Ο γνωστός ηθοποιός Chadwick Boseman πέθανε πρόσφατα στα 43 του από τον καρκίνο του παχέος εντέρου (essence.com).

    Ήταν η αιτία που έκοψε το νήμα της ζωής του γνωστού ηθοποιού Chadwick Boseman. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη τη τάξει αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στις ΗΠΑ και, δυστυχώς, τα ποσοστά ανεβαίνουν σε νεαρές ηλικίες. Ο Boseman ήταν μόλις 43 ετών.

    Αν και η πλειονότητα των περιπτώσεων εντοπίζεται σε ηλικιωμένα άτομα, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση των περιπτώσεων σε νεότερους ανθρώπους.

     

    Ποιους προσβάλει; 

    Μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, που περιλαμβάνουν όγκους στο ορθό ή στο παχύ έντερο, στην πραγματικότητα μειώθηκαν, πιθανώς λόγω πιο τακτικής εξέτασης. Ωστόσο, είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες για άνδρες και γυναίκες, και οι περιπτώσεις αυξάνονται κατά περίπου 2% ετησίως τα τελευταία χρόνια σε άτομα κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

    Οι γιατροί διερευνούν εάν η διατροφή, τα αντιβιοτικά και τα μικρόβια ευθύνονται για την εκδήλωση του καρκίνου στο παχύ έντερο.

    Οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν με βεβαιότητα το «φαινόμενο«. Για ορισμένους ασθενείς, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το κάπνισμα ή το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο, αλλά αυτοί οι παράγοντες κινδύνου δεν υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους που αναπτύσσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

    «Η ουσία είναι απλώς ότι δεν ξέρουμε», δήλωσε στην εφημερίδα New York Times, η δόκτωρ Robin B. Mendelsohn, συνδιευθυντής του Κέντρου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου Young Onset στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering. Αυτή και οι συνάδελφοί της διερευνούν εάν η διατροφή, φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά και τα μικρόβια – που έχουν αλλάξει σημαντικά για τις γενιές που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960 και αργότερα – μπορεί να συμβάλλουν στον καρκίνο σε νεότερους ανθρώπους.

    Μην υποτιμούμε τα συμπτώματα. Αυτό λένε με επίταση οι γιατροί (wkbw.com).

    Πότε κάνουμε έλεγχο;

    Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου προτείνει σε όλα τα άτομα ηλικίας 45 ετών να κάνουν τακτικές εξετάσεις. Για τα άτομα, δε, που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, αυτές οι εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν από τα 40 ή και ακόμη πιο νωρίς.

    Η Δρ Mendelsohn συνιστά πρόωρο έλεγχο επίσης για άτομα με ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn, και για άτομα που είχαν προηγουμένως λάβει ακτινοβολία στην κοιλιά ή τη λεκάνη τους.

    Οι έλεγχοι μπορούν να γίνουν με διάφορες δοκιμές σε δείγματα κοπράνων ή με δοκιμές βάσει απεικόνισης όπως οι κολονοσκοπίες. Οι κίνδυνοι από αυτές τις δοκιμές είναι σχετικά μικροί. Μπορεί η κολονοσκόπηηση ως διαδικασία να μην είναι ευχάριστη, ωστόσο αποκαλύπτει αν υπάρχουν πολύποδες που μπορεί να είναι προκαρκινικοί και οι οποίοι μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν μια κλασική περίπτωση πρόωρου εντοπισμού που μόνο θετικό είναι.

    Η έγκαιρη διάγνωση, τόνισε η δόκτωρ Siegel, είναι «η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

    Η Rebecca L. Siegel, επιστημονική διευθύντρια έρευνας και παρακολούθησης στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, πως το ποσοστό επιβίωσης σε άτομα που εντόπισαν σε καθυστερημένο στάδιο τη νόσο, είναι χαμηλό. Φτάνει μόλις στο 20%. Η έγκαιρη διάγνωση, τόνισε η δόκτωρ Siegel, είναι «η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου, τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι υψηλότερα μεταξύ των μαύρων. Από το 2012 έως το 2016, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων σε μη-Ισπανόφωνους Μαύρους ήταν 45,7 ανά 100.000, περίπου 20% υψηλότερο από το ποσοστό μεταξύ των μη-Ισπανόφωνων λευκών και 50% υψηλότερο από το ποσοστό μεταξύ των Ασιατών-Αμερικανών και των Νήσων του Ειρηνικού.

    Η κα Siegel τόνισε επίσης ότι σε οποιαδήποτε ηλικία, «οι Αφροαμερικανοί είναι 40% πιο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο του παχέος εντέρου. Είτε λόγω της διάγνωσης σε μεταγενέστερο στάδιο είτε λόγω του συστημικού ρατσισμού και όλων αυτών που αντιμετωπίζει αυτός ο πληθυσμός για εκατοντάδες χρόνια».

    Θα πρέπει να κατανικήσουμε την ντροπή και να δηλώσουμε ευθαρσώς κάτι που σχετίζεται με τον ορθό μας και τα κόπρανά μας.

    Τα συμπτώματα

    Τα κοινά συμπτώματα που αν τα δούμε πρέπει να πάμε αμέσως στον γιατρό είναι: αίμα στα κόπρανα ή αιμορραγία από το ορθό. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, σκοτεινά κολλώδη κόπρανα, αίσθημα αναιμίας, κοιλιακό άλγος ή κράμπες, ναυτία, εμετό ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.

    «Αν νιώθεις κάτι, πρέπει να πεις κάτι», σημειώνει ο Δρ Salem. «Μην το αναβάλεις επειδή είσαι απασχολημένος ή επειδή είσαι νέος». Επίσης, θα πρέπει να κατανικήσουμε την ντροπή και να δηλώσουμε ευθαρσώς κάτι που σχετίζεται με τον ορθό μας και τα κόπρανά μας. Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει ότι ειδικά οι νέοι  δεν θέλουν να το συζητήσουν ή να αποκαλύψουν αυτές τις πληροφορίες. Κάτι που εκ των πραγμάτων πρέπει να αλλάξει. Οπως και η βεβαιότητα των γιατρών ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αφορά μόνο τους ηλικιωμένους. Συνήθως, στους νέους, σε πρώτη φάση, μια αιμορραγία στον πρωκτό αποδίδεται σε αιμορροΐδες ή στο άγχος από την υπερβολική εργασία. Οι γιατροι αποκλείουν την πιθανότητα καρκίνου. Κι όμως, θα πρέπει κι αυτοί να αρχίσουν να βλέπουν διαφορετικά την συνολική κλινική εικόνα των νέων ανθρώπων με τέτοια συμπτώματα.

     

    Διαβάστε ακόμα: Το επόμενο βήμα θα είναι μη μιλάμε για να μη διαχέονται τα σταγονίδια;

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top