Τα περισσότερα αναρριχητικά πεδία της Καλύμνου –από ασβεστολιθικά πετρώματα- βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού και μερικά στο βορρά του (φωτογραφία: Άρης Θεοδωρόπουλος).

Θα βάλουμε πλώρη για τα νησιά της αδρεναλίνης, το καθένα στο είδος του φυσικά. Όλα εντούτοις έχουν να δώσουν και συγκινήσεις και να υλοποιήσουν την υπόσχεση της καλής ζωής. Επομένως ένα βήμα αρκεί, ή μάλλον ένα κλικ στη letsferry.gr, το οποίο καθόλου περιπέτεια δεν είναι. Εκεί κλείνουμε εισιτήρια, βρίσκουμε άνετα, χαλαρά και οικονομικά τα νησιά της ωραίας φυγής και πάμε να συναντήσουμε μια Ελλάδα no limits.

Στα τέλη του 1990 άρχισαν να ανοίγουν τις πρώτες διαδρομές στην Κάλυμνο και να γίνεται το νησί πόλος έλξης για τους λάτρεις της αναρρίχησης.

Η Κάλυμνος δεν φημίζεται πλέον μόνο για τους σφουγγαράδες της (φωτογραφία: Άρης Θεοδωρόπουλος).

Αναρρίχηση στην Κάλυμνο

Οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι επιταχυντές φήμης. Αυτό ισχύει με την Κάλυμνο, ένα νησί γνωστό για τους σφουγγαράδες του, τουλάχιστον μέχρι το 1990. Ήταν οι Ιταλοί αναρριχητές εκείνοι που «σκάναραν» τα βράχια της, τα οποία, σε συνδυασμό με το άγριο τοπίο και τη θάλασσα, δημιουργούσαν ένα σκηνικό υψηλών οκτανίων.  Στα τέλη του 1990 άρχισαν να ανοίγουν τις πρώτες διαδρομές και σταδιακά άρχισε να γίνεται το νησί πόλος έλξης για τους λάτρεις της αναρρίχησης – σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο άθλημα-δραστηριότητα κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα.

Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί η συμβολή του Άρη Θεοδωρόπουλου, εκπαιδευτή ορειβασίας / αναρρίχησης, και οδηγού βουνού, που πραγματικά ταυτίστηκε με τη αναρρίχηση στην Κάλυμνο. Ο Άρης, μάλιστα, έχει γράψει και σχετικό αναρριχητικό οδηγό. Τα περισσότερα αναρριχητικά πεδία –από ασβεστολιθικά πετρώματα- βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού και μερικά στο βορρά του, ενώ οι διαδρομές, ασφαλισμένες με ειδικό εξοπλισμό, είναι για κάθε γούστο και επίπεδο – τα εννιάρια αφορούν στους μαέστρους του είδους. Αυτό που κάνει τα πράγματα καλύτερα εδώ είναι ότι οι διαδρομές αυτές –περίπου τέσσερις χιλιάδες- είναι εύκολα προσβάσιμες από μονοπάτια. Για όποιον θέλει και το κάτι παραπάνω, υπάρχει και το νησάκι της Τελένδου.


 

Με το Υποθαλάσσιο Μουσείο, η κατάδυση γίνεται πλέον στην Αλόνησσο ακόμα πιο θεαματική, καθώς περιλαμβάνει το ναυάγιο της Περιστέρας, σε βάθος 25 μέτρων.

Η Αλόννησος είναι μια σπέσιαλ περίπτωση γιατί συνδυάζει ήσυχη ομορφιά, κομψότητα και δράση.

Καταδύσεις στην Αλόννησο

Στα νερά της κολυμπάνε αμέριμνες (όσο γίνεται) οι Monachus monachus, στις παραλίες της λιάζονται οι θηρευτές του καλοκαιριού, στους βυθούς της περιπλανιούνται δύτες από όλο τον κόσμο. Η Αλόννησος είναι μια σπέσιαλ περίπτωση γιατί συνδυάζει ήσυχη ομορφιά, κομψότητα και δράση. Άλλωστε το Θαλάσσιο Πάρκο του νησιού, το πρώτο της Ελλάδας, καταφύγιο για τη φωκίτσα και τις χελώνες Καρέτα καρέτα και όχι μόνο- έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες. Με το Υποθαλάσσιο Μουσείο, το οποίο λειτουργεί από το 2021, η κατάδυση γίνεται πλέον ακόμα πιο θεαματική, καθώς περιλαμβάνει το ναυάγιο της Περιστέρας,  σε βάθος 25 μέτρων στα ανοιχτά της ακτής της ομώνυμης νησίδας.

