Screen Shot 2015-11-03 at 4.03.46 PM

  Τα pellets εκτός από οικονομικά είναι και ασφαλή για οικιακή κατανάλωση, αρκεί να προμηθεύεστε pellets της κατηγορίας EΝPlus A1 και EΝPlus A2, όχι ΕΝ-Β που προορίζονται για βιομηχανική χρήση.

  Το pellet είναι ένα εναλλακτικό καύσιμο θέρμανσης και ηλεκτροδότησης – οικονομικό, αποδοτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς είναι 100% φυσικό προϊόν. Έχει μπει έντονα στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, για αυτό συγκεντρώσαμε τις 10 πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη θέρμανση με Pellet!

  -Τι είναι τα pellets;

  Τα pellets παράγονται από υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών ή από μικρά πεπιεσμένα κομμάτια ξύλου χωρίς προσθήκη χημικών. Τα pellets χρησιμοποιούνται για θέρμανση σε σόμπες, τζάκια και λέβητες για pellet, παρέχοντας τη δυνατότητα αυτονομίας και ρύθμισης της θερμοκρασίας. Παράλληλα, λόγω του σχήματος και του μικρού τους μεγέθους, διευκολύνουν τη μεταφορά τους και την τροφοδοσία του λέβητα.

  -Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες pellet;

  ENplus Noticia

  Πρακτική συσκευασία των 15 κιλών: Τα pellets αποθηκεύονται εύκολα απλώς -όπως και τα ξύλα- αντιπαθούν την υγρασία.

  Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πιστοποίηση, υπάρχουν 3 βασικές κατηγορίες pellet:

  EΝPlus A1: παράγουν τη λιγότερη στάχτη, πληρούν τις υψηλότερες προδιαγραφές και είναι ιδανικά για οικιακή χρήση.
  EΝPlus A2: παράγουν περισσότερη στάχτη και προορίζονται για οικιακή χρήση, αλλά και για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις με επαγγελματική χρήση.
  ΕΝ-B: πρόκειται για βιομηχανικό pellet, δεν ενδείκνυται για οικιακή χρήση.

  Το ENplus είναι ένα διαφανές σύστημα που επιτρέπει την ταυτοποίηση και παρακολούθηση του προϊόντος μέσω του αριθμού που αναγράφεται στη συσκευασία ή την απόδειξη.

  Τα πιστοποιημένα κατά ENPlus pellets πληρούν τις βασικές προδιαγραφές, όπως η πυκνότητα, η περιεκτικότητα σε σκόνη και το σημείο τήξεως τέφρας. Το υψηλό σημείο τήξης της τέφρας είναι από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά για την υψηλή ποιότητα pellet.

   

  43511_0_L

  Μια σόμπα pellet μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός μεσαίου σπιτιού.

  -Μπορεί μια σόμπα pellet να καλύψει τις ανάγκες ενός ολόκληρου σπιτιού;

  Μια σόμπα pellet μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός μεσαίου σπιτιού ή επαγγελματικού χώρου, ενώ παράλληλα προσφέρει οικονομία έως 50% σε σχέση με τη θέρμανση με πετρέλαιο.

  -Πώς αποθηκεύονται τα pellets;

  Η σωστή αποθήκευσή τους είναι σημαντική και επηρεάζει τη λειτουργία της σόμπας και τη θερμική της απόδοση. Είναι απαραίτητη η αποθήκευση τους σε περιβάλλον χωρίς υγρασία, διότι η ύπαρξη υγρασίας μπορεί να αυξήσει τον όγκο τους, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία της σόμπας. Αν αποθηκευτούν σε εξωτερικό χώρο, δεν πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με το έδαφος. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι αποθηκεύονται εύκολα, καθώς διατίθενται σε συσκευασίες των 15 Kg.

  -Έχουν ημερομηνία λήξης;

  Όχι, δεν έχουν. Αν έχουν αποθηκευτεί με το σωστό τρόπο, μπορούν να διατηρηθούν για χρόνια.

  -Μπορεί να πραγματοποιηθεί η καύση τους σε συμβατικό τζάκι ή ξυλόσομπα;

  Τα pellets δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συμβατικά τζάκια και ξυλόσομπες, αλλά στις ειδικές συσκευές για pellets.

  StufePelletThermoZoom

  Η θερμική απόδοση μιας σόμπας pellet είναι 4 με 5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της ξυλόσομπας.

  -Η ποιότητα των pellets παίζει ρόλο στη θερμική απόδοση;

  Κριτήρια ποιότητας, όπως η χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα, είναι καθοριστικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση της θερμικής απόδοσης. Είναι απαραίτητο να επιλέγεις πιστοποιημένα pellets τόσο διότι προσφέρουν καλύτερη θερμική απόδοση όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους και λόγους υγείας. Τέλος, η χρήση μη πιστοποιημένου pellet μπορεί να προκαλέσει κακή καύση στο μηχάνημα και, κατ’ επέκταση, να δημιουργηθούν ποικίλες βλάβες.

   

  -Είναι μεγαλύτερης θερμικής απόδοσης μια σόμπα pellet ή μια ξυλόσομπα;

  Η θερμική απόδοση μιας σόμπας pellet είναι 4 με 5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της ξυλόσομπας.

  -Η καύση προϊόντων pellet ρυπαίνει το περιβάλλον;

  Η καύση προϊόντων pellet δεν προκαλεί τοξικά αέρια και δεν ρυπαίνει το περιβάλλον, αφού είναι 100% φυσικό προϊόν. Τα pellets δεν περιέχουν πρόσθετα χημικά, αφού είναι αποτέλεσμα μηχανικής επεξεργασίας της βιομάζας, είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ενώ παράλληλα για τη δημιουργία τους δεν απαιτείται η κοπή ξύλων.

  -Με ποιο κριτήριο επιλέγω την ισχύ μιας σόμπας pellet;

  Το σημαντικότερο κριτήριο είναι το μέγεθος του δωματίου που θέλεις να θερμάνεις, γι’ αυτό και τα συγκεκριμένα προϊόντα αναφέρουν τη μέγιστη κάλυψη τετραγωνικών μέτρων που προσφέρουν. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο όροφος. Τέλος, η ύπαρξη μόνωσης στο σπίτι ενισχύει τη διατήρηση της θερμότητας.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top