Στη Γαύδο η ατμόσφαιρα της οικειότητας και της απλότητας λειτουργεί σαν ένα spa της ψυχής.

Οι διακοπές συμπυκνώνονται σε μια φράση «περνάω καλά». Ο δρόμος μέχρι να φτάσει κανείς εκεί διασχίζει παραλίες, καβαλάει βουνά, παίρνει σβάρνα τα μπαρ, συναντά ωραίους ανθρώπους, τέλος πάντων, βάζει άνω τελεία στην καθημερινότητα. Υπάρχει όμως κάτι που αποτελεί κοινό πόθο εκείνες τις μέρες που ξεχνάς να πατήσεις το «κουμπί» των υπομνήσεων στο smart phone: η χαλάρωση, η ανάταση, η ευεξία.

Και πάλι ο καθένας εδώ κάνει τις επιλογές του. Υπάρχουν όμως κάποια νησιά πραγματικά feel good, είτε λόγω θεραπευτικού αργίλου είτε εξαιτίας των ιερών νερών τους είτε των γιόγκα retreats τους. Πέντε προορισμοί θετικής ενέργειας λοιπόν σας περιμένουν. Πριν από αυτό, κάντε μόνο ένα κλικ στο www.letsferry.com, στην εύχρηστη και φιλική πλατφόρμα έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Εκεί κλείνετε γρήγορα και απλά τα εισιτήριά σας και φτάνετε στα νησιά που η καλή ζωή έχει πάρει διαζύγιο από το άγχος.

Αν θέλετε δέρμα-καθρέφτη, κατευθυνθείτε στις παραλίες του Αγιάννη ή του Ποταμού της Γαύδου για σπέσιαλ αργιλοθεραπεία.

Τέτοια εστιατόρια θα βρείτε στη Γαύδο. Ταπεινά γεμάτα θησαυρούς.

Γαύδος: το νησί με τα πολλά μυστικά 

Προσωπικά ψηφίζω Γαύδο δαγκωτή γιατί λειτουργεί μέσα μου θεραπευτικά. Πέρα από το τοπίο –ναι, τα κρυστάλλινα νερά της λαγκούνας του Σαρακήνικου και τα αρχετυπικά σπίτια- η ατμόσφαιρα της οικειότητας και της απλότητας (dress code δεν παίζει, αν και υπάρχει συναίνεση στα καφτάνια, τα παρεό και τη ρακή) λειτουργεί σαν ένα spa της ψυχής.

Οι έποικοι της Γαύδου που έρχονται χρόνια και χρόνια –κάποτε είχαν και επίτιμο πρόεδρο- γίνονται μια εφήμερη μεγάλη παρέα, φαινόμενο μιας άλλης εποχής πλέον. Συναντιούνται στου Δαμουλή στο Σαρακήνικο, τα πίνουν στη Ρακοπαγίδα του Στρατή ή στην Ωγυγία (πρώην Μεξικάνος), πάνε για ψάρι στην καντίνα στο Καραβέ και αν θέλουν δέρμα-καθρέφτη, κατευθύνονται στις παραλίες του Αγιάννη ή του Ποταμού για σπέσιαλ αργιλοθεραπεία. Κι αυτό είναι το «μυστικό» της Γαύδου.


Ενα περπάτημα στο παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης στην Ικαρία θα σας κάνει να αναρωτιέστε πώς παντρεύτηκε ένας βράχος ένα εκκλησάκι.

Ο αστικός μύθος λέει πως τα μαγαζιά στον αρχετυπικό Χριστό Ραχών στην Ικαρία ανοίγουν μετά τις 6.

Ικαρία: η βελούδινη ευδαιμονία 

Η Ικαρία είναι σαν ένα αμυγδαλωτό: τραγανή απέξω, βελούδινη από μέσα. Οι εικόνες της αγριάδας με τα βράχια που ντύνουν τα Πριόνια και τα θυμωμένα κύματα της Μεσακτής όπου γκαζώνουν οι σέρφερ όταν φυσάει (και αυτό συμβαίνει συχνά) εναλλάσσονται με τη γαλήνη των χωριών της, όπως ο αρχετυπικός Χριστός Ραχών που έγινε διάσημος γιατί τα μαγαζιά ανοίγουν μετά τις έξι, πράγμα που τείνει να γίνει αστικός μύθος.

Θερμές πηγές, ραδιενεργές πλην ακίνδυνες, που αναβλύζουν από τη θάλασσα από τις Θέρμες έως τη Λευκάδα είναι στα must του ταξιδιού.

