Τι κάνεις όταν φτάνεις στο χωρισμό; Νιώθεις ακρωτηριασμένος. Πονάει. Σκατά.

To στερεότυπο που περιγράφει τους άντρες άκαρδους, οι οποίοι δεν διστάζουν να γυρίσουν την πλάτη σε μια μακροχρόνη σχέση για να ξαναβρούν μια δεύτερη νιότη μέσα απ’ την εργένικη ζωή δεν ισχύει. Ούτε το κλισέ που θέλει την αγαπημένη μας να πνίγει τον πόνο της σε ρακοπότηρα και παπλωματάκι, παρακολουθώντας ταινίες με τη Μεγκ Ράιαν.

Η πραγματικότητα έχει αλλιώς. Ένα κάρο έρευνες δείχνουν πως, από τη μια, εμείς οι Αυστραλοπίθηκοι επιζητούμε τις σοβαρές σχέσεις όσο κι οι γυναίκες. Από την άλλη, ότι εκείνες είναι συνήθως υπαίτιες για τα διαζύγια.

Καθένας αντιδρά με τον τρόπο του. Δύο είναι οι λόγοι που εξηγούν γιατί ο χωρισμός είναι πιο δύσκολος για μας: από τη στιγμή που έχουμε εμπλακεί για τα καλά σε μια ερωτική σχέση, γινόμαστε πιο εξαρτημένοι συναισθηματικά. Επιπλέον, σε αντίθεση με την καλή μας, είναι δύσκολο να βρούμε ηθική στήριξη από τους κολλητούς.

Οι σχέσεις μεταξύ αντρών είναι σαφώς πιο αποστασιοποιημένες απ’ ό,τι εκείνες μεταξύ των τσουτσουράδων. Τα φιλαράκια το περνάνε στο ντούκου. Πράγμα το οποίο δεν βοηθά να πας μπροστά. Τι κάνεις; Το ρίχνεις στη δουλειά, ενώ τα θηλυκά το συζητάνε μεταξύ τους, ώστε να δουν τα πράγματα πιο καθαρά.

Γενικώς, πρόκειται για στρουμφοκατάσταση. Σε ταρακουνάει βαθιά, χάνεις τις ορίζουσές σου, συγκλονίζεσαι, κλαις, μεθάς, σου λείπει. Δεν ήσουν αρκετός γι’ αυτή. Νιώθεις ακρωτηριασμένος. Πονάει. Σκατά.

Αυτό που πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας είναι πως το χωρισμό τον βιώνεις ως απόρριψη, γι’ αυτό και συχνά γινόμαστε γελοίοι προσπαθώντας να ξανακερδίσουμε την πρώην μας. Έχει περισσότερο να κάνει με το Εγώ μας παρά με τον έρωτα.

Φυσικά, κάθε ιστορία αγάπης είναι διαφορετική. Ωστόσο, είναι μπορετό να διακρίνεις κάποια στάδια σ’ ένα χωρισμό. Στάδια στα οποία καθένας θα αναγνωρίσει τον εαυτό του: την άρνηση, το θυμό, τη διαπραγμάτευση, τη θλίψη, την αποδοχή. Ορισμένοι μιλάνε για διαδοχικές φάσεις του «ερωτικού πένθους», όπως αυτές περιγράφονται από την Ελβετίδα ψυχαναλύτρια Elizabeth Kübler-Ross.

Δύο τύποι πληγών συνδέονται άμεσα με το χωρισμό: εκείνη που έχει να κάνει με τη νοσταλγία των ερωτικών στιγμών και την άλλη που αφορά στη διακοπή της επικοινωνίας. Όπως μ’ ένα απογαλακτισμό ή ένα στερητικό σύνδρομο, πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι δεν έχεις πια νέα της, ότι δεν τη βλέπεις.

Αυτό που πρέπει να βάλουμε καλά στο νου μας είναι πως το χωρισμό τον βιώνεις ως απόρριψη, γι’ αυτό και συχνά γελοιοποιούμαστε, προσπαθώντας να ξανακερδίσουμε την πρώην μας. Έχει περισσότερο να κάνει με το Εγώ μας παρά με τον έρωτα.

