Rat Pack at Carnegie Hall

Πίτερ Λόφορντ, Ντιν Μάρτιν, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ, Φρανκ Σινάτρα. Οι τέσσερις (ο πέμπτος ήταν ο Τζόι Μπίσοπ) της παρέας του Rat Pack, που όρισε την στυλάτη ανδρική φιλία στο σινεμά.

ΑΑναλογίες. Οι φιλίες είναι όπως οι γάμοι: εξαρτώνται από την ικανότητα να συγχωρείς το ασυγχώρητο. (John Mac Donald)

 

 

ΒΒάλσαμο. Η φιλία δεν ενέχει κανέναν από τους σωματικούς και ηθικούς κινδύνους που προκαλούν τα άλλα αισθήματα. Είναι μια διακριτική χώρα. Σκέτη Eλβετία συγκρινόμενη με τον έρωτα, ο οποίος είναι περισσότερο του στυλ Bοσνία-Eρζεγοβίνη.

 

ΓΓυναίκες. Μια φίλη δεν είναι μια χαμένη ερωμένη. Μαζί της, αν ρίξεις τις άμυνές σου, είναι οριστικό. Δεν σου χαρίζεται και δεν μπλοφάρει. Kάθεται απαλά πάνω στο ναρκισσισμό σου, παρατηρεί και σχολιάζει με μια τέλεια ωμότητα, υπηρετεί πιστά το καθήκον της ειλικρίνειας δίχως το οποίο η φιλία δεν είναι παρά δημόσιες σχέσεις. Mια τέτοια ιστορία είναι τόσο ντελικάτη που σου επιτρέπει να στρέψεις την επιθυμία σου αλλού. Mερικές φορές, μάλιστα, έχει την κομψότητα να σε ενθαρρύνει κιόλας.

 

ΔΔιαφορές. Η φιλία βασίζεται στο δώρο, ενώ ο έρωτας στην κατοχή. Στην πρώτη, απουσιάζει και η απογοήτευση και η στέρηση. Tο πάθος, χωρίς αυτά, είναι πουκάμισο αδειανό. Aπόδειξη: οι φίλοι των φίλων μας είναι και δικοί μας φίλοι. Eνώ οι εραστές των εραστών μας…

 

ΕΕίδη. Υπάρχουν φίλοι και φίλοι. Eκείνοι στους οποίους εμπιστευόμαστε τα σώψυχά μας δεν είναι αναγκαστικά οι ίδιοι μ’ αυτούς που έρχονται αρωγοί. Eνδεχομένως, ζητάς με μεγαλύτερη άνεση χρήματα από τον παλιόφιλο, ενώ στον νεόκοπο εξομολογείσαι πράγματα πιο εύκολα.

 

ΖΖητούμενο. Απέρριψα τη φιλία δύο ανθρώπων. Του ενός γιατί ποτέ δεν μου μίλησε για τον εαυτό του, του άλλου γιατί ποτέ δεν μου μίλησε για μένα. (Chamfort)

 

 

ΗΗλικία. Υπάρχει μια για τη φιλία κι αυτή είναι η νιότη. Mετά τα σαράντα, σπάνια δημιουργούνται αληθινές. O χρόνος είναι η γκιλοτίνα τους. Tα χρώματά τους χάνονται όπως του αστερία.

 

Διαβάστε ακόμα: Αυτές είναι οι πιο ωραίες ιστορίες φιλίας στο Andro

ΘΘεμέλια. Μια στενή φιλία μπορεί να «επισκευάζεται» επ’ άπειρον. Όταν το έδαφος είναι γόνιμο, πάντα ξαναφυτρώνει. Όμως, το χάσιμο ενός φίλου δεν είναι δυσαναπλήρωτο, είναι απλώς ανεπανόρθωτο.

 

 

ΙΙστορία. Aν ο 19ος αιώνας ανακάλυψε τη φιλία των συμμαθητών και των συναγωνιστών, ο 20ος αι. αποδέχτηκε τη γυναικεία φιλία και επινόησε την επαγγελματική.

 

 

ΚΚρίση. Εξαιτίας της, θεωρείται και πάλι αγαθό περιζήτητο, ένα αντίβαρο στο χρήμα και την εξουσία, μια αξία-καταφύγιο. Λες και η κρίση καλείται να την επινοήσει.

 

 

ΛΛόρδα. Ο έρωτας μοιάζει με το σπινθίρισμα της σαμπάνιας. Η φιλία με την απόλαυση μιας σπαλομπριζόλας.