Θεαματικό diving spot είναι τα Βασιλικά, μια όμορφη σπηλιά με γοργονίες, κοράλλια και γενικά καλή ορατότητα.

Εκεί, στη σιωπή της θάλασσας, ο βυθός είναι στρωμένος από τα «κουφάρια» αμέτρητων αμφορέων που κάποτε ήταν γεμάτοι από κρασί. Κι εδώ κολυμπάτε στον περίφημο Παρθενώνα των Ναυαγίων. Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο πάντως υπάρχουν πάρα πολλά ναυάγια, αρχαία και πιο σύγχρονα, όπως το ξυλοκάικο στο νησάκι Δύο Αδέρφια. Ένα άλλο θεαματικό diving spot είναι τα Βασιλικά, μια όμορφη σπηλιά με γοργονίες, κοράλλια και γενικά καλή ορατότητα. Στην Αλόννησο θα βρείτε καταδυτικά κέντρα, ανάμεσά τους το Ikion Dive (ikiondiving.gr) ή το Center Alonissos Triton Dive Center (bestdivingingreece.com), τα οποία οργανώνουν τις σχετικές εξορμήσεις αλλά και σας εκπαιδεύουν στην κατάδυση, αν το θελήσετε.


 

Στις περίφημες Καταβόθρες της Κεφαλονιάς το θαλασσινό νερό μπαίνει από τις καταβόθρες στο Αργοστόλι και ξεκινάει το μακρύ του ταξίδι σχεδόν σ’ ολόκληρο το νησί.

Η Κεφαλονιά, εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της, έχει ωραία φαράγγια και σπήλαια, ιδανικά για εξερευνήσεις και… αποκαλύψεις.

Caving στην Κεφαλονιά

Το μεγαλύτερο –και το πιο τρελό- νησί του Ιονίου είναι σίγουρα ένας ελκυστικός ιστιοπλοϊκός προορισμός – όμως αυτό δεν είναι το αποκλειστικό του προνόμιο σε ό,τι αφορά το περιπετειώδες προφίλ του. Η Κεφαλονιά, εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της, έχει ωραία φαράγγια και σπήλαια, ιδανικά για εξερευνήσεις και… αποκαλύψεις. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι θα γίνει στη Σάμη η ετήσια Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση (31 Αυγούστου έως  4 Σεπτεμβρίου). Mε αιχμή του δόρατος τις περίφημες Καταβόθρες: το θαλασσινό νερό μπαίνει από αυτές τις σχισμές, τις καταβόθρες στο Αργοστόλι και ξεκινάει το μακρύ του ταξίδι σχεδόν σ’ ολόκληρο το νησί και βγαίνει, υφάλμυρο πλέον, στον Καραβόμυλο της Σάμης, έχοντας περάσει από τα σπήλαια της περιοχής.

Για τους πιο αποφασισμένους, υπάρχει ο βασιλιάς των κεφαλονίτικων σπηλαίων, το Αγαλάκι.

Επομένως οι σπηλαιολογικές εξορμήσεις ξεκινούν από εκεί και περιλαμβάνουν τη γνωριμία με μυστικά σημεία, όπως το σπήλαιο του Αγίου Θεοδώρου, στο οποίο μπορείτε να κολυμπήσετε, προηγουμένως λάβετε υπόψη ότι τα νερά είναι μπούζι. Έχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο άνοιγμα και το φως φτάνει ακόμα και στο βαθύτερο σημείο του. Γενικά, δεν είναι ιδιαίτερα τεχνικό, περιλαμβάνει καταρρίχηση για 25 μέτρα και επιστροφή με ειδικούς αναβατήρες.  Για τους πιο αποφασισμένους, υπάρχει ο βασιλιάς των κεφαλονίτικων σπηλαίων, το Αγαλάκι. Μια κατεβασιά με ραπέλ περίπου 50 μέτρα θα σας προσγειώσει σε ένα «θέατρο» σκιών γεμάτο σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μια υπόγεια λίμνη στην οποία προσπαθούν να εισχωρήσουν μερικές τολμηρές ακτίνες φωτός, αλλά και διάφορα πλάσματα όπως νυχτερίδες ή και ψάρια. Μια καλή ιδέα είναι να απευθυνθείτε στην Wild Nature Expedition (wildnature-expeditions.gr) που δραστηριοποιείται στην Κεφαλονιά, καθώς αυτού του είδους η δραστηριότητα θέλει εκπαιδευμένους οδηγούς και φυσικά εξοπλισμό.


