ.λπ.) να κάνεις δύο ασκήσεις στις οποίες τραβάς βάρος (έλξεις, κωπηλατικές, άρσεις θανάτου κ.λπ.). Έτσι θα εξασφαλίσεις και την υγεία των ώμων σου.

-Κόψε τους κοιλιακούς! Ή crunches ή «ροκανίσματα» ή δεν ξέρω κι εγώ πώς τις λένε αυτές τις άχρηστες ασκήσεις. Αντίθετα με ό,τι σου έχουν πει, όχι μόνο δεν προστατεύουν τη μέση σου, αλλά μπορεί να την βλάπτουν κιόλας! Οπότε, μην χάνεις το χρόνο σου. Δοκίμασε ασκήσεις που χρησιμοποιούν τους μύες της κοιλιάς και της μέσης σε ρόλο σταθεροποιητικό, όπως είναι η μπροστινή και η πλάγια «σανίδα» (front & side plank).

-Κάνε βαθιά καθίσματα (squat) και άρσεις θανάτου (deadlift) με μπόλικα κιλά. Αν προπονηθείς με συνέπεια ένα με ενάμισι χρόνο, μπορείς να φτάσεις να σηκώνεις 1,75 φορές το σωματικό σου βάρος στην άρση θανάτου και 1,5 φορές το βάρος σου στο βαθύ κάθισμα. Προσοχή όμως! Βρες κάποιον να σου διδάξει πώς να κάνεις τις ασκήσεις σωστά! Είπαμε να κάνουμε τον κινητήρα πιο δυνατό. Όχι να κάψουμε το αμάξι, αδερφέ!

Ο Σπύρος Κατσιγιάννης είναι ο ιδρυτής την προπονητικής μεθοδολογίας Dynamo Concepts για την διδασκαλία αθλητικών δεξιοτήτων και την βελτίωση της σωματικής απόδοσης.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top