2.andy

Η αξία του app Headspace, μέσα σε δύο χρόνια, άγγιξε τα €32,3 εκατ. (Εικόνα από το YouTube)

Ας πάρουμε μερικά πράγματα ως δεδομένα, όπως ότι έχεις γραφείο, μένεις μόνο σου, έχεις λογαριασμούς που τρέχουν, μαζί με τα deadline και τους επαγγελματικούς στόχους, φυσικά διάθεση να μην είναι η ζωή σου μόνο σπίτι-δουλειά και δουλειά-σπίτι και όλα αυτά τα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι μετά από μια ηλικία και μετά. Θέλεις την αλήθεια, αν και την ξέρεις; Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Η καθημερινότητα, μαζί με τις υποχρεώσεις, είναι γεμάτη με άγχος. Ένα περίεργο, αλλά πέρα για πέρα πραγματικό, άγχος που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα στο μυαλό σου.

Σε αυτό το μέρος -το μυαλό σου δηλαδή- θέλει να μπει ο Andy Puddicombe και να σου προσφέρει 10 λεπτά ηρεμίας. Για αυτό και δημιούργησε το Headspace, ένα app διαλογισμού που αυτήν τη στιγμή κάνει θραύση στις ΗΠΑ και σε όλο το δυτικό κόσμο. OK, το concept του είναι πετυχημένο ως βάση: ποιος δεν θέλει, άλλωστε, 10 λεπτά μέσα στην ημέρα να μην σκέφτεται τίποτα; Ή τουλάχιστον τίποτα από τα προβλήματά του; Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα λίγο από την αρχή.

«Δεν έχω βγάλει το app για να γίνω εκατομμυριούχος. Θεωρώ ότι έχω μια αποστολή, να φτιάξω έναν καλύτερο κόσμο με ευτυχισμένους ανθρώπους»

Από μοναχός, δισεκατομμυριούχος

Ποιος είναι ο Andy Puddicombe, ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το app. Μια γρήγορη ματιά να ρίξεις στη ζωή του, θα πάρεις μια γεύση της ζωής του. Γεννημένος το 1972 στο Μπρίστολ αποφάσισε να σπουδάσει Sports Science στο De Montfort University. Το 1994 τα παρατάει όλα και ξεκινάει ένα ταξίδι-περιπλάνηση που τον οδήγησε στην Ινδία, την Ταϊλάνδη, την Αυστραλία, τη Ρωσία, προτού καταλήξει σε ένα μοναστήρι Βουδιστών.

«Λίγο προτού πάω στο πανεπιστήμιο, δύο φίλοι μου σκοτώθηκαν σε ένα τροχαίο και αυτό με επηρέασε. Συνέχισα τη ζωή μου στη σχολή, αλλά είδα ότι τα μαθήματα δεν μου πρόσφεραν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα. Κατέληξα με κρίση μέσης ηλικίας» έχει δηλώσει ο Puddicombe σε συνέντευξή του. Βέβαια, αυτή η κρίση μέσης ηλικίας ήρθε όταν ήταν στα 22 του.

head1

Για πολλούς η λύση για το άγχος της καθημερινότητάς μας είναι ο διαλογισμός

Μετά από ένα χρόνο στο μοναστήρι, γίνεται μοναχός και παίρνει ξανά τους δρόμους για να διδάξει τις αρχές του βουδισμού τα επόμενα χρόνια. Τελικά, το 2004 επιστρέφει στην Αγγλία, ως πρώην μοναχός, και αποφασίζει να διδάξει διαλογισμό και να επηρεάσει-βοηθήσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορεί. «Ένιωσα ότι απολάμβανα περισσότερο να διδάσκω παρά να είμαι μοναχός. Ήθελα να κάνω το διαλογισμό πιο προσιτό στους ανθρώπους» δηλώνει.

Γνωρίζει τον Rich Pierson, έναν διαφημιστή «χτυπημένο» από την οικονομική κρίση, και αρχίζουν να συνεργάζονται. Τα βρίσκουν σε όλα και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Headspace: ένα app διαλογισμού, για να ηρεμείς 10 λεπτά την ημέρα.

1. andy

Στους φανατικούς οπαδούς του βρίσκεις πολλούς διάσημους, όπως τις Emma Watson και Gwyneth Paltrow. (Φωτό από το nuyou)

Το «χρυσό» app

Το 2012 κυκλοφόρησε το app του Headspace και αμέσως είχε επιτυχία. Αποκτάει φανατικούς οπαδούς -ανάμεσά τους πολλοί διάσημοι, όπως η Emma Watson και η Gwyneth Paltrow-, βρίσκεται στη λίστα με τα 10 κορυφαία apps διαλογισμού του Independent, o Puddicombe μετατρέπεται σε πνευματικό γκουρού και τα δύο πρώτα χρόνια η εταιρία του αξίζει €32,3 εκατ.!

«Ο στόχος μας δεν είναι να βγάλουμε λεφτά, ούτε να είμαστε εκατομμυριούχοι. Πιστεύουμε ότι έχουμε μια αποστολή. Θέλουμε να φτιάξουμε έναν ευτυχισμένο κόσμο, με χαρούμενους ανθρώπους», λέει ο Puddicombe, για την επιτυχία του app του.

5. headspace

Σύμφωνα με τον Andy, ο στόχος δεν είναι να διώξεις τις σκέψεις σου, αλλά να τις διαχειρίζεσαι

 

Πολλοί μπορεί και να θεωρούν ότι όλα αυτό περί ηρεμίας και καλύτερου κόσμου είναι μια καλοστημένη επιχείρηση εκατομμυρίων. Ίσως. Ο Puddicombe από την άλλη υποστηρίζει ότι «σκοπός αυτής της άσκησης δεν είναι να ξεφορτωθείς τις σκέψεις σου, αλλά ένας τρόπος να μάθεις να τις χειρίζεσαι και να συνυπάρχεις μαζί τους». Ποιος έχει δίκιο, δεν νομίζω ότι μπορώ να απαντήσω.

Το σίγουρο είναι αυτό: το Headspace κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που τόσο ο διαλογισμός όσο και τα apps είναι μόδα. Και ναι, ο κόσμος μας είναι γεμάτος με άγχος. Άρα; Πραγματικά, ποιος δεν θα ήθελε 10 λεπτά χαλάρωσης μέσα σε μια ημέρα; Ειδικά όταν δεν χρειάζεται να πας να κλειστείς σε μια σπηλιά στο Νεπάλ, για να βρεις την ηρεμία.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο βουδισμός Ζεν και το νόημα της ζωής

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top