Φρούτα: Παρότι dolce, το καρπούζι είναι ο εχθρός του farniente στις διακοπές. Πρέπει να το κόψεις, να το καθαρίσεις απ’ τα σπόρια, να το φας και να φτύσεις. Και, ταυτόχρονα, να διώχνεις και τις μέλισσες.

Φρούτα: Παρότι dolce, το καρπούζι είναι ο εχθρός του farniente στις διακοπές. Πρέπει να το κόψεις, να το καθαρίσεις απ’ τα σπόρια, να το φας και να φτύσεις. Και, ταυτόχρονα, να διώχνεις και τις μέλισσες.

ΑΑρχές. Άφησε για αύριο ό,τι μπορείς να κάνεις σήμερα.

 

Αναπνοή. Οι Ινδιάνοι μας μαθαίνουν ότι ο άνθρωπος έχει, κατά τη διάρκεια της ζωής του, έναν ορισμένο αριθμό αναπνοών στη διάθεσή του. Οπότε αναπνέετε αργά, για να ζήσετε περισσότερο. Πρόκειται για θεμελιώδη τεχνική. Αν ο έλεγχός της μοιάζει ύποπτα με το διαλογισμό ζεν, βγάλτε τις υποψίες αυτές απ’ το μυαλό σας. Δεν είσαστε εδώ για να ‘χετε υποψίες. Είσαστε εδώ για να μην κάνετε τίποτα.

ΒΒιβλιογραφία. Ο Bertrand Russell στην «Ελεγεία της Οκνηρίας» (1932), πόνημα έκτασης αντίστοιχης με το διαπραγματευόμενο θέμα (5.026 λέξεις), υποστηρίζει ότι τέσσερις ώρες εργασίας την ημέρα αρκούν για να ζήσει όλος ο πληθυσμός μέσα στην άνεση. Και μην ξεχνάμε το κλασικό «Δικαίωμα στην τεμπελιά» (1880) του Paul Lafargue, το οποίο στην πραγματικότητα είναι μια ελεγεία του ελεύθερου χρόνου.

ΓΓάτες. Tα ζώα αυτά γνωρίζουν όσο κανένας την τέχνη του farniente. Μπορεί να μην καταφέρετε ποτέ να φτάσετε σε τόσο υψηλό βαθμό αυτοελέγχου, αποτελούν ωστόσο μια εξαιρετική πηγή έμπνευσης.

 

 

ΔΔιακοπές. «Το farniente είναι μια θαυμάσια ενασχόληση. Κρίμα που πρέπει να την εγκαταλείψεις στις διακοπές, αφού το βασικό τότε είναι να κάνεις κάτι» (Pierre Daninos)

 

 

Ως εκ τούτου: Επιδείξτε ωριμότητα και επιδοθείτε στο κωλοβάρεμα. Χέστε το ωρολόγιο πρόγραμμα και ατενίστε τον ωραίο αστερισμό του Ωρίωνα. Η μελωδία του ω-μέγα είναι συμφωνική. Εδώ η Brigitte Bardot στην αιώρα της..

Ως εκ τούτου: Επιδείξτε ωριμότητα και επιδοθείτε στο κωλοβάρεμα. Χέστε το ωρολόγιο πρόγραμμα και ατενίστε τον ωραίο αστερισμό του Ωρίωνα. Η μελωδία του ω-μέγα είναι συμφωνική. (Στη φωτογραφία η Μπριζίτ Μπαρντό στην αιώρα της)

ΕΕπάγγελμα. Διαφημίστηκε ως «η καλύτερη δουλειά στον κόσμο» και την πρότεινε η πολιτεία Queensland της Αυστραλίας, στο πλαίσιο μιας διαφημιστικής καμπάνιας για τον τουρισμό της. Αυτός που την πήρε, τσέπωσε $ 105.000 συν ένα αεροπορικό εισιτήριο για το κοραλλιογενές νησί Χάμιλτον. Αποστολή του να βολτάρει επί εξάμηνο στις παραλίες λευκής άμμου, να εξερευνήσει τα υποβρύχια βάθη και κάθε βδομάδα να τροφοδοτεί ένα blog με φωτογραφίες και βίντεο. Eγκαταστάθηκε σε βίλα τριών δωματίων με πισίνα και γήπεδο γκολφ.