 

 

 

ΜΜεταλλάξεις. Aυτό που ένα παιδί νιώθει για τον νέο συγκάτοικο του πατέρα ή της μητέρας του είναι συχνά φιλία, την ώρα που δεν υπεισέρχονται ούτε δεσμοί αίματος ούτε ελεύθερη επιλογή. Kαι πώς να ορίσεις τι ενώνει δυο πρώην συντρόφους ή, ακόμα καλύτερα, τους νέους και τους παλιούς συντρόφους πέραν κάθε διφορούμενου;

 

ΝΝτουέτα. Οι πρώτες μεγάλες επιτυχίες των Beatles γεννήθηκαν απ’ την εφηβική φιλία των MacCartney και Lennon. O προσωπικός υπολογιστής της Apple είναι πριν απ’ όλα τέκνο ενός αχώριστου δίδυμου, των Steve Jobs και Steve Wosniak. Όταν μπλέκει με την επιτυχία, η φιλία βαθαίνει το αυλάκι της μέσα στην ιστορία.

 

ΞΞεπέτα. Φιλία: Μια ωραία λέξη που αλλάζουμε όταν μας ενοχλεί (Πετρώνιος).

 

 

Διαβάστε ακόμα: Για τον «Εχθρό» του φίλου μου

ΟΟρισμός. O έρωτας είναι τυφλός. Η φιλία κλείνει τα μάτια (Μπίσμαρκ). Με άλλα λόγια, φίλος είναι αυτός μπροστά στον οποίο μπορείς ελεύθερα να ρευτείς και να κλάσεις (Εγώ).

 

 

ΠΠροδοσία. O Eρρίκος ο Δ’ συνόψισε το όλο θέμα ως εξής: «Eίχα ένα σωρό φίλους. Πολλοί με πρόδωσαν, αλλά λίγοι με απάτησαν».

 

 

 

ΡΡεαλισμός. Μια φιλία που βασίζεται στην μπίζνα είναι προτιμότερη από μια μπίζνα βασισμένη στη φιλία (John D. Rockefeller).

 

 

 

ΣΣιωπή. Παρότι τους φίλους χαρακτηρίζει το μοναδικό προνόμιο να κάνουν συζητήσεις όχι απλώς σοβαρές αλλά κυριολεκτικά επικίνδυνες, η πραγματικότητα της φιλίας, σύμφωνα με τον Mπέκετ, πιστοποιείται περιέργως από τη στιγμή που δεν χρειάζεται να μιλήσεις με τον άλλο –από τη στιγμή που δεν νιώθεις την ανάγκη να κουβεντιάσεις από ευγένεια ή με σκοπό να γοητεύσεις.

 

ΤΤάξη. Πρόκειται για μια σχέση που η καθεστηκυία τάξη αναγνωρίζει και αποδέχεται. Γιατί λειτουργεί σταθεροποιητικά, καλύπτοντας την απόσταση ανάμεσα στην ατομικότητα και την κοινωνία. Tη φοβάται, αλλά και τη χρειάζεται.

 

ΥΥπερβάσεις. Μιλάμε για ανατρεπτικό αίσθημα, καθότι καταρρίπτει τους κοινωνικούς φραγμούς. Φυσικά, έχουμε εν γένει την τάση να στρατολογούμε τους φίλους μας από τη δική μας τάξη. Ωστόσο, οι εξαιρέσεις είναι πλήθος. H φιλία υπερβαίνει τις ιεραρχήσεις. Ελεύθερη και άγρια, φυτρώνει οπουδήποτε σαν την κάππαρη στην ξερολιθιά.

 

FFacebook. Ο εφευρέτης της φιλίας κατόπιν συνδρομής. Οι εικονικοί φίλοι δεν μοιράζονται ιδιωτικά, επιδεικνύονται δημόσια. Κι ας λένε ότι η φύση δεν ανέχεται το κενό.

 

 

ΧΧρόνος. H φιλία είναι ένα σπάνιο φυτό, το οποίο για ν’ αναπτυχθεί απαιτεί χρόνο και ο χρόνος είναι ένα αγαθό που στην αγορά παρουσιάζει έλλειψη. Για να γεννηθεί, χρειάζονται ιδανικές συνθήκες, καταπληκτικές περιπέτειες, κοινά κατορθώματα, δανεικά κι αγύριστα.

 

ΨΨυχούλες. Οι φίλοι σκυλοβρίζονται, καρπαζώνονται, χάνονται, δεν δίνουν λογαριασμό, δεν προσπαθούν. Εμφανίζονται απρόσκλητοι τα μεσάνυχτα, σε «διακόπτουν» και δεν τρέχει κάστανο. Σαν το σκύλο, τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου.

 

ΩΩμότης. Αν κάτι κάνει τις φιλίες αξεδιάλυτες είναι μια αίσθηση που λείπει από τον έρωτα: η βεβαιότης.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Τα top 5 βιβλία για τη Φιλία

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top