hotel-negresco-nice-la-rotonde-31

To Negresco είναι το μυθικό αμάλγαμα της οξείας συλλεκτομανίας: εξαιρετικές ταπισερί, παλιές πανοπλίες και κοστούμια, αστραφτεροί πολυέλαιοι, πίνακες και γλυπτά κάθε τεχνοτροπίας… ανάλογα με τον όροφο.

2. Hôtel Negresco, Νίκαια, Γαλλία

Τότε

To Negresco δεν είναι ένα ακόμα παλατάκι, ξαπλωμένο νωχελικά στην όχθη ενός μεσογειακού κολπίσκου. Είναι ένα βασιλικό château, ένα γιγάντιο μουσείο στου οποίου τα διαδοχικά σαλόνια και τα μυστικά δωμάτια, εκείνα των εραστών, έχουν πρόσβαση μόνον ολίγοι κι εκλεκτοί. Ιστορικό, κλασάτο, μνημειώδες και αστραφτερά λευκό, τρελά επιτηδευμένο, πιο «ritz» απ’ όλα τα «Ritz» του κόσμου, είναι το βασίλειο των βασιλέων και της φαντεζίστικης υπερβολής. Το μυθικό αμάλγαμα της οξείας συλλεκτομανίας: πολύτιμα χαλιά, εξαιρετικές ταπισερί, παλιές πανοπλίες και κοστούμια, αστραφτεροί πολυέλαιοι, σκαλιστές πόρτες, αρχοντικά τζάκια, περίτεχνες boiseries, βαρύτιμα έπιπλα, πίνακες και γλυπτά κάθε τεχνοτροπίας… ανάλογα με τον όροφο. Έτσι, ο τυχερός μουσαφίρης έχει να διαλέξει δωμάτιο ανάλογα με τα γούστα του: σύγχρονη τέχνη στο 2ο, Louis XV στον τρίτο, Empire στον 4ο, Napoléon III στον 5ο, συν κάποια χολιγουντιανά καπρίτσια στιλ Ernst Lubitsch, των οποίων επωφελήθηκαν ο Χεμινγουέι, ο Μοντερλάν, ο Κοκτό, ο Μαλρό, ο Καμί, ο Μπαζέν, η Περλ Μπακ, ο Σιμενόν, η Σαγκάν και ο Le Clézio, ως γείτονας. Ίσως κάποιος απ’ αυτούς να έφερε και τον Ρομέν Γκαρί, ο οποίος θυμόταν τον δικό μας έμπορο όπλων Μπαζίλ Ζαχάροφ, τον μεγαλύτερο έμπορο νεκρών των μοντέρνων καιρών, στον οποίο σέρβιρε πρωινό το 1936…

Φέτος το Negresco γιορτάζει έναν αιώνα ζωής και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.

Σήμερα

Δεσπόζοντας της Baie des Anges με τον περίφημο ρόδινο τρούλο του, αυτό το μυθικό 5άστερο τέρας των 94 δωματίων και των 31 σουιτών, πραγματικό ζωντανό μουσείο, οικοδομήθηκε από τον Henri Negrescu, έναν τρελαμένο Ρουμάνο. Φέτος γιορτάζει έναν αιώνα ζωής και έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο. Μιλάμε για το έμβλημα της πόλης. Φιλοδωρώντας με τουλάχιστον €205 τη νύχτα την 90χρονη ιδιοκτήτρια JeanneAugier (από το 1957) έχετε πρόσβαση στη χαρούμενη ανεμελιά της Belle Epoque. Συναναστρέφεστε με τους Ροκφέλερ, τους Βάντερμπιλτ και τους Σίνγκερ που ορκίζονταν στ’ όνομά του. To έχουν κατ’ επανάληψη τιμήσει ο Άντονι Κουίν και οι 20 βαλίτσες της γυναίκας του, ο Άρθουρ Ρουμπιστάιν, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον μαζί με τα διαμαντένια δαχτυλίδια για τη Λιζ, ο Μάικλ Τζάκσον συνοδεία του προσωπικού του σεφ. Η κυρία αυτή είναι περίπτωση. Έχει μετατρέψει το ξενοδοχείο σε βιτρίνα τέχνης για τη διεθνή πελατεία της, εμπλουτίζοντάς τη αδιάκοπα με νέα έργα και συλλεκτικά κομμάτια. Ας πούμε Μορέτι, Νταλί, Γκριό, Νίκι ντε Σεν-Φαλ…

hotel-negresco-nice-chambre-exclusive-jardin-mer1

Ο τυχερός μουσαφίρης έχει να διαλέξει δωμάτιο ανάλογα με τα γούστα του: σύγχρονη τέχνη στο 2ο, Louis XV στον 3ο, Empire στον 4ο, Napoléon III στον 5ο, συν κάποια χολιγουντιανά καπρίτσια στιλ Ernst Lubitsch.

Το οικοδόμημα είναι έργο ενός Ολλανδού, του Edouard Niemans, ο οποίος είχε το θράσος να συμμετάσχει και σ’ άλλες μυθικές κατασκευές, όπως το Moulin Rouge, τα Folies Bergères ή το Casino de Paris. Η προ τριετίας ανακαίνιση και εξωραϊσμός του, κόστους €10 εκατ., αφορούσαν την πρόσοψη, την προσθήκη ενός νέου, privé ορόφου και τη σχεδιασμένη από τον Άιφελ τζαμαρία του τρούλου, η οποία απέκτησε νέα vitraux. Μην αμελήσετε να του δώσετε να καταλάβει στο μπαρ Relais και ενδεχομένως στο μοναδικό δυάστερο εστιατόριο της Νίκαιας, το κομψό, στιλ Régence, Chantecler.
Hotel Negresco

Στην επόμενη σελίδα: Με τονΧεμινγουέι, τον Στάινμπεκ, τον Σόμερσετ Μομ…

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top