Πραγματικότητα ωστόσο είναι η χαλαρότητα των Ικαριωτών στην οποία μπορεί να οφείλουν και τη μακροζωία τους, αφού φτάνουν μέχρι τα ενενήντα. Μπορεί βέβαια να «φταίνε» και τα αγαπημένα τους πανηγύρια, συνώνυμο των οποίων είναι η Ικαρία. Επιπλέον, στο νησί της ευδαιμονίας η γεωθερμία έχει κέφια. Θερμές πηγές, ραδιενεργές πλην ακίνδυνες, που αναβλύζουν από τη θάλασσα από τις Θέρμες έως τη Λευκάδα είναι στα must του ταξιδιού. Μαζί και ένα περπάτημα στο παρεκκλήσι της Θεοσκέπαστης, που σας κάνει να αναρωτιέστε πώς παντρεύτηκε ένας βράχος ένα εκκλησάκι.

 


Η Τζιά είναι από τα νησιά που δεν αγαπάει τις τυπικότητες.

Το Kea Retreat χαρακτηρίζεται από την απλότητα στους χώρους και την αμεσότητα στο κλίμα.

Κέα: το νησί της περιπλάνησης 

Μπορεί χρόνο με το χρόνο να γίνεται όλο και πιο πολύκοσμη, αλλά η καθ’ ημάς Τζιά διατηρεί τη χάρη της. Είναι ένα νησί περιπλάνησης είτε περπατώντας για να φτάσεις στην αρχαία και φορτισμένη ενέργεια Καρθαία είτε οδηγώντας για τον Κούνδουρο ή την πρωτεύουσα Ιουλίδα η οποία δεν είναι μια τυπική λευκή νησιωτική χώρα –δεν ευθύνεται για αυτό ο περίφημος Λιόντας, το ξαπλωτό λιοντάρι, το λαξευμένο στο βράχο.

Η πολύχρωμη Τζιά.

Έτσι κι αλλιώς η Τζιά δεν θέλει τις τυπικότητες. Αυτό είδαν και ένα ζευγάρι Ισραηλινών ο Zviki και η Anat Eshet όταν ανακάλυψαν πριν από τριάντα χρόνια τη Τζιά. Φέτος άνοιξαν ένα από τα ωραιότερα yoga retreats στις Κυκλάδες σε μια παλαιά καθικιά (κατοικία) που στέκεται μόνη της στον απαλό όρμο Ψαθί. Το Kea Retreat είναι ένας ολιστικός προορισμός στον προορισμό (βλ. Τζιά), όπου η απλότητα στους χώρους και η αμεσότητα στο κλίμα συνθέτουν μια ιδιαίτερη ερμηνεία η οποία, αν μη τι άλλο, οδηγεί στη νιρβάνα μέσω Αιγαίου.


Τα ιαματικά λουτρά Πολιχνίτου στη Λέσβο, 60 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, με 16 πηγές, θεωρούνται από τα θερμότερα στην Ευρώπη.

Η Λέσβος φημίζεται για τα λουτρά και τις ιαματικές πηγές της (φωτογραφία: Τζέλη Χατζηδημητρίου από το βιβλίο The Sacred Waters, the mineral springs of Lesvos).

Λέσβος: γεμάτη πηγές και ιαματικά λουτρά

Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι η Λέσβος και η Μυτιλήνη είναι ένα νησί, ο τόπος αυτός θεωρείται από τα πιο όμορφα μέρη για ιαματικό «γλέντι». Αν προσθέσουμε και την τέχνη, με το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου, το Απολιθωμένο Δάσος, τη μαεστρία του ούζου, καθώς θεωρείται  η πατρίδα του με το σχετικό μουσείο στην Παγανή, την ωραία διαμονή στο εκλεπτυσμένο Eressian Hotel Hammam & Spa σε μια έπαυλη του 1850 στην Ερεσσό, τότε στο τρίτο νησί της Ελλάδας η λέξη «αυθεντικό» τραγουδά ακόμα. Με μία προσωπική ένσταση, την πολυσυζητημένη θυσία του ταύρου στο Μανταμάδο – μιλάμε άλλη φορά για αυτό.

Το εκλεπτυσμένο Eressian Hotel Hammam & Spa βρίσκεται σε μια έπαυλη του 1850 στην Ερεσσό.