Μύγες: H καταμέτρησή τους επί επιπέδου επιφανείας συνιστά το υπέρτατο στάδιο του farniente.

ΖΖευγάρι. Αποτελείται από μια σοφή γυναίκα κι έναν ηλίθιο άντρα. Εκείνος, ο Κύριος 100.000 Volts, την Κυριακή σηκώνεται απ’ τ’ άγρια χαράματα, κάνει 30 χλμ. ποδήλατο αντί για πρωινό, κουρεύει το γκαζόν, βάφει το φράχτη, πλένει το αυτοκίνητο και παλαμίζει τη βάρκα. Εκείνη διαβάζει το βιβλίο της, ονειροπολεί και η δραστηριότητά της κορυφώνεται κόβοντας μια σαλάτα.

Διαβάστε ακόμα: Στη Χαλκιδική παρέα με τον Ουμπέρτο Έκο

ΗΗΠΑ vs Γαλλία. Σε σατιρικό άρθρο του Washington Post Magazine, ο ανταποκριτής γράφει: «Αυτό που κάνουν οι Παριζιάνοι είναι να κάθονται στα cafés, αντί να δουλεύουν ή να κάνουν jogging […] Ο Γάλλος πρέπει να στοχάζεται πάνω στην παρακμή του ανθρώπινου πολιτισμού από τότε που εφευρέθηκε το κρουασάν».

ΘΘηλαστικά. Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχουν γονίδια της τεμπελιάς.

 

 

ΚΚίνδυνοι. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την απραξία. Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να αφουγκραστούνε την εσωτερική τους σιωπή.

 

 

ΜΜάθηση. «Ο μαθητής που κάνει κοπάνα […] μπορεί να πέσει πάνω σ’ ένα μπουκέτο πασχαλιές στην όχθη του ποταμού και να καπνίσει αναρίθμητες πίπες, αφουγκραζόμενος το μουρμουρητό του νερού πάνω στις πέτρες. Ακούει ένα πουλί να κελαηδάει μέσα στις λόχμες και, τότε, αφήνεται σε γενναιόδωρες σκέψεις και βλέπει τα πράγματα κάτω από νέο πρίσμα. Αν αυτό δεν είναι μάθηση, τότε τι είναι;» (Robert Louis Stevenson, 1877)

Μύγες. H καταμέτρησή τους επί επιπέδου επιφανείας συνιστά το υπέρτατο στάδιο του farniente. Οι προικισμένοι άνθρωποι μπορούν να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό επί ώρες χωρίς να βαριούνται.

 

O Marcelo Bohrer iδρυτής του Clube De Nadismo.

Nadismo: Λέσχη που δημιούργησε ο Βραζιλιάνος σχεδιαστής Marcelo Bohrer (στη φωτογραφία) το 2003. Τα μέλη της μαζεύονται μια φορά τη βδομάδα στα πάρκα και τις πλατείες του Πόρτο Αλέγκρε γύρω από ένα λευκό κύβο που συμβολίζει το κενό. Επί 45 λεπτά, το μόνο πρόγραμμα είναι η απόλυτη απραξία.

NNadismo. Λέσχη που δημιούργησε ο πολύ στρεσαρισμένος Βραζιλιάνος σχεδιαστής Marcelo Bohrer το 2003. Τα μέλη μαζεύονται μια φορά τη βδομάδα στα πάρκα και τις πλατείες του Πόρτο Αλέγκρε γύρω από ένα λευκό κύβο που συμβολίζει το κενό. Επί 45 λεπτά, το μόνο πρόγραμμα είναι η απόλυτη απραξία. Οι κανόνες του: επωφελούμαστε της στιγμής δίχως να βιαζόμαστε, δείχνουμε προτίμηση στη σιωπή και την ακινησία, προσπαθούμε να μην σκεπτόμαστε με παραγωγικό τρόπο.