Άμα το καταλάβουμε αυτό, είναι ενδεχομένως εφικτό να δούμε την κατάσταση από κάποια απόσταση, ίσως και να συνειδητοποιήσουμε ότι η επανασύνδεση, αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε, είναι αδύνατη. Το να τρέφεις μια τέτοια ελπίδα είναι η απόλυτη μαλακία. Ό,τι έσπασε, έσπασε. Δεν ξανακολλάει. Δεύτερος γύρος δεν υπάρχει.

Όπως μ’ ένα απογαλακτισμό ή ένα στερητικό σύνδρομο, πρέπει να αποδεχτείς το γεγονός ότι δεν έχεις πια νέα της, ότι δεν τη βλέπεις.

Συμβουλές για να ξεχάσετε την πρώην σας

1. Ε, ναι. Χρειάζεται χρόνος. Είναι αναθεματισμένα δύσκολο. Μετά, με τον καιρό, όλες οι αναμνήσεις μετατρέπονται σ’ ένα ροζ συννεφάκι μέσα στο μυαλό μας, λιγότερο βροχερό.

2. Η αξία της ενδοσκόπησης. Αναρωτηθείτε τι δεν πήγε καλά. Ποια λάθη κάνατε εσείς και ποια εκείνη. Φταίνε οι περιστάσεις ή τελεσιδικήσατε ότι πρόκειται για τσουλί; Η ρετροσπεκτίβα θα σας βοηθήσει να βελτιωθείτε (συνήθως επί τα χείρω, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία). Ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας δυναμώνει. Ναι, καλά… Το κυριότερο, πάντως, είναι να μην μπείτε στη διαδικασία του «Τι θα συνέβαινε, αν…»

3. Κόψτε τις γέφυρες. Αν δεν πέφτετε πάνω της ολημερίς, είναι πιο εύκολο να την ξεχάσετε. Κόψτε κάθε επαφή μαζί της. Αφήστε τα «Πρέπει να μιλήσουμε». Ρίξτε τις φωτογραφίες και τα δωράκια της στα σκουπίδια. Μην κάνετε σαν του λόγου μου. Διαγράψτε από το Φου-Μπού εκείνη και τους φίλους της. Κάντε το ίδιο με τους αριθμούς τηλεφώνων. Απαγορέψτε στον εαυτό σας να τη σκέφτεται.

4. Αφιερωθείτε στα σχέδιά σας. Όσο σκοτισμένος και νά ‘στε, βάλτε προτεραιότητα το μέλλον σας, τι πραγματικά σας κόφτει, τι μετράει για σας, τι σας κάνει περήφανους. Ή ρίξτε το στα ταξίδια, τα σπορ, την προστασία των ζώων…

5. Ξεσκίστε το στο καμάκι. Το πλέον αποτελεσματικό. Μην κολλάτε. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα. Βγείτε για να γοητέψετε και να διασκεδάσετε. Μιλάμε για αναβάπτιση εν Ιορδάνη. Τόσα ξέκωλα σας περιμένουν εκεί έξω. Ό,τι δεν επιτρεπόταν πριν, επιτρέπεται τώρα. Ασχέτως αν εκείνη το έκανε παράλληλα ή τώρα είναι με άλλον/ους.

6. Κι ανακαλύψτε το πραγματικό ποιόν της. Μπορεί να είναι καθαρκτικό, ή τραυματικό. Γιατί, συνήθως, έχετε ερωτευτεί άλλην απ’ αυτήν που νομίζατε. Όταν την ξανασυναντήσετε, δεν θα την αναγνωρίσετε. Εξάλλου, έχει ήδη ξεχάσει το βαφτιστικό σας.

Βέβαια, όλα αυτά είναι τρίχες. Είναι σαν να πάσχεις από Λύκο. Το σώμα γίνεται αλλεργικό στον εαυτό του. Με τον καιρό, το πράγμα γίνεται διαχειρίσιμο, αλλά η πληγή δεν επουλώνεται. Εξάλλου, από πληγές είμαστε καμωμένοι, όχι από νερό και σιλικόνη.

 

Διαβάστε ακόμα: Δημήτρης Παπανικολάου: «Η αγία ελληνική οικογένεια είναι ένα τραύμα».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top