Πίσω στα λουτρά λοιπόν. Σε μια ήσυχη παραλία, οι πηγές της Εφταλούς είναι ευλογημένες με νερά πλούσια σε ράδιο, χλώριο, νάτριο και άλλα μέταλλα. Τα ιαματικά λουτρά Πολιχνίτου, 60 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, με 16 πηγές, θεωρούνται από τα θερμότερα στην Ευρώπη με θερμοκρασίες μεταξύ 67 και 92 βαθμών Κελσίου. Από τις μικρότερες πηγές, η ιαματική πηγή της Παναγιάς Κρυφτής, ακριβώς κάτω από το ομώνυμο εξωκλήσι, κρύβει μία φυσική μπανιέρα για δύο άτομα με ζεστά νερά που αναβλύζουν από τα βράχια.

Στον κόλπο Γέρας βρίσκονται οι πιο δημοφιλείς, οργανωμένες ιαματικές πηγές του Βορείου Αιγαίου, ενώ στο χωριό Θερμή, πίσω από το σύγχρονο υδροθεραπευτήριο, φαίνονται οι δύο παλαιότερες θολωτές δεξαμενές του. Εδώ, το 1909 ανεγέρθηκε με σχέδια Γάλλων αρχιτεκτόνων το περίφημο ξενοδοχείο-σύμβολο της Λέσβου, Σάρλιτζα Παλλάς, το οποίο μέχρι και το 1982 αποτέλεσε το «εντευκτήριο του καλού κόσμου».


Η Νίσυρος είναι ένας κώνος σπαρμένος στα Δωδεκάνησα που κρύβει το νεότερο ενεργό ηφαίστειο από το περίφημο τόξο του Νοτίου Αιγαίου.

Στην είσοδο του Εμπορειού μπορείς να μείνεις στο πανοραμικό «Μελανόπετρα».

Νίσυρος: το κατάλληλο μέρος για ηφαιστειακό τουρισμό

Μπορεί η Σαντορίνη να πλασάρεται ως ηφαίστειο για honey moon-ers, όμως η Νίσυρος είναι η βασίλισσα της λάβας. Είναι ένας κώνος σπαρμένος στα Δωδεκάνησα που κρύβει το νεότερο ενεργό ηφαίστειο από το περίφημο τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Επειδή ο ηφαιστειακός τουρισμός είναι ένα είδος που ανθεί τα τελευταία χρόνια –το Κρακατόα στην Ινδονησία θεωρείται μεγάλος πόθος των φανατικών του volcano trek- η Νίσυρος θα έπρεπε να μπει στο σχετικό χάρτη. Δεν είναι μόνο η φυσική της ομορφιά αλλά και η πρόσβαση: φτάνεις στον κρατήρα με το αυτοκίνητο, έτσι απλά. Αυτό το όργιο της λάβας δεν ήταν δυνατόν να μην δώσει θερμά νερά στο νησί.

Το ύφος του νησιού είναι χαλαρό και αρτίστικο.

Έτσι, η Νίσυρος, εκτός από το ηφαίστειό της, φημίζεται και για τα λουτρά της. Λίγο πάνω από το Μανδράκι, την πρωτεύουσα, τα Δημοτικά Λουτρά  είναι ο τόπος του ριλάξ με θέα στη θάλασσα. Στο Αυλάκι, πάλι, σε έναν ερημωμένο πλέον οικισμό, ζεστό νερό αναβλύζει στο πέλαγος, ενώ σε κάποια σημεία της η Νίσυρος θυμίζει Ισλανδία, καθώς θερμός ατμός ξετρυπώνει από τη γη δημιουργώντας φυσικές σάουνες, όπως εκείνη στα Πυριά και στην είσοδο του Εμπορειού όπου εκεί μπορείς να μείνεις στο πανοραμικό Μελανόπετρα με μια θέα που σου κλέβει την ανάσα.

Το ύφος του νησιού σε κάθε περίπτωση είναι χαλαρό, αρτίστικο –ο Νίκος Παπάζογλου είχε το σπίτι του στα Νικιά- και ειλικρινές. Αυτό την κάνει ακόμα πιο ποθητή. Όπως και τα βράδια στο καφενείο του Αντρίκου ή τα μεσημέρια στη Λια ή τα δείπνα στο Μπαλκόνι του Εμπορειού αλλά και τις βουτιές στο Γυαλί, το νησάκι της ελαφρόπετρας. Κι αυτά είναι μόνο λίγα από την sui generis Νίσυρο.

 

Διαβάστε ακόμα: Ζήστε τo μεγάλο καλοκαίρι της τέχνης στα ελληνικά νησιά.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top