Το αμάξι θέλει κίνηση, αλλιώς ρήμαξε –τα ’παμε αυτά ήδη. Δεν μπορείς όμως να οδηγάς έτσι, αόριστα –πρέπει να έχεις και κάπου να πας, σωστά; Από όσα ξέρω, το GPS στο αυτοκίνητό σου δεν έχει λειτουργία «Πήγαινέ με όπου θέλεις, ταξιτζή»! Άμα οδηγάς το αμάξι έτσι για χασομέρι, χωρίς να πηγαίνεις πουθενά, ξοδεύεις βενζίνη άσκοπα, αυξάνεις τις φθορές, οι πιθανότητες να τρακάρεις γίνονται περισσότερες και κάποια στιγμή –σταμάτα, ξεκίνα, σταμάτα, ξεκίνα– ε, στο τέλος θα βαρεθείς τη ζωή σου, αδερφέ.
Το ίδιο και με το σώμα σου: καλή και άγια η κίνηση, και η γυμναστική επίσης, αλλά «γυμναστική γενικώς και αορίστως» δεν υπάρχει, φίλε. Άμα πηγαίνεις στο γυμναστήριο επειδή κάποιος σου είπε ότι είναι καλό γενικώς, τζάμπα θερμίδες ξοδεύεις, αυξάνεις τις φθορές στο σώμα σου και στο τέλος θα βαρεθείς τη ζωή σου και θα καταλήξεις να παρακολουθείς ομαδικά τμήματα zumba. Πράγμα που δεν εύχομαι ούτε στο χειρότερο εχθρό μου…
Αυτό που θα σου πω βάλ’ το καλά στο μυαλό σου: Η γυμναστική και η προπόνηση θέλουν στόχους. Πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεσαι, να αποφασίσεις πού θες να πας και να βρεις το δρόμο μέχρι εκεί (είτε μόνος σου είτε με τη βοήθεια ενός γυμναστή/GPS).
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ, ΜΑΣΤΟΡΑ;
Για να μην τα πολυλογούμε, οι στόχοι σου πρέπει να είναι:
-Συγκεκριμένοι. Το να πεις «γυμνάζομαι για να είμαι πιο υγιής» είναι σαν να λες «θέλω να πάω στα βόρεια της Αθήνας»: μια μικρή τιμονιά και, αντί για την Κηφισιά, καταλήγεις στο Μενίδι. Είναι το ίδιο; Δεν νομίζω. Οι στόχοι σου, λοιπόν, πρέπει να είναι όσο γίνεται συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, για να ξέρεις στο τέλος αν τα κατάφερες. Για παράδειγμα, μπορεί να θες «να χάσεις πέντε κιλά σε τρεις μήνες», ή «να μειώσεις τον καρδιακό ρυθμό ανάπαυσης κάτω από 60 σφυγμούς μέσα σε δύο μήνες», ή «να τρέξεις έναν ημι-Μαραθώνιο σε έξι μήνες από σήμερα» κ.λπ. Το ξαναλέω: Πρέπει να ξέρεις πού βρίσκεσαι και πού ακριβώς θέλεις να πας. Μόνο έτσι θα ξέρεις αν έφτασες και, αν όχι, πού πήρες τη λάθος στροφή.
-Ρεαλιστικοί. Θα σου το πω απλά, φίλε: Οι πιθανότητες να γίνω εγώ μηχανικός της ομάδας F1 της Φεράρι μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι πολύ μικρές. Αν το βάλω για στόχο μου, μάλλον θα απογοητευτώ και θα τα παρατήσω πατ-κιουτ. Έτσι και με τη γυμναστική: Αν είσαι γύρω στα σαράντα, δεν έχεις ποτέ σου σηκώσει τίποτε παραπάνω από μια εξάδα μπύρες και θες να σπάσεις το παγκόσμιο στο επολέ-ζετέ, δεν σε βλέπω να στεριώνεις για πολύ καιρό στο γυμναστήριο. Γι’ αυτό, διάλεξε στόχους που είναι εφικτοί και αν θέλεις σώνει και καλά να εντυπωσιάσεις τους πάντες, «σπάσε» τους μεγάλους και ανέφικτους στόχους σε πολλούς διαδοχικούς και μικρότερους, πιο κοντά στα κυβικά σου.
Λοιπόν, όπως είπαμε: Βάλε στόχους και ξεκίνα!
Ο Σπύρος Κατσιγιάννης είναι ο ιδρυτής την προπονητικής μεθοδολογίας Dynamo Concepts για την διδασκαλία αθλητικών δεξιοτήτων και την βελτίωση της σωματικής απόδοσης.