ΝASA. Το 2008, το αμερικανικό κέντρο διαστήματος επιθυμούσε να μελετήσει τις επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας και έψαχνε για εθελοντές. Τους απασχόλησε επί τρίμηνο και η αμοιβή τους ήταν € 11.000. Μοναδικό τους καθήκον να μείνουν στο κρεβάτι και να μην κάνουν απολύτως τίποτα.

OΟνειροπόληση. Το εγκεφαλογράφημα του ονειροπόλου δεν είναι επίπεδο. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά δημιουργικός. Κάνει τα πάντα προκειμένου να βρει χρόνο να ονειρευτεί.

Γάτες: Tα ζώα αυτά γνωρίζουν όσο κανένας την τέχνη του farniente.

 

ΠΠροπόνηση. Το να μην κάνεις απολύτως τίποτα μπορεί να είναι εξαντλητικό αν δοκιμάσετε χορταστικές δόσεις με την πρώτη. Εξασκηθείτε με ολιγόλεπτα κενά.

 

Διαβάστε ακόμα: O Κοέν σταμάτησε στην Ύδρα

 

ΣΣιέστα. «Ρωμαίε, είναι αργά. Κι αν δεν πάρω τη σιέστα μου τώρα, δεν θα προλάβω να το κάνω προτού κοιμηθώ. Γι’ αυτό παράτε με ήσυχο, προτού νευριάσω». (Ο Αστερίξ στην Κορσική)

Στειρότητα. Η συνέπεια του εμμονικού φόβου μας ότι δεν είμαστε αρκετά παραγωγικοί.

gaston lagaffe , εικονογράφηση : Marsu by Franquin

Gaston Lagaffe, ο διασημότερος τεμπέλης στην ιστορία των κόμιξ. Εικονογράφηση: Marsu by Franquin

ΤΤεμπελιά. Παρακινεί σε μια στρατηγική της επίδοσης: ελάχιστη προσπάθεια για μέγιστη απόδοση. Πάρτε παράδειγμα τον Gaston Lagaffe, τον διασημότερο τεμπέλη στην ιστορία των κόμιξ. Επινόησε ένα μηχάνημα με το οποίο, ανοίγοντας μια πόρτα, στίβεις δυο πορτοκάλια, αλέθεις 25 γρ. καφέ και τυπώνεις μια αυτοπροσωπογραφία.

Τέχνη. Αυτή της νωχελικής άνεσης. Σαν τον τενίστα που ξέρει ν’ ανεβαίνει αβίαστα στο φιλέ και με την προσήκουσα κομψότητα να τελειώνει αγέρωχα τον πόντο μ’ ένα τέλειο αμορτί.

ΦΦρούτα. Παρότι dolce, το καρπούζι είναι ο εχθρός του farniente στις διακοπές. Πρέπει να το κόψεις, να το καθαρίσεις απ’ τα σπόρια, να το φας και να φτύσεις. Και, ταυτόχρονα, να διώχνεις και τις μέλισσες.

 

ΧΧαλάρωμα. Το μασάζ μπορεί να ’ναι καλύτερα να σ’ το κάνουν άλλοι, αλλά και οι αυτο-μαλλάξεις σούπερ είναι. Ξεκινήστε με ένα μέρος του σώματος τη φορά. Αποφύγετε τις ζώνες που μπορούν να σας οδηγήσουν να κάνετε άλλα πράγματα. Μόλις χαλαρώσετε, δείτε μήπως μπορείτε να χαλαρώσετε κι άλλο. Μην χαλαρώσετε σε σημείο που αρχίζετε να χάνετε τα σωματικά σας υγρά.

ΩΩς εκ τούτου. Επιδείξτε ωριμότητα και επιδοθείτε στο κωλοβάρεμα. Χέστε το ωρολόγιο πρόγραμμα και ατενίστε τον ωραίο αστερισμό του Ωρίωνα. Η μελωδία του ω-μέγα είναι συμφωνική.

 

Διαβάστε ακόμα: Επικά καλοκαίρια με τον Χουλιαρά στην Αντίπαρο

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top