 

Στα νερά της Χρυσής Ακτής της Πάρου διεξαγόταν το περίφημο PWA, στην άμμο της πάτησε ο θρύλος της αθλήματος, ο Robby Naish και όχι μόνο.

Το επίκεντρο της δράσης είναι η Χρυσή Ακτή, η Νέα Χρυσή Ακτή, η Πούντα και η Σάντα Μαρία.

Windsurf στην Πάρο

Όπου windsurf, θα προσθέσουμε και kitesurf και windfoil. H Πάρος επί τριάντα χρόνια και βάλε είναι ένας από τους πιο ποθητούς σερφότοπους διεθνώς. Στα νερά της Χρυσής Ακτής διεξαγόταν το περίφημο PWA, στην άμμο της πάτησε ο θρύλος της αθλήματος, ο Robby Naish και όχι μόνο. Η κουλτούρα του σερφ λοιπόν καλά κρατεί κι αυτό είναι αίσιο μήνυμα. Το επίκεντρο της δράσης είναι η Χρυσή Ακτή, η Νέα Χρυσή Ακτή, η Πούντα και η Σάντα Μαρία.

Η Πούντα, με τη σειρά της, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ήδη αποτελεί έναν προορισμό για kitesurf και μάλιστα είναι ιδανική για αρχαρίους

Η θέση του νησιού με το στενό Πάρου-Αντίπαρου στη μέση του Αιγαίου είναι αυτή που δίνει το προνόμιο των ανέμων, οπότε όταν σηκώνονται οι βοριάδες, αρχίζει το πάρτι το οποίο προσφέρει ένα ξεχωριστό θέαμα. Η Πούντα, με τη σειρά της, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ήδη αποτελεί έναν προορισμό για kitesurf και μάλιστα είναι ιδανική για αρχαρίους. Σε κάθε περίπτωση, το καλό με την Πάρο είναι η εύκολη πρόσβαση (βλ. letsferry!), τα φιλικά νερά με άμμο και χωρίς βράχια και η οργανωμένη κατάσταση που είναι καταλυτική τόσο για την ενοικίαση όσο και για τη φύλαξη του εξοπλισμού και βέβαια στην εκμάθηση.


 

Η πιο δύσκολη διαδρομή για Trekking στη Νάξο είναι η Τραγαία.

Η Νάξος προσφέρεται όμως και για πεζοπορίες χωρίς μεγάλη δυσκολία (φωτογραφία: naxoshiking.com).

Trekking στη Νάξο

Ως γνωστόν, Νάξος is the queen! Αυτάρκης, όμορφη και πολυπρόσωπη. Μία από τις όψεις της είναι και η active. Ανταγωνίζεται αξιοπρεπώς την Πάρο στο windsurf και στο kitesurf, καθώς η Μικρή Βίγλα και ο Άγιος Γεώργιος είναι αγαπημένοι πλέον σερφότοποι. Το νησί προσφέρεται όμως και για πεζοπορίες χωρίς μεγάλη δυσκολία, εκτός από κάποιες, για παράδειγμα γύρω από την Τραγαία, γιατί η ενδοχώρα του είναι ένα φυσικό μουσείο γεμάτο παλαιούς και παραδοσιακούς οικισμούς, ξωκλήσια και κάστρα.

Στη Νάξο υπάρχει και το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, ο Ζα, στα 1.002 μέτρα, η κορυφή του οποίου είναι ένα παρατηρητήριο του Αιγαίου (φωτογραφία: naxoshiking.com).

Όμως στη Νάξο υπάρχει και το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων, ο Ζα, στα 1.002 μέτρα, η κορυφή του οποίου είναι ένα παρατηρητήριο του Αιγαίου. Υπάρχουν αρκετά καλά σηματοδοτημένες διαδρομές που ξεκινούν από εμβληματικά χωριά, όπως η Απείρανθος, οι βυζαντινές εξορμήσεις με άξονα το Χαλκί, οι πολυδιάστατες πορείες με σημείο αναφοράς την κοιλάδα της Τραγαίας. Ιδιαίτερα χρηστικό είναι το naxostrek.com στο οποίο υπάρχουν αναπαραστάσεις των διαδρομών και καλές πληροφορίες. Οργανωμένες πεζοπορίες γίνονται από τη Naxos Trekking (naxostrekking.com) και τη Naxos Hiking (naxoshiking.com) που προσφέρουν τη δυνατότητα επιλογών και ασφαλών εξορμήσεων.

 

Διαβάστε ακόμα: Ζήστε τo μεγάλο καλοκαίρι της τέχνης στα ελληνικά νησιά.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top