Το ξυπνητήρι είναι το πιο εκνευριστικό πράγμα της καθημερινότητάς μας, αλλά η επιστήμη πιστεύει ότι αξίζει τον κόπο να ξυπνάς νωρίς κάθε πρωί. (Εικονογράφηση: Stephen Cheetham)

    Θυμάσαι τότε που ήμασταν μαθητές και κάθε βράδυ βάζαμε το ξυπνητήρι για την επόμενη μέρα το πρωί, όπου έπρεπε να σηκωθούμε, να ετοιμαστούμε και μισοκοιμισμένα να βάλουμε την τσάντα στην πλάτη και να πάρουμε τον δρόμο για το σχολείο; Ακόμα το θυμάμαι, όπως θυμάμαι που παρακαλάγαμε να περάσει ο καιρός και να τελειώσουμε το σχολείο για να (1) ξεμπερδεύουμε με τα διαγωνίσματα και (2) για να μην ξυπνάμε τόσο πρωί κάθε μέρα.

    Η αλήθεια είναι πώς δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε – αν εξαιρέσεις τα διαγωνίσματα. Το ξυπνητήρι συνεχίζει να χτυπάει κάθε πρωί, με την ίδια μανία και εμείς συνεχίζουμε να έχουν το ίδιο μισοκοιμισμένο βλέμμα στον δρόμο για τη δουλειά. Και πλέον απλά περιμένουμε τα Σαββατοκύριακα για να κάνουμε πραγματικότητα την κλασική μας φράση «5 λεπτά ακόμα».

    Όμως, η επιστήμη έχει άλλη άποψη. Δεκάδες έρευνες δείχνουν ότι όσο πιο πρωί σηκώνεσαι τόσο καλύτερα – για σένα. Δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις; Να τέσσερις λόγοι που ίσως σου αλλάξουν γνώμη.

    «Αυτή η ηρεμία και η σιωπή εκείνης της ώρας, προτού ξυπνήσουν όλοι, σε κάνει τα βλέπεις τα πράγματα με μια φρέσκια ματιά» λέει ο Richard Branson.

    1. Το πρωινό ξύπνημα σε κάνει πιο δραστήριο
    Έρευνα που πραγματοποίησε ο βιολόγος και ερευνητής του Χάρβαρντ Christopher Randler έδειξε ότι οι άνθρωποι που σηκώνονται νωρίς το πρωί είναι πιο δραστήριοι, πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και πιο αποφασισμένοι να πετύχουν τους στόχους της ζωής τους. Άλλωστε, όπως έχει ο Richard Branson που σηκώνεται στις 5 τα ξημερώματα «είναι η καλύτερη στιγμή να δεις τις πρώτες ειδήσεις της ημέρας, να απαντήσεις στα mail σου και να οργανώσεις την υπόλοιπη μέρα. Αυτή η ηρεμία και η σιωπή εκείνης της ώρας, προτού ξυπνήσουν όλοι, σε κάνει τα βλέπεις τα πράγματα με μια φρέσκια ματιά».

    2. Το πρωινό ξύπνημα σε κάνει πιο επιμελή
    Ουκ ολίγες έρευνες έχουν δείξει πώς όταν ξυπνάμε το πρωί ο εγκέφαλος χρειάζεται λίγο χρόνο (από 15 λεπτά έως 1 ώρα) για να… πάρει τα πάνω του. Με λίγα λόγια, αυτή η αδράνεια επηρεάζει αρκετά πράγματα, όπως την εγρήγορση, τη μνήμης, τις αντιδράσεις μας. Δεν χρειάζεται να είσαι καθηγητής μαθηματικών για να καταλάβεις πώς όσο πιο νωρίς ξυπνήσεις τόσο πιο νωρίς ο εγκέφαλός σου θα αρχίσει να λειτουργεί σε φουλ ρυθμούς και θα βάλεις σε τάξη την καθημερινότητά σου πολύ πιο γρήγορα.

    Λιγότερο άγχος, μεγαλύτερη δημιουργικότητα και δραστηριότητα. Τι άλλο θέλεις για να ξυπνάς νωρίς το πρωί;

    3. Το πρωινό ξύπνημα μειώνει το στρες
    Μπορεί την ώρα που ακούς το ξυπνητήρι το πρωί, να γεμίζεις με άγχος για ότι πρόκειται να σου συμβεί μέσα στη μέρα, αλλά η επιστήμη έχει αποφασίσει: το πρωινό ξύπνημα μειώνει το στρες. Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Τορόντο σε ενήλικους ηλικιών 17-38 και 59-79 έδειξε ότι όσοι ξυπνάμε νωρίς το πρωί βλέπουν πιο αισιόδοξα την καθημερινότητά τους, πράγμα που μειώνει το άγχος και τους κάνει πιο ευτυχισμένους.

    4. Το πρωινό ξύπνημα αυξάνει τη δημιουργικότητα
    Θα ακούσεις πολλούς καλλιτέχνες, μουσικούς, συγγραφείς να σου λένε ότι η καλύτερη ώρα για να δημιουργήσουν είναι το βράδυ. Πολύ αργά το βράδυ, κοντά στα ξημερώματα. Δεν αμφιβάλει κανείς για αυτή την rock λογική μιας καλλιτεχνικής φύσης, αλλά η επιστήμη έχει άλλη άποψη. Έχει αποδειχθεί ότι ο προμετωπιαίος φλοιός, δηλαδή εκείνο το μέρος του εγκεφάλου που θεωρείται υπεύθυνο για τη λογική, τον προγραμματισμό και την δημιουργικότητα, είναι πιο δραστήριος τις πρωινές ώρες.

     

    Διαβάστε ακόμα: Γιατί η παχυσαρκία είναι η Λερναία Ύδρα της εποχής μας